• Sonuç bulunamadı

3.1. BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNİN KADINLARA YÖNELİK UYGULAMALARI

3.1.1. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Uygulamaları

3.1.1.1. Kadın Koordinasyon Merkezi

Kadın Koordinasyon Merkezi (KKM), 1999 depreminden vakıf kimliği ve gönüllülük esasıyla faaliyete geçirilmiş bir kurum olarak 2005 yılında İBB Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne bağlanmıştır.

Kadınlara yönelik sorunlara çözüm üretmek amacıyla kurulan merkez göç eden ailelerin ve bu ailelerin yükünü büyük ölçüde üzerine alan kadınların yaşadığı zorluklara, uyum sorunlarına, yoksulluğa, sağlık sorunlarına, kadınların yaşadığı bütün sorunlara çözüm bulmak amacıyla kurulmuştur. 2004 yılına kadar özellikle gıda yardımlarıyla öne çıkan merkez, 2005 yılından bu yana kadınla ilgili pek çok sosyal ve kültürel çalışma yürütmektedir (http://www.ibbkkm.org, 11 Ocak 2013). İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Stratejik Planlamasında dezavantajlı gruplardan olan kadınlara

yönelik hizmetlerin etkinleştirilmesi ve yaygınlaştırılması amaçlanan kurum sosyal hizmetler yürütülmesi ve kadınlarla işbirliğinin güçlendirilmesi amacını da gerçekleştirmeyi hedeflemiştir.

Faaliyet raporlarında ve KKM broşürlerinde “sevgi merkezi” olarak tanıtılan bölüm, yoğunluklu olarak kadın sorunlarının kent yoksulluğu üzerine yardım çalışmaları yürütmektedir.

3.1.1.1.1. Kadın Koordinasyon Merkezi Çalışma Alanları

KKM kadınlara yönelik hizmetlerinde genellikle aileyi odak noktası olarak almıştır. KKM’nin faaliyet alanları aşağıda gösterilmiştir.

1. Göç eden ailelerin şehre uyum sorunlarına çözüm üretmek.

2. Sosyal güvenceleri olmadığı için temel sağlık hizmetlerinden yararlanamayan yoksul ve muhtaçların sağlık sorunlarını gidermek. 3. Kadınlar için ihtiyaç duydukları çeşitli alanlarda (sözgelimi el beceri,

sağlık vs.) kurs ve eğitim seminerleri düzenlemek.

4. Okullarını (ilk, orta ve üniversite düzeyinde) maddi imkânsızlar nedeniyle sürdüremeyecek durumda olan genç kızlarımıza ve çocuklarımıza yardımcı olmak.

5. İlk ve orta dereceli okullarda okuyan ihtiyaç sahibi çocuklara kırtasiye ve kıyafet yardımında bulunmak.

6. Psikolojik desteğe ihtiyacı olan kadınlarımıza ve ailelere bu desteği sağlamak.

7. Yoksulluk sınırında yaşamları sürdüren muhtaç ailelere gıda, giysi ve mobilya yardımı yapmak ve bu konuda hayırsever vatandaşları harekete geçirerek gönüllülerin çalışmalarını yüreklendirmek.

8. Kadınların sorunları, sosyal hayattaki çalışmaları vs gibi konularda araştırmalarda bulunmak.

9. Kadın ve ailelerin ihtiyaç duyduğu konularda kitap, kitapçık ve broşür hazırlayarak yayımlamak ve dağıtmak.

10. Merkez bünyesinde bir kadın kütüphanesi oluşturarak faaliyete sokmak.

11. Kadın ve aile ile ilgili her türlü görsel çalışmalara ve film çekimlerine katkıda bulunmak ve bu bağlamda kadınlar için film şenlikleri ve gösterimleri düzenlemek.

12. Çeşitli nedenlerle mağdur olup cezaevine düşen kadınlar ve geride bıraktıkları çocukları için yardım çalışmaları yapmak.

13. Yoksulların sürekli yararlanabilecekleri ve İstanbul’un bütün ilçelerinde olacak biçimde “sürekli açık market”ler kurmak.

14. Kadınların sorunlarını tartışmak ve çözümler üretmek amacıyla, ulusal ve uluslar arası düzlemde konferanslar ve bilimsel toplantılar düzenlemek.

15. İstanbul’da yaşayan kadınlar üzerine akademik düzlemde araştırmalar yapılmasını teşvik etmek ve yapmak. Bu konuda projeler geliştirmek. 16. Şiddete uğrayan kadın ve çocukların, çeşitli nedenlerle ortada kalmış

ailelerin kalabilecekleri sığınak ve misafirhaneleri faaliyete sokar. 17. Kadınların manuel işlerden iş alanlarına kaydırmak için eğitim ve staj

deneyimi vermek.

18. Ailesi ve kocasında ayrı tek başına yaşayacak kadın ve kadınlara(çocukları ile beraber) barınak, sosyal ve ekonomik destekler sağlamak.

19. İş arayan ve yeni iş bulan kadınlar yada eğitime başlayan/devam eden kadınların çocukları için çocuk bakım desteği sağlamak.

20. Kadınları var olan haklarıyla ilgili bilgilendirmek, bu amaçla atölye, seminer gibi düzenli aralıklarla bilgilendirme toplantıları hazırlamak ve bilgiye ulaşımı kolaylaştırmak için kadınların bilgiye kolayca ulaşacağı noktalara yazılı dokümanlar bırakmak (http://www.ibbkkm.org, 12 Ocak 2013).

Yardım faaliyetleri ihtiyaç sahibi ailelerin “ 0212 444 00 93” nolu danışma hattını aramaları veya muhtarlıklar ve sivil toplum kuruluşları ve alan araştırmaları ile tespit edilen ailelerin başvurusu ile başlamaktadır.

Yapılan başvurular merkezin sistematik olarak yürüttüğü kayıt ve takip hizmetleri 18 kişilik ekip ile takip edilmektedir. Yapılan başvurular Sosyal

İnceleme Ekibi olan uzman saha personelleri tarafından aile ziyaretleri ile bilgisayara aktarılmaktadır. “Sosyal Doku Projesi” altında oluşturulan program ile bugüne kadar 400.000’den fazla ailenin kayıtları sisteme girilmiştir. Sosyal yardım hizmetine uyum ölçütlerinin olması durumunda ise Sosyal İşler ve Yardım Esasları Yönetmenliği hükümlerine göre ihtiyaçların karşılanması sağlanmaktadır. Ayni ve nakdi yardımlar sosyal inceleme ekipleri tarafından ailenin evine götürülmektedir. Bu yardımlar;

Nakdi Yardımlar İlaç (Tıbbi) Yardımlar Alışveriş Kuponu

Eşya ve giyim Yardımı başlıkları altında toplanabilir.

Yardımları nitelikleri ve süreklilikler sosyal hizmet uzmanları tarafından yürütülen periyodik çalışmalar ile devam ettirilmekte, sosyal yardım ölçütlerinin dışına çıkan ailelere yardım edilmemektedir.

KKM, şiddete uğrayan kadınların sosyal hayat uyum sağlayabilmeleri için ev bulma ve tuttukları evin kiralarını geçici bir süre karşılamada da yardımcı olmaktadır. Okuyan çocukları bulunuyorsa eğitim ihtiyaçları da merkez tarafından karşılanabilmektedir. Şiddete uğrayan kadınların ihtiyaç duydukları hukuksal danışmanlık ve kamu kurum ve kuruluşları ile iletişimi de KKM tarafından yürütülebilir (Batırel, 2008: 38).

3.1.1.1.2. Kadın Koordinasyon Merkezi Eğitimler

KKM kadınlara yönelik yürüttüğü çalışmaların önemli bir kısmını ağırlık olarak meslek edindirme kursları olmak üzere, kadınlık bilincini geliştirme ve farkındalık artırma seminerleri düzenlenmektedir. 2007 yılında başlayan eğitim faaliyetleri Bakırköy’de bulunan merkez binasında verilmekte İSMEK ile de faaliyetler yürütülmektedir. Kasnakta Tığ ile boncuk işleme, ev hizmetleri eğitim programı, dikiş nakış eğitimleri, yapay çiçek yapımı, geri dönüşüm atölyesi bu çalışmaların içindedir.

KKM ve GAP idaresi Çok Amaçlı Toplum Merkezleri’nin (ÇATOM) ortak çalışmaları ile 2005 yılından itibaren El ürünleri sergileri kadın emeğini değerlendirmek için yapılmaktadır.

3.1.1.1.3. Kadın Koordinasyon Merkezi Etkinlikleri

KKM tarafından İstanbul’da yaşayan kadınların bilinçlendirilmesi için pek çok etkinlik düzenlenmektedir. Sivil Toplum Kuruluşları ve Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli yürütülen bu etkinliklerde sağlık, kültür ve ekonomi alanında eğitim seminerleri, şenlikler, önemli günlerde anma toplantıları düzenlenmektedir.