• Sonuç bulunamadı

KADRO, PERSONEL DURUMU VE İLGİLİ GELİŞMELER

Belgede YILLIK RAPOR 1991 (@) (sayfa 77-81)

0CA SUB MAR NIS MAY HAZ TEM AGU EYL EK'I KAS ARA

IV J. DENETLEME KURULU

IV.4. KADRO, PERSONEL DURUMU VE İLGİLİ GELİŞMELER

B ankam ız bünyesinde bilgisayarlaşmanın yaygınlaştırılması ve

birim lerarası bilgi akışının hızlandırılması kapsam ında şube otom asyonu çalışmaları bu faaliyet dönem inde de sürdürülmüştür. Çalışmalar ağırlıklı olarak, mevcut yapıların geliştirilmesi ile yeni şubelerin otom asyon k apsam ına alınması yönünde geliştirilmiştir.

Bu kapsam da, yeni d ö n e m d e otomasyona alınacak Eskişehir, Konya ve İzmit Şubelerimiz için donanım, yazılım ve insan gücü unsurları ile ilgili her türlü hazırlik tam amlanmış bulunmaktadır. Yeni çalışına dönem i ile birlikte bu şubelerimizde Bankamız otomasyon ağına dahil edileceklerdir.

Diğer yandan bir banka şubesinden ziyade bir üretim yeri niteliğinde olan B anknot Matbaası Şubemiz için otomasyon çalışmaları ayrıca sürdürülm ektedir. Bu şubemizde kurulma hazırlıkları devam etm e k te bulunan A S /400 bilgisayarı üzerinde özel olarak geliştirilen m uhasebe, stok kontrol, üretim, maliyet m uhasebesi ve personel uygulamaları yapılacaktır.

Ö nüm üzdeki dönem de Denizli, Mersin, Malatya ve D iyarbakır Şubelerimizin kendi A S /400 bilgisayarı aracılığı ile otomasyon kapsam ına alınması planlanmaktadır. Yeni şubeler ve uygulamalar devreye girdikçe, tem el ilke olarak benim senen bütünleşik sistemler yapısı da güç kazanm akta, birimlerarası bilgi akışı a rta r ve hız kazanırken yönetim kadem esinin ihtiyaç duyduğu bilgilere anında ve son şekliyle ulaşmasına ve

değerlendirm esine imkan sağlayacak yeni m ekanizm alar da

hazırlanm aktadır.

Bankalararası ödemelerin elektronik takas yöntemiyle yerine

getirilmesini sağlayacak olan Elektronik Fon Transferi (E F T ) projesinde

son aşamaya gelinmiş olup M art 1992 sonunda tam am lanm ası

beklenm ektedir.

Ü lke ekonomisi ile ilgili, dış ticaret ve kambiyo rejimlerinde yapılan değişikliklerin sonucu olarak, daha önce m ünhasıran M erkez B ankası’nca yapılan bazı işlemlerin diğer bankalar aracılığıyla yapılması nedeniyle

şubelerimizin kambiyo işlemlerine ilişkin işlerinin azalması, tüm

birim lerde ve şubelerde otomasyona yönelinmesi ve M erkez B ankası’nın aynı ilde iki ayrı şubeye sahip olmasının ortaya çıkardığı sakıncaların giderilmesi, görevlerin em ek ve zam a n d a n ta sa rru f sağlayıcı ve verimi

artırıcı bir tarzda rasyonel olarak yerine getirilmesi, iş birliği ve bütünlüğün sağlanması amacıyla, A nkara Kambiyo Şubesi, A nkara Şubesi ile A nkara Şubesi adı altında ve İstanbul Kambiyo Şubesi, İstanbul Şubesi ile İstanbul Şubesi adı altında, 1 Mayıs 1991 tarihinden itibaren birleştirilerek tek bir şube halinde yeniden düzenlenmişlerdir.

