• Sonuç bulunamadı

İKİNCİ BÖLÜM MÜ'MİN KİMDİR?

Belgede İMAN VE KÜFÜR KAVRAMI (sayfa 47-52)

Mü'min insanı tanımak ve kişinin Allah katında kendisiyle mü'min olduğu huşuları bilmek için şu ayet- leri tedebbür etmek gerekmektedir:

Enfâl Süresi (2 - 4)

Müminler o kimselerdir ki, Allah'ın adı anıldığında yürekleri titrer, kendilerine Allah'ın âyetleri okundu- gunda bu onların imanlarını arttırır, Onlar yalnızca rablerine güvenirler. (2) Namazlarını özenle kılarlar, kendilerine verdiğimiz şeylerden bir kısmını Allah yo- lunda harcarlar. (3) Gerçek müminler işte onlardır.

Rableri katında onlar için yüksek mevkiler, bağışlanma ve değerli rızık vardır. (4)

“Müminler ancak Allah'a ve resulüne iman eden- lerdir ve onunla ortak bir iş için toplanmış iken kendi- sinden izin almadan çekip gitmeyenlerdir. Senden izin isteyenler, evet işte onlar Allah'a ve resulüne hakkıyla iman edenlerdir. Bazı özel işlerinden dolayı senden izin istediklerinde onlardan dilediğine izin ver ve Allah'tan onların bağışlanmasını dile. Kuşkusuz Allah çok bağış- lar, çok esirger." (Nür; 62)

“Hayır, rabbine andolsun ki, aralarında çıkan an- laşmazlık hususunda seni hakem kılıp sonra da verdi- gin hükümden içlerinde hiçbir sıkıntı duymaksızın onu kabullenmedikçe ve boyun eğip teslim olmadıkça iman etmiş olmazlar." (Nisâ; 65)

““Allah'a da, resule de inandık ve boyun eğdik" di- yorlar, bunu söyledikten sonra da içlerinden bir grup yan çiziyor. Bunlar inanmış kimseler değildir." (Nür;

47)

www-.alibapir.com

İman ve Küfür Kavramı a

->5 Ali BAPİR

"Allah, kendi yolunda çarpışırken öldüren ve öldü- rülen müminlerin canlarını ve mallarını, karşılığında cennet vermek üzere satın almıştır. Bu, Allah'ın Tev- rat'ta, İncil'de ve Kur'an'da yer almış gerçek bir vaadi- dir. Kim Allah'tan daha fazla sözüne bağlı olabilir! O halde yaptığınız bu alışverişten ötürü sevinin. İşte bü- yük bahtiyarlık da budur." (Tevbe; 111)

"Müminler ancak kardeştirler, öyleyse iki kardeşi- nizin arasını düzeltin, Allah'a itaatsizlikten sakının ki rahmetine mazhar olasınız." (Hucurât; 10)

www.alibapir.com

İman ve Küfür Kavramı NN

ALBAPR Şİ

BİRİNCİ KONU

Mü'minler Yanlarında Allah Anıldığında Kalpleri Ürperen, Allah'ın Ayetlerini İşittiklerinde İmanları Artan Ve Sadece Allah'a Güvenenlerdir.

Kişinin mü'min sayılmasında şart koşulan bu üç sıfata, Enfal Suresi'nin 2. ayeti işaret etmektedir. Bu üç sıfatın hepsi de kalbi, batıni ve gizlidir. Kalbe yer- leşmiş imanın ilk semeresinin insanın içinin nurlan- ması ve düzelmesi olduğu aşikârdır,

Bu kısa özet, bahsi geçen her üç sıfat hakkında olacaktır,

Ayeti kerime'de geçen “ il âh” ibaresindeki Ozal lafzı Allah'tan korkarak, utanarak, saygı göstererek, çekinerek hem de yücelterek ve ta'zim göstererek sar- sılmak ve ürpermektir

Allah'a iman ettiğini iddia ettiği halde tüyleri diken diken olmayanın durumu acayiptir. Allah'ın zikrinden dolayı bu kişinin kalbi en azından bazı durumlarda veya özel durumlarda ürpermiyor. Mesela Kur'an tila- vetini dinleyip kalbinin ürpermemesi gibi. Bazen de onun kendisiyle aynı olan insanlarla karşılaşmaktan dolayı korktuğunu ve onu titremenin tuttuğunu görür- sün.

