• Sonuç bulunamadı

GENSORU, GENEL GÖRÜŞME, MECLİS SORUŞTURMASI VE MECLİS ARAŞTIRMASI ÖNERGELERİ

1.- İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ve 28 milletvekilinin, Alevî İslam inancına sahip vatandaş­

ların inanç ve kültürlerini yaşamalarında karşılaştıkları sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/345)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Sayıları 20 000 000 civarında tahmin edilen Alevî İslam inancına sahip vatandaşlarımızın, inanç ve kültürlerini yaşamak, yaşatmak, öğrenmek ve öğretmekte önemli ve ciddî sorunları vardır.

Tarihte çeşitli kıyımlara ve iftiralara uğramış olan Alevî vatandaşlarımız, halen dahi, bazıları kasıtlı ve bazıları da bilgisizlikten kaynaklanan haksız söz, davranış ve yakıştırmalara muhatap ol­

maktadırlar. Ne yazık ki, bugüne kadar, ne Alevîlerin tamamen haklı olan talepleri karşılanmış ve ne de Alevîlik hakkında, toplum, yeterince bilgilendirilmemiştir.

Ulusun aslî unsuru olan ve laik cumhuriyete, Atatürk ilkelerine, devrimlerine ve devletin üniter yapısına son derece bağlı olan Alevî vatandaşlarımızın, inanç ve kültürleriyle ilgili, kırıp dökmeden ve yasal sınırlar içinde dile getirdikleri taleplerinin görmezden gelinmesi üzücüdür ve insan hak­

larına aykırıdır.

Alevî İslam inancına sahip vatandaşlarımızın en temel hakları olan inanç ve kültürleriyle ilgili karşılaştıkları sorunlar giderilmediği gibi, tersine bir gayret olduğu nedeniyle, sorun, giderek, ulus­

lararası bir boyut kazanmaktadır. Bu gidişle, Avrupa Birliği kurumlarının ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin baskılarına maruz kalmak kaçınılmaz olacaktır.

O halde, Türkiye Büyük Millet Meclisi, bu aşamaya gelmeden, sorunu ele almalı ve çözüm bulmalıdır.

Sunulan nedenlerle, Alevî vatandaşlarımızın inanç ve kültürlerini yaşamak, yaşatmak, öğren­

mek ve öğretmekte karşılaştıkları engellerle ilgili yakınmalarına neden olan sorunların ve bu sorun­

ların giderilmesi için alınması gereken önlemlerin tespiti amacıyla, Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince bir Meclis araştırması açılmasını talep ederiz.

1.-Ahmet Ersin (İzmir) 2.- Nadir Saraç (Zonguldak) 3.-Hakkı Ülkü (İzmir) 4.- Muharrem Toprak (İzmir) 5.- Kemal Kılıçdaroğlu (İstanbul)

4 6 0

-TBMM B:74 1 4 . 3 . 2 0 0 6 O: 1 7.- Ali Kemal Deveciler 8.- Halil Ünlütepe BAŞKAN - Bilgilerinize sunulmuştur.

Önerge, gündemde yerini alacak ve Meclis araştırması açılıp açılmaması konusundaki ön-görüşmeler, sırası geldiğinde yapılacaktır.

Diğer önergeyi okutuyorum:

2.- Muğla Milletvekili Ali Arslan ve 30 milletvekilinin, kızamık aşısı uygulamalarının araş­

tırılarak hastalıkla etkin mücadele için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/346)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Kızamık hastalığı, erken dönemde zatürre, beyin iltihabı gibi ölüme ve sakatlığa neden olabilen sonuçlarının yanı sıra geç dönemde de öldürücü bir beyin hasarı olan Subakut Sklerezon Panen-sefalit'e (SSPE) yol açmaktadır.

Kızamık hastalığı geçirenlerin sayısıyla orantılı olarak SSPE hastalığının gelişme riski de art­

maktadır. Türkiye'de son yıllarda SSPE vaka sayısında dramatik artışlar, özellikle Güneydoğu Anadolu illerinde daha belirgin olarak gözlenmektedir.

Doğu illerinde ve kırsal kesimlerde kızamık aşı oranlarının düşük olması, tüm nüfus içinde çocuk nüfus oranının ülkemizin diğer illerine göre daha fazla olması nedeniyle bölgede çok sayıda

4 6 1

-TBMM B: 74 14 . 3 . 2006 O: 1 SSPE vakası ortaya çıkmıştır. Sadece Şanlıurfa'da bildirimi yapılan vaka sayısı 127, Viranşehir İl­

çesinde vaka sayısı ise 31'dir. Dolayısıyla, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan "hastalığın nadiren görüldüğü" açıklaması gerçeği yansıtmamaktadır.

Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre SSPE hastalığının dünyada görülme oranı 300 000'de birken, ülkemizde aynı oran 20 000'de bire kadar düşmüştür. Türkiye'de 3 000 SSPE hastası olduğu tahmin edilmektedir.

2004 yılında Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ilgili kurullar ve genel müdürlük tarafından SSPE hastalığıyla ilgili özel bir araştırma yapıldığını ifade etmiş ancak bu araştırmanın sonuçlan kamuoyuyla paylaşılmamıştır. Sağlık Bakanlığı tarafından bilimsel bir açıklama yapılmaması; bazı medya organlarında hastalığın tek doz kızamık aşısına bağlı olarak geliştiği iddiaları kaygı ve paniğe yol açmakta ve halk çocuklannı aşılatmadan kaçınmaktadır. Kızamık aşılamasının kesintiye uğraması ileride ulusal bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkabilir.

Ülkemizde tek doz kızamık aşı uygulaması 1970 yılında 9 uncu ayda başlamış ancak 1980 yılında 12 nci ve 15 inci aylar arası tek doz uygulamasına geçilmiştir. 1988 yılında, daha çok ölüme yol açan erken vakaları önlemek için Dünya Sağlık Örgütünün önerisiyle 9 uncu ayda tek doz aşı uygulaması yeniden başlatılmıştır. Aşılama oranının bazı yörelerde yüzde 30 gibi çok düşük oran­

larda olması ve 9 uncu ayda yapılan aşılamada anneden geçen antikorlann etkisiyle çocuklann yüz­

de 20'sinde kızamık aşısının etkisizleşerek koruyucu antikorlann gelişmemesi, kızamık salgınların­

da çocuklarımızın yüzde 75-yüzde 80'ini savunmasız bırakmıştır. Bu uygulamanın yanlışlığı geç de olsa fark edilmiş ve 1998'de tek doz aşı uygulamasından vazgeçilmiştir.

Aşısı yapıldığı halde SSPE hastalığına yakalanan çocuklarımız ve aileleri feryat etmektedir.

Gelişmiş ülkelerde kızamık, SSPE ve benzeri hastalıklara neredeyse hiç rastlanmadığı için bir halk sağlığı sorunu olarak görülmemektedir. Bu hastalıklarla mücadele ve tedavi bizim gibi ül­

kelerin sorunudur.

Türkiye'de SSPE hastalığıyla ilgili bilimsel komiteler kurulmalı ve uluslararası sağlık örgüt­

leriyle işbirliği içinde tedaviye yönelik çözüm üretilmelidir.

SSPE görülme oranının yükselmesinin nedenleri ve hastalığın değişen özellikleri tespit edil­

melidir. Panik halindeki yurttaşlarımız aydınlatılmalı, yanlış bilgilendirme sonucu kızamık aşısına karşı gelişen ve çok vahim sonuçlar doğurabilecek inanışlarla mücadele edilmelidir.

SSPE hastaları ve yakınlan bu ölümcül hastalıkla savaşımlarında devletten destek ve ilgi bek­

lemektedir.

SSPE hastalığının erken evrelerinde kullanıldığında hastalığın gelişimini yavaşlatan ve yaşam süresinin uzamasını sağlayan ilaçlann Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı tarafından ücretsiz olarak veril­

mesi sağlanmalı ve hasta çocuklann ailelerine devlet yardımı yapılmalıdır. Hastaların tedavi görebilecek­

leri birimler ve klinikler kurulmalı, hasta ve yakınlan için rehabilitasyon hizmeti verilmelidir.

Dünyada ilk aşı üretebilen ülkeler içinde olmamıza rağmen ve yetmiş yıl önce Ankara'da Hıf-zıssıhha Enstitüsünde 17 farklı aşıyı üretebiliyorken, yanlış kararlarla bu alandan çekilmenin ve dışa bağımlı duruma getirilmesinin bedelini ödüyoruz.

Yaşadığımız dramatik durum ülkemiz kaynaklarının koruyucu sağlık hizmetleri ve özellikle aşılama için daha fazla kaynağın aynlması gerçeğini bir kez daha kanıtlamıştır.

Ülkemizde SSPE vakalannm sorunları ve çözümlerinin belirlenmesi için Anayasanın 98 inci ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince Meclis araştır­

ması açılmasını arz ederiz.

l.-AHArslan (Muğla) 2.- Mahmut Yıldız (Şanlıurfa)

4 6 2

-TBMM B:74 14 . 3 . 2006 0 : 1 3.- Ali Oksal

4.- Ufuk Özkan 5.- Mehmet Vedat Melik 6.- Mehmet Kartal 20.- Ali Kemal Deveciler 21.-Halil Ünlütepe BAŞKAN - Bilgilerinize sunulmuştur.

Önerge gündemde yerini alacak ve Meclis araştırması açılıp açılmaması konusundaki öngörüş-meler, sırası geldiğinde yapılacaktır.

Gündemin "Özel Gündemde Yer Alacak İşler" kısmına geçiyoruz.

Bu kısımda yer alan, Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına, Grup Başkanvekilleri, Samsun Milletvekili Haluk Koç, İstanbul Milletvekili Ali Topuz ve İzmir Milletvekili Kemal Anadol'un, çocuklarının ticarî iş ve ilişkilerinde nüfuzunu kullandığı, lojman giderlerini kamuya ödeterek siyasî ahlak kurallarına aykırı davrandığı ve kamuoyunu zarara uğrattığı iddiasıyla Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkında Anayasanın 99 uncu ve İçtüzüğün 106 ncı maddeleri uyarınca bir gen­

soru açılmasına ilişkin (11/5) esas numaralı gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağı hususundaki görüşmelere başlıyoruz.

4 6 3

-TBMM B:74 14 . 3.2006 0 : 1 IV.- GENSORU, GENEL GÖRÜŞME, MECLİS SORUŞTURMASI VE

MECLİS ARAŞTIRMASI