• Sonuç bulunamadı

II SAYILI LİSTEDE İTHALATTA VERGİ MATRAHI

Resmi Gazete Sayısı - Tarihi: 24783 - 12.06.2002

II SAYILI LİSTEDE İTHALATTA VERGİ MATRAHI

(II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi taşıtların kullanılmak üzere ithali ile aynı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi olmayan taşıtların ithalinde ÖTV’nin matrahı;

 İthal edilen taşıtın gümrük vergisi tarhına esas olan kıymeti, gümrük vergisinin kıymet esasına göre alınmaması veya taşıtın gümrük vergisinden muaf olması halinde sigorta ve navlun bedelleri dâhil (CIF) değeri, bunun belli olmadığı hallerde taşıtın gümrükçe tespit edilecek değeri,

İthalat sırasında ödenen her türlü vergi (ÖTV ve KDV hariç), resim, harç ve paylar

 Gümrük beyannamesinin tescil tarihine kadar yapılan diğer giderler ve

ödemelerden vergilendirilmeyenler ile taşıt bedeli üzerinden hesaplanan fiyat farkı, kur farkı gibi ödemelerden oluşmaktadır.

II SAYILI LİSTEDE VERGİ MATRAHI (Özellikli Durumlar)

Servis ve benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerler ÖTV matrahına dâhildir.

 Bu kapsamda teslimi veya ilk iktisabı yapılan taşıta ilişkin satış anında veya daha sonraki bir tarihte ortaya çıkan vade farkı, fiyat farkı, faiz, vb. gelirler ÖTV matrahına dâhildir.

 ÖTV mükellefleri tarafından bankalardan sağlanan kredilerle ilgili olarak mükellefler tarafından müşterilere yansıtılan kredi faiz tutarı da ÖTV matrahına dâhildir.

 ÖTV mükellefleri tarafından yapılan ve taşıtın teslimi veya ilk iktisabında alıcıdan ayrıca alınan; aksesuar, boya koruma, kuaför, ek garanti ve benzeri teslim ve hizmetlere ilişkin bedeller de ÖTV matrahına dâhildir

Müşterinin vekâlet vermek suretiyle satıcı firmaya yaptırdığı trafik kayıt ve tescil işlemleri ile plaka çıkartılmasına ilişkin hizmet bedelinin müşteriye yansıtılmasında bu bedel, taşıtın ÖTV matrahına dâhil edilmez.

9.5. II SAYILI LİSTEDE KAYIT VE TESCİLE TABİ OLAN MALLARIN MALUL YADA ENGELLİLERE TESLİMİNDE İSTİSNA******

(II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi malların malul veya engelliler tarafından gerekli şartları taşımaları kaydıyla beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı istisnadır

9.5.1.ENGELLILIK DERECESI %90 VEYA ÜZERINDE OLANLARIN TAŞIT ALIMLARINDA ISTISNA

 87.03 tarife pozisyonunda yer alan, motor silindir hacmine bakılmaksızın, hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer tüm vergiler dahil bedeli 247.700 TL altında olan binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV, jeep, steyşın vagon, vb. taşıtların

Ender AKAR/YMM/HÜAV-SV/18.02.2020/1.6 Sayfa 142

87.04 tarife pozisyonunda yer alan, eşya taşımaya mahsus, 2800 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip van, panelvan, kamyonet, pick-up, vb.

taşıtların,

 87.11 tarife pozisyonunda yer alan, motor silindir hacmine bakılmaksızın, motosikletlerin

 Malul veya engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV’den müstesnadır. Bu istisnadan yararlanmak için, taşıtın özel tertibatlı olması ve malul veya engellinin taşıtı bizzat kullanması şartı aranmaz.

9.5.2. ENGELLILIK DERECESI %90’IN ALTINDA OLANLARIN TAŞIT ALIMLARINDA ISTISNA

 87.03 tarife pozisyonunda yer alan, motor silindir hacmine bakılmaksızın, hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer tüm vergiler dahil bedeli 247.700 TL altında olan binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV, jeep, steyşın vagon, vb. taşıtların

87.04 tarife pozisyonunda yer alan, eşya taşımaya mahsus, 2800 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip van, panelvan, kamyonet, pick-up, vb.

taşıtların,

 87.11 tarife pozisyonunda yer alan, motor silindir hacmine bakılmaksızın, motosikletlerin

 Malul veya engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere bizzat kullanmak amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul veya engelliler tarafından ilk iktisabı ÖTV’den müstesnadır.

9.5.3. ORTAK HUSUSLAR

 İstisna ilk iktisapta uygulanır

 Engelli aracı 5 yıl içinde satılırsa ilk alımdaki matrah, satış tarihindeki ÖTV üzerinden ÖTV cezalı olarak tahsil edilir.

 İlk iktisabını yaptığı taşıtın deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale geldiğini tevsik eden ekspertiz raporu ile “hurdaya çıkarılmıştır”

damgası vurularak kayıt konulan tescil belgesinin aslı veya noter onaylı örneğini ibraz etmesi şartıyla durumuna aranan şartları haiz olması kaydıyla ilk iktisabını yapacağı yeni taşıt için de ÖTV istisnası uygulanır.

Ender AKAR/YMM/HÜAV-SV/18.02.2020/1.6 Sayfa 143

9.6. HAYATINI KAYBETMIŞ HARP VEYA VAZIFE MALULLERININ YAKINLARININ TAŞIT ALIMINDA İSTISNA

Terörle Mücadele Kanununun hayatını kaybetmiş olanların eş veya çocuklarından birisi, eş ve çocuğu yoksa ana veya babasından birisi tarafından bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV’den müstesnadır.

(II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tabi mallardan;

 87.03 tarife pozisyonunda yer alan, 1600 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV, jeep, steyşın vagon, vb.

taşıtların

 87.04 tarife pozisyonunda yer alan, eşya taşımaya mahsus, 2800 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip van, panelvan, kamyonet, pick-up, vb. taşıtların,

 87.11 tarife pozisyonunda yer alan, motor silindir hacmine bakılmaksızın, motosikletler

9.7. ŞEHIR IÇI TAŞIMACILIK FAALIYETINDE BULUNANLARA ARAÇ TESLIMLERI İSTISNASI

 (II) sayılı Listenin 87.02 ve 87.03 tarife pozisyon sıraları kapsamındaki taşıtlarla yapılan şehiriçi taksi, dolmuş, servis, minibüs, midibüs ve otobüs taşımacılığı faaliyeti (araç kiralama, özel yolcu transferi ve benzeri hizmet ifası faaliyetleri hariç)

 8701.20 ve 87.04 tarife pozisyon sıraları kapsamındaki taşıtlarla yapılan ticari yük taşımacılığı faaliyeti nedeniyle aldıkları taşıtların

30.6.2019 tarihine kadar (bu tarih dâhil) ilk iktisabı vergiden müstesnadır.

 Mevzuatta öngörülen yükümlülükleri yerine getirmek ve yetkilendirilmek suretiyle maliki olduğu taşıtlar vasıtasıyla icra eden gerçek ve tüzel kişiler tarafından,

 Söz konusu faaliyetler kapsamında kullanılan taşıtların yenilenmesi amacıyla, aynı tarife pozisyon sıraları kapsamındaki taşıtların

 Trafik tescil kuruluşlarınca ticari yolcu veya yük taşımacılığında kullanılmak üzere kayıt ve tescil edilmiş her bir taşıt bakımından, aynı cins bir taşıtın ilk iktisabında yararlanılır..

 Yenilemeye konu edilen taşıtın, istisnadan yararlanılan tarihten itibaren iki tam yıl içerisinde satılması, devredilmesi veya sair suretle işletme kayıtlarından çıkarılması şarttır.

Ender AKAR/YMM/HÜAV-SV/18.02.2020/1.6 Sayfa 144

9.8. İHRAÇ EDILEN TAŞITLARIN GERI GELMESI

Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi uyarınca, ÖTV mükelleflerince ihracat istisnası uygulanarak ihraç edilen malların, Gümrük Kanunu hükümlerine göre geri gelmesi halinde ithalatta ÖTV uygulanmaz.

Ancak, ihracatçıların ÖTV iadesinden yararlandığı ihracat işlemine konu malların veya ÖTV ödemeksizin ihraç kaydıyla satın alarak ihraç ettiği malların geri gelmesi halinde, gümrük idaresince geri gelen mallar için ithalatın yapıldığı tarih itibariyle ÖTV uygulanır.

Bu nedenle, geri gelen taşıtlar için gümrük idaresi tarafından, ihracatçının ÖTV iadesinden veya tecil-terkin uygulamasından yararlanıp yararlanmadığı, yararlanmışsa yararlandığı tutar ihracatçının bağlı olduğu vergi dairesinden tespit edilir ve buna göre işlem yapılır

9.9. BAZI TAŞITLARIN İMALİNDE KULLANILAN (IV) SAYILI LİSTEDEKİ MALLAR İÇİN ÖDENEN ÖTV’NİN İADESİ****

ÖTV Kanununa ekli (II) sayılı listenin 8701.20, 87.02, 87.03, 87.04, 87.11 G.T.İ.P.

numaralarında yer alan taşıtların imalatında kullanılan (IV) sayılı listedeki mallarla sınırlı olmak üzere, söz konusu taşıtların sanayi sicil belgesini haiz imalatçılara yüklenilen vergi iade edilir.

Dolayısıyla, imalatçı niteliği taşımayan motorlu araç ticareti yapanlar tarafından, taşıta eklenen ÖTV Kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan mallar için ödenen ÖTV iade edilmez.

Örneğin, otomobil imalatçısı (A) tarafından taşıtın imalat aşamasında kullanılan hoparlör için alış belgelerinde gösterilen ve beyan edilen ÖTV’nin iade edilmesi mümkündür. Ancak, motorlu araçların perakende ticareti faaliyetiyle iştigal eden otomobil bayii (B) tarafından, müşterinin talebi üzerine taşıta takılan hoparlör için, alış belgelerinde gösterilse dahi, ÖTV’nin iade edilmesi mümkün değildir.

9.10 İLK İKTİSABINDA İSTİSNA UYGULANAN TAŞITLARIN SATIŞ VEYA yoluyla intikaller hariç olmak üzere,

 İlk iktisabı ÖTV’den istisna olarak gerçekleştirilenlerin,

İstisnadan yararlanamayan bir kişi veya kuruma devredilmesi halinde, bu devir sonrasında adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan,

Ender AKAR/YMM/HÜAV-SV/18.02.2020/1.6 Sayfa 145

ilk iktisaptaki matrah üzerinden, satış veya devir sonrası yeni kayıt ve tescil tarihindeki orana göre, bu tarihte tarh ve tahakkuku yapılarak ÖTV tahsil edilir.

Engelliler ile şehit yakınlarına verilen taşıtlar haricinde süre kısıtlaması olmaksızın bu şart aranır.

10. III SAYILI LİSTEYE TABİ OLAN MALLAR 10.1. VERGİNİN KONUSU

ÖTV VERGİNİN KONUSU

LİSTE VERGİNİN KONUSU

III SAYILI LİSTE

 İthalatı

 İmal ya da inşa edenler tarafından teslimi,

 Müzayede yoluyla satışı,

Ender AKAR/YMM/HÜAV-SV/18.02.2020/1.6 Sayfa 146

10.2. ÖTV MÜKELLEF

ÖTV MÜKELLEF

LİSTE MÜKELLEF

(III) sayılı listelerdeki mallar

 İmal veya İnşa Edenler

 ithal edenler

 Bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenler,

10.4. III SAYILI LİSTENİN (A) CETVELINDEKI MALLARDA VERGININ HESABI 10.4.1. KOLALI GAZOZLARDA VERGININ HESABI

(III) sayılı listenin (A) cetvelinde, kolalı gazozlar için sadece nispi vergi oranı belirlenmiştir.

Dolayısıyla, kolalı gazozların ithalinde ve imalatçıları tarafından teslimi ile ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışında, Tebliğin (III/A/1) bölümü çerçevesinde tespit edilen matraha, (III) sayılı listenin (A) cetvelinde bu mallar için belirlenen vergi oranı uygulanmak suretiyle ÖTV hesaplanır.

Örnek 12: 13/7/2015 tarihi itibarıyla KDV ve ÖTV hariç satış/ithal bedeli 200 TL olan 250 litre kolalı gazozun ÖTV’si aşağıdaki şekilde hesaplanır

Hesaplanan ÖTV: 200 TL x 0,25 = 50 TL

10.4.2. MALTTAN ÜRETILEN BIRALARDA VERGININ HESABI

(III) sayılı listenin (A) cetvelinde, malttan üretilen biralar için nispi vergi oranının yanı sıra asgari maktu vergi tutarı da belirlenmiştir.

Mezkûr cetvelde belirlenen asgari maktu vergi tutarı söz konusu mallar için bir litredeki her bir alkol derecesi itibarıyla uygulanır.

Bu çerçevede, malttan üretilen biralarda, nispi ÖTV tutarı ile asgari maktu vergi tutarına göre hesaplanan ÖTV tutarının karşılaştırılması sonucunda, daha yüksek olan tutar, hesaplanan ÖTV olarak dikkate alınır.

Ender AKAR/YMM/HÜAV-SV/18.02.2020/1.6 Sayfa 147

Örnek 13: 13.7.2015 tarihi itibarıyla, KDV ve ÖTV hariç satış/ithal bedeli 2 TL, alkol derecesi 5 olan, 50 cl’lik bir kutu biranın ÖTV’si aşağıdaki şekilde hesaplanır:

Nispi ÖTV tutarı : 2 TL x 0, 63 = 1,26 TL

Asgari maktu vergi tutarı : (5 x 0,8966 TL) x 0,5 lt = 2,2415 TL 10.4.3. DIĞER ALKOLLÜ İÇKILERDE VERGININ HESABI

(III) sayılı listenin (A) cetvelinde, Tebliğin (III/B/1.1, 1.2 ve 1.3) bölümleri kapsamı dışında kalan diğer mallar (viski, votka, cin, konyak, rom, likör, rakı gibi) için nispi vergi oranı Bakanlar Kurulu tarafından “0” (sıfır) olarak belirlenmek suretiyle, bu malların asgari maktu vergi tutarı itibarıyla vergilenmesi öngörülmüştür.

Mezkûr cetvelde belirlenen asgari maktu vergi tutarı, söz konusu malların içerdiği alkolün her bir litresi itibarıyla uygulanır.

Örnek 14: 13/7/2015 tarihi itibarıyla, KDV ve ÖTV hariç satış/ithal bedeli 20 TL, alkol derecesi hacmen 45 olan 70 cl’lik bir şişe rakının ÖTV’si aşağıdaki şekilde hesaplanır:

Asgari maktu vergi tutarı : (113,6338 TL x 0,45) x 0,70 lt = 35,794647 TL

Buna göre, hesaplanan ÖTV olarak 35,7946 TL dikkate alınır.

10.5. ÖZEL ETIKETI VEYA İŞARETI OLMAYAN MALLARIN TESPITINDE MÜTESELSIL SORUMLULUK

Vergi Usul Kanununun 257 nci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak, 1 Seri No.lu Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerde Bandrollü Ürün İzleme Sistemi Genel Tebliği9 ile vergi güvenliğini sağlamak amacıyla tütün mamulleri ve alkollü içkiler için bandrollü ürün izleme sistemi kurulmuş ve bu kapsamda söz konusu mallar için bandrol ve kod (biralar için) uygulaması zorunluluğu getirilmiştir.

Özel Tüketim Vergisi Kanununun 13 üncü maddesinin (5) numaralı fıkrasına göre, kullanılma zorunluluğu getirilen özel etiketi veya işareti olmayan ÖTV’ye tabi malların bulundurulduğunun tespit edilmesi halinde, bu malları bulunduranlar adına; her bir tespit için

(A) Cetvelinde yer alan malların 50 litreyi, (B) Cetvelinde yer alan malların 5.000 adedi aşması halinde ise müteselsilen sorumlu olmak üzere, bu malları bulunduranlar ile ithal veya imal edenlerden herhangi biri adına; malların tespit tarihindeki emsal bedeli veya miktarı üzerinden ÖTV re’sen tarh edilir.

Ender AKAR/YMM/HÜAV-SV/18.02.2020/1.6 Sayfa 148

11. IV SAYILI LİSTEYE TABİ OLAN MALLAR 11.1. ÖTV VERGİNİN KONUSU

ÖTV VERGİNİN KONUSU

LİSTE VERGİNİN KONUSU

IV SAYILI LİSTE

 İthalatı

 İmal ya da inşa edenler tarafından teslimi,

 Müzayede yoluyla satışı,

11.2. ÖTV MÜKELLEF

ÖTV MÜKELLEF

LİSTE MÜKELLEF

(IV) sayılı listelerdeki mallar

 İmal veya İnşa Edenler

 ithal edenler

 Bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenler,