• Sonuç bulunamadı

KAMU GÖREVİNDE İLERLEME VE YÜKSELME Birinci Bölüm

Kamu Görevine Alınmada Yöntem ve Koşullar Açık Kadroların

Bildirilmesi

27. (1) Bu Yasaya bağlı kurumlar personel atamasına ihtiyaç duydukları açık kadronun sayısını, sınıfını ve derecesini Başbakanlık’tan kadronun doldurulması ile ilgili yetki alarak Kamu Hizmeti Komisyonu’na bildirir. Kamu Hizmeti Komisyonu bu Yasa kurallarına uygun olarak gerekli işlemleri yapar.

(2) Başbakanlık tarafından kadroların doldurulmasıyla ilgili verilecek yetki:

(A) Personel Dairesi’nin kamu hizmetlerinin etkinlik ve verimlilikle yerine getirilmesi ve kadronun açık olup olmadığı konusunda vereceği uygunluk bildirimine;

(B) Maliye İşleriyle Görevli Bakanlığın açık kadronun doldurulmasında mali açıdan engel bulunmadığına dair vereceği uygunluk bildirimine;

dayanılarak, Başbakanlığın uygun görmesi halinde verilir.

Duyurma 28. (1) Kamu Hizmeti Komisyonu, doldurulacak boş kadroları, başvurma süresinin sona ermesinden en az onbeş işgünü önce, Resmi Gazete, yazılı ve görsel basın - yayın ve diğer elektronik iletişim araçlarıyla duyurmak zorundadır.

Bu kadrolar genelge yoluyla hizmet içindeki kamu görevlilerine de duyurulur.

(2) Bu duyuruda;

(A) Atama yapılacak boş kadronun sınıf ve dereceleri;

(B) Kadronun bulunduğu kurum ve yer;

(C) Kadroya atanacak personel sayısı;

(Ç) Kadronun baremi;

(D) Atanacak personelde aranan genel ve özel koşullar (Kadro görevi, yetki ve sorumlulukları ve aranan nitelikler);

(E) En son başvurma tarihi;

belirtilir.

(3) Kamu Hizmeti Komisyonu, sadece kamu görevi içine açık kadroları basın-yayın araçlarını kullanmadan, Resmi Gazete, Genelge ve diğer elektronik iletişim araçları yoluyla duyurabilir.

(4) Sınav yeri ve zamanı; kadrolara başvuranlara Sınav Tüzüğü’nde belirlenen yönteme göre bildirilir.

31

Atama Yetkisi 29. (1) Kamu Hizmetlerinin gerektirdiği asıl ve sürekli görevleri yürüten kamu görevlilerinin kadrolara atanmaları, bu Yasa ve Kamu Hizmeti Komisyonu'nun Teşkilat Yasası kuralları çerçevesinde Komisyonca yapılır.

(2) Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından Üst Kademe Yöneticileri Sınıfı dışında kalan hizmet sınıflarında bulunan kadrolara yapılacak atamalarda; ilk kez kamu görevine atanacakların yeterlik ve yarışma sınavında başarı göstermeleri; kamu görevlileri arasından yapılacak atamalarda yarışma sınavında başarı göstermeleri koşuldur.

Kamu Görevine Alınmada Genel

30. Kamu görevine alınacaklarda aşağıdaki genel ve özel koşullar aranır:

ve Özel Koşullar (1) Genel Koşullar:

(A) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşı olmak;

(B) Onsekiz yaşını bitirmiş olmak;

(C) Bu Yasa’da öngörülen hizmet sınıflarına girebilmede aranan öğrenim koşullarını taşımak;

(Ç) Kamu haklarından yasaklı bulunmamak;

(D) Bir yıldan fazla hapis cezasına çarptırılmamış olmak veya herhangi bir uyuşturucu madde satma, tasarufunda bulundurma, kullanma, taşıma veya ticaretini yapma, kara para aklama, rüşvet, irtikap, hırsızlık, sahtekarlık, dolandırıcılık, görevi kötüye kullanmak, hileli iflas, ırza geçmek veya ırza geçmeye teşebbüs veya cinsel tacizde bulunmak ve bu gibi kamu görevliliği ile bağdaşmayan yüz kızartıcı suçlardan dolayı mahkum olmamış olmak;

Ancak, 16 yaşından küçükken yukarıda öngörülen suçları işleyenlere, bu bend kuralları uygulanmaz ve kamu görevine girme hakları saklıdır.

