• Sonuç bulunamadı

2. Yeni Kamu Yönetimi Kavramı

3.9. Kamu Reformunda Başarının Önkoşulları

Bugüne kadarki uluslar arası deneyim ışığında, kamu reformu programlarının başarıya ulaşabilmesi başlıca önkoşullar genellikle şöyle sıralanmaktadır:177

· Yüksek düzeyde siyasal kararlılık.

· Reform hareketlerinin açıklıkta tanımlanmış olması ve hedeflere yönelik (araçları, zamanlamayı ve önlemler sıralamasını içeren) gerçekçi stratejilerin oluşturulması.

· Reform programına geniş tabanlı bir toplumsal desteğin elde edilmesi; yalnızca siyasal liderliğin ve üst düzey bürokrasinin değil, kamu personelinin, sivil toplumun ve özel sektörün de programa sahip çıkması.

· Kamu kesimi istihdamının azalmasına koşut olarak, kamu çalışanları için alternatif istihdam olanaklarının güvence altına alınması.

175Tamas M. Horvath; Desentralization: Experiments and Reforms, Local Government and Public Service Reform İnitiative, Budapest, 2000, s.22

176Emilia Kandeva; Stabilization of Local Governments and Public Service Reform, Initiative, Budapest. 2001, s.24

· Kamu görevlilerinin, katılımcı yönetişim kurumları ve süreçlerinin oluşturulmasına katkıda bulunmalarını ve yükümlülüklerini tarafsızlıkla yerine getirmelerini destekleyici özendiricilerin sağlanması.

Kamu hizmeti kullanıcılarının gereksinimlerine duyarlılık ve kullanıcı odaklı yaklaşım; özellikle özelleştirilecek hizmetler konusunda sosyal paydaşlarla ve kullanıcılarla danışma mekanizmalarının oluşturulması.

Kamu reformunda siyasal liderlik ve kararlılığın rolü, devletin işlevlerinin tanımlanmasında, toplumun talepleri ile bu işlevler arasındaki dengenin kurulmasında ve reform hareketlerinden sapmanın önlenmesinde odaklanır. Buna karşılık, siyasal kadroların değişkenliği karşısında reform sürecinin kesintisizliğini ve reform hedeflerinin istikrarlı uygulama planlarına dönüşmesini sağlayacak olan, bu hedeflere sahip çıkan ve siyasal baskıdan korunmuş bir bürokrasinin ehliyeti ve kararlılığıdır.

S O N U Ç

Kamu yönetimleri, son dönemde ortaya çıkan ekonomik, siyasal ve toplumsal sorunların etkilerini gidermeye yönelik olarak bir takım radikal reform hareketlerinin başlatmışlardır. Bu reformlar; hem işlevsel hem de yapısal sorunları çözme amacıyla dizayn edildikleri için kriz ortamları ile karşı karşıya olan hükümetler ve devletler için “çıkış yolu” olma özelliğine sahip olmuşlardır. Ortaya çıktıkları koşulların kendine has durumu, çözümlerin özelliklerini büyük oranda etkilemiştir.178

Kamu yönetiminde geleneksel anlayışta kuralları ve süreçleri standardize etmek esas hedef olmuştur. Bütün kamu kurumlarının aynı bütçeleme sürecine, aynı harcama yöntemine, aynı işe alma ücret ve personel rejimine tabi olması istenmiştir. Bu birliği sağlamak önemli bir gelişme olarak kabul edilmiştir. Bunun temel sebebi vatandaşlara aynı nitelikte hizmet sunmak ve eşit muamelede bulunmak için kamu çalışanlarına yorum ve esneklik alanı bırakmadan her şeyi objektif kurallara bağlamak isteğidir. Bu yolla usulsüz ve yolsuz uygulamaların önüne geçilebileceği, kamu kaynaklarının özel çıkarlar için kullanılmasının önlenebileceği düşünülmüştür.

