• Sonuç bulunamadı

KÜFÜR MESELESİ/KONUSU

Belgede İMAN VE KÜFÜR KAVRAMI (sayfa 89-92)

Daha önce zikrettiğimiz her şey hakikat vemahal açısından olduğu gibi kökleri, etkileri ve sonuçları açı- sından da insan varlığında/ tabiatında bulunan küfür meselesiyle alakalıdır. Peki küfür ile ne meydana gel mektedir? Ya da küfrün konusu nedir? İşte busorulara Nisa suresinin 136, 150,151 ve Yusuf suresinin 105 ayeti ışığında cevap vereceğiz. Bu ayetleri daha önce zikretmiştik, Ayetlerin barındırdığı hakikatler şunlar- dır;

Birincisi: peygamberlerden herhangi birine iman etmeyen, özellikle de gelmiş geçmiş tüm peygamberleri tasdik eden Hatemu'l-Enbiyayı inkâr eden ayrıca ken- dinden önceki kitapları doğrulayan son kitabı inkâr eden herkes kâfirdir. Her ne kadar bunlar diğer pey- gamberlere inandıklarını söyleseler de yine de bunlar kâfirdir. Bu hakikati ortaya koyan ve açıklayan ayetler nisa suresinin 150 ve 151'dir. Öyle ki ister sözle ister haliyle kimine iman edip diğerlerine iman etmediğini söyleyenlere karşı Yüce Allah kessin bir hüküm ver- mektedir. Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

"İşte gerçekten kâfirler bunlardır. Ve biz kâfirlere alçaltıcı bir azap hazırlamışızdır."79

Binaen aleyh: Yahudiler, Hristiyanlar, sabiinler ve Mecusiler ve rabbani şeriate bağlanmayı iddia eden her kes Hz. Resulullah'a inanmadığı müddetçe kâfir olarak kabul edilirler, Onların diğer peygamberlere olan iman- ları da onlara imanı sağlamaya yetmez. son peygambe- re inanmayan kişi onu ve kitabını inkâr ederek, kendi- sinin diğer peygamberlere olan imanını da çürütmekte- dir. Çünkü daha önce gönderilmiş peygamberlerin hep-

79 Nisâ; 151

www.alibapir.com

İman ve Küfür Kavramı b

Ali BAPİR G5

si kendi millet ve kavimlerine son peygamberin gelece- Şini söylemiş onlara kendisine uymalarını tavsiye et- mişlerdir. Bununla alakalı şu ayetler bize bu hakikati göz önüne sermektedir.

Hani Allah, peygamberlerden: «Ben size Kitap ve hikmet verdikten sonra nezdinizdekileri tasdik eden bir peygamber geldiğinde ona mutlaka inanıp yardım ede- ceksiniz» diye söz almış, «Kabul ettiniz ve bu ahdimi yüklendiniz mi?» dediğinde, «Kabul ettik» cevabını ver- mişler, bunun üzerine Allah: O halde şahit olun; ben de sizinle birlikte şahitlik edenlerdenim, buyurmuştu.

(81) Artık bundan sonra her kim dönerse işte onlar yoldan çıkmışların ta kendileridir. (82)789

Yüce Allah'ın kendilerinden kendilerini tasdik edici peygamberlere inanma ve onlara yardımcı olma hu- sunda söz ve misak aldığı peygamberlerin hepsinin bu söz ve misaklarına vefa gösterdiği apaçık bir hakikattir, Yani tüm peygamberler kendilerine uyanlara son pey- gambere uymayı ve ona yardımcı olmalarını tebliğ et- miştir. Bu yüzden Ehi-i Kitap olan birisi eğer son pey- gambere inanmazsa öncelikle kendisini mensubu oldu- Şu peygamberi inkâr etmektedir. Çünkü kendisi kendi peygamberinin vasiyet ve ahdin yerine getirmemiştir.

İkincisi: Allah'a, meleklere, kitaplara, peygamberle- re veya ahiret gününe inanmayan herkes küfre girmiş- tir. Bunlar kâfir olarak addedilir. Bu Nisa Suresi 136.

Ayetin izah ettiği bir hakikattir.

Allah'ı inkâr etmek şu hususları barındırmaktadır:

Yaratıcılığı, rabliği ve malikiyetini inkâr Esma-i Hüsna ve yüce sıfatlarını inkâr

www.alibapir.com

İman ve Küfür Kavramı b

ALBAPR Şİ

İlahlığı, hakimiyeti ve eğemenliğini inkâr melekleri inkâr etmek, onların var olmadığı kabul etme manası- na gelmektedir. Ya da onaları Allah'ın vasıflandırmadığı vasıflandırmak demek olur.

Allah'ın Kitapları inkâr etmek, Allah'a nisbeti sahih olan diğer kitapları inkâr etme veya onları Allah'a layık olmayan vasıflarla vasıflandırma manasına geldiğinden dolayı kişi kâfir olarak addedilir.

Resulullah'ı inkâr, Kuran'da ismi geçen geçmeyen tüm peygamberlerin bübüvvet ve risaletinin inkârını ya da onlaradan birine karşı hürmetsizlik ve küçümseme- yi meydana getirir,

Ahiret gününü inkâr, onun gelişine imanın olmadı- ğı ya da Yüce Allah'ın ahiretle alakalı Kur'an'da haber verdiği her şeyi tasdik etmeme manasına gelmektedir.

Allah'a, meleklere, kitaplara, peygamberlere ve ahi- ret gününe ima keyfiyeti hususunu ilerde gelecek olan beşinci fasılda tafsilatlı olarak açıklayacağız.

Üçüncüsü: yüce Alla'ın küfür olarak nitelediği ya- ratılış ve emirle alakalı herhangi bir ayeti inkâr kişiyi küfre götürür,

Yaratılışla alakalı alametlerden maksat, Allah'ın nefis ve ufuklarda yayılmış olan rububiyyet, hâkimiyet ve ulühiyetiyle ilgili belirtilerdir. Yüce Allah bu konuda şöyle buyurmaktadır:

“İnsanlara ufuklarda ve kendi nefislerinde âyetle- rimizi göstereceğiz ki onun (Kuran'ın) gerçek olduğu, onlara iyice belli olsun. Rabbinin her şeye şahit olması, yetmez mi?"8i

Yüce Allah'ın nefis ve ufuklarda tecelli eden rubu- biyetinin tezahürlerini ayetler olarak isimlendirmesinin

81 Fassilet; 53

www.alibapir.com

İman ve Küfür Kavramı b

Ali BAPİR G5

sebebi, hepsinin Esmaü'l-Hüsna ve yüce sıfatlarına alamet ve işaret olmasından dolayıdır.

Her şeyde onu bir olduğuna dair alametler vardır.

Buna benzer şekilde bir alim şöyle demiştir: “Allah'ın birliği yarılmışın birliğinde, Allah'ın kudreti de sanatı- nın eşsizliğinde kendini gösterir.”

Emirlerle alakalı alametler den maksat ise, Allah'ın sadece kendisine nisbet ettiği ve ortak kabul etmediği yaratılış ve emirle alakalı peygamberlerine vahiyle ind- ridiği ayetlerdir. Öyle ki Yüce Allah şöyle buyurmakta- dır;

“Bilesiniz ki, yaratmak da emretmek de O'na mah- sustur. Âlemlerin Rabbi Allah ne yücedir!"82

Yüce Allahın yaratılış ve emirle alakalı ayetleri inkâr etmenin küfür sayıldığıyla ilgili şeri istilahi ma- nada şu ayet bizim için delildir.

Birincisi: "Göklerde ve yerde nice deliller vardır ki, onlar bu delillerden yüzlerini çevirip geçerler."83

Bu ayette kâfir ve müşriklerden bahsetmektedir.

Yaratılışla ilgili alametler bu ayette kastedilenin ta kendisidir.

Belgede İMAN VE KÜFÜR KAVRAMI (sayfa 89-92)