(E) Yurt ödevi (Mücahitlik veya askerlik) yükümlülüğünü yerine getirmiş olmak;

(F) Atanacağı görevi sürekli olarak yapmasına engel olabilecek bedensel bir hastalık veya sakatlığı veya akıl hastalığı bulunmadığı Sağlık Kurulu raporuyla onaylanmış olmak;

(G) Disiplin suçundan ötürü daha önce kamu görevinden çıkarılmamış olmak;

(H) Kamu görevinden emekli maaşı çekmemiş olmak;

32 (2) Özel Koşullar:

Bu Yasa’da öngörülen esaslara uygun olarak Teşkilat Yasalarında belirlenen ilgili kadroların niteliklerinin tümünü taşımak.

İkinci Bölüm Sınavlar

Sınav Türleri 31. (1) Kamu görevine atanmada, sınıflar içinde veya sınıflar arası yükselmelerde (terfilerde) bu Yasa kuralları çerçevesinde yeterlik ve yarışma sınavı olmak üzere iki tür sınav uygulanır.

(2) (A) Yeterlik Sınavı: Kamu görevine ilk kez atanacak veya sınıf değiştirecek adayların yeterliliklerini saptamak amacıyla yapılan sınavdır.

Yeterlik sınavında 100 (yüz) üzerinden 60 (altmış) ve üzeri puan alan adaylar, Başarı Listesine girer ve bu Yasa çerçevesinde yapılacak yarışma sınavına başvurma hakkı elde ederler. Yeterlik sınavları; çoktan seçmeli veya yazılı olmak üzere, üst düzey, orta düzey ve alt düzey şeklinde üç seviyede düzenlenir.

(a) Üst Düzey Yeterlik Sınavı Yöneticilik Hizmetleri Sınıfındaki;

(b) Orta Düzey Yeterlik Sınavı Mesleki ve Teknik Hizmetler Sınıfı ile Genel Kamu Hizmetleri Sınıfındaki;

(c) Alt Düzey Yeterlik Sınavı ise Yardımcı Mesleki ve Teknik Hizmetler Sınıfı ile Yardımcı Genel Kamu Hizmetleri Sınıfındaki kadrolara başvuracaklar için yapılır.

(B) Yarışma Sınavı: Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından duyurulan boş kadrolara başvuran adayların ilgili kadro görevlerini etkinlik ve verimlilikle yerine getirebilecek nitelik ve koşullara sahip olup olmadıklarını saptamak açısından bu Yasa’nın 35’inci maddesi çerçevesinde yapılan özel ihtisas sınavıdır.

(3) Sınavlar, başvuran adayların atanacakları sınıf ve kadroların gerektirdiği öğrenim düzeyini ölçecek biçimde ve diğer niteliklere göre düzenlenir.

(4) (A) Yeterlik sınavlarının konuları, yarışma sınavlarının hizmet sınıfı ve kadroları için hangi konuları kapsayacağı, bu sınavların bağlı olacağı usul ve

33

esaslar yöneticiliğin belgelendirilmesindeki yöntem ve kurallar, sınavlara başvuran adaylardan istenecek belgelerin içeriği, hangilerinin sınava katılma hangilerinin ise atama aşamasında talep edileceği ve bu Yasa’da belirtilen diğer konulardaki düzenlemeler aşağıdaki (B) bendinde oluşturulan Kurul tarafından hazırlanan ve Başbakanlığın önerisiyle Bakanlar Kurulunca onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlanacak olan Sınav Tüzüğü’nde belirlenir.

Sınav Tüzüğü’nün değiştirilmesinde de aynı yöntem uygulanır.

(B) Sınav Tüzüğü Hazırlama Kurulu:

(a) Personel Dairesi’nin bir temsilcisi (Başkan);

(b) Kamu Hizmeti Komisyonu’nun bir temsilcisi;

(c) Eğitim İşleriyle Görevli Bakanlığın bir temsilcisi;

(ç) En çok üyeye sahip iki kamu görevlileri sendikasının birer temsilcisinden

oluşur.

(C) (Ç)

Sınav Tüzüğü Hazırlama Kurulu üye tam sayısı ile toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır.