Kamu yönetimi reformu zaman alıcı bir iştir. Başarılı uygulamaları süren bir çok ülkede reform on yıllık bir süredir devam eden çalışmaları kapsamaktadır. Gerçekte reformun sonuçlandığını söylemek mümkün değildir. Sürekli yeni sorunlar ve yeni çözüm arayışları ortaya çıkacaktır. Bu nedenle reformun kurumsallaştırılması yaşamsal önem taşımaktadır. Kamu yönetimi reformu bir kere yapılıp sonuçlandırılacak bir iş değildir.

Kamu yönetimi reformunun bilmem kaçıncı kez tartışmaya açıldığı şu günlerde yapılacak olan işin çok açık bir şekilde tanımlanmasına ihtiyaç vardır. Hükümete düşen görev daha önce yapılanları daha iyi bir şekilde yamak değil, ne yapılması gerektiğini yeniden belirlemek olmalıdır. Aksi halde yapılanlar

178Orhan Gökçe, Önder Kutlu, G. Gökçe, “1980’li Yıllardan Beri Uygulanan Kamu Yönetimi Reformları Üzerine Genel Bir Değerlendirme”, S.Ü. İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, Nisan-Ekim 2001, Sayı:1-2, s:40

reform değil, ancak restorasyon olabilir. Restorasyon ise dinamik toplumlar için değil, antik yapıları muhafaza için gereklidir. Türkiye’de statüko yanlıları restorasyonu reformun yerine ikame etmeye çalışmaktadırlar.

Bazı problemler yerel düzeyde çözülemediği gibi, bazı problemler de ulusal düzeyde çözülmeyebilir. Bazı problemler de birçok düzeyde eş zamanlı eylem gerektirir. İnsan vücudunun çalışma düzeni bu hususta bize mükemmel bir örnek sunmaktadır. İnsan vücudunda geniş çapta yerinden yönetim görülmekte, önemli organların çoğu beynin bilinçli yönetimi dışında ve bağımsız beynin idaresi altında çalışmaktadır. Böylece insan, vücut organlarını nasıl çalıştıracağına değil, hedeflerini nasıl gerçekleştireceğine odaklaştırabilmektedir.179

Kurumların aşırı yüklenmesinden kaynaklanan karar alma süreçlerindeki bugünkü tıkanıklığı aşmak için kararları bölmek ve yeniden dağıtmak gerekmektedir.Mesele ya biri, ya da öteki türden bir sorun veya mutlak anlamda bir merkezileşme karşıtlığı da değildir. Temel mesele merkezdeki karar alıcıların yeni enformasyon akışları altında boğulup kalacağı kadar aşırı merkezileşen bir sistemde karar almayı rasyonel şekilde yeniden dağıtmaktır. Merkezi gücün önemli ölçüde dağıtılması sağlanmadan, devlete yeni anlam, düzen ve yönetim verimliliği kazandırmak artık mümkün görünmemektedir. Birgül Ayman Güler’in de ifade etmiş olduğu “Ankara küçültülmeden Türkiye büyüyemez”180 anlayışı kabul edilebilir bir görüş olarak karşımıza çıkmaktadır.

Önümüzdeki dönemin önde gelen konularından birisi, iletişim ve bilgi teknolojilerinden meydana gelen büyük değişimi kamu yönetimi sistemine ve yurttaş-devlet ilişkilerine en olumlu biçimde taşıyabilmektir. Eğer iddia edildiği gibi özel kesim örgütlenmeleri için “sanal organizasyonlar” devri başlayacaksa, bu kaçınılmaz olarak kamu kesimine de yansıyacaktır. O zaman mevcut yönetim olgusu tümüyle ortadan kalkacak ve yeni yönetim

179http://www.zaman.com.tr sitesinde yer alan bilgi notu ( erişim tarihi 22.05.2003)

180 Birgül Ayman Güler; Yerel Yönetimlerde Reform Sorunu, Yerel Yönetimler Sempozyumu Bildirileri, Kasım 2000, s.11

modellerinin kurulması zorunluluğu ortaya çıkacaktır. İletişim ve bilgi teknolojilerindeki bu hızlı gelişme trendinin devam etmesi durumunda, günümüzde en iyi yönetim anlayışı olarak belirtilen “demokrasi” mevcut haliyle çok sıradan hale gelebilir. Çünkü bu hızlı gelişim sonucu bireyler tercihlerini ortaya koyarken teknolojiden yeterince faydalanma imkanına sahip olabileceklerdir.

