• Sonuç bulunamadı

37 gözlemlenebilmektedir. Buna, hayatta önümüze çıkan

HAYAT BOYU MUTLU OLMANIN YOLLARI

37 gözlemlenebilmektedir. Buna, hayatta önümüze çıkan

zorluklarla mücadele yöntemlerimiz de dahildir.

Eşsiz Olduğunuzu Fark Edin

Aşağıdaki soruların cevaplarını, defterinize kaydedin.

1. Çok yakın olduğunuz iki insanın ismini yazın.

2. Onlarla aranızdaki benzerlikleri yazın. Bu kişileri, size yakın hissettiren şey nedir?

3. Bu insanların her birinden ne kadar faklısınız?

4. Sizi eşsiz yapan şeyler nelerdir?

Eşsiz Olduğunuzu Fark Etmek Nasıl Bir Duygu?

Bir olay veya durumla ilgili yorumunuz, sizin geleceğinize, davranışlarınıza ve tepkilerinize şekil verebilir. Bu durum, kritik olayların tüm hayatımız üzerinde nasıl etkili olduğunu göstermektedir. Örneğin bir danışanınız, daha önce yaşadığı bir olay yüzünden büyük bir köpek fobisi oluşturmuştur. Bir gün, yolda aniden karşısına çıkan bir köpek, koşarak ve havlayarak yanına yaklaştığında büyük bir şok yaşamıştır. Bu olay onun üzerinde öyle bir etki bırakır ki o günden itibaren köpeklerin yanına bir daha yaklaşamaz.

Elbette bu, her olay için geçerli değildir. Ancak geçmişimizde yaşadığımız bazı önemli olaylar, bizi istediğimiz şeyleri yapmaktan veya istediklerimize ulaşmaktan alıkoyabilmektedir. Bunların farkına varabildiğimiz ölçüde, bu engelleri ortadan kaldırmamız da mümkün olabilmektedir.

Şu anda yaşıyor olduğunuz bir durum yüzünden, kendinizi çıkmazda mı hissediyorsunuz? Hayatınıza normal şekilde devam etmenize engel teşkil eden çok kötü bir şey mi yaşadınız? İnsanlar bu gibi durumlarda, genellikle daha fazla acı çekmemek ve hayal kırıklığına uğramamak için, iç dünyalarına çekilirler.

Bir keresinde bir bay danışanımla seans yaparken, ona nasıl olduğunu sorduğumda gözyaşlarına boğuldu. Çünkü yıllar önce yaşadığı bir olay hep önünü kesiyor, bu olayın etkisinden kurtulamadığı için de yaşamına devam edemiyordu. Artık yorulduğunu hissediyordu. Zamanında birini çok sevmiş ve onunla evlenmek istemiş fakat kadıncağız tam nişanlılık dönemlerinde aniden bir hastalığa yakalanıp, kısa bir süre içerisinde de hayatını kaybetmişti. O günden beri, tekrar birini sevip bağlanamaz olmuştu. Yaşadığı kaybetme korkusu, acı ve özlem, kendisini sürekli engelliyordu. Seans sürecinde birlikte çalışarak tüm bu olumsuz durumlarını aşmasını sağladık.

Geçmişte olan bitenleri kabullenip aşamadığımızda, kendimizi geçmişte sıkışıp kalmış, hareket edemiyor gibi hissedebiliriz. Bunu, özellikle hayal kırıklığına uğratıldığınızda ya da incitildiğimizde yaşarız. Son sözümüzü söyleme ya da bir şeyler yapabilme fırsatımız olmadığında, içimizde bir öfke veya çaresizlik duygusu birikebilir. Biri, kırıcı ya da size zarar verici bir davranışta bulunursa ne yaparsınız? O insanla yüzleşmeyi dener misiniz yoksa kaldığınız yerden mi devam mı edersiniz?

Siz böyle durumlar yaşıyor musunuz?

Bir sayfayı dikey bir çizgiyle iki sütuna ayırın ve aşağıdaki soruları cevaplayın. Böylece, nasıl ilerleyeceğiniz konusunda her şey biraz daha netleşecektir.

1. Sorun yaşadığım kişiden ne gibi cevaplar almak istiyorum? Bunun sonunda ne kazanacağım?

39 2. Bu cevapları alma şansım nedir? Bu, benim nasıl biri olduğumla ilgili bana neleri fark ettirecek?

3. Duymak istemediğim şeyleri söylerse, bu beni nasıl etkileyecek? Bu, benim nasıl biri olduğumla ilgili bana neleri fark ettirecek?

4. Sorun yaşadığım kişinin fikri, olayla ilgili görüşümü nasıl değiştirebilir? Gerçekten, olayı bir de bu kişiden dinlemem gerekiyor mu?

5. Sorun yaşadığım kişiyle konuşmak, gelecek yaşamımı nasıl etkileyebilir? Olayla ilgili yorumumu değiştirme konusundaki kararlılığım ne kadar fazla?

6. Sorun yaşadığım kişiyle konuşmayı şu an istiyor muyum?

Koçlukta doyumu arttırmak ve sonuca ulaşmak için pratik yollar bulmaya ve bunları uygulamaya odaklanırız.

Yukarıdaki soruları cevaplayarak kendinize bir yol seçebilmeniz pekala mümkündür. Belki o insanla konuşmayı seçtiniz ancak unutmayın, olayla ilgili yorumunuzu değiştirerek de yaşamınıza devam edebilirsiniz. Aşağıdaki alıştırmamız, bunu yapabilmeniz için size yardımcı olacak.

Nasıl Anlamlandırdım?

Bir olayı ve o olay sonucunda oluşan duygularınızı nasıl anlamlandırdığınızı anlamak, bu egzersizimizin asıl amacıdır.

Eğer geçmişteki bir olayda takılı kaldığınızı düşünüyorsanız, bu egzersizi yapabilirsiniz. İlk seferde, yakın geçmişte yaşadığınız bir olayı seçin. Sonraki egzersizlerde de geriye gidip daha eski olaylar üzerinde çalışabilirsiniz.

İki ayrı renkte fosforlu kaleminiz olsun ve adımları sırasıyla takip edin. İlk olarak yapmanız gereken, hafızanızı

biraz zorlamanız ve hatırladığınız her ayrıntıyı düşünerek bunların neler olduğunu yazmanız olacaktır. Sonra yazdıklarınız üzerinde değerlendirme yaparak, yaşanmış somut şeylerin üzerini fosforlu kaleminizle çizin.

İkinci adımınız ise somut olmayan her şeyin üzerini farklı renkteki fosforlu kaleminizle çizmek olacaktır.

(Düşünceleriniz, duygularınız…)

Sonrasında, tekrar neler olduğunu yazın ama bu sefer duygu ve düşüncelerinizi olaylardan ayırın. Bu konuda, aşağıdaki örnekten yararlanabilirsiniz:

1. Ne oldu: Gerçek olay

Yakın bir arkadaşım, en değer verdiğim kitabımı ödünç almıştı. Arkadaşımı, işi bittiğinde kitabı bana geri vermesi için tam üç kez uyardım. O da, vereceğini söyledi. Kitabı aldığı günün üzerinden tam 1 sene geçti.

2. Olayla ilgili duygu ve düşüncelerim

Kitabı hala geri vermemesine şaşırıyorum. Bu, beni çok rahatsız ediyor. Bunu, kendisinin düşünmesi gerekirdi. Ona en değerli kitabımı ödünç vermemeliydim. İnsanlar, diğer insanların eşyalarına değer vermiyor.

• Bu olaydan nasıl bir anlam çıkardınız?

• Bu yorum, hayatınızın üzerinde nasıl bir tesir bıraktı?

• Bu olayı farklı bir şekilde yorumlasaydınız, bu nasıl bir yorum olurdu? Ne tür bir fark yaratırdı?

41

Benzer Belgeler