• Sonuç bulunamadı

KÜFÜR: insanın bizzat ve şeytanın güzelleştirme-

Belgede İMAN VE KÜFÜR KAVRAMI (sayfa 146-153)

siyle kesbettiği konumu kalp olan zülmettir. İnsanın kalbini dalalet ve tekzip ile karartır. Karanlığıyla herşe- ye hükmeden simsiyah bir gece gibi dışını ise tuğyan, yüz çevirme, isyan, nefsi ve ahlaki ayıplara bürünmekle çirkinleştirir.

PA Maple der

www.alibapir.com

İman ve Küfür Kavramı DA

ANBAPİR Şİ

1.KÜFÜR: İnsanın Bizzat Ve Şeytanın Güzel leştirmesiyle Kesbettiği Zulmettir.

Allah'ın kitabında nur diye tabir edilen imanın ter- sine küfrü zulmet olarak tabir etmemizin sebebi Al lah'ın kitabında birçok ayette bu tabirin küfür için kul lanılmasıdır. Bu ayetler de şunlardır:

“Ölü iken dirilttiğimiz ve kendisine insanlar ara- sında yürüyebileceği bir ışık verdiğimiz kimse, karan- lıklar içinde kalıp ondan hiç çıkamayacak durumdaki kimse gibi olur mu?"199

“Allah, inananların dostudur, onları karanlıklardan aydınlığa çıkarır. İnkâr edenlere gelince, onların dostla- rı da tâğuttur, onları aydınlıktan alıp karanlığa götü- rürler. İşte bunlar cehennemliklerdir. Onlar orada de- vamlı kalırlar,"200

“Elif, Lâm, Râ. (Bu Kur'an), Rablerinin izniyle in- sanları karanlıklardan aydınlığa, yani her şeye galip (ve) övgüye lâyık olan Allah'ın yoluna çıkarman için sana indirdiğimiz bir kitaptır." (İbrâhim; 1)

İnsanın küfrü bizzat kesp etmesi ve küfürle kalbini zulmete koyması, insanın kâfir yapan şeydir. Bu husu- su daha önce açıklamıştık, Biz burada bu ayetlere işa- ret ederek iktifa edeceğiz:

“Allah her şahsı, ancak gücünün yettiği ölçüde mükellef kılar. Herkesin kazandığı (hayır) kendine, ya- pacağı (şer) de kendinedir. Rabbimiz! Unutursak veya hataya düşersek bizi sorumlu tutma. Ey Rabbimiz!

Bizden öncekilere yüklediğin gibi bize de ağır bir yük yükleme. Ey Rabbimiz! Bize gücümüzün yetmediği işler

19 En'âm; 122 20 Bakara; 257

www.alibapir.com

İman ve Küfür Kavramı b

Ali BAPİR 5

de yükleme! Bizi affet! Bizi bağışla! Bize acı! Sen bizim mevlâmızsın. Kâfirler topluluğuna karşı bize yardım et)"201

Ayeti kerimede geçen (&44S) ve (Gia) sözlerinin çağrıştırdığı anlamdan maksat iman ve taatin kesbi bir durum olduğunu ifade etmektir. İktisab kavramından kasdedilen ise günah ve küfür işlemedir. Bu durumu şu şekilde izah edebiliriz: (4) kablindeki J harfi fayda- ya, ((ö5) kavlindeki ç£ harfi de zarara delalet etmek- tedir. Şüphesiz iman ve taat fıtrata uygun olmaların- dan dolayı fıtrata ter olan küfür ve masiyette oranla kesbi daha kolaydır.

“ Öyle ise dileyen iman etsin, dileyen inkâr etsin”202

“Semüd'a gelince onlara doğru yolu gösterdik, ama onlar körlüğü doğru yola tercih ettiler, Böylece yap- makta oldukları kötülükler yüzünden alçaltıcı azabın yıldırımı onları çarptı."23

Şeytanın küfrü kâfire süslendirmesi ve sevdirmesi şeytanın asıl vazifesidir. Bunu Kur'an-ı Kerim pek çok ayeti kerimede beyan etmektedir. Kast edilen ayetlerin bazıları şunlardır:

“Allah'a andolsun, senden önceki ümmetlere de (peygamberler) göndermişizdir. Fakat şeytan onlara işlerini süslü gösterdi de (iman etmediler). İşte o, bu- gün onların velisidir. Ve onlar için elem verici bir azap vardır,"204

201 Bakara; 286

www.alibapir.com

İman ve Küfür Kavramı a

Ali BAPİR -5

"(İblis dedi ki: Rabbim! Beni azdırmana karşılık ben de yeryüzünde onlara (günahları) süsleyeceğim ve onların hepsini mutlaka azdıracağım!"20s

"Kötü işi kendisine güzel gösterilip de onu güzel gö- ren kimse (kötülüğü hiç istemeyen kimseye benzer) mi?

Allah dilediğini sapıklığa yöneltir, dilediğini doğru yola iletir. O halde onlar için üzülerek kendini helak etme.

Allah onların ne yaptıklarını biliyor."206

İnsanların saptırılması ve küfre düşürülmesinde şeytanın herhangi bir zorlaması ve baskısı söz konusu değildir. Bilakis onun tek gücü şerre davet ve vesvese de kendini göstermektedir. Yüce Allah iblisten bahse- derken şöyle buyurmaktadır:

"(Hesapları görülüp) iş bitirilince, şeytan diyecek ki:

«Şüphesiz Allah size gerçek olanı vâdetti, ben de size vâdettim ama, size yalancı çıktım. Zaten benim size karşı bir gücüm yoktu. Ben, sadece sizi (inkâra) çağır- dım, siz de benim davetime hemen koştunuz. O halde beni yermeyin, kendinizi yerin. Ne ben sizi kurtarabili- rim ne de siz beni kurtarabilirsiniz! Kuşkusuz daha önce ben, beni (Allah'a) ortak koşmanızı reddettim.»

Şüphesiz zalimler için elem verici bir azap vardır."207

205 Hicr; 39 20 Fâtır; 8 207 İbrâhim; 22

www-.alibapir.com

İman ve Küfür Kavramı

Ali BAPİR #i 4

2. Küfrün Konumu Kalptir

Bu daha önce açıkladığımız bir husus olduğundan tekrar etmeye ihtiyaç yoktur. Fakat kısaca şöyle bir izahatta bulunabiliriz:

Kalb, nefsin ve ruhun irade, yönetim ve yönlendir- me merkezi olduğundan sahibinde iman nuru meydana geldiğinde kendisinin dünya ve ahiret menfaatinin se- bebi olan Allah'ın rızasına yönelir. Ancak kalbine küf- rün zulmeti musallat olduğunda ise küfrün istikameti bellidir. Şair bununla ilgili şöyle diyor:

Ya lal Yaa

Aİ e eke

Her iki halde de hür insanın iradesi, kalpten edin- diği bir yönlendirmedir.

www.alibapir.com

İman ve Küfür Kavramı b

ALBAPİR

3.İnsanın Kalbini Dalalet ve Tekzip İle Karar- tır

Nasıl ki iman nuru mümin insanın üzecinde yansı- yorsa aynı şekilde küfrün zulmeti de kâfir insanın üze- rinde etki etmektedir. Kalp küfür sonucu siyahlaşıyor.

Tekzip tasdikin zıttı olduğu gibi, Dalalet de yakin ve tuma'ninenin bir arada toplandığı hidayetin zıttıdır.

Dalallet manevi küfrün en önemli özelliğidir. Dalalet küfürün en kötü neticesi ve sonucudur. Çünkü kâfir hem kendini hem de rabbini kaybetmiştir. Her kim rabbini unutursa Allah da ona nefsini unutturur. Bu hususta yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

“Allah'ı unutan ve bu yüzden Allah'ın da onlara kendilerini unutturduğu kimseler gibi olmayın, Onlar yoldan çıkan kimselerdir,"208

Ayeti kerimede geçen “fısk” kavramından maksat, dinden, akıldan ve fıtrattan kessin bir şekilde çıkmak- tır. Çünkü küfür, insanı Allah'ın yarattığı fıtrattan, sağduyudan, hak dinden başka bir hale dönüştürüp uzaklaştırır. Sonuç olarak kâfir, küfrünün kendisine verdiği cürretle şahsiyetsiz, akılsız ve basiretsiz bir kimliğe bürünüyor.

Böyle biri

Nereden geldiğini Niçin gönderildiğini

Kendisini kimin getirdiğini

Nereye gideceğini vb. soruların cevabını bilmez.

208 Haşr; 19

www.alibapir.com

İman ve Küfür Kavramı a

ALBAPR Şİ

4.Dışını İse Tuğyan, Tevelli (Yüz Çevirme), İs- yan, Nefsi Ve Ahlaki Ayıplara Bürünmekle Çirkin- leştirir.

'Tuğyan, yüz çevirme ve isyanda Kalbe egemen ol- muş kalp, batını/iç karanlığa boğduğu gibi, aynı şekil de insanın dışını da çirkinleştirir.

Tuğyan, yaratıcı olan Allah'a rağmen haddi aşmak- tır. Bu hususta yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

Gerçek şu ki, insan kendini kendine yeterli görerek azar. Kuşkusuz dönüş Rabbinedir”29

İnsanın, halik, Rezzak olan rabbine ihtiyacı olma- dığı kanısına varması küfürden kaynakı dalaletten kaynaklanmaktadır.

Tevelli (yüz çevirme), Allah'a itaatten yüz çevirmek- tir. Her kim rabbine karşı haddini aşıp kibirllenirse o Allah'a itaate yüz çevirmiştir. Bu hususta yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

“İşte o, (Peygamber'in getirdiğini) doğru kabul et- memiş, namaz da kılmamıştı. Aksine yalan saymış ve yüz çevirmişti.”219

İsyan, ister vacipleri terk olsun ister haramları iş- lemek olsun yapılan günahtır. Bu yüzden Yüce Allah ehl-i imanı en büyük nimet olan imanla ve onu hayat- larındaki etkisi ile beraber zikredip şöyle buyurmuştur:

Hem bilin ki, içinizde Allah'ın elçisi vardır. Şayet o, birçok işlerde size uysaydı, sıkıntıya düşerdiniz. Fakat Allah size imanı sevdirmiş ve onu gönüllerinize sindir- miştir. Küfrü, fıskı ve isyanı da size çirkin göstermiştir.

www-.alibapir.com

İman ve Küfür Kavramı b

Belgede İMAN VE KÜFÜR KAVRAMI (sayfa 146-153)