• Sonuç bulunamadı

Hedeflerini Belirle, Vizyonunu Oluştur

"Herkesin yöneldiği bir yön vardır.

Haydi öyleyse hep hayırlara koşun, yarışın!

Nerede olursanız olunuz, Allah hepinizi bir araya getirir.

Şüphesiz ki Allah her şeye kadirdir."

(Kur'an-I Kerim, 2:148)

"Bu dünya hayatı ahiretin tarlasıdır."

Vizyon Nedir?

Vizyonun birçok açıklaması olsa da biz onu kısaca

“geleceğin resmi” olarak tanımlamaktayız. Vizyon sahibi olmayı ise gelecekle ilgili net bir resme sahip olma anlamında kullanıyoruz.

Gelecek resmi dendiğinde, aklımıza hayal kurmak gelir.

Ancak, vizyon ile hayal arasındaki fark; vizyonun, değerler bütününü göz önünde bulundurarak gelecekte ulaşılmak istenen yer olması, hayalin ise gelecek için bir görüntü olmasıdır.

Vizyon, kendimizi gelecekte gördüğümüz yer, hayal ise tutarlı veya mantıklı olmasa da bulunmak istediğimiz yerdir.

Hayal ile vizyon arasındaki farkı şu şekilde açıklayabiliriz: Bu günden geleceğe doğru baktığınızda kişisel, aile ve iş yaşamınızda 5, 10 veya 20 yıl sonra kendimizi nerede görmek istiyorsak o bizim vizyonumuzdur. Hayal ise bugünden geleceğe doğru baktığımızda kendimizi şu andaki koşullarla alakası olmadan bulmak istediğimiz yerdir. Zengin olmak, ünlü olmak bu anlamda birer hayaldir diyebiliriz.

Peki, gelecekle ilgili düşünceleriniz bir hayal midir, yoksa vizyon mu?

Şimdi, sizin vizyonunuz hakkında konuşalım.

Gelecekten beklentileriniz neler? 5-10 yıl içinde olmak istediğiniz yerle ilgili hayaller kuruyor, onu düşünüyor musunuz? Nerede yaşayacaksınız, yanınızda kimler olacak?

İnsanlar size neler söyleyecek? Çevrenizde neler olacak?

Vizyonunuz, hayatınıza bir gaye ve yön kazandırır. Ne istediğinizi net bir şekilde tanımlar ve bu istediğinize ulaşmanız için bir eylem planı oluşturmanızda size yardımcı olur.

Vizyonunuz, günlük eylemlerinizde kullandığınız yol haritanızdır.

65 Vizyon, belirlediğimiz hayat amacımızı netleştirir.

Çünkü vizyonun ardındaki fikir, bizi hayatımız boyunca bir hedefe doğru ilerlemeye yöneltir. Öyleyse vizyonumuz, hayatımızın her noktasında bize her zaman ilham verecek güçte olmalıdır.

Vizyonun Temel Özellikleri:

• Hayatınızın bütün alanlarını kapsamalıdır.

• Onunla hayatınız boyunca ilişkili olmalısınız.

• Vizyon, sizin kim olduğunuzu gösterir ve temel değerlerinizin bir temsilidir.

• Vizyon, size bir amaç kazandırır.

Bir vizyonunuzun olması sizi güçlendirir çünkü hayal ve hedeflerinizi gerçekleştirmenizi sağlar. Vizyon, ne istediğinizle ilgili zihninizi bilgilendirir. Bu sayede onu gerçekleştirmek için yollar bulmanızı sağlar. Vizyon belirlemek, güçlü bir yöntemdir. Vizyon, sanki oradaymışız gibi, ulaşmak istediğimiz durumu tanımlayan nitelikli bir hedef seçimidir. Ulaşılmak istenen yeri, varılmak istenen durumu ifade eder. Hedeflere ulaşmak için yol gösterir.

Vizyon, Ne Değildir?

• Sabit değildir, değişikliklere uyum sağlar.

• O seni değil, sen onu kontrol edersin.

• Başkalarının senin adına istediği şeylerle ilgili değildir.

Vizyonunuzu oluşturmak için yola çıkmış olabilirsiniz veya ne istediğiniz konusunda fikriniz hala netleşmemiş olabilir. Haydi, vizyon belirlemek için ilk adımları şimdi, birlikte atalım.

Hayal Kurmaya Başla:

Bu egzersizin amacı, hayallerinizi zihninizde geliştirerek bir vizyon belirlemeye başlamaktır.

Kurduğunuz hayal şöyle olabilir: Bir sabah uyanıyorsunuz ve bir de bakıyorsunuz ki Allah bir mucize yaratarak hayal ettiğiniz, olmasını istediğiniz her şeyi size vermiş. O gün, rüyalarınızdaki hayata uyanmışsınız. İstediğiniz her şey gerçek olmuş. Bir peri masalında gibisiniz!

Bu hedeflediğiniz hayat, nasıl bir hayat olurdu?

Amaçlarınız neler? Orada neler yapıyorsunuz? Kimsiniz ve yanınızda kimler var? Nerede yaşıyorsunuz? Çevresel koşullarınız nasıl? Nelere sahipsiniz?

Bu hayali gerçekleştirmeye yaklaştıkça, kendinizi ne kadar da iyi hissediyorsunuz değil mi? Yoksa şimdiden yüzünüzde gülümsemeler mi oluşmaya başladı? Bunun hissettirdiği keyif, size nasıl geliyor?

Peki, sadece hayallerimizden bahsederek eyleme geçme noktasında yetersiz kalsaydık, sizce hayallerimize olan inancımızı daha da yitirmez miydik? Motivasyon sorunu yaşamaz mıydık?

Hayal ve hedefleriniz, zihninizdeki yol haritanızdır.

Yola çıkmadan önce varış noktanızı ve rotanızı belirlersiniz.

Yolda atacağınız her adımı bilirsiniz. Yolunuzda ilerlerken, planlarda herhangi bir aksama olduğunda düzenlemeler

67 yapabilir ve yeni bir yoldan gitmeyi deneyebilirsiniz. Yolda ulaşmanız gereken mola yerlerine tek tek vardığınızda tatmin olur ve ilerlediğinizi hissedersiniz. Peki, sizce 'hedef' nedir?

Hedef kelimesinin sözlük anlamı, "nişan alınan yer ya da şey / amaç ya da gaye"dir. Hedef, gerçekleştirilmek üzere kurgulanmış eylem planlarıyla desteklenen bir vaattir.

”Hayattaki varoluş sebebim ne? Ben neden varım?”

sorularını hepimiz mutlaka kendimize sormuşuzdur. Bu soru, bizi kitap okumaya, insanlarla fikir alışverişinde bulunmaya, kendimizi bir gruba ait hissetmeye yöneltmiştir. Bu soruya cevap bulma zorunluluğumuz, içten gelen bir ihtiyaçtır. Bu soruyu, kendi varoluşunuzu olduğunuz gibi araştırarak cevaplamanız, faydalı olacaktır.

İnsan, yaratılışı itibariyle bu maddi olarak görünür dünyada, bedene bürünmüş bir varlıktır. Varlık diye adlandırıyoruz çünkü insan, kendi varlığını biliyor, kabul ediyor, buna inanıyor, varlığını tanımlamaya ve kendini gerçekleştirmeye çalışıyor. Dünya üzerindeki her şey kendisi için olan, kendisine hizmet eden bir varlığın; yani insanın, kendisi için yaratılan şeyleri hedef olarak koyması ne kadar akılcı, ne kadar yerindedir? Gelin bir de bu açıdan bakalım ve kendimize koyduğumuz hedefleri bir düşünelim.

Genelde neleri hedefleriz? Evimiz olsun, arabamız olsun, makam sahibi olayım, yükseleyim, çok param olsun, şu kadar diplomam olsun, şuralara gideyim, şunları yiyeyim… Bu hedef anlayışında bir değişiklik yapma zamanımız gelmedi mi?

İnsan, zaten kendisi için var olan hiçbir şeyi kendisine hedef olarak koyamaz. Kendisi için kul, köle, emrine amade olan şeylerin zamanla kölesi olur. Hedef bitmez, tükenmez olmalıdır.

Hedef, insanın ne için var olduğunun cevabıdır. Hedef canlıdır, dinamiktir, yenilenir ve gelişir. Hedef, bizim yaşam amacımızdır, sonraki nesillere devredeceğimiz bir plandır.

Hedef, hedef uğruna bir yolda olmak ve o yolda ilerlemektir.

İlerleyenlerle birlik olmaktır ve birlikte ilerlemektir. Hedef, birliğin gücünü hissetmektir, o gücü o hedef uğruna kullanmaktır. Hedef, senin asıl varlığındır. Hedef, sensindir;

senin kendi yeteneklerini ortaya çıkarmak, bunları insanlık için adamaktır. Hedef, hayatın “özü”dür.

Hedef, ancak hedef olursa hedeftir. Hedef olmadan ona hedef demek, ilimsizlik, bilgisizliktir. Hedefin küçüğü ya da büyüğü olmaz. Hedef ya vardır ya da yoktur. Yani yoldasınızdır ya değilsinizdir. Ama hedef, yolda ilerlemeyi gerektirir. Bu nedenle yaşam amacınızın üst düzeyde ne olduğuyla ilgili hedefinizi belirlerken ona giden yolda ara hedeflerinizi de belirleyebilmeniz için size daha sonra birkaç önerimiz olacak.

Hedefleri belirlemek ve bu hedefler doğrultusunda gereken şeyleri yapmak, günlük hayatta da çok işinize yarar.

Örneğin, namaz kılmayı düzene sokmak, ertelediğiniz şeyleri zamanında bitirmek ya da çocuklarınızın uyku vaktini düzene sokmak, iyi bir planlama gerektirir. Zaman, sahip olduğumuz en değerli şeyimizdir.

Hedef Belirleme Egzersizi:

Şimdi yapacağımız çalışma, sizi, hedefin ne olduğunu ve bir hedefi ulaşılabilir hale getiren şeylerin neler olduğunu düşünmeye teşvik edecektir. Aşağıdaki soruları, defterinize yazarak cevaplayın:

1. Size göre, hedefin tanımı nedir?

2. Hedefi diğer isteklerden farklı yapan nedir?

3. Hedefinizin ulaşılabilir ya da ulaşılamaz olduğunu belirleyen şey nedir?

69 4. Hedefinize ulaşabilmek için doğru yönü ve yöntemi

nasıl belirlersiniz?

Şu Anda Neredesiniz?

Başlamak için en güzel nokta, öncelikle bulunduğumuz yeri fark etmektir. Şu anki halimizden memnuniyet derecemizi bilmek, nerelere müdahale etmemiz gerektiğiyle ilgili bir pusula niteliği taşır.

Genel olarak insanlar ne istediğini bilirler ama onu elde edebilmek için izleyecekleri yolu bilemezler. Hedef belirlemek için kullanılacak etkili bir eylem planı, başından sonuna kadar atılması gereken stratejik eylem adımlarını içermelidir.

Planlama, eldeki verilere, geçmişte edinilen tecrübelere ve geleceğe dair öngörülere dayalı olarak, belli bir amaç doğrultusunda çeşitli kısıtlamalara da uymak suretiyle, geleceğe dair karar verme olarak tanımlanabilir. Planlama bize zaman kazandırır, yön tayin eder ve hataları en aza indirger. Planlama yaptığınızda, hedefinizi ufak parçalara bölebilir ve ona ulaşmayı kolaylaştırabilirsiniz.

Yaşam Dengeni Bul

Şimdi yapacağınız çalışma, yaşamınızın tüm hayat alanlarını değerlendirerek dengeye ulaşmanız konusunda size faydalı olacaktır. Bu çalışma, hayatınızın çeşitli alanlarına (arkadaşlar ve aile, romantizm, eğlence, sağlık, para, kişisel gelişim, fiziksel ortam, kariyer) dışarıdan bir bütün olarak bakmanızı ve farkındalık kazanmanızı sağlar. Hedeflerinizi gerçekleştirme oranınızı belirlemenizi ve buna ihtiyacınız olan temeli oluşturmanızda da size yardımcı olacaktır.

Yaşam çarkını, sizi hayatınızın yolculuğuna götüren bir arabanın tekerleği olarak imgeleyebilirsiniz. Bu tekerlek dengede olmadığı zaman arabanız sarsılır ve ilerlemesi zorlaşır;

yavaşlar ya da durur. Amacımız, bu çarkı dengede tutmak ve arabamızın dilediğimiz yöne doğru rahatlıkla ilerlemesini sağlamaktır.

Şimdi, defterinize bir çember çizin ve onu pasta böler gibi dilimlere bölün. Örnek çizimden de faydalanabilirsiniz:

Öncelikle, yukarıdaki yaşam çarkı çemberindeki her alanı, memnuniyet derecesine göre 1'den 10'a kadar değerlendirin. Bazı alanlar, birden fazla madde içerebilir.

Örnek vermek gerekirse; aile başlığı altında sadece çekirdek ailenizi yazabildiğiniz gibi, tüm akrabalarınızı da yazabilirsiniz.

Hayatınızın farklı alanlarına verdiğiniz puanlar, içinde bulunduğunuz durumlara dair algınızla alakalıdır.

71 Burada amacınız, alanlara verdiğiniz puanları 10'a tamamlamak değil, hayatınızın farklı alanlarındaki tatmin ve memnuniyetimizi değerlendirerek, hayal ettiğiniz yaşam şekline olan yakınlığınıza bakmaktır.

Herkesin yaşamdan istediği şeyler ve hayatla ilgili algıları birbirinden farklı olduğu için, yaşam çarkları da farklı olacaktır. Örneğin; aynı durumdaki iki kişiden biri, evli olmadığı için kendini yalnız ve umutsuz olarak algılar ve bunun değişmesini istediği için özel hayatına ayırdığı dilime düşük puan verirken, diğeri evli olmamasını pozitif yönde algılayarak yüksek puan verebilir.

Tüm alanlarda puanlamanızı yaptıktan sonra o alanları temsil eden dilimin içini enlemesine çizin. Bu şekilde, en büyük dairenin içinde küçük bir daire daha oluşturmuş olacaksınız.

1. Bu daireye baktığınızda, hayatınızla ilgili neleri fark ediyorsunuz?

• Gözlemleriniz nelerdir?

• Hayatınız bir bütün olarak yeterince dengeli mi?

• Hayatın hangi alanları enerjinizi tüketiyor?

• Hangi alanlar eksik kalmış ya da hangilerinin daha fazla geliştirilmeye ihtiyacı var?

İdealinizdeki hayatı, bu çarktan elde ettiğiniz verilere göre oluşturabilirsiniz.

2. Hayatınızdaki geliştirmek istediğiniz yönleri yazın.

Hayatınızın bu alanlarından hangileri gelişirse, sizin için daha iyi bir ilerleme olur?

Şimdi, hayatınızda büyük bir değişim yapacak üç hedef bulun. Bir tane kısa vadede (3-6 ay içinde), bir tane orta vadede (6-18 ay içinde) ve bir tane de uzun vadede (3 yıl içerisinde) ulaşabileceğiniz hedefler oluşturun.

3. Hedeflerinizi belirlerken;

• Öncelikle hedeflerinizi kesinleştirin, net ve olumlu cümleler kullanın.

• Hedefleriniz ölçülebilir hedefler mi? Onlara ulaşmak için nasıl bir planlama yapıyorsunuz?

• Hedefleriniz erişilebilir hedefler mi? Onlara erişebileceğiniz kaynaklarınız mevcut mu, değilse kimlerden yardım alabilirsiniz?

• Hedefleriniz, gerçekçi hedefler mi? Yaşam tarzınızla ve değerlerinizle uyumlu mu?

• Hedefleriniz, zamanlanmış hedefler mi? Hedeflerinize hangi esnek zamanda ulaşmış olacaksınız?

Bireysel motivasyon unsurlarımızı keşfetmek, kendimizi gerçekleştirme konusunda büyük önem taşır. Bazen, isteklerimize ulaşmak için çok çabalarız ve sonunda ulaşırız da... Ama sonra, asıl istediğimiz şeyin o olmadığını fark ederiz.

Bu durum genellikle eş, kariyer gibi tercihlerimizde yaşanır.

Gerçek motivasyonumuz, bizi tatmin edip içsel doyumumuza ulaştırabilecek hedeflerimiz olduğunda ortaya çıkar. Bir şeyi çok istediğinizi ve başardığınızda çok mutlu olduğunuzu hayal edin. Bu özgüveninize, öz saygınıza ve hayat kalitenize nasıl bir katkı sağlardı?

73 Hedef Tasarlama:

Bu egzersiz, sonucu kendinize göre planlamanıza ve bütünsel bir hedef belirlemenize fırsat verir. Bu alıştırmanın adımları, bir öncekiyle benzerlik taşıyor fakat sorular daha farklı şekillerde soruluyor. Bu egzersizin amacı, hedeflerinizi farklı bir tarzda belirlemeyi öğrenmektir.

İlk olarak, tam anlamıyla ne istediğinizi belirleyin:

• Hangi koşullarda ve nasıl bir ortamda hedefinizin olmasını istiyorsunuz? (Ev, iş, vb)

• Bunu her zaman isteyeceğinizden emin misiniz? Yoksa istemediğiniz zamanlar da olabilir mi?

• Hedefinize ulaştığınızı nasıl anlayacaksınız? Ne görecek, ne duyacak, ne hissedecek, ne yaşayacaksınız?

• Çevrenizdeki diğer insanlar ne görecek, ne duyacak, ne hissedecek ve yaşayacaklar?

İkinci olarak, ne tür bedeller ödeyebileceğiniz sorusu üzerinde çalışın:

• Bu hedefe ulaşmak, hayatınıza neler katacak?

• Bu hedefe ulaştığınızda neleri kaybedebilirsiniz? Şu anda hedefinizle ne kadar meşgulsünüz?

• Bu hedefe ulaşmayı daha önce hiç denediniz mi? O zaman size engel olan şeyler nelerdi?

• Aynı sonucun oluşmamasını nasıl sağlayabilirsiniz? Bu kez bu hedefinizle ilgili neleri farklı yapabilirsiniz?

Üçüncü olarak, hedefinize ulaşmak için bir zaman dilimi belirleyin:

• Bu hedef, bir kerelik mi olacak yoksa sürekli mi?

• Ne zamana kadar hedefinize ulaşmak istiyorsunuz?

• Zaman konusunda ne kadar esnek olmalısınız?

• Gerekli eylemleri tamamlamanız ne kadar sürecek?

Gerektiğinde kendinize daha fazla zaman tanıyacak mısınız?

• Buna uygun hale gelmesi için nelerden vazgeçmeniz gerekecek?

• Ne zaman eyleme geçeceksiniz?

Dördüncü adımımızda, kaynaklarınızı nasıl kontrol edebileceğinize bakalım:

• Hedefinize ulaşmak için hangi becerilere, bilgilere, maddi kaynaklara ve manevi desteğe ihtiyacınız var?

• Onlara zaten sahip misiniz? Eğer değilseniz, onları nasıl elde edebilirsiniz? Size kim veya kimler yardımcı olabilir?

• İhtiyacınız olan kaynaklara ulaşamazsanız, bununla ilgili neler yapacaksınız?

• Önünüze bir engel çıktığında, onun üstesinden nasıl geleceksiniz?

75 Beşinci adımımız, hedefiniz kimin kontrolünde?

• Bu hedef hangi açılardan sizin kontrolünüzde?

• Hedefiniz, hangi açılardan kontrolünüzde değil?

Bunların dışında hedefinizin hangi yönleri üzerinde etkili olabilirsiniz ve neler yapabilirsiniz?

• Bunu yaparsanız, size nasıl fayda sağlar?

• Ters giden neler olabilir? Nasıl üstesinden gelebilirsiniz?

• Hedefini başarmak üzereyken önünüze bir engel çıktığında, onunla nasıl başa çıkarsınız?

Altıncı adım olarak, hedefiniz çevrenizi nasıl etkileyecek?

• Bu sonuca ulaşmak sizi, ailenizi, işinizi, iş arkadaşlarını zı, arkadaşlarınızı ve sevdiklerinizi nasıl etkileyecek veya etkileyecek mi?

• Bu sonuç, arzu ettiğiniz sonuç mu?

Son olarak, öz saygıyı nasıl inşa ederiz?

• Bu sonucu elde etmek kişiliğinize farklı olarak neler katacak?

• Bu sonucu elde ettiğinizde, diğer insanlar sizinle ilgili neler düşünecekler?

• Bu sonuç, başka bir şeye doğru atılan bir adım mı? Eğer öyleyse bu adımınızı neye doğru atıyorsunuz?

• Bu hedefiniz, hayat görüşünüze ne kadar uyuyor ya da uyuyor mu?

Son olarak, önünüzdeki yolu belirleyin:

• Şimdi atmanız gereken ilk adımlar nelerdir? Bu adımları ne zamana kadar atmanız gerekiyor?

• Hedefinize ulaşmanızda başka kimler size yardımcı olabilir? Bu kişilere nasıl ulaşabilirsiniz.

Siz De "Erteliyor" Musunuz?

“O gün, 'sonunda varılıp karar kılınacak yer (müstakar)' yalnızca Rabbinin katıdır. İnsana o gün, önceden takdim ettikleri ve erteledikleri şeylerle haber verilir.” (Kıyamet Suresi -12–13)

“Yarın yaparım diyorsun, kaç tane yarın geçti hayatında? Kaç tane yarın geçti, ne yaptın ki yarın, yarın diyorsun “(Mevlana Celaleddin Rumi)

İşlerinizi ertelediğiniz zamanlar mutlaka olmuştur.

Belki çok zorlanacağınız ya da bir türlü sevemediğiniz ama yine de yapmak zorunda olduğunuz bir işti. İşinizi ertelemek, sizi rahatsız etti belki ama yine de o işi yapmaktan kaçtınız. Bu kaçışa biz, erteleme diyoruz.

Ertelemek, bir işi yapabileceğin halde onu yapmaktan kaçınmaktır. Erteleme alışkanlığı tembellik değildir, bir türlü başlayamamaktır. Tembel bir insan, yapmadığı şeylerle ilgili

77 vicdan azabı çekmez fakat erteleme alışkanlığı olan bir insan, ertelediği işlerin yarattığı yükün altında ezilir ve sıkıntılı bir duruma girer. Bu stresten dolayı bir süre sonra kişide psikolojik rahatsızlıklar baş gösterir. Tırnak yer, beslenme problemleri yaşar, depresyon meydana gelebilir, sosyal hayatta da yalnızlaşmasına sebep olabilir.

Bu insanlar, işlerini son dakikaya bırakmayı alışkanlık haline getirmişlerdir. Bazı insanlar da bazı işleri ertelerken, bazı işlerini de zamanında hallederler. Ertelemek, başka bir şey için kullanabileceğiniz değerli enerjinizin boşa gitmesine neden olur.

İnsanlar, Neden Ertelerler?

• İş çok ağır ya da zor gelmiş olabilir,

• O işi yapmaya mecbur olduklarını hissetmiş olabilir,

• Kendilerini o işi yapmaya zorlamış olabilir,

• Önemsememiş olabilir,

• Veya zamanları olmamış olabilir.

Erteleme Nedenlerimiz ve Ertelemeyi Engellemenin Yolları:

İşe, öncelikle erteleme nedenimizi bularak başlayabiliriz. Bir işi en son ertelediğiniz bir deneyiminizi ne zaman yaşamıştınız? Önemli bir işinizi ertelediğinizde neler hissettiniz ya da neler düşündünüz? Genellikle ertelediğiniz şeyler ne tür işleriniz olmaktadır? Bunların ortak özellikleri nelerdir?

Erteleme yaptığınız durumlarla ilgili, ilk olarak kendinizle yüzleşin ve ertelediğiniz gerçeğini kabullenin.

Ertelediğinizde, yapmanız gereken işleri son dakikalara sıkıştırmak zorunda kalırsınız. Sonunda ya zamanınızın yetmeyeceğini fark ettiğiniz için motivasyon eksikliği yaşar ve o işi yapmaktan tamamen vazgeçersiniz ya da stres içinde kalırsınız. Bu noktada kendinize sormanız gereken birkaç soru, şu şekilde olmalıdır:

• İşlerinizi son anlara sıkıştırdığınızda, bunları yapmak ne kadar zamanınızı alıyor?

• Son aşamada bu işleri yapıyor musunuz yoksa tamamen mi vazgeçiyorsunuz?

• Ertelememeniz için birinin sizi motive etmesi gerekiyor mu?

• Bu kişi, sizce kim olurdu?

• Ertelemek, hayatınızı nasıl etkiliyor?

Bazen, kullandığımız olumsuz dil kalıpları, cesaretimizi kırabiliyor. Çoğu kez olumsuz cümlelerle konuştuğumuzu fark etmiyoruz bile. İçsel konuşmalarınızı olumluya çevirmeyi öğrendiğinizde, motivasyonunuzda gözle görülür bir artış yaşanacaktır. Motivasyonunuzu arttırmak için, "yapmalıyım",

"yapmam gerekir", "yapmayı istiyorum", "yapmaya şimdi, hemen başlıyorum", "yapmayı seçiyorum; "yapacağım", "...

zamanda işlerimi halledeceğim" gibi ifadeler kullanabilirsiniz.

Özellikle bir şeyi ertemeye yöneldiğinizi hissettiğinizde, bu ifadeleri sesli olarak tekrar edin.

Şimdi gözlerinizi kapatın ve derin diyafram nefesleri alarak rahatlayın. Dikkatinizi, bir işinizi ertelediğiniz o ana

79 yoğunlaştırın. Şimdi zihin ekranınızda, başrolü oynadığınız bir filmi canlandırır gibi, şu anda ertelediğiniz işi yaptığınızı ve başardığınızı imgeleyin; çok iyi gidiyor, her şey yolunda.

Başarılı olmanın nasıl bir his uyandırdığını gözlemleyin ve bunları çalışmanız bittiğinde defterinize not edin.

En kısa zamanda, bu konuda harekete geçin ve motive olabilmek için en az 10 gün imgeleme çalışmalarınızı sürdürün.

Öz Değerlerinizi Keşfedin:

Bizi yaptığımız işlere konsantre eden daha derinlerdeki sebepleri bulmamızın zamanı geldi. Yaptığımız her şey için bizi motive eden şey, değerlerimizdir. Müslümanlar, değerlerini düşünmeye özen gösterirler ve bu değerler islami öğretilerin büyük bir kısmını oluşturur. İslami değerler, bize inancın temel taşları olarak öğretilirler. Örneğin dürüst olmak ve elinden geleni yapmak gibi davranışlar, İslam'ın özdeğerlerindendir.

Koçluk dilinde ise değerler; gelenek ya da amaç değil, daha çok bizi bilinçdışı motive eden şeyledir. Koçluk açısından bakarsak;

Bir değer, bizi belli bir yöne ilerleten bir ihtiyaç ya da istektir. Değerlerimiz, tercihlerimizi belirler ve bizi eyleme yöneltir.

Değerlerin Özellikleri:

• Biz onların farkına varıncaya kadar, değerler bilinç dışında kalırlar.

• Bazı değerler yaşam boyu değişmezler.

• Bazı değerler, yaşamımızın çeşitli dönemlerine göre değişirler.

• Değerlerimizle zıt düşmek, bizi huzursuz eder.

Değerlerimiz, seçimlerimizi temellendirir.

Hedeflerimiz, değerlerimizle uyumlu olduğunda bize yarar sağlar. Değerlerimizin farkına varmak, hedef belirlememizi daha kolaylaştıracaktır. Özdeğerlerimiz, aldığımız dini eğitimle bağdaşabilir ve hümanistik bir nitelik taşıyabilirler. Hayat tarzımızdaki değişikliklere göre yeni değerler benimseriz ancak özdeğerlerimizi bir ömür boyu içimizde taşırız.

Değerlerinizi ortaya çıkaralım:

Aşağıda size yönelttiğimiz soruların cevaplarını defterinize yazın:

1. Benim için gerçekten önemli olan şeyler neler?

1. Benim için gerçekten önemli olan şeyler neler?

Benzer Belgeler