• Sonuç bulunamadı

İrsaliye Satır Bilgileri

Bkz. Satınalma Fiş ve Faturalarında Satır Bilgileri

İrsaliye satırlarında kaydedilen bilgiler ise şunlardır.

Tür Satır türünü belirtir. Depozitolu malzemelere, takım malzemelere, ticari

mallara, hizmetlere ve varlıklara ait hareketler aynı irsaliye üzerinden satır türü belirtilerek kaydedilebilir. Satırdaki işlem için ve fiş geneli geçerli olacak indirim, masraflar ve promosyonlar da yine tür seçimi yapılarak ait olduğu hareket satırının altında kaydedilir. Satır türleri alanı

Kod Satırda hareket gören malzemenin kodudur. Program malzeme giriş ve çıkış işlemlerinde barkod kullanımını destekler. Barkod kullanılıyorsa, malzeme kodunun girilmesine gerek kalmaz. Malzeme kartı seçimi barkod okuyucu ile gerçekleştirilir.

Açıklama Malzeme açıklamasıdır. Kod alanına bilgi girildiğinde, malzeme açıklaması alana otomatik olarak gelir.

Varyant Kodu Konfigüre edilebilir malzeme/malzeme takımlarına ait varyant kodudur. Satırda işlem gören tür Malzeme Takımı ise malzeme kodu ya da açıklaması

seçildiğinde takımı oluşturan bileşenlerin varyant kodları alana gelecektir.

Konfigüre edilebilir malzemelerde ise listeden seçim yapılabilir.

Varyant Açıklaması Konfigüre edilebilir malzeme/malzeme takımlarına ait varyant açıklamasıdır.

Satırda işlem gören tür Malzeme Takımı ise malzeme kodu ya da açıklaması

Satınalma Yönetimi 131

seçildiğinde takımı oluşturan bileşenlerin varyant açıklamaları alana gelecektir.

Miktar İlgili malzeme kaleminden kaç birim giriş ya da çıkış yapılacağı bu kolonda belirtilir. Barkod okuyucu kullanılıyorsa, her malzeme kalemine ait barkod okutulduğunda miktar kolonu otomatik olarak güncellenir.

Fatura İptal İrsaliyeye ait faturanın iptal edilip edilmediğini belirtir.

Faturalanma Durumu İrsaliyelerin faturalanma işleminin gerçekleşip gerçekleşmediğinin izlendiği alandır.

Birim Giriş ya da çıkış işleminin hangi birim üzerinden yapılacağı belirlenir.

Malzemelere ve alınan hizmetlere ait işlemler, malzeme tanımında belirtilen birim setinde yer alan birimlerden herhangi biri üzerinden kaydedilir. Kartta verilen ana birim fişe öndeğer olarak aktarılır. Malzeme kartlarında her birim için ayrı barkod tanımlanabilir. Bu durumda, birim seçimi barkod okuyucudan gelen numaraya göre program tarafından belirlenir.

Birim Fiyat Malzeme birim fiyatıdır. Listele düğmesi tıklanır ve birim fiyat seçenekleri listelenir. Stoklar için tanımlı fiyat, ortalama fiyatı, son alış ya da satış fiyatı, eldekilerin ortalaması, girişlerin ortalaması, dönemsel ortalama ile LIFO ve FIFO maliyet değeri seçilebilir. Alınan hizmetler için ise tanımlı fiyat ve son alış fiyatı seçilebilir.

Satırda seçimi yapılan malzemeye ait tanımlı fiyat bilgisinin olması durumunda birim fiyat alanı güncellenir. Malzeme değişikliği yapıldığında yeni malzemeye ait tanımlı fiyat bilgisi varsa güncellenir, fiyat bilgisi yoksa birim fiyat alanı boşaltılır.

Fiş/fatura satırlarında birim fiyat bilgisinin cari hesap bilgisi değiştirildiğinde otomatik olarak güncellenip güncellenmeyeceği Satınalma Yönetimi

Parametrelerinde bulunan “Otomatik Birim Fiyat Güncelleme” seçeneği ile gerçekleştirilir.

Bkz.Sistem Ayarları Satınalma Yönetimi ve Parametreleri

Birim Maliyet Satırda işlem gören malzeme, hizmet ya da malzeme takımının miktarı ve tutarı üzerinden otomatik olarak hesaplanır. Maliyetlendirme işlemi sonucunda program tarafından hesaplanır, kullanıcı tarafından değiştirilemez.

Birim Maliyet(TFRS) TFRS’ye göre satırda işlem gören malzeme, hizmet ya da malzeme takımının miktarı ve tutarı üzerinden otomatik olarak hesaplanır. Maliyetlendirme işlemi sonucunda program tarafından hesaplanır, kullanıcı tarafından değiştirilemez.

Fiyatlandırma Para Birimi

Fiş ya da fatura satırındaki işlemlerin yerel para birimi dışında farklı bir para birimi üzerinden kaydedilmesi kesilmesi durumunda para biriminin belirtildiği alandır. Para birimleri listelenir ve seçim yapılır.

Kuru Fiyatlandırma para birimi kur değeridir.

Birim Fiyat(FPB) Malzemenin fiyatlandırma para birimi üzerinden birim fiyatıdır. Para birimi alanında seçilen tür üzerinden birim fiyat bilgisi girilir.

% Yalnızca satırdaki malzeme için geçerli olacak indirim yüzdesidir.

KDV Oranı Malzeme kartında tanımlı Satınalma KDV oranıdır.

KDV Dahil Satırda işlem gören malzemeye ait birim fiyata KDV tutarının dahil olup olmadığı belirlenir. Fişte yer alan her satır için ayrı işlem yapılır.

KDV kolonu Hariç ve Dahil olmak üzere iki seçeneklidir. Programda öndeğer olarak Hariç seçilidir. Satırdaki birim fiyata KDV dahilse bu kolonda Dahil seçimi yapılır. Fiş dökümleri ve ekstreler, hizmet ve fatura raporlarında, KDV dahil olarak belirlenmiş satır tutarları KDV'leri ayrıştırılmış olarak listelenir.

Tutar Satırdaki işlem tutarıdır. Miktar ve birim fiyat üzerinden program tarafından otomatik olarak hesaplanır ve alana aktarılır.

Tutar(FPB) Satırdaki işlemin fiyatlandırma para birimi üzerinden hesaplanan tutarıdır.

Miktar ve birim fiyat üzerinden program tarafından otomatik olarak hesaplanır

ve alana aktarılır.

Tutarı (RPB) Satırdaki işlemin raporlama para birimi üzerinden tutarıdır. Miktar ve birim fiyat üzerinden program tarafından otomatik olarak hesaplanır ve alana aktarılır.

Net Tutar Malzemenin indirim ve promosyonlar düşüldükten sonra elde edilen tutar bilgisidir. Masraf var ise net tutar içerisinde gösterilir.

Hareket Özel Kodu Fiş satırlarını gruplamak, rapor alırken bir grup bilgiyi filtrelemek ve bu gruplanan bilginin toplamını görmek için kullanılır. Bu alanı kullanıcı, fiş üzerinde yer almayan fakat girmek istediği bir bilgiyi kaydetmek için de kullanabilir.

Satırdaki özel kod ile fişin üst bölümünde yer alan özel kod farklıdır. Fişin üst bölümündeki özel kod fiş geneline ait özel koddur. Satırdaki özel kod alanı ise hareketleri gruplamak için kullanılır. Fişlerle ilgili tüm raporlarda hareket özel kodu bilgisine göre filtreleme yapılabilir. Ancak fişlerin hareket özel koduna göre sıralaması program tarafından yapılmaz.

Hareket Özel Kodu Açıklaması

Hareket özel koduna ait 40 karakter uzunluğunda açıklama alanıdır.

Teslimat Kodu Malzeme teslim şekli kodudur.

Komisyon(%) Malzeme satınalma satırlarında komisyon oranlı verilebilir. Bu oran, lot takibi yapılan işlemler için tedarikçinin satıcıya vereceği payı belirtir.

Sipariş Fiş No Sipariş fiş numarasıdır. Siparişin irsaliye aktarılması sonucunda aktarılan fişin numarası bu alana gelir.

Sipariş Tarihi Sipariş fiş tarihidir. Siparişin irsaliye aktarılması sonucunda aktarılan fişin tarihi bu alana gelir.

Ödeme Planı Satırdaki hareket için geçerli olacak ödeme şeklidir. Alınan hizmet kartında ya da malzeme kartında ödeme planı kodu verilmişse, malzeme veya hizmet kartı seçildiğinde ödeme planı kodu alana öndeğer olarak aktarılır. Farklı bir plan uygulanacaksa değiştirilir. Fiş ya da faturada birden fazla mal veya hizmet satırı yer alıyorsa, her malzeme ya da hizmet için geçerli olacak ödeme planı, satırda kaydedilir.

Sipariş fişleri ve irsaliyeler faturaya aktarıldığında, sipariş fişi ya da irsaliyede verilen ödeme planı kodu faturada satırındaki ödeme şekli alanına aktarılır.

Ödeme planı kodu verilen her satır, ödeme planına göre parçalanarak borç takip sisteminde yer alır. Satırda Ödeme Planı kullanılıyorsa, genel ödeme planı satırı etkilemez. Genel ödeme planı fiş ya da faturadaki boş satırlar için geçerli olur.

Ek Vergi Tutarı Satırdaki malzeme/hizmet Özel Tüketim vergisi ya da iletişim vergisi

uygulamasına tabi ise ek vergi tanımında belirtilen oran ya da tutar üzerinden hesaplanan ek vergi tutarıdır.

Ek Vergi Oranı(%) Satırdaki malzemenin ek vergisi olması ve bu ek verginin hesaplama

yönteminin Oran veya Oran+Tutar tipinde olması durumunda ek vergi oranı bu alandan belirtilir. Malzeme kartına bağlı ek vergi tanım kartında Oran bilgisi girilmiş ise bu alana otomatik olarak gelir. Oran bilgisine göre ek vergi tutarı hesaplanır.

Satıra ek vergi uygulanmayacaksa oran alanına sıfır girilebilir böylelikle tutar da sıfır olacaktır. Ancak hesaplama yöntemi Oran+Tutar olarak belirtilmişse tanım kartındaki tutar*miktar kadar tutar hesaplanır.

Ek Vergi Tutarı Satırdaki malzemenin ÖTV kapsamında olması durumunda ÖTV tutarını belirtir.

Malzemenin ek vergi oranı belirlenmişse tutar bilgisi oran üzerinden alana yansır. Ancak manuel giriş de yapılabilir.

İthalat Dosya Numarası

Dış ticaret özelliğinin kullanılması durumunda ithalat dosya numarasının izlendiği alandır.

Açıklama Satırdaki işleme ait açıklamadır. 30 karakter uzunluğunda alfa nümerik alandır.

Satınalma Yönetimi 133

Fiyat Kodu Satırda işlem gören malzeme, hizmet ya da malzeme takımının fiyat kodudur.

Malzeme/hizmet fiyatları listesine ulaşılarak seçim yapılır.

Ambar Satırdaki işlemin ait olduğu ambarı belirtir.

İlgili Organizasyonel Birim

Satırdaki işlemin ait olduğu organizasyonel birimi belirtir.

Satınalma Elemanı Satırdaki işlemin ilgili olduğu satınalma elemanı bilgisidir.

Sözleşme Numarası İşlemin bağlantılı olduğu satınalma sözleşme numarasıdır.

Fatura Numarası İlgili irsaliyenin fatura numarasıdır. Faturalanmış olan irsaliyelerin fatura numaraları bu alandan izlenebilir.

Tevkifat Payı/Tevkifat Paydası

İrsaliye satırına tevkifat uygulanan bir malzeme ya da hizmet seçildiğinde işlem için geçerli olacak tevkifat oranlarını belirtir. Tevkifat oranı öndeğerleri satırda seçilen malzeme kartından gelir, istenirse değiştirilir. Fiş satırında tevkifat pay ve paydası bilgisi bulunmadığında, fiş geneli için Diğer penceresinde bulunan oranlar geçerli olacaktır.

Toplamlar

İrsaliye toplamının raporlama ve işlem para birimi üzerinden tutar ve kur bilgileri Toplamlar bölümden kaydedilir.

Toplamlar bölümü;

 Raporlama Para Birimi

 İşlem Para Birimi

 Kod Girişi bölümlerinde oluşur.

Raporlama para birimi: Bu seçenek ile fiş toplamının raporlama para birimi üzerinden tutar ve kur bilgileri kaydedilir. Günlük kur tablosundan okunan kur değeri ile fiş toplam tutarı dikkate alınarak hesaplanan tutar, toplam alanına otomatik olarak gelir. Ancak işlem farklı bir kur değeri üzerinden kaydedilecekse raporlama para birimi kur değeri değiştirilir.

İşlem Para Birimi: Bu bölümde irsaliye işlem para birimi bilgileri kaydedilir. Tür alanında işlem para birimi türü girilir ya da para birimleri listesinden seçilir. Günlük kur tablosundan yerel para birimi karşılığı kur değeri ile fatura toplam tutarı dikkate alınarak hesaplanan işlem para birimi toplam tutar bilgileri otomatik olarak gelir. İşlem farklı bir kur değeri üzerinden kaydedilecekse yeni kur değeri girilir ya da kur tablosundan seçilir.

Kod Girişi: iş satırlarında hareket gören malzemelere ait bilgiler barkod okuyucu ile kaydedilecekse, Kod Girişi bölümü kullanılır.

Barkod Bilgileri

Program malzeme giriş ve çıkış işlemlerinde barkod kullanımını destekler. Barkod kullanılıyorsa, malzeme kodunun girilmesine gerek kalmaz. Malzeme seçimi barkod okuyucu ile gerçekleştirilir.

Fiş satırlarında hareket gören malzemelere ait bilgiler barkod okuyucu ile kaydedilecekse fiş üzerinde Kod Girişi başlığı altında yer alan Barkod Girişi seçeneği kullanılır.

Miktar girilip barkod okutulduğunda, barkodu okutulan malzeme kartının kodu ve açıklaması kod ve açıklama alanına aktarılır. Aynı malzeme için her barkod girişinde, miktar otomatik olarak değişecektir.

Müşteri/Tedarikçi Kodu Girişi

Satırda hareket gören malzemeler müşteri ya da tedarikçi tarafından verilen kod ile de seçilebilir. Kullanıcı fiş/fatura satırlarında bu kodu kullanarak kendi malzeme tanımına kolayca ulaşabilir. Malzemenin müşteri/tedarikçideki kodu, malzeme kartı Bağlı Kayıtlar menüsü altında yer alan Müşteriler/Tedarikçiler seçeneği ile kaydedilir.

Satınalma fiş ve faturalarında müşteri/tedarikçi kodu ile işlem kaydetmek için Kod Girişi başlığı altında yer alan Müşteri/Tedarikçi Kodu seçeneği kullanılır. Miktar alanında işlem miktarı kod alanında ise malzemenin müşteri/tedarikçideki kodu girilir. Bu koda sahip malzemenin kodu, açıklaması fiş satırlarına aktarılır.

Üretici Kodu

Satırda hareket gören malzemeler üretici için verilen kod ile de seçilebilir. Kullanıcı fiş/fatura satırlarında bu üretici kodunu kullanarak kendi malzeme tanımına kolayca ulaşabilir. Malzemenin üretici kodu, malzeme tanım kartında Genel Bilgiler penceresinde yer alan Üretici Kodu seçeneği ile kaydedilir.

Satınalma Yönetimi 135

Satınalma fiş ve faturalarında, Üretici Kodu ile işlem kaydetmek için Kod Girişi başlığı altında yer alan Üretici Kodu seçeneği kullanılır. Bu koda sahip malzemenin kodu, açıklaması fiş/fatura satırlarına aktarılır.

Sevkiyat Bilgileri

Fatura Adresi Olarak Da Kullanılsın: Sevkiyat adresi alanında belirtilen adres tanımı fatura adresi olarak da kullanılmak istenirse bu alan işaretlenir. İşaretlenmesi durumunda Diğer penceresinde bulunan fatura adresi alanı otomatik olarak dolar.

Sevkiyat Adresi: Sevkiyatın hangi adrese yapılacağı bu alanda belirtilir. Kod ve Açıklama alanlarında, verilen sipariş fişinin ait olduğu cari hesaba ait kayıtlı sevkiyat adresleri listelenir ve ilgili kayıt seçilir. Sevkiyat Adresleri, Finans program bölümünde Cari hesap kartları listesinde Bağlı Kayıtlar Bölümünden ya da Sistem Ayarları program bölümünde, Tanımlar Ticari Sistem menüsü altında yer alan Sevkiyat Adresleri ile kaydedilir.

Bkz. Sistem Ayarları Sevkiyat Adresleri

Teslim şekli ve Taşıyıcı firma alanlarında, malın teslim şekli kodu ve taşıyıcı firma girilir. Taşıma Tipi alanında taşıma tipleri listelenir ve ilgili tip seçilir.

Paket Koli numarası ve taşıma tipi alanlarında alınan malzemenin paket, koli numarası ve taşıma tipi bilgileri belirtilir.

Diğer

İrsaliye geneline ait detay bilgiler, fiş üzerinde yer alan Diğer seçeneği ile kaydedilir. Bu bilgiler şunlardır:

Açıklama alanında, fiş geneline ait açıklama bilgisi girilir.

Diğer kodlar bölümünde, doküman izleme numarası girilir.

Fiyatlandırma Para Birimi alanında, irsaliyenin faturaya aktarılması durumunda satırlara ait fiyatlandırma para birimi kur bilgilerinin ne şekilde aktarılacağı da belirlenir. Bu alan;

 Aynen kalacak

 Kuru güncellenecek olmak üzere iki seçeneklidir.

Aynen kalacak seçiminde, faturaya aktarımlarda, satırlara ait fiyatlandırma dövizi kur bilgileri aynen aktarılır. Kuru güncellenecek seçiminde ise, fiyatlandırma dövizi kur bilgileri, fatura tarihindeki kur bilgileri dikkate alınarak güncellenir.

Fatura adresi bölümünde, irsaliyenin faturasının hangi adrese gönderileceği bu alanda kaydedilir. Kod ya da açıklama alanlarından kayıtlı fatura adresleri listelenir ve ilgili kayıt seçilir.

Tevkifat Oranı başlığı altında irsaliyeye ait tevkifat oran bilgisi girilir. Pay ve payda bilgisi öndeğeri Sistem Ayarları program bölümünde bulunan Satınalma Yönetimi Öndeğer ve parametrelerinden gelir.

Bkz. Satınalma Yönetimi Öndeğer ve Parametreleri

Satınalma hareketlerine tevkifat uygulanabilmesi için işlem bedelinin hesaplanan KDV ile birlikte devletin belirlemiş olduğu fiyatı limitini geçmesi gerekir. Bu limit Sistem Ayarları program bölümü Tanımlar menüsü altında yer alan Tevkifat Limitleri penceresinde tarihsel olarak kaydedilir.

Notlar

Notlar bölümünde, fiş geneline ait izlemek istediğiniz bilgileri kaydedebilirsiniz.