Kamu sektöründe reform çalışmaları, giderek daha fazla uluslararası bir nitelik alırken, kamu yönetimi reform ve politikası düşüncelerinin asıl kaynağı da artmakta ve çeşitlenmektedir.181

Ülkelerin yaşadığı sorunlar her ne kadar benzer özellikleri taşısa da, uygulanması gereken reform ve transferler ülkenin ekonomik, kültürel, toplumsal yapısına göre farklılık göstermektedir. Teoride politika transferi gerçekleştirilse bile, pratikte bu transferin ülkeye göre adapte edilmesi ve uyarlanması gerekmektedir.

Sonuç olarak, hükümetlerin reform politikaları veya yönetsel reform transferi için standart bir yöntem yerine, her ülkenin kendi ekonomik, politik ve sosyal durumlarına uygun olarak, taklit edici değil yenilikçi bir model yaratmasının gerektiği ön plana çıkmaktadır.

181Naim Kapucu, Muhammet Kösecik, “Ülkeler arasında Yönetsel Reform Transferi: Yeni Kamu Yönetimi Örneği”, Küresel Sistemde Siyaset Yönetim Ekonomi, Der. M. Akif Çukurçayır, Çizgi Kitapevi, Konya 2003, s:219

K A Y N A K Ç A

ACAR, A.ve SEVİNÇ, İ.; “1980 Sonrası Türk Kamu Yönetiminin Merkezi Örgünde Yapılan Reform Çalışmaları”

http://sosyalbil.selcuk.edu.tr/sos_mak/makaleler%5CAli%20ACAR%20- %ismail%20Sevinç%5C19-37.pdf

AL, Hamza (2002); Bilgi Toplumu ve Kamu Yönetiminde Pradigma Değişimi, Bilim adamları Yayınları, Ankara.

ALADA, Adalet (2006); “Tematik Sunum: Kamu Yönetiminde Yeniden Yapılanma Üzerine”, Kamu Yönetiminde Planlamaya Yeniden Yapılanma Sempozyumu, Yıldız Teknik Üniversitesi Yayını, İstanbul.

AR, Fikret (1983); “Türkiye’de ve Amerika Birleşik Devletlerinde Yapılan Bazı İdari Reform Çalışmaları”, Amme İdaresi Dergisi, C.16, S.3, Ankara.

ASLANER, Abdullah (2006); Kamu İdaresinde Yeniden Yapılanma Çalışmaları, Türk İdare Dergisi, Sayı 453, Ankara.

AYDEMİR, Süleyman Ruhi (2004); “Kamu Yönetimi Temel Kanunu Taslağı İncelemesi”, Mahalli İdareler Kontrolleri Derneği Yayınları, Sayı 4, Ankara.

AYKAÇ, B., Ş.Durgun, H.Yayman (ed.) (2003); Türkiye’de Kamu Yönetimi, Yargı Kitabevi, Ankara.

AYSAN, Mustafa; Kamu Yönetimi Reformu, Radikal, 12.01.2003

AZRAK, Ülkü; Kamuda Tehlikeli Reform, Radikal, 12.01.2004

Belediye Kanunu, 5393 Sayılı, R.G. 13.07.2005

CAN Hasan Hüseyin; YILDIZ Nihat(2004); Belediye Başkanları ve Belediye Meclis Üyelerine Temel Bilgiler, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Yayını, Ankara.

CAN, Hasan Hüseyin (2006); Kamu Yönetiminde Planlamaya Yeniden Yapılanma Sempozyumu, Yıldız Teknik Üniversitesi Yayını, İstanbul.

ÇEVİK, Hasan Hüseyin (2001); Türkiye’de Kamu Yönetimi Sorunları, Seçkin Yayıncılık, Ankara.

ÇEVİKBAŞ, Rafet (1995); “Yerel Yönetimler, İşlevi ve Türkiye’deki Durumu”, Türk idare Dergisi, Ankara.

ÇİTÇİ, Oya (1983); “Kamu Bürokrasisi Üzerine”, Amme İdaresi Dergisi, C.16, S.4, Ankara.

ÇUKURÇAYIR, Mehmet Akif (2006); Tanzimattan Günümüze Yerel ve Genel Siyasal Düzenlemelerde Temel Aktör Olarak Yurttaş, Kamu Yönetiminde Planlamaya Yeniden Yapılanma Sempozyumu, Yıldız Teknik Üniversitesi Yayını, İstanbul.

DİNÇER, Ömer& YILMAZ, Cevat (2003); Değişimin Yönetimi İçin Yönetimin Değişimi, Başbakanlık, Ankara.

Disk/Genel İş(2004); Kamu Yönetimi Reformu, Sendikal Eğitim Dizisi(13),.

DOLOWİTZ, David & MARSH, David (1996); Who Learns What From Whom: a Review of the Policy Transfer Literature. Political Studies XLIV:343-57. den aktaran, Louise McCabe “Day Care for people with Dementia in Kerala, India: An example of Policy Transfer?”,

http://www.bris.ac.uk/sps/papers/stream5/mccabe.doc. University of Stirling.

DOLOWİTZ, David (2000); “Policy Transfer: a New Framework of Policy Analysis.", Policy Transfer and British Social Policy. Editor David Dolowitz.

Buckingham: Open University Press. p:9 aktaran , Louise McCabe “Day Care for people with Dementia in Kerala, India: An example of Policy Transfer?”, http://www.bris.ac.uk/sps/papers/stream5/mccabe.doc

University of Stirling.

ERBAY Yusuf (1997); “Bürokrasi. Bürokratizm ve Ülkemizde Bürokrat- Siyasetçi İlişkileri”, Yeni Türkiye, Yıl:3. Sayı:14.

ERGİN Osman Nuri (1995); Mecelle-i Umur-ı Belediye, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yayını, İstanbul.

ERYILMAZ, Bilal (2001); Kamu Yönetimi, İstanbul.

ERYILMAZ, Bilal (2002); Kamu Yönetimi, İstanbul.

ERYILMAZ Bilal (2004); “Dünyada Kamu Yönetimindeki Dönüşüm ve Türkiye’deki Kamu Yönetimi Öğretimine Yansımaları”, II. Kamu Yönetimi Forumu, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara.

EVANS, M. and DAVİES J. (1999); Understanding Policy Transfer: a Multi- Level, Multi-Disciplinary Perspective. Public Administration 77(2):361-85. den aktaran, Louise McCabe “Day Care for people with Dementia in Kerala,

India: An example of Policy Transfer?”,

http://www.bris.ac.uk/sps/papers/stream5/mccabe.doc University of Stirling.

GALEMBİEWSKİ, Robert (1997); "The Future of Public Administration: End of a Stay in the Sun or a New day A-dawning?", Public Administration Review, Vol.56, No.2, March/April.

GÖKÇE, Orhan& KUTLU, Önder& GÖKÇE, Gülise (2001); “1980’li Yıllardan Beri Uygulanan Kamu Yönetimi Reformları Üzerine Genel Bir Değerlendirme”, S.Ü. İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, Nisan- Ekim, Sayı:1-2

GÖZÜBÜYÜK A.Şeref (1994); Yönetim Hukuku, 7. Basım, Turhan Kitabevi, Ankara.

GÜLER, Birgül Ayman (2000); “Yerel Yönetimlerde Reform Sorunu”, Yerel Yönetimler Sempozyumu Bildirileri,

GÜLER, Birgül Ayman (2003); Kamu Personel Sisteminde Reform Zorlamaları, Amme İdaresi Dergisi, C.36, S.4, Ankara.

GÜLER, Birgül Ayman(2004); “Yerel Yönetim Taslakları Üzerine Değerlendirme”, Kamu Yönetimi Dünyası Dergisi, Sayı 17-18.

GÜLER, Birgül Ayman (2004); Kamu Yönetimi Kanun Tasarısı Üzerine, İzmir Barosu Bülteni.