Sınav Tüzüğü Hazırlama Kurulu’ndaki temsilcilerden birinin izinsiz ve özürsüz olarak toplantıya katılmadığı hallerde Personel Dairesi, toplantıya katılmayan temsilcilerin yerine Personel Dairesinden başka bir kamu görevlisini temsilci olarak görevlendirir.

(5) Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından yukarıdaki (1)’inci fıkra uyarınca düzenlenen sınavlara başvuruda bulunanlardan asgari ücretin %2 (yüzde iki)’si oranında sınav harcı alınır.

Yarışma veya Yeterlik Sınavına Katılma

32. Bu Yasa’ya bağlı kurumlarca yürütülen kamu hizmetlerine girmek isteyenler, bu Yasa’nın 30’uncu maddesinde öngörülen genel ve özel koşulları taşımadıkça yarışma veya yeterlik sınavına katılamazlar.

Ancak, sadece kamu görevine ilk kez atanacaklar için uygulanan Yeterlik Sınavına katılabilmek amacıyla başvuruda bulunanlardan, onsekiz yaşını bitirmiş olmak ve yurt ödevi (mücahitlik veya askerlik) yükümlülüğünü yerine getirmiş olma koşulları aranmaz.

Sınavların Yapılmasında Yetkili Organlar

33. Bu Yasa’da öngörülen yeterlik sınavlarının düzenlenmesi Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından, yarışma sınavları ise Kamu Hizmeti Komisyonu ile birlikte bu Yasa’nın 34’üncü maddesinde oluşturulan Sınav Kurulları tarafından Kamu Hizmeti Komisyonu’nun gözetim ve denetimi altında düzenlenir.

34 Sınav Kurullarının

Oluşumu

34. Sınav Kurulları her yarışma sınavı öncesinde aşağıda belirtilen kurallara uygun olarak oluşturulur:

(1) Yöneticilik Hizmetleri Sınıfının I. Derecesinde bulunan kadrolar için düzenlenen yarışma sınavlarında Sınav Kurulunun oluşumu:

(A) Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı veya bir üyesi (Başkan);

(B) Atama yapılacak kurumun bağlı olduğu hizmet teşkilatının Üst Kademe Yöneticisi; Üst Kademe Yöneticisi kadrosunun bulunmadığı hallerde ilgili kurumun en üst hiyerarşik amiri veya en üst hiyerarşik amirin yazılı olarak görevlendireceği bir temsilci;

(C) Kamu Hizmeti Komisyonu’nun belirleyeceği ve kamu yönetimi veya idari bilimler alanında araştırmaları olan en az doçent ünvanına sahip bir üniversite öğretim üyesi;

(Ç) Atama yapılacak kurumun bağlı olduğu hizmet teşkilatının Üst Kademe Yöneticisinin belirleyeceği Üst Kademe Yöneticileri Sınıfı I. Derecesi veya Yöneticilik Hizmetleri Sınıfının I. Derecesinden emekli bir kamu görevlisi;

(D) Atama yapılacak kurumun bağlı olduğu hizmet teşkilatının Üst Kademe Yöneticisi ile Kamu Hizmeti Komisyonu’nun birlikte belirleyeceği kamu yönetimi veya idari bilimler alanında araştırmaları olan en az doçent ünvanına sahip bir öğretim üyesi.

(2) Yöneticilik Hizmetleri Sınıfının II. Derecesinde bulunan kadrolar için düzenlenen yarışma sınavlarında Sınav Kurulunun oluşumu:

(A) Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı veya bir üyesi (Başkan);

(B) Atama yapılacak kurumun bağlı olduğu hizmet teşkilatının Yöneticilik Hizmetleri Sınıfının I.

Derece Yöneticisi; I. Derece Yönetici kadrosunun bulunmadığı hallerde ilgili kurumun en üst hiyerarşik amiri veya en üst hiyerarşik amirin yazılı olarak görevlendireceği bir temsilci;

(C) Kamu Hizmeti Komisyonu’nun belirleyeceği Üst Kademe Yöneticileri Sınıfı’ndan veya Yöneticilik Hizmetleri Sınıfının en az II. Derecesinden ilgili alanda emekli bir kamu görevlisi.

