• Sonuç bulunamadı

Kendinizi kýsaca tanýtýr mýsýnýz?

Kendinizi kýsaca tanýtýr mýsýnýz?

1958 yýlýnda Kütahya’nýn Emet ilçesinde doðdum. Ýlkokul, ortaokul ve lise eðitimimi Kütahya’da yaptým. Anadolu Üniversitesi Eskiþehir Ýktisadi ve Ticari Ýlimler Akademisi Kütahya Yönetim Bilimleri Fakültesi’nden 1980 yýlýnda mezun oldum.

Heykel sanatýna olan ilgi ne zaman ve nasýl baþladý?

Daha ilkokula bile baþlamadan, çamurdan heykelcikler ve resimler yaptýðýmý hatýrlýyorum. Ortaokul ve lise yýllarýnda da Kütahya Güzel Sanatlar Galerisi’nde Sabri Tezcan Hocamdan akademik sayýlabilecek seviyede eðitim aldým ve çalýþmalar yaptým.

Ýlk kiþisel sergim, 1984 yýlýnda Ýstanbul Ortaköy’de Çizgi Sanat Galerisindeydi. Bunu Ankara, Antalya ve Kaþ’ta yaptýðým diðer kiþisel sergiler takip etti. Piþmiþ topraktan daha küçük boyutlu çalýþmalardan oluþan belli bir tema üzerine kurgulanmýþ koleksiyonlardý bunlar. Bunun dýþýnda karma sergilere de katýldým.

Daha büyük çalýþmalar için ‘’Doða Tasarým’’ adýndaki kendi atölyemi kurdum. Antalya ve civarýndaki iller baþta olmak üzere; Ýzmir, Ýstanbul, Ankara’daki turistik tesislere, özel mekanlara gerek özgün tasarým, gerekse antik dönem eserlerinden uygulama çalýþmalarým oldu. Kütahya’da; Hisarlý Ahmet heykeli, Þehit Tabip Yüzbaþý Hamdi Bey anýtý, Atlý Evliya Çelebi anýtý gibi çalýþmalarý tasarýmlayýp, projelendirip gerçekleþtirdim. Ezop Masal adasý 100 parça animasyon heykellerinin uygulamasý iþlerini yaptým.

Kütahya Güzel Sanatlar Derneði’nde Yönetim Kurulu Üyesiyim, heykel çalýþmalarýmý, halen Kütahya ’daki kiþisel atölyemde sürdürüyorum. Anýtsal büyüklükteki çalýþmalar için Antalya daki atölyemi kullanýyorum.

Neden heykel sanatýný seçtiniz?

Neden heykel sanatýný seçtiniz?

“Ben seçtim” demek doðru olmaz herhalde. “Ýnsanýn fýtratýnda vardýr” derler ya, iþte öyle bir þey.

Toplumlar neden heykel sanatýyla ilgilenir diyebilirsiniz. Kamusal alanlardaki anýtsal heykeller; o toplumun sosyal, kültürel ve siyasi anlamdaki dünya görüþlerini yansýtýr. Bir çeþit mesaj verme ve güçlü toplumun gövde gösterisi gibidir. Siyasi sistemler, ekonomik altyapý durumlarýyla paralel olarak, spor ile birlikte kültürel üst yapý kurumlarýný da kullanýrlar. Dolayýsýyla sanat ve özellikle heykel, kamusal anlamda geniþ kitleler tarafýndan daha görünür olduðu için önem kazanýr. Toplumsal prestij saðlar. Devasa Ýsa ve Buda heykelleri dinlerin gücünü, Sovyetler Birliði döneminde de heykelin yüksek sanat olarak icra edilmesi, rejimin gücünü gösterme çabasý açýsýndan çarpýcý örneklerdir. Bu örnekler çoðaltýlabilir. Heykel, özel bir mekâný gerektiren, teknik ve fiziki zorluklarý içeren bir uðraþýdýr.

Bu özellikleri, bu sanata eðilimi olanlara caydýrýcý bir etki býrakabilir. Kamu ve özel kurumlarýn gerekli altyapý ortamýný saðlamalarý, sorunun çözümü açýsýndan yararlý olacaktýr.

Akademik eðitimde de bu süreç yaþanýr. Önce klasik eserlerin týpkýlarý yaptýrýlýr. Mezun olduktan sonra da, ya klasik tarzý sürdürürsünüz ya da dünya görüþlerinizi daha iyi anlatabilme kaygýsý ile içgüdüsel olarak soyuta doðru yönlenirsiniz ve ilerleyen süreçte de her zaman daha farklý olaný arayýþ dalgalanmalarý içinde bulursunuz kendinizi. Vurgulamak istediðimiz konuyu yansýtmak için hangi tarz uygunsa, o tarafa doðru ister istemez yönelirsiniz. Soyut çalýþmalarýnýzda izleyenler ile aranýzda vurgu-algý farklýlýðý olabilir. Bu çok doðaldýr.

Kütahya’da meslektaþlarýnýz var mý?

Kütahya’da meslektaþlarýnýz var mý?

Deðiþik ölçülerde, deðiþik tarzlarda çalýþmalar yapan çok az sayýda heykeltraþ var. Yüzyýllarca bu sanat icra edilmedi. Ýlk çabalar, fazla güçlü olmamakla birlikte Sultan Abdülaziz ile baþladý sayýlýr. Cumhuriyet döneminden sonra da ciddi akademik eðitim sürecine girildi. Ýsterim ki daha çok kiþi heykel sanatý ile uðraþsýn. Ne kadar çok kiþi ilgilenirse, bu sanatýn kalitesini de o derece yükseltebiliriz. Avrupa’nýn yüksek kalitede bu kadar çok sanatçý çýkarabilmesinin nedenlerinden birisi de budur.

Kültür-Sanat

Mustafa Kemal Altýnsoy

Heykel yapýmýnda hangi alanlarý tercih ettiniz?

Heykel yapýmýnda hangi alanlarý tercih ettiniz?

Kamusal alanlarda yaptýðým kent heykellerinin yanýnda özel mekânlarda sipariþ üzerine butik tarzý, figüratif heykel, büst gibi çalýþmalarým da oluyor. Bir taraftan da, konusunu tamamen Kütahya üzerine belirlediðim koleksiyonum üzerinde çalýþýyorum.

Kütahya’nýn fethinden Dumlupýnar Savaþýna kadar olan tarihi kesiti, sosyal ve kültürel yönleriyle yansýtan, kompozisyonlarý tamamen kurgusal, bronz heykeller ve resimler olacak.

Bu sanatý icranýz kaç yýl oldu, nasýl geliþti?

Bu sanatý icranýz kaç yýl oldu, nasýl geliþti?

Ýlkokula baþlamadan önce heykel yapýyordum, benim yaþam tarzým bu. Þundan etkilenip baþladým diyemem. Ama, küçük yaþlarýmda, Antik Yunan ve Roma döneminden kalma ören yerlerinden ve heykellerinden çok etkilendiðimi hatýrlýyorum.

Rönesans dönemi Michelangelo, barok dönemi Bernini gibi isimler idolüm olmuþtu bir zamanlar. Art Nouveau ve Art Deco beni þu anda en çok etkileyen akýmlardýr. Bu iki akýmýn geçmiþi yüz yýldan fazladýr ama benim için hala güncelliðini koruyor.

Duygularýmý daha iyi anlatabilme doðrultusunda, figürleri deforme edip soyuta kadar gittiðim de oluyor. Ama kamusal alanlarda, toplum tarafýndan net olarak anlaþýlabilecek klasik barok tarzý çalýþýyorum.

Kültür-Sanat Mustafa Kemal Altýnsoy

YYetiþtirdiðiniz öðrencileriniz var mý?etiþtirdiðiniz öðrencileriniz var mý?

Atölyemde, yer yer, kýsa ve uzun dönemlerde çalýþan, güzel sanatlar fakültelerinden hevesli gençler oluyor. Elimden geldiði kadar tüm birikimlerimi aktarmaya çalýþýyorum.

Eserlerinizin sayýsýný biliyor musunuz, bir envanter tutabildini Eserlerinizin sayýsýný biliyor musunuz, bir envanter tutabildinizz mi?

mi?

30 yýldýr atölyem var. 25 yýl özgün çalýþmalarýmýn yanýnda antik dönem eserlerin týpký uygulamalarýný da yaptým. Sayýsýný hatýrlamýyorum. Son 5 yýldýr tamamen özgün tasarýmlarým üzerinde çalýþýyorum.

Eserlerinizden söz eder misiniz? Sizin için çok özel olanlar var Eserlerinizden söz eder misiniz? Sizin için çok özel olanlar var mý?

mý?

Birkaç yýldýr koleksiyonum için yaðlýboya resim de yapmaya baþladým. Resimi de çok önemsiyorum.

Zafer Meydanýna konulmak üzere, zamanýn Kütahya Valisi Sayýn Þükrü Kocatepe tarafýndan talep edilen ve Vali Bey ile birlikte, sadece tasarýmý üzerinde bile dört ay uðraþtýðýmýz,

“Atatürk Anýtý” çalýþmamýn heykellerini ve rölyeflerini 2011 yýlýnda bitirdim. Anýt; Atatürk dahil milli eðitimi ve orduyu temsil eden üçer metre yüksekliðinde dört ana figür ile kaideyi süsleyen ve kuruluþtan kurtuluþa konusunu iþleyen dört rölyeften oluþuyor. Kaidesi ile birlikte 8,5 metre yüksekliðinde.

Zafer Meydanýndaki yeni düzenlemelerden sonra anýtýn konulmasý planlanýyor. Bu konuda Valilik tarafýndan basýn açýklamasý da yapýldý. Atatürk Anýtý yapmak prestijli bir durumdur.

Bana da nasip olduðu için çok mutluyum ve gurur duyuyorum.

Ezop Masal Adasýndaki tasarýmý deðil ama yapým iþi bana ait olan 100 parçalýk fiberglas animasyon heykelleri de hummalý çalýþmalar ile 3 ay gibi kýsa bir zaman içerisinde, 10 kiþilik ekibimle, gece gündüz çok yoðun çalýþma temposuyla yaptýk.

Modelajlar için 30 ton civarýnda çamur iþlendi.

Eserlerinizin ön çalýþmalarýndan (provalarýndan) sergi yapma imkanýnýz oldu mu?

Provalarý, muhtelif mekânlarda sergiledim. Mesela þu anda birkaç parça, Rüstem Paþa Medresesinde sergileniyor.

Kamusal alanlara heykeller yaptýðým için sergi alanlarým da hep meydanlar olmuþtur. Bu nedenle küçük çalýþmalarýmla gerçekleþtirdiðim salon sergilerim azdýr. Ressamlar gibi sergi açmayý arzu ediyorum tabi. Bu baðlamda, bronz küçük heykellerden ve yaðlýboya tablolardan oluþan ve henüz yapýmýný sürdürdüðüm ve özellikle “Dumlupýnar Savaþý” konusunun ön planda olduðu “Kütahya” temalý koleksiyonumu bir seneye kadar bitirdiðimde salon sergimi açmayý planlýyorum.

Ýlçe TSO

Benzer Belgeler