GÜLER, Birgül Ayman (2004); Değişme ve Disiplin, Dünyada Kamu Yönetimindeki Dönüşüm ve Türkiye’deki Kamu Yönetimi Öğretimine Yansımaları, II. Kamu Yönetimi Forumu, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara.

GÜLER, Birgül Ayman (2005); “Reformlar Beyaz Devrimler Kırmızı Mı?”, Çalışma Notu.

GÜZELSARI, S. (2000); “1990 Sonrasında Anglo-Sakson ve Kıta Avrupası Devletlerinde Kamu Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar” (yayımlanmamış yüksek lisans tezi), Hacettepe Üniversitesi, Ankara.

Haas, P.; Introduction (1992); Epistemic Communities and International Policy Coordination. International Organization. 46(1):1-35., aktaran , Louise McCabe “Day Care for people with Dementia in Kerala, India: An example of Policy Transfer?”, http://www.bris.ac.uk/sps/papers/stream5/mccabe.doc University of Stirling.

HORVATH Tamas M. (2000); Desentralization: Experiments and Reforms, Local Government and Public Service Reform Initiative, Budapest.

KANDEVA Emilia (2001); Stabilization of Local Governments, Local Government and Public Service Reform Initiative, Budapest.

KAPUCU, Naim& KÖSECİK, Muhammet (2003); Ülkeler arasında Yönetsel Reform Transferi: Yeni Kamu Yönetimi Örneği, Küresel Sistemde Siyaset Yönetim Ekonomi, Der. M. Akif Çukurçayır, Çizgi Kitapevi, Konya.

KARAHANOĞLU, Onur; KYTK Taslağındaki Anayasaya Aykırılıklar,

http://www.eğitimsen.org.tr/bilgibelge/anayasayaaykirilik.html 16.01.2007

KAYA, Erol (2002); Belediyelerde Toplam Kalite Yönetimi ve ISO 9001, İlke Yayıncılık, İstanbul.

KAYA, Erol; http://www.pendik.bel.tr sitesinde yer alan makalesi 12.03.2007 KELEŞ, Ruşen (1993); Kent ve Siyaset Üzerine Yazılar, IULA-EMME (Yerel Yönetim Dünyası) Yayını, İstanbul.

KIŞLALI, M.Ali; Tartışmanın Fazileti, Radikal, 06.11.2003

KUTLU, Önder (2004); “Gelişmiş Ülkeler ve Türkiye’de Kamu Reformu ve Yönetimin Yeniden Düzenlenmesi”, Nobel Yayınları, Ankara.

LEBLEBİCİ, D. N. (2004); Kamu Yönetimi: Dünyada ve Türkiye’deki Gelişimi”, Kamu Yönetimi, Ed: M. K. Öktem, U. Ömürgönülşen, İmaj Yayınevi, Ankara.

Maliye Bakanlığı;http://www.bumko.gov.tr kadrolar, 27.08.2005

NADAROĞLU, Halil (2001); Mahalli İdareler, Beta Basım Yayın Dağıtım, İstanbul.

ORTAYLI, İlber (1974); Tanzimattan Sonra Mahalli İdareler, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü yayını , Sevinç Matbaası , Ankara.

ORTAYLI, İlber (1979); Türkiye İdare Tarihi, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü yayını , Doğan Basımevi, Ankara.

ÖMÜRGÖNÜLŞEN, Uğur (2006); Kamu Yönetimindeki Pradigma Değişimi Çerçevesinde Yürütülen Kamu Sektörü Reformlarının Etkileri Nasıl Değerlendirilebilir? Kamu Yönetiminde Planlamaya Yeniden Yapılanma Sempozyumu, Yıldız Teknik Üniversitesi Yayını,İstanbul.

ÖNER, Şerif (2005); ‘Katılımcı Demokrasi Açısından Belediye Kanunu’, Yemi Yönetimler Üzerine Güncel Yazılar-l, Hüseyin Özgür ve Muhammet Kösecik (Ed.), Ankara.