35

(Ç) Personel Dairesi Müdürü veya Personel Dairesi Müdürü kadrosunun doldurulması ile ilgili yapılacak sınavda ve Başbakanlık’taki Üst Kademe Yöneticisinin belirleyeceği Başbakanlık hizmet teşkilatına bağlı Yöneticilik Hizmetleri Sınıfının II.

Derecesindeki bir yönetici;

(D) Atama yapılacak kurumun bağlı olduğu hizmet teşkilatının Yöneticilik Hizmetleri Sınıfının I.

Derece Yöneticisi ile Kamu Hizmeti Komisyonunun, I. Derece Yönetici kadrosunun bulunmadığı hallerde ilgili kurumun en üst hiyerarşik amiri ile Kamu Hizmeti Komisyonu’nun birlikte belirleyeceği ilgili alanda araştırmaları olan en az doçent ünvanına sahip bir üniversite öğretim üyesi.

(3) Yöneticilik Hizmetleri Sınıfı’nın I. ve II. Derecesinde bulunan kadrolar dışında kalan tüm kadrolar için düzenlenen yarışma sınavlarında Sınav Kurulunun oluşumu:

(A) Cumhurbaşkanlığı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi Genel Sekreterliği, Başbakanlık ve Bakanlıklar, bağlı hizmet birimleri, bağımsız daire veya hizmet birimlerinde doldurulacak boş kadrolar için;

(a) Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı veya bir üyesi (Başkan);

(b) Atama yapılacak kurumun Yöneticilik Hizmetleri Sınıfı I. Derece Yöneticisi, I.

Derece Yönetici kadrosunun bulunmadığı hallerde Kamu Hizmeti Komisyonu’nun bir üyesi;

(c) Atama yapılacak kurumun en üst hiyerarşik amirin belirleyeceği II. Derece Yöneticisi;

(ç) Personel Dairesi Müdürü.

(B) Bağlı dairelerde doldurulacak boş kadrolar için;

(a) Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı veya bir üyesi (Başkan);

(b) Atama yapılacak dairenin bağlı bulunduğu hizmet teşkilatının I. Derece Yöneticisi veya I. Derece Yöneticinin aynı hizmet teşkilatının Yöneticilik Hizmetleri Sınıfından görevlendirileceği bir kamu görevlisi;

36

(c) Atama yapılacak dairenin Yöneticilik Hizmetleri Sınıfı II. Derece Yöneticisi;

(ç) Personel Dairesi Müdürü veya Personel Dairesi Müdürü tarafından görevlendirilecek Yöneticilik Hizmetleri Sınıfında bulunan bir kamu görevlisi.

(4) Sınav Kurulu’nda yer alacak tüm kamu görevlileri her durumda doldurulacak boş kadronun bulunduğu kadrodan daha aşağıdaki bir kadroda olamaz. Bu maddenin (1)’inci fıkrası çerçevesinde oluşacak Sınav Kurullarında Personel Dairesi Müdürü danışmanlık görevi yapar.

(5) Sınav Kurullarının oluşturulmasında gerekli görülen yeterli sayıda ve/veya nitelikte kamu görevlisinin, atamanın yapılacağı kurumda bulunmadığı veya üyeliğine bir engel bulunduğu hallerde, üyeler bir diğer kurumda uygun nitelikleri taşıyan kamu görevlileri arasından, onların bağlı bulundukları üstleriyle istişare içinde Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından belirlenir.

Bu fıkra amaçları bakımından üyeliğe engel haller;

üyenin adayla, karı-koca veya birinci derece kan veya sıhri akrabalığının bulunması veya siyasi parti yetkili organlarına üye olmaktır.

(6) (A) Sınav Kurulunun toplantı yeter sayısı üye tam sayısına eşittir. Sınav Kurulu üyelerinden birinin izinsiz ve özürsüz olarak sınav kurulu toplantılarına katılmadığı hallerde;

(a) İlgili Kurul üyesi Kamu Hizmeti Komisyonu üyesi veya Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından belirlenen üyelerden biri ise atama yapılacak kurumun Sınav Kurulundaki en üst düzey temsilcisi toplantıya katılmayan üyeye denk yeni bir üye belirler;

(b) İlgili Kurul üyesi atama yapılacak kurumdan veya atama yapılacak kurumun en üst düzey temsilcisi tarafından belirlenen bir üye ise Kamu Hizmeti Komisyonu toplantıya katılmayan üyeye denk yeni bir üye belirler;

(c) İlgili Kurul üyesi Personel Dairesi Müdürü veya görevlendirdiği bir kamu görevlisi ise, atama yapılacak kurumun Sınav Kurulundaki en üst düzey temsilcisi toplantıya katılmayan üyeye denk yeni bir üye belirler;

37

(B) Personel Dairesi’ndeki kadroların veya Daireye bağlı idari hizmetler ile kitabet hizmetlerinin yürütülmesinden sorumlu olan kamu görevlilerinin kadrolarının doldurulmasında Personel Dairesi Müdürü ile Başbakanlık Hizmet Teşkilatının I.

