• Sonuç bulunamadı

İtalya'da kümes hayvanlarına 4 yıldır kuş gribi aşısı yapıldığı bilinmektedir. Bu sayede halkın entegre tesislerdeki kümes hayvanlarına olan korkulu bakışı izole edilmiş ve salgının büyük

ölçüde önüne geçilmiştir. .

SORU 1) Türkiye'de kümes hayvanlarına kuş gribi aşısı uygulamasına başlanılmış

mıdır?

SORU 2) Başlamış ise bu uygulama ne zaman başlamıştır?

SORU 3) Başlamamışsa nedeni nedir?

SORU 4) Kümes hayvanlarına kuş gribi aşısı yapılması düşünülmekte midir?

CEVAP 1-2-3-4) Kanatlı hayvanların Kuş Gribinden korunması amacıyla dünyada çeşitli

aşılar mevcut olup, bazı ülkeler tarafindan bu aşılar kullanılmaktadır. Söz konusu aşılar, hastalığın klinik semptomlarının gelişmesini önlemekte ancak enfeksiyonun oluşmasını her zaman engellememektedir. Genellikle az patojen suşlan taşıyan hayvanlar aşılandıklarında genetik değişim ya da mutasyon ile bu suşlann çok patojen suşlara dönüşme ihtimali de bulunmaktadır. Aynca aşılı hayvanlar virulent virüsü az da olsa saçmaya devam etmekte ve aynı zamanda da serolojik kontrole engel olmaktadır. Diğer bir ifadeyle aşılamanın avantajlan olduğu gibi bazı dezavantajlan da bulunmaktadır. Bu sebeplerden dolayı ülkemizde kümes hayvanlannm Kuş Gribi hastalığına karşı aşılamasına başlanılmamıştır.

Bununla birlikte, aşılama konusunda Bakanlığımız uzmanlan, üniversite ve ilgili sektör temsilcilerinden oluşan bir Komisyon kurulmuştur. Çalışmalanna 13 Şubat 2006 tarihinde başlayan söz konusu Komisyonun görüşleri doğrultusunda kümes hayvanlanna aşılama yapılıp yapılmayacağına, eğer yapılacak ise ne şekilde bir program ile aşılama yapılacağına karar verilecektir.

6 0 6

-TBMM B: 74 14 . 3 . 2006 O: 3

29- Denizli Milletvekili Mustafa GAZALCI'nın, Adana ve Malatya Sigara fabrikalarının kapatılacağı iddiasına ilişkin Başbakandan sorusu ve Maliye Bakanı Kemal UNAKITAN'ın cevabı (7/12221)

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA Aşağıdaki soruların Başbakan Sayın Recep Tayip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını dilerim. s\ û J

Saygılarımla. yj^J^^^^^

Mustafâ Gazalcı CHP Denizli Milletvekili

1- Hükümetiniz, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Türk sigaralarının yaklaşık yüzde 25'inden fazlasını üreten Adana ve Malatya Sigara Fabrikalarının kapanması için bir karar almış mıdır?

2- Eğer kapatma karan doğruysa bunun gerekçesi nedir? Kapatmanın ekonomik, toplumsal sonuçlan olmaz mı?

3- Kapatma karan gerçekleştirilirse Adana Fabrikasında çalışan 700, Malatya Fabrikasında çalışan 600 Tekel işçisinin durumu ne olacaktır?

4- Her iki fabrikanın çalışanlan, aileleriyle birlikte fabrikaların yeniden üretime açılması için günlerdir direnmektedir? Sendikalan aracılığıyla fabrikalarının durumlarım belirten raporlar hazırlayıp ilgilere, hükümet yetkililerine sunduklan halde bugüne kadar olumlu bir sonuç ahnmamıştır. İvedi olarak her iki fabrikada da bir inceleme yaptırmayı düşünüyor musunuz?

5- Fabrikalar kapatma kararı alınırken fabrika yönetici ve çalışanların, sendika yöneticilerinin, Tütün Üst Kurulu'nun, Tekel yönetiminin, Tütün Eksperler Derneği'nin görüşü alınmış mıdır?

Alınmadıysa hangi görüş, rapor, ya da karar sonucunda kapatma karan alınmıştır?

6- Tekel Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Kazım Çalışkan'nm TBMM'de sendika temsilcileri ve kimi bölge milletvekilleriyle görüşürken Tekel'in özelleşmesiyle ilgilenen yabancı sigara tekellerinin yerli tütün işleyen bu fabrikaları kapatma telkinlerinde bulunduğunu söylemektedir. Bu doğru mudur?

7- Adana ve Malatya Sigara fabrikalan yüzde 100 katıksız Türk tütününden sigara üretmektedir.

Bu fabrikalar kapanırsa Türk tütüncülüğü ve sigara sanayisi zarar görmeyecek midir?

8- 25 Ocak 2006 tarihinde Maliye Bakanı Sn. Kemal Unakıtan yazılı soruya verdiği yanıtta Tekel'in Yaprak Tütün stoklarının 343. 613.191 kg. olduğunu belirtmiştir. Sigara fabrikaları kapanırsa depodaki bu tütünler ne olacaktır?

9- Adana sigara fabrikası günde 42 ton tütün işleyerek 4 trilyon TL'lik değer üretmektedir. 2003 kazancı 13 trilyon TL., 2004 'te 14 trilyon lira kazanç sağlamıştır. %70 makineleri yenidir.

Yaptığı filtreler başka fabrikalara da gönderilmektedir. 111 yıllık tarihi bir geçmişi vardır.

Çevreye ekonomik, sosyal, kültürel katkısı olan böyle bir fabrikanın kapatılması çalışanlar kadar ülke için giderilmesi güç bir kayıp olmayacak mıdır?

10- Adana sigara fabrikası Tömbeki denilen nargile tütünü üreten tek sigara fabrikasıdır.

Yurdumuzun çeşitli yerlerinde kullanılan bu tütün fabrika kapandıktan sonra nereden sağlanacaktır?. Dışandan alım mı yapılacaktır?

11- Kentin merkezi bir yerinde Malatya Sigara Fabrikası'ıun yaklaşık 35, Adana'nm da 44 dönüm arazileri fabrikalar kapanırsa ne yapılacaktır?

12- Tekel'e bağlı 81 başmüdürlüğün 42'sinin, Hatay Yaprak tütünün, yurdun çeşitli yerlerdeki tütün alım depolarının kapatılacağı doğru mudur? Doğruysa gerekçesi nedir? Kapatılması düşünülen yerlerin ve birimler hangileridir?

13- Küçülen, fabrikalan kapanan bir Tekel'in ekonomik değeri daha da düşmez mi? Ülke her yönden zarara uğramaz mı?

607

-TBMM B:74 1 4 . 3 . 2 0 0 6 0 : 3 T.C.

BAŞBAKANLIK Özelleştirme İdaresi Başkanlığı

• 3 Mart 2005 SAYI :B.02.1.ÖÎB.0.65.00.610/ 2 6 8 9

KONU

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Denizli Milletvekili Mustafa GAZALCI tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına tevcih edilen 7/12221 esas sayılı yazılı soru önergesinde yer alan hususlara ilişkin, verilen cevaplar aşağıda sunulmuştur:

SORU / - Hükümetiniz Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Türk sigaralarının yaklaşık % 25'inden fazlasını üreten Adana ve Malatya Sigara Fabrikalarının kapanması için bir karar almış mıdır?

SORU 2- Eğer kapatma kararı doğruysa bunun gerekçesi nedir? Kapatmanın ekonomik, toplumsal sonuçları olmaz mı?

SORU J- Kapatma kararı gerçekleştirilirse Adana Fabrikasında çalışan 700, Malatya Fabrikasında çalışan 600 TEKEL işçisinin durumu ne olacaktır?

SORU 4- Her iki fabrikanın çalışanları, aileleriyle birlikte fabrikaların yeniden üretime açılması için günlerdir direnmektedir. Sendikalar aracılığıyla fabrikalarının durumlarını belirten raporlar hazırlayıp ilgililere, hükümet yetkililerine sundukları halde bugüne kadar olumlu bir sonuç alınmamıştır. İvedi olarak her iki fabrikada da bir inceleme yaptırmayı düşünüyor musunuz?

SORU 5- Fabrikalar kapatma kararı alınırken fabrika yönetici ve çalışanların, sendika yöneticilerinin Tütün Üst Kurulunun, TEKEL yönetiminin, Tütün Eksperler Derneğinin görüşü alınmış mıdır? Alınmadıysa hangi görüş, rapor ya da karar sonucunda kapatma kararı alınmıştır?

SORU 6- TEKEL Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Kazım ÇALIŞKAN'ın TBMM'de sendika temsilcileri ve kimi bölge milletvekilleriyle görüşürken TEKEL'in özelleşmesiyle ilgilenen yabancı sigara tekellerinin yerli tütün işleyen bu fabrikaları kapatma telkinlerinde

bulunduğunu söylemektedir. Bu doğru mudur?

SORU 7- Adana ve Malatya Sigara Fabrikaları %100 katıksız Türk tütününden sigara üretmektedir. Bu fabrikalar kapanırsa Türk tütüncülüğü ve sigara sanayisi zarar görmeyecek midir?

SORU 8- 25 Ocak 2006 tarihinde Maliye Bakanı Sn. Kemal UNAKITAN yazılı soruya verdiği yanıtta TEKEL'in Yaprak Tütün stoklarının 343.613.191 kg olduğunu belirtmiştir.

Sigara Fabrikaları kapanırsa depodaki bu tütünler ne olacaktır?

SORU 9- Adana Sigara Fabrikası günde 42 ton tütün işleyerek 4 trilyon TL'lık değer üretmektedir. 2003 kazancı 13 trilyon TL, 2004 'te 14 trilyon lira kazanç sağlamıştır.

6 0 8

-TBMM B:74 1 4 . 3 . 2 0 0 6 0 : 3

%70 makineler yenidir. Yaptığı filtreler başka fabrikalara gönderilmektedir. 111 yıllık tarihi bir geçmişi vardır. Çevreye ekonomik, sosyal, kültürel katkısı olan böyle bir fabrikanın kapatılması çalışanlar kadar ülke için giderilmesi güç bir kayıp olmayacak

mıdır?

SORU 10- Adana Sigara Fabrikası Tömbeki denilen nargile tütünü üreten tek sigara

fabrikasıdır. Yurdumuzun çeşitli yerlerinde kullanılan bu tütün fabrika kapandıktan sonra