Mi şeb #4 şe eş öy, bu paşadan maksat ise Allah'ın ke- lamından etkilenmektir. Her kim ki Allah'ın kelamını tefekkür ettikten sonra onu tedebbür ederse imanının artması ksçınılmaz olur. Kişinin Allah'ın kelamından tilavet ve istima açısından etkilenmesi ancak imanı ve allah'a yakınlığı ölçüsünde olacağı apaçık ortadadır.

Yani her ne zaman insanın imanı ve Allah'ın kelamın- dan etkilenmesi artarsa bunun sebebi var olan imanı ve Allah'a yakınlığıdır.

www.alibapir.com

İman ve Küfür Kavramı b

Ali BAPİR G5

ip dp bu pasajdan kastedilen ise; yani müminler öyleleridir ki sadece rablerine dayanırlar. Allah'a tevek- kül etmek demek senin işlerini kalbinin derinliklerin- den gelerek Allah'a havale etmendir. Ardından onun seni asla zayi etmeyeceğine inanmandır. Asla anlama- yacağın şekilde senin işlerini çekip çevireceğine, so- rumluluğunu üstleneceğine, seni koruyacağına inan- mandır. Onun yaptıklarının senin lehinde olduğuna mutmain olmandır. Ayrıca eğer ins ve cinnin hepsi de sana yardımcı da olsa o işi tek başına yapamacağına kani olmandır. Bu konuda Talak Suresinin 3. Ayetinde yüce Allah şöyle buyuruyor:

“Kim Allah'a dayanıp güvenirse Allah ona yeter.

Şüphesiz Allah dilediği şeyi sonuca ulaştırır. Allah her şey için bir ölçü koymuştur."

Yüce Allah'ın 45 sp iğ v» sözünden sonra giy demesinin sebebi, tevekkül eden kulun Rabbine karşı kessin bir şekilde emin olması ve Rabbinin o işi kessin olarak yerine getireceğini ifade etmek içindir. Ardından bö e Klişe 5 demesinin sebebi ise kulun her ne kadar süre uzasa Hâkim olan Allah'ın tedbirinden ümitsizliğe düşmememi içindir. Belki de kişinin kendisinden ferah- lık ve arzulara ulaşmak için beklediği şey dünya ve ahirette kendisi için hikmet, fayda açısından rabbani bir hediye veya rahmani bir armağandır. İşte kişi bunu bilemez.

Şu da açıktır ki Allah'a tevekkül etmek sebebleri terk etmek manasına gelmiyor. Çünkü tevekkül kalbi bir ameldir. Kalbi amel ise bedenin ve organların hare- ketinin alternatifi değildir.

www.alibapir.com

İman ve Küfür Kavramı b

G5 Ali BAPİR

İKİNCİ KONU

Müminler Namazlarını Kılan Ve Allah'ın Kendileri- ne Rızık Olarak Verdiklerinden İnfak Edenlerdir.

İman ehlinin mümin olarak itibar edilmesi için namaz kılma ve Allah yolunda infak etme -zekât da bu kısımdandır- şartına enfal 3 .ayet delalet etmektedir.

İnfakın kulun Allah'ın yarattıklarına karşı şefkati- nin, iyiliğinin ve ihsanını ortaya çıkardığı gibi, Namaz da kendinde barındırdığı kıyam, tilavet, rükü, secde ve bunların da içindeki zikir, tesbih, hamd ve ta'zimle be- raber kişinin Rabbine olan kulluğunu en açık şekilde ortaya çıkartmaktadır. Namaz ve infakın geçen üç va- sıftan sonra zikredilmesinin sebebi kalbi amellerin be- densel amellerin esası ve ruhu olmasından dolayıdır.

Bu yüzden namaz ve infak ancak zikredilen üç sıfatla bezenen bir kalpten kaynaklanıyorsa istenilen hakikat üzerinde olur.

Bununla beraber pek çok ulema namaz kılma ve zekât vermeyi mümin olmanın şartı olarak ifade etmiş- ler. Bunu ifade eden şu ayeti kerimedir:

“Ama tövbe ederlerse ve namazlarını kılıp zekâtla- rını verirlerse, artık onlar sizin din kardeşlerinizdir.

Bilmek isteyenler için âyetlerimizi ayrıntılarıyla açıklı- yoruz." (Tevbe; 11)

Ayet müşriklerden bahseden bağlamda gelmektetir.

Öyle ki yüce Allah müşriklerin iman ehliyle kardeş ola-

www-.alibapir.com

İman ve Küfür Kavramı a

Belgede İMAN VE KÜFÜR KAVRAMI (sayfa 47-52)