Derece Yöneticisi birlikte Sınav Kurulu’nda yer alacak dördüncü üyeye karar verir.

(7) Sınav Kurullarında kamu görevi dışından görev alanlara, görev aldıkları her yarışma sınavı için günlük asgari ücretin ¼’ü ve her durumda iki asgari ücretin toplamını aşamaz.

(8) Sınav Kurullarının Sekreteryası Kamu Hizmeti Komisyonu Genel Sekreterliği tarafından yürütülür.

Yarışma 35. (1) Yarışma sınavları iki aşamalı olarak düzenlenir.

Sınavları ve (A) Yazılı veya yazılı ve uygulamalı sınav

Başarı Listesi (B) Sözlü sınav.

(2) (A) Yazılı veya yazılı ve uygulamalı sınav: Kamu Hizmeti Komisyonu ve ilgili Sınav Kurulu sınav konularını ve oranlarını, Sınav Tüzüğü’ndeki esaslar çerçevesinde belirler.

(B) Yazılı veya yazılı ve uygulamalı sınav 100 (yüz) puan üzerinden yapılır. Yazılı ve uygulamalı sınavın birlikte yapılacağı hallerde de bu sınavın toplam puanı 100 (yüz) üzerinden hesaplanır.

(C) Yazılı veya yazılı ve uygulamalı sınavda 70 (yetmiş) puan ve üzerinde alanlardan münhal kadro sayısının iki katı kadar en yüksek puanı alan aday sözlü sınava katılmaya hak kazanır. En alt puanda eşitlik olması halinde söz konusu puanı alan adayların tümü sözlü sınava katılmaya hak kazanır.

Yöneticilik Hizmetleri Sınıfı’nın III.Derecesindeki kadrolar için ise yapılan yazılı veya yazılı ve uygulamalı sınavdan 70 (yetmiş) puan ve üzerinde alanların tümü sözlü sınava katılmaya hak kazanırlar.

(Ç) (a) Yöneticilik Hizmetleri Sınıfının I.

Derecesindeki kadrolar ile

(b) Yöneticilik Hizmetleri Sınıfının II.

Derecesindeki kadrolar

için yazılı ve/veya uygulamalı sınav yapılmaz. Bu kadrolara başvuran kamu görevlileri doğrudan sözlü sınava katılırlar.

38 (4) Başarı Listesi:

(A) (a) Yöneticilik Hizmetleri Sınıfının I.Derecesindeki kadrolar ile

(b) II. Derecesindeki kadrolar için adayın sadece sözlü sınav puanına göre;

kadrolar için, adayın yazılı ve/veya uygulamalı sınav puanının %60 (yüzde altmış)’ı ile sözlü sınav puanının %40 (yüzde kırk)’ının toplanmasıyla belirlenecek puana göre;

kadrolar için adayın yazılı ve/veya uygulamalı sınav puanının %80 (yüzde seksen)’i ile sözlü sınav puanının %20 (yüzde yirmi)’sinin toplanmasıyla belirlenecek puana göre;

münhal sayısı kadar, en yüksek başarıyı gösterenlerin başarı sıralamasıyla oluşur. Sıralamada en sonda yer alan adayın puanına eşit puanda olan başka adayların da olması halinde Kurul, Sınav Tüzüğü’nde belirlenecek kıstaslar çerçevesinde hangi aday veya adayların başarı listesine dahil olacağını belirler.

Yöneticilik Hizmetleri Sınıfının I. ve II.

Derecesindeki kadrolara başvuran adayların değerlendirilmesinde başvuru formları ve özgeçmişleri de dikkate alınır. Bunlara ilişkin detaylar ve kıstaslar Sınav Tüzüğü’nde belirlenir.

(3) (A) Sözlü Sınav: Kamu Hizmeti Komisyonu’nun gözetimi ve denetiminde, ilgili Sınav Kurulu tarafından Sınav Tüzüğü’nde belirlenen esaslar çerçevesinde yapılır. Sözlü sınav görüntülü kayda alınır.

(B) Sözlü sınav 100 (yüz) puan üzerinden yapılır üyelerin ayrı ayrı verecekleri puanların ortalaması sözlü sınavın puanını oluşturur.

(B) (a) Yöneticilik Hizmetleri Sınıfının III. Derecesi;

(b) Genel Kamu Hizmetleri Sınıfı ile Mesleki ve Teknik Hizmetler Sınıfının I. ve II. Derecesi;

ve

(c) Yardımcı Genel Kamu Hizmetleri Sınıfı ile Yardımcı Mesleki ve Teknik Hizmetler Sınıfının I., II. ve III. Derecesindeki

(C) (a) Yardımcı Genel Kamu Hizmetleri Sınıfı ile Yardımcı Mesleki ve Teknik Hizmetler Sınıfının IV. Derecesi, ve

(b) Genel Kamu Hizmetleri Sınıfı ile Mesleki ve Teknik Hizmetler Sınıfının III. Derecesindeki,

39

(5) (A) Başarı listesiyle birlikte sözlü sınava katılan adayların ilgili tüm evrakları Kamu Hizmeti Komisyonu’na iletilir.

(B) Kamu Hizmeti Komisyonu yapılan sınavların ve oluşturulan başarı listesinin adil, tutarlı ve mevzuata uygun olup olmadığını inceler ve uygun görmesi halinde onaylar. Kamu Hizmeti Komisyonu, başarı listesinin tutarlı oluşturulup oluşturulmadığını, Sınav Kurulu üyeleri tarafından ayrı ayrı yapılan puanlamaya bakarak değerlendirir.

Puanlamada üyeler arasında %20 veya üzeri bir farkın tespit edilmesi halinde üyelerden ek açıklama talep edebilir.

Başarı listesini oluşturan Sınav Kurulu’nda yer alan Kamu Hizmeti Komisyonu Başkan veya Üyesi bu konudaki herhangi bir oylamada oy kullanamaz.

(C) Oluşturulan başarı listesinin Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından (B) bendinde belirtildiği şekilde adil, tutarlı veya mevzuata uygun olmadığının tesbit edilmesi durumunda başarı listesi onaylanmaz ve gerekçeleriyle birlikte sözlü sınav sonuçlarının yeniden değerlendirilmesi için Sınav Kurulu’na iade edilir.

(Ç) Yukarıdaki (C) bendi çerçevesinde iade edilen başarı listesini oluşturmak amacıyla, sözlü sınav, Sınav Kurulu üyeleri tarafından ilgili tüm belgeler ve görüntülü kayıtlar incelenerek yeniden puanlanır. Başarı listesi (4)’üncü fıkra çerçevesinde yeniden oluşturularak Kamu Hizmeti Komisyonu’na iletilir. Kamu Hizmeti Komisyonu başarı listesini yukarıdaki (B) bendi çerçevesinde değerlendirerek uygun görmesi halinde onaylar.

Başarı listesinin ikinci kez Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından uygun görülmemesi halinde Kamu Hizmeti Komisyonu ilgili tüm belgeleri ve görüntülü kayıtları inceleyerek sözlü sınava katılan adayları (3)’üncü fıkranın (B) bendi çerçevesinde puanlar. Sınav Kurulunda yer alan Kamu Hizmeti Komisyonu Başkan veya üyesi bu puanlamada yer almaz.

(6) Yarışma Sınavı sonucu başarı listesine giren adaylar hakkında Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından atanmasına veya yükselmesine (terfisine) karar verilir.

40 Sınav Sonuçları

Bildirimi ve Atama

36. (1) Yarışma ve yeterlik sınavlarının sonuçları ile başarı listeleri, başarı sıralarına göre Resmi Gazete’de yayınlanır ve ilgililere bir yazı ile bildirilir. Bildirimin ilgililere yazılı olarak gönderildiği tarihten sonra Kamu Hizmeti Komisyonu web sayfasında ilan edilebilir. Ancak sınav sonuçlarının sadece web sayfasından ilan edilmek suretiyle bildirilemez.

