• Sonuç bulunamadı

25 istediğiniz sonucu net bir şekilde anlamış mı, bunu size

hissettirebiliyor mu gibi soruların cevaplarını arayabilirsiniz.

Çalışacağınız yaşam koçunun eğitimini ve mesleki geçmişini araştırabilirsiniz. Günümüzde, koçluk eğitimleri veren birçok koçluk okulu bulunmaktadır. Online eğitim ile internetten sertifika veren koçluk sistemlerinin bile olduğu düşünüldüğünde, birlikte çalışacağınız yaşam koçunun ne tür bir eğitimden geçtiği ve sertifikalarının geçerli bir akreditasyona sahip olup olmadığını araştırmanız, sizin yararınıza olacaktır.

Seçeceğiniz yaşam koçunun tecrübesini ve donanımını araştırabilirsiniz. Yeterli deneyimi olan bir yaşam koçuyla çalışmak, sizi her zaman bir adım öne geçirir. Seçtiğiniz koç, ne zamandır yaşam koçluğu yapıyor? Koçluğu hangi nedenlerle yapıyor? Bu işi tam zamanlı mı yapıyor yoksa profesyonel işinden geri kalan zamanlarda hobi olarak ya da ek iş olarak mı yapıyor? Eğer belirli bir konuda koçluk almak istiyorsanız;

kariyer, ilişki, sağlık, yaşam, zayıflama gibi, koçunuzun geçmişine bakın. Hangi alanlarda tecrübeli? Özgeçmişini okuyun. Hangi konularla ilgileniyor? Özellikle eğitim aldığı bir konu var mı? Özellikle koçluk yaptığı bir alan var mı? Koçluk ile ilgili felsefesi ne? Yaşam koçluğu ilişkisine nasıl bakıyor?

Yaptığı işi ne kadar seviyor? İşini sevgi ile yapan bir yaşam koçunu, görür görmez fark edersiniz.

Birkaç farklı koçla deneme seansı yapın. Her birine tecrübelerini, referanslarını ve becerilerini sorun. Hatta bir yaşam koçuna gitmeden önce, koçluğun ne olduğuyla ilgili bir ön araştırma yapın. İnternet üzerinden koçlukla ilgili makaleler, röportajlar okuyun. Yaşam koçluğu nedir ve ne işe yarar?

Koçluk seansları sonucunda ben ne elde etmek istiyorum ve çalıştığım koç beni hedeflerime ulaştırabilecek yeterlilikte mi?

En önemlisi birlikte çalıştığınız koçunuz size doğru kişi olduğunu hissettiriyorsa, içinizden "evet, işte buldum!"

diyebiliyorsanız, sizi etkili bir şekilde dinlediğini ve anladığını hissediyorsanız, sizi yargılamadığını, sadece sizin için o süre boyunca orada olduğunu hissediyorsanız, devam edin. Çünkü, bu his sezgilerinizden geliyor demektir.

İnsanlar Neden Koçluk Alırlar?

Bunun cevabı, herkes için farklı olabilir. Kişisel olarak gelişmek için, insanlarla olan ilişkilerini geliştirmek, iletişim ve motivasyonlarında kaliteyi arttırmak ve daha birçok konuda koçluk alırlar. Öyleyse, insanların koçluk alma nedenlerini birkaç madde halinde inceleyelim. İnsanlar;

• Yaşamlarındaki sağlık ve mutluluğu arttırmak,

• İş, spor, sanat, siyaset hayatlarında başarıya ulaşmak,

• Zaman yönetimini sağlamak,

• Özgüvenlerini arttırmak,

• Hayatlarındaki stres yükünü azaltmak,

• Hayattan daha çok keyif almak ve yaşam kalitesini yükseltmek,

• Önceliklerini belirlemek,

• Erteledikleri şeylere bir son vermek,

• Düşünce ve inanç sistemlerinin farkına varmak, yeni metotlar öğrenmek ve işlerine yaramayan yöntemlerini değiştirmek,

• Hayatlarının her alanında bir yaşam dengesine ulaşmak,

27

• Hedeflerini belirlemek,

• Belirledikleri hedeflerine giden yolu tayin edip eyleme geçmek için koçluk almaktadırlar.

İnsanlar, pek çok farklı nedenlerle koçluk seanslarına gelirler demiştik. Çoğu kez, hayalleriyle gerçekleri arasında hoşlarına gitmeyen bir uyumsuzluk vardır. Bazen bu uyunısuzluk çok azdır ve koçluk seansları iki üç seansta tamamlanır.

Örneğin bir müdür, alt birimlerini daha etkin bir şekilde yönetmeyi istiyor olabilir. Halihazırda ya insanları kırıyor ya da insanları umursamıyordur. Koç ve müşterisi, niyetlerini ve şu anda nasıl bir yönetim sistemi uygulamakta olduğunu ve belki de nasıl yanlış anlaşıldığını fark etmek için, birlikte çalışırlar.

Sonra, bu yeni farkındalıkla birlikte danışan, alt birimlerindeki insanları daha iyi yönetmenin farklı yollarını keşfedebilir.

Danışana, koç tarafından yeni bir tarzda geri bildirimde bulunma, daha yapıcı bir yönetim şekli keşfetme ve sonuçlarını gözlemleme ödevi verilir. Ertesi hafta müşteri ve koç, nelerin farklı yapıldığını ve nelerin öğrenildiğini tartışacaklardır.

Bazı problemler; mesela büyük bir hayal kırıklığı ya da sarsıcı bir değişim daha karmaşık olabilir ve içinden çıkabilmek için birçok seans gerekebilir. Bir üst pozisyona terfi edilen bir danışan, yeni becerilere ihtiyaç duyabilir. Ayrıca daha çok sorumluluk almaya ve bunun hayatına getireceği birtakım değişiklikler hakkında konuşmaya ihtiyacı olabilir.

Biri için önemsiz sayılan herhangi bir şey, bir başkası için çok önemli bir engel olabilir. Bir sorun, ne zaman dışarıdan yardım istenecek kadar önemli ve büyüktür? İnsanların farklı eşikleri vardır. Tahammül etme sınırları alışkanlıklarına, hayat tarzlarına, kültürlerine ve genlerine bağlıdır. Bir probleme

çözüm aramak için harekete geçmeden önce, bazı insanlara kendini rahatsız hissetmesi için ufak bir huzursuzluk yeterken, bazıları da oldukça tahammüllü olabilir.

Bazıları, uygun ölçülerde hayatından memnun olabilirler. Bu insanlar, nasıl daha mutlu ve verimli olabileceklerini incelemek için, bir koçla görüşürler.

Olabileceklerinin en iyisi olmayı isterler. Kendilerini gerçekleştirmek ve daima daha iyisi olmak için ellerinden geleni yapmak isterler.

Koçluk, yüksek getirisi olan bir etkileşimdir: Mutluluk.

İnsanlar, mutlu ya da daha mutlu olmak koçluk almaya gelirler.

Başarılı deneyimlerle dolu, doyum içinde bir yaşam isterler. İyi ilişkiler, hoşlarına giden ve gurur duydukları, yeteneklerini kullanabildikleri, iyi para kazandıkları bir iş yaşamı isterler.

Hayatın zevklerini ve keyif veren taraflarını sonuna kadar yaşamak isterler. Güzel hayallerinin gerçekleştiğini görmek ve maksimum değerlerini yaşamakta olduklarını hissetmek isterler.

İnsanlar tarafından hoşlanılmak, sevilmek ve herkes tarafından fark edilmek isterler.

Mutluluk, sahip olduğunuz bir şey değil, bulunduğunuz bir durumdur. Herkesin, kendilerini neyin mutlu edeceğiyle ilgili farklı bir düşüncesi vardır. Bir koç, bir müşteriyi neyin mutlu edeceğini önceden bilemez. Bazen, bunu müşterinin kendisi de bilmez.

Birçok insan, mutluğu arar. Genellikle, istedikleri herhangi bir şeye sahip olduklarında mutlu olurlar. Bu, bir seraptır. Ancak dil kalıpları, bunu ele verir. Eğer mutluluk peşindeyseniz, onu önünüze almışsınız demektir. Kovalamaya devam ettikçe, malesef ulaşamayacağınız bir yerde kalacaktır.

Elinizde olan bir şeyin peşine düşemezsiniz. Ancak “şu anda"

mutlu olabilirsiniz.

29

Benzer Belgeler