ÖZTUNA, Yılmaz (1983); Büyük Türkiye Tarihi, Ötüken Yayınevi, C.7,İstanbul.

PAGE, Edward C. (2003); “Comparative Public Administration in Britain”, Public Administration, Vol, 73/1 1995, 133-5 den aktaran, Önder Kutlu, “İdari Reform Transferi: Ülkelerin Birbirlerinden Kamu Politikaları Transfer Etmeleri ve Öğrenmeleri”, Kamu Yönetiminde Çağdaş Yaklaşımlar, Seçkin, Ankara.

PAKALIN, Mehmet Zeki (1993); “Osmanlı Tarih Deyimleri ve Terimleri Sözlüğü”, Milli Eğitim Bakanlığı Yayını, Cilt-3, İstanbul.

PAYASLIOĞLU, A.(1971); “İdari Reformun Yönü ve Stratejisi”, Amme İdaresi Dergisi, C.4, S.2

POLATOĞLU, Aykut (2003); “Türk Kamu Yönetim Sisteminin Yeniden Örgütlenmesi Üzerine Düşünceler”, Amme İdaresi Dergisi, Sayı:36/4, Ankara.

Policy Transfer,http://www.hawkecentre.unisa.edu.au/institute/resources/policytransfer.ppt,

15.04.2005

RADAELLI, Claudio M.; “Policy Transfer İn The European Union: Institutional Isomorphism As A Source Of Legitimacy”http://www.fscpo.unict.it/EuroMed/jmwp10.htm,

SAKAL, Mustafa (1997); “Politik Karar Alma Sürecinde Bütçe Maksimizasyonu ve Bürokatik Yozlaşmalar”, Yeni Türkiye, Yıl:3, Sayı:13, s.450

SALUR, Şammas (2000); “Türkiye’de Yönetim Reformu Sorunu Üzerine Bir Analiz”, Akademik Araştırmalar Dergisi, Sayı 21, Ankara, 2004

SÖKMEN, Polat; “Dünya Sistemine Eklemlenme Çağında Yeni Gelişme Anlayışları, Yeni Yönetim Biçimleri”, Yerel Yönetimler Sempozyumu Bildirileri.

SÜRGİT, Kenan (1978); “Türkiye’de İdari Reform”, TODAİE Yayını No:128, Ankara.

ŞAYLAN, G. (1978); “Yönetim Biliminin Evrenselliği ile İlgili Bazı Düşünceler”, Amme İdaresi Dergisi, Sayı 11/2, Ankara.

TEKELİ, İlhan (1982); Türkiye’de Kentleşme Yazıları, Turhan Kitabevi, Ankara.

TESTER, S. and Freeman, R.(1996); "Diffusion of Innovations in Policies for the Care of Frail Older People."British Society of Gerontology Conference. Reprint: Sept, 1996, den aktaran, Louise McCabe “Day Care for people with

Dementia in Kerala, India: An example of Policy Transfer?”, http://www.bris.ac.uk/sps/papers/stream5/mccabe.doc

University of Stirling,

TODAİE (1972); “Merkezi Hükümet Teşkilatı Kuruluş ve Görevleri”, Merkezi Hükümet Teşkilatı Araştırma Projesi Raporu, TODAİE Yayını No:123, Ankara.

TODAİE (1991); Kamu Yönetimi Araştırması (KAYA), TODAİE Yayınları, Ankara,

TORTOP, Nuri & İSBİR G.Eyüp (1986); Yönetim Bilimi, Bilim Yayınları. Ankara.

TÜSİAD (2002), Kamu Reformu Araştırması, İstanbul.

ULUĞ, Feyzi (2004), “Yönetimde Yeniden Yapılanma ve Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı Üzerine Eleştirel Bir Bakış”, Amme İdaresi Dergisi, Cilt 37, Ankara.

ULUSOY, Ahmet ve AKDEMİR, Tekin (2002); Seçkin Yayıncılık, Ankara.

VARLIK, Ülkü ve diğerleri (2004), “Kamu Yönetimi ve Yerel Yönetimler Gündemi”, Yönetim Bilimleri Dergisi, Cilt 1, Sayı 1, Ankara.

YALÇINDAĞ, Selçuk (1992); Yerel Yönetimler-Sorunlar ve Çözümler, TÜSİAD Yayını, İstanbul.

YAŞAMIŞ, Firuz Demir; “Kamu Yönetimi Kuramında ve Uygulamasında Yeni Gelişmeler: Administration'dan Management'a”, Türk İdare Dergisi, Yıl 69, Sayı 417.

YILDIZ, Nuran (2003); “Halkla İlişkilerin İdeolojik Bir Yöntem Olarak İşleyişi”, Amme İdaresi Dergisi, C.36, S.5, Ankara.

YILMAZ, Osman (2001); “Kamu Yönetimi Reformu: Genel Eğilimler ve Ülke Deneyimleri”, DPT, Ankara.

ZARARSIZ, Emin (2006); Kamu Yönetiminde Planlamaya Yeniden Yapılanma Sempozyumu, Yıldız Teknik Üniversitesi Yayını, İstanbul.

İNTERNETTEN FAYDALANILAN KAYNAKLAR http://www.hazine.gov.tr 13.07.2005 http://www.zaman.com.tr 22.05.2003 http://www.tesev.org.tr/projeler/kamu_uluslararasi_metin_bolum1.php 13.07.2005 http://www.yerelnet.org.tr 13.07.2005 http://www.yerelnet.org.tr 26.07.2006 http://yonetimbilimi.politics.ankara.edu.tr/takyol.doc 22.02.2004 http://ekutup.dpt.gov.tr/plan/viii/plan8str.pdf 22.02.2004 http://www.liberal-dt.org.tr/index.php?/lang=tr&message=article&art=133 16.08.2004 http://liberal.org.tr/güncel/Diger/ha_kamu%20yonetimi.htm 16.08.2005 http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr 6.08.2004 http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=94484 21.03.2005 http://www.tesev.org.tr/projeler/proje_kamu_reform.php 26.07.2006 http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr 26.07.2006 http://www.odevsitesi.com/odevler/2005_7/134585-kamu-yonetimi-reformu.htm 26.07.2006 http://yonetimbilimi.politics.ankara.edu.tr/kyttk.pdf 26.07.2006 http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr 02.02.2005 http://www.eğitimsen.org.tr/bilgibelgeanayasayaaykirilik.html 16.01.2007 www.antalya.bel.tr. 02.02.2005 http://ekutup.dpt.gov.tr/planlama/42nciyil/yılmazo.pdf 12.01.2005 http://ekutup.dpt.gov.tr 02.08.2006 http://www.todaie.gov.tr/KYP/kamu_y%C3%B6netim_reformu.asp 12.01.2005 http://yonetimbilimi.politics.ankara.edu.tr/toruner.doc 17.05.2006 http://www.turmob.org.tr/basin 12.11.2003 http://www.yerelnet.org.tr/mevzuat/makale_01.php 16.08.2005 http://www.treasury.gov.tr/peir_web.pdf 16.08.2005http://www.tüsiad.org.tr 26.08.2005 http://www.memurlar.net 26.08.2005 http://www.sayistay.gov.tr/yayin/dergi/dergi2.asp?id=349 26.08.2005 http://www.maliye.gov.tr 26.08.2005 http://www.ceterisparibus.net/maliye/kamu.htm 26.08.2005 http://www.antalya.bel.tr/tr/bel_guncel/haber_detay.cfm?sayfa=1299 26.08.2005 http://yonetimbilimi.politics.ankara.edu.tr/kyttk.pdf 26.07.2006 http://www.yerelnet.org.tr/yyaem/cyyd_sayi.php?kod=404 02.02.2005 http://www.die.gov.tr 07.10.2006 http://www.todaie.gov.tr/KYP/5393_An.m..htm 07.10.2006 http://www.todaie.gov.tr/KYP/pdf/5216_gerekçe.pdf 13.10.2006 http://www.antalya.bel.tr/tr/bel_guncel/haber_detay.cfm?sayfa=1299 13.10.2006