(2) Atama kararı, yarışma sınavında kesinleşen başarı listesine giren adaylara yazılı olarak bildirilir ve bildirimin yapıldığı tarihten itibaren en geç on iş günü içinde atanma kararını kabul edip etmediklerini bildirmeleri istenir. Olumlu yanıt alınanların atanmaları veya yükselmeleri (terfileri) kesinleştirilir.

Sınav Sonuçlarına İtiraz ve

İtiraz Ücreti

37. (1) Sınav sonuçlarına itiraz, kesin olmayan sınav sonuçlarının adaylara bildirildiği tarihten itibaren en geç beş iş günü içerisinde Kamu Hizmeti Komisyonu’na yazılı olarak yapılabilir.

(2) Yapılan itirazların Komisyonca nasıl ve hangi süre içinde değerlendirileceği Kamu Hizmeti Komisyonu’nun Teşkilat Yasası’nda veya ona bağlı olarak Bakanlar Kurulunca çıkarılarak Resmi Gazete’de yayınlanacak olanbir İtiraz Tüzüğünde belirlenir.

(3) Kamu Hizmeti Komisyonu’nun itiraza ilişkin kararı, yargı mercilerinin denetimi dışında bırakılamaz.

(4) Yukarıdaki (1)’inci fıkra uyarınca Kamu Hizmeti Komisyonu’na yapılacak yazılı itirazlar için sınavlara başvuruda alınan sınav ücretinin yarısı tutarında sınav sonuçlarına itiraz ücreti alınır.

Ancak, itirazın yapılan araştırma ve inceleme sonucunda haklı bulunması halinde itiraz ücreti iade edilir.

Üçüncü Bölüm

Kamu Görevine Adaylık ve Asaleten Atanma Adaylığa Atanma ve

Adaylık Süresi

38. Yarışma Sınavı sonucunda başarı listesine girip atanma kararını kabul edenlerden ilk kez göreve alınanlar asıl ve sürekli kadrolara aday olarak atanırlar.

Aday olarak atanan kamu görevlisi altı aydan az ve bir yıldan fazla olmamak üzere bir adaylık dönemi geçirir.

Adaylık Dönemi ve Dönem Sonundaki Başarısızlık

39. (1) Adaylık dönemi, kamu görevine yeni giren bir kimsenin hizmete yatkınlığını ve uyumunu sağlamak amacıyla uygulanan bir deneme devresidir.

Deneme devresi içinde aday yakın bir gözetim,

41

denetim ve rehberlik altında bulundurulur. Bu dönemde adayın yetişmesi, göreviyle uyum sağlaması ve görevini etkinlik ve verimlilikle yerine getirebilecek yeterlik düzeyine ulaştırılması yönünde bağlı bulunduğu kurumca, bu Yasa çerçevesinde gerekli önlemler alınır ve bu amaçla kendisine her türlü eğitim olanağı sağlanır. Bu önlemleri almak ve olanakları sağlamak devletin ve adayın bağlı bulunduğu kurumun ödevi ve sorumluluğudur.

(2) Adayın performansı, bağlı bulunduğu kurum tarafından bu Yasa’nın 83’üncü maddesi kuralları çerçevesinde değerlendirilir.

Değerlendirme sonucunun olumsuz olduğu hallerde aday kamu görevlisi, bu Yasa’nın 83’üncü maddesinin (3)’üncü fıkrası uyarınca Kamu Hizmeti Komisyonu’na itirazda bulunabilir.

(3) Olumsuz değerlendirilen ve kamu görevine intibak edemediği Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından da onaylanan adayın, kamu göreviyle ilişkisi Komisyonca kesilir.

Asaleten Atanma 40. Adaylık süresini doldurmuş ve bağlı bulunduğu kurumca düzenlenecek Performans Değerlendirme Formu’nda başarısı saptanmış adaylar, Kamu Hizmeti Komisyonu’nca, aday olarak atanmış bulundukları kadrolara asaleten atanırlar. Asaleten atanma tarihi, hiçbir şekilde azami adaylık süresini aşamaz.

Dördüncü Bölüm

Kamu Görevinde İlerleme ve Yükselme (Terfi)

Kademe 41. Kademe, sınıf ve derece içinde görevin önem ve sorumluluğu

Kademe 41. Kademe, sınıf ve derece içinde görevin önem ve sorumluluğu