Bu uygulamaya paralel olarak, İzmir Kambiyo Şubesi ile İzmir Şubesinin de tek bir şube halinde İzmir Şubesi adı altında yeniden örgütlenmesi kararlaştırılmış, fiili birleşme tarihi 3 Şubat 1992 olarak tesbit edilmiştir,

Ankara, İstanbul ve İzm ir’de bulunan şubelerimizin belirli bir takvim çerçevesinde tek şube haline getirilişi sırasında, aynı anda yeni ilkeler doğrultusunda geliştirilen otomasyon sistemleri ile donatılması bu alandaki faaliyetlerin temelini teşkil etmiştir. Bu çerçevede adı geçen şubelerde birleşm e sırasında her biri gerçek zamanlı ve anında işlem ilkelerine sahip muhasebe, havale, istihbarat, işçi dövizleri, vezne işlemleri, banka mevduatlarını izleme, ödem eler dengesi izleme, elektronik fon transferi mesaj iletim sistemi ve şube yönetim bilişim sistemi uygulamaları hizmete alınmıştır. Bu çalışma dönemi sırasında daha önce İdare M erkezi ana bilgisayarından kısmen hizmet almakta olan Ankara Şubemize de şube otom asyonunda donanım standardı olarak saptanan A S /400 bilgisayar sistemi kurulmuş ve hizmete alınmıştır.

M erkez Bankası’nm yeniden yapılanması çalışmaları çerçevesinde. Kambiyo Genel M üdürlüğü’nün, bünyesinde fiilen s ü rd ü rm ek te olduğu faaliyetler dikkate alınarak adı, günün koşullarına uyum gösterecek şekilde, "Dış ilişkiler G enel Müdürlüğü" olarak değiştirilmiş ve bu Genel M üdürlük;

- Dış Borçlan İzleme Müdürlüğü, - Dış Krediler Müdürlüğü,

- M uhabir İlişkileri Müdürlüğü, - Ö de m e le r Dengesi Müdürlüğü,

- Serm aye H areketleri ve G örünm eyen İşlemler Müdürlüğü,

- Uluslararası Kuruluşlar Müdürlüğü, şeklinde 6 M üdürlükten oluşturulmuştur.

Ayrıca, Bilgi İşlem, İstatistik ve Ekonom iyi İzleme G enel

M üdürlüğü’nde faaliyette bulunan Bilgi İşlem, D oküm antasyon ve İşletim

M üdürlüğü’nün ismi, gerçekleştirdiği görevler gözönüne alınarak

"Uygulama D estek ve İşletim Müdürlüğü" olarak değiştirilmiş, anılan

G enel M üdürlükçe yürütülmekte olan Elektronik Fon Transferi

Sisterni’nin işletilmesi ve geliştirme faaliyetlerinin takibi için bu G enel M üdürlük bünyesinde "Ödeme Sistemleri ve İşletim Müdürlüğü" adı altında yeni bir M üdürlük kurulmuştur.

M erkez Bankası’nm, Fransa ve Belçika’daki muhabirleriyle olan

ilişkilerinin güçlendirilmesi, ekonom ik gelişmelere paralel olarak

uluslararası para, altın ve kambiyo piyasalarının çeşitli yönleriyle yakinen izlenmesi ve uluslararası kredi kuruluşları ile tem aslarda bulunulması, ayrıca merkezi Paris’te bulunan E konom ik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı ( O E C D ) ile merkezi Brüksel’de bulunan Avrupa E konom ik Topluluğu

( A E T ) ’nun toplantı ve m üzakerelerine aktif olarak katılmamızın

sağlanması amaçlarıyla, M erkez Bankası’mn, Paris ve Brüksel’de birer Temsilcilik açması kararlaştırılmıştır.

Y urtdışm da çalışarak döviz geliri elde eden vatandaşlarımızın tasarruflarının Ülkemize yönlendirilmesi amacıyla ihdas edilen Kredi M ektuplu Döviz Tevdiat Hesaplarının, 1988 yılma kadar misyonunu tam am layarak bu yıldan itibaren giderek fonksiyonunu kaybetm eye başladığı dikkate alınarak, M ünih ve H a m b u rg Bürolarımızın faaliyetlerine 31 T e m m u z 1991 tarihinde son verilmiş, aynı nedenlerle Düsseldorf İrtibat Bürom uzun da 31 Tem m uz 1992 tarihinde kapatılması kararlaştırılmıştır.

