• Sonuç bulunamadı

İNDİRİM VE İADE HAKKI TANINAN DİĞER İSTİSNALAR 1. Engell ler n Kullanımına Mahsus Araç ve Gereçler n Tesl m nde İst sna

Belgede 1/147 (sayfa 59-63)

Ç. DİPLOMATİK İSTİSNALAR

E. İNDİRİM VE İADE HAKKI TANINAN DİĞER İSTİSNALAR 1. Engell ler n Kullanımına Mahsus Araç ve Gereçler n Tesl m nde İst sna

3065 sayılı Kanunun (17/4-s) maddes uyarınca, engell ler n eğ t mler , meslekler , günlük yaşamları ç n özel olarak üret lm ş her türlü araç-gereç ve özel b lg sayar programlarının tesl m KDV'den müstesnadır.

Bu st sna uygulamasına l şk n usul ve esaslar aşağıda bel rlenm şt r.

1.1. Kapsam

Münhasıran engell ler n eğ t mler , meslekler , günlük yaşamlarında kullanmaları ç n özel olarak üret lm ş her türlü araç-gereç (örneğ n;

görme engell ler n kullandıkları baston, yazı mak nes , kabartma klavye; ortoped k engell ler n kullandıkları tekerlekl sandalye, ortez-protez g b c haz ve araçlar) le özel b lg sayar programları st sna kapsamında kabul ed l r. B nek otomob l ve d ğer nak l vasıtalarının se sözü ed len “araç-gereç”

kapsamında değerlend r lmes mümkün değ ld r.

Engell ler dışında engell olmayanlar tarafından da kullanılması mümkün olan araç ve gereçler n tesl m , bu st sna kapsamında değ ld r.

İst sna, münhasıran engell lere yapılan tesl mlerle sınırlı olmayıp, kapsama g ren araç ve gereçler n her safhada tesl m nde ve thal nde uygulanır.

İst sna kapsamına g ren şlemler dolayısıyla yüklen len verg ler mükellefler tarafından nd r m konusu yapılır, nd r m yoluyla telaf ed lememeler hal nde se ade konusu yapılır. Bu st sna uygulaması kapsamındak şlemlerden kaynaklanan KDV ade talepler , Tebl ğ n (IV/A) bