• Sonuç bulunamadı

4.3. Üçüncü Alt Probleme İlişkin Bulgular

4.3.1. İngiltere Eğitim Sisteminde Öğretimsel Etkinliklerin Denetimi

4.3.1.4. İngiltere Eğitim Sisteminde Denetimin Yasal Dayanakları

4.3.1.4.1. 1944 Eğitim Kanunu

İngiltere Eğitim Sisteminde mevcut yasaların temelini oluşturur. 1996 yasası ile büyük ölçüde yürürlükten kaldırılmış veya değiştirilmiştir. Ana düzenlemeleri LEA’ların, ailelerin ve devlet bakanlığının görevleridir. Bunların dışında bağımsız okulların tescili; eğitim kurumlarının denetimi, dini eğitim ve birçok eğitim teriminin tanımlanmasıdır (Eurydice, 2006c).

4.3.1.4.2. 1988 Eğitim Reformu Kanunu

Bu kanun ile belirlenmiş olan zorunlu ulusal eğitim programının bütün devlet okullarında uygulanması amaçlanmıştır. Bu kanun, ulusal eğitim ve değerlendirilmesi hakkında ayrıntılı bilgi vermekten ziyade, yapıyı ana hatlarıyla

vermektedir. Kanun ile, okulda uygulanan eğitim programı ile ilgili merkezi hükümetin yetki ve sorumlulukları arttırılmış, LEA’ların sorumlulukları dahilinde olan okullarla ilgili birçok konu hakkında yetki okul yönetim kurullarına aktarılmış ve okullara yerel yönetimin kontrolünden çıkıp merkezi yönetimin maddi desteğini alan devlet okulu statüsüne geçme hakkı verilmiştir. Böylelikle LEA’ların rollerinde büyük değişiklikler olmuştur (Oktay, 1999: 104).

4.3.1.4.3. 1992 Eğitim (Okullar) Kanunu

Okulların denetimine yeni düzenlemeler getirdi. Buna göre okulların denetimi, bağımsız olan OFSTED’in sorumluluğuna verilmiştir. Majestelerinin Başmüfettişinin başkanlığındaki bu yeni hükümet dairesinin temel görevi; yeni bağımsız okul teftiş sistemini kurmaktır (Oktay, 1999: 104). Kayıtlı müfettişlerin oluşturulması ve Majestelerinin Müfettişleri’nin (Her Majesty’s Inspectors -HMI) atanması ile ilgili düzenlemeler yapılmıştır. (Eurydice, 2006c). Bu kanun ile Majestelerinin Başmüfettişi’nin görevleri ve bakanlığa karşı sorumlulukları belirlenmiştir. Ayrıca, kayıtlı müfettişlerin işe alınması, seçimi, teftiş ekiplerinin oluşturulması, okul denetimi süreci, ve raporlama ile ilgili hükümler de kanunda yer almaktadır [Education (Schools) Act, 1992]. Bu kanunun büyük bir bölümü 1996 yılındaki okul denetimi yasası ile yürürlükten kaldırılmıştır. Geri kalan kısmı da 1996 Eğitim Kanunu olarak değiştirilmiştir (Eurydice, 2006c).

4.3.1.4.4. 1993 Eğitim Kanunu

Bu kanun ile devlet okullarının yönetim kurullarına ödenek vermekten sorumlu yeni bir Okullar İçin Fon Bürosu (Funding Agency For Schools - FAS) ile Okul Öğretim Programı ve Değerlendirme Kurulu (The School Curriculum and Assesment Authority - SCAA) oluşturulmuştur (Oktay, 1999:105).

Bu kanunda 1992 Eğitim kanunundaki bazı maddelerin genişletilmiş hükümlerine yer verilmektedir. 1992 Eğitim Kanunu’nun 9 bölümüne göre kayıtlı müfettişlerce, ya da denetim kurulunca gerçekleştirilen denetimler, raporlama süreci, raporların ilgili yerlere ulaştırılması, ve özel önlem alınması gereken okulların

denetimi ve kontrol ziyaretleri hakkında hükümler yer almaktadır (Education Act,1993).

4.3.1.4.5. Okul Öncesi Eğitimi ve “Grant Maintained” Okullar Kanunu (1996)

Bu kanun ile bakana, bakanlığa bağlı okul öncesi eğitime ödenek sağlamak üzere düzenlemeler yapma yetkisi verilmiştir. HMCI bu eğitimi veren kurumların denetiminden sorumlu tutulmuştur (Oktay, 1999: 105). Yasa, denetimle ilgili olarak HMCI’nın okul öncesi teftişinde işlevi, teftişler, okul öncesi için müfettişlerin işe alınma, yetiştirilme, teftiş raporları ve yıllık raporlar başlıklarını içermektedir (Nursery Education and Grant-Maintained Schools Act, 1996).

4.3.1.4.6. Okul Teftişleri Kanunu

Bu kanun, 1992 Eğitim (Okullar) Kanunu ile 1993 Eğitim Kanununun 5. bölümündeki denetim ile ilgili düzenlemeleri birleştirme ve bir takım değişiklikler yapma amacıyla oluşturulmuştur. Kanun, Majestelerinin Teftiş Kurulu, Baş müfettişin görevleri kayıtlı müfettişlerin işe alınması, kayıtlı müfettişlerce gerçekleştirilen denetimler, din eğitiminin denetimi ile ilgili hükümleri içermektedir (School Inspections Act, 1996).

4.3.1.4.7. 1996 Eğitim Kanunu

Bu kanun, okullarla ilgili daha önceki düzenlemeleri içeren bir birleştirme yasası niteliğindedir. Kanunun özü değiştirilmemiştir. Bu kanunla, ilköğretim ve ortaöğretim ile ilgili yasal düzenlemelere temel teşkil eden 1944 Eğitim Kanununu içeren kanunların bütününden vazgeçilmiştir (Eurydice, 2006c).

4.3.1.4.8. 1997 Eğitim Kanunu

İngiltere ve Galler’deki okullar ve ileri eğitim kurumlarında eğitimle ilgili düzenlemelerde değişikliği öngören kanun (Education Act, 1997), okul disiplini ve okula başvurularla ilgili bir dizi önlemi içermektedir. Yasadaki diğer bölümler ise

,LEA’ların denetimi, kariyer eğitimi ve temel değerlendirmelerle ilgilidir (Eurydice, 2006c).

Yasa ayrıca, 1996 Eğitim Kanunu ve Okul öncesi ve ‘Grant Maintained’ okullar kanunundaki okul denetimleri ile ilgili bir takım değişiklikleri de içermektedir (Education Act, 1997).

4.3.1.4.9. 2005 Eğitim Kanunu

Okulların denetimi, çocuk bakımı, okul öncesi ve kariyer hizmetleri ile ilgili düzenlemeler, okul eğitimi ile ilgili diğer düzenlemeler, okulda çalışan kişilerin, öğretmenlerin yetiştirilmesi ile ilgili düzenlemeleri içeren bu yasa (Education Act, 2005), ‘Okullarla yeni bir ilişki’ ve ‘Çocuklar ve Öğrenenler için 5 yıllık Strateji’yi desteklemek için kanuni bir çerçeve oluşturmaktadır. Yasa, eğitim sisteminde daha geniş özerklik ve farklılıklara imkân vererek, bütün çocuklar için standartları yükseltmeyi amaçlamaktadır. Bu yasa ile sunulan ana reformlar (Eurydice, 2006c):

a) Daha etkili ve verimli bir denetim sistemi,

b) Okullar için akademik takvimi içeren üç yıllık bütçeler,

c) Bir okulun performansı, onu özel yapan görünümü, gelecek için öncelikleri hakkındaki anahtar bilgileri bir araya toplayan ‘okul profili’nin oluşturulması, özetle okul hakkında ulaşılabilir doküman oluşturulması, d) Öğretmen yetiştiren kurumların azaltılması ve onların yerine okulla ilgili

daha geniş iş alanı (sınıf asistanları, okul muhasebecisi, sekreterler vb.) için ve hizmet içi mesleki gelişim için Eğitim ve Gelişim Dairelerinin kurulması,

e) Daha büyük okullarda ve çocuk eğitim merkezlerinde verilen anaokulu hizmetleri ve eğitimin denetimi için yaygın bir temelin oluşturulması.

Yasanın birinci bölümü, İngiltere’de okul denetimini gerçekleştiren denetim kurulu, baş müfettişin görevleri, yıllık raporlar, okul denetimi ile ilgili yeni düzenlemeleri içermektedir (Education Act, 2005).

4.3.1.4.10. 2006 Eğitim ve Denetim Bildirisi

Bu bildiri daha güçlü ortaklıklar, yeni müfredat düzenlemeleri, daha iyi bir disiplin, yerel otoriteler ve okul gelişimi için stratejik düzenlemeleri içermektedir (Eurydice, 2006c).