M erkez Bankası’mn zam an içerisinde işlemlerinin değişmesinin, şubelerimizin iş düzeni üzerinde etkili olduğu, iş yükü ve iş hacmi açısından tüm şubelerin aynı nitelikte olmadığı ve farklılıklar gösterdiği dikkate alınarak Ankara, İstanbul ve İzmir Şubeleri dışındaki diğer şubelerimizin iş yüklerini ölçüt alarak standart kadrolarının saptanm ası ve gruplandırm a çalışmaları sürdürülm ektedir.

Bankamızda, gerek yöneticiler ve gerekse m em urların, aynı yerde uzun süre görev yapmalarının sakıncaları nazara alınarak, bir an önce rotasyon uygulamasına geçilebilmesini tem inen, yıl içinde ön çalışmalar

yapılarak bir kısım Şube M ü d ü r Yardımcıları, Başveznedar ve Başveznedar Yardımcıları öngörülen esaslar dahilinde şubeler arasında yer değişimine tabi tutulmuştur.

M erkez Bankası’nın 1990 yılı sonu itibariyle 8767 a d e tten ibaret olan personel kadro sayısı, uygulanan personel politikasına paralel olarak elem an sayısının zaman içinde azalma eğilimi gösterdiği dikkate alınarak, kullanılma olanağı bulunmayan kadroların iptali sonucunda 120 adet azalışla 8647 olarak tespit edilmiş ve personel kadrolarının faaliyet dönem i sonu itibariyle doluluk oranı yüzde 93,68 olmuştur.

Bu faaliyet dönemi içinde, istifa, nakil, emeklilik, askerlik ve ölüm gibi

nedenlerle 101 personel Bankam ızdan ayrılmış ve buna karşılık

birimlerdeki iş durum unun gerektirdiği zorunluluklar nedeniyle çoğu mühendis, araştırmacı, bilgisayar elemanı ve teknik m e m u r olmak üzere toplam 98 personel alınmıştır. Böylece yıl sonu itibariyle fiili personel mevcudu 1990 yılına göre 3 kişi azalarak 810.1’e inmiştir. Ayrıca, Banknot M atbaası Şubesi'nde 1990 yılı sonu itibariyle 44 kişi işçi statüsünde çalışmakta iken, bu mensuplarımızdan 9'unun emeklilik ve sair sebeplerle ayrılmaları dolayısıyla 1991 yılı sonunda işçi sayısı 35’e inmiştir.

Bankamızdaki personel mevcudunun yüzde 73,8’ini genel idare hizmetleri, yüzde 19,6’smı yardımcı hizmetler sınıfı, yüzde 6.6’sım destek hizmetleri personeli (sağlık, teknik, avukatlık, eğitim ve öğretim hizmetleri grubu ile sözleşmeli elem anlar) oluşturmaktadır.

1211 sayılı Kanun ile Bankamıza verilmiş olan görevlerin rasyonel olarak yerine getirilmesi ilkesi ve m em ur sayısında olabildiğince tasarrufa uyularak çok m em ur yerine nitelikli m em u r çalıştırılması esas alınarak, İdare M erkezi ve Şubelerimizde hizmetin zorunlu kıldığı haller dışında yeni m em u r alımı yoluna gidilmemekte, çok zorunlu haller karşısında, hizmetin gereklerine uygun olarak, açılan sınavlarla nitelikli, özellikle yabancı dil bilen, ekonomi, bankacılık ve bilgisayar konularında yüksek öğrenim görmüş eleman alınmasına özen gösterilmektedir.

Banka personelinden 1. dereceden bir veya daha fazla yabancı dil bilen elem an sayısı 372 kişi, 2. dereceden yabancı dil bilen 700 kişi ve 3. dereceden yabancı dil bilen 86 kişi olmak üzere toplam yabancı dil bilen elem an sayısı 1990 yılına nazaran 152 artışla 1158 kişiye yükselmiştir. Bu m iktar yardımcı hizmetler sınıfı dışında kalan personel sayısının yüzde

17,77’sini oluşturmaktadır.

1991 yılı sonu itibariyle mensuplarımızdan yurt içinde veya yurt dışında mesleki konularda doktora yapmış olanların sayısı 18, m aste r yapmış olanların sayısı ise 197 olarak belirlenmiştir.

Belgede YILLIK RAPOR 1991 (@) (sayfa 77-81)

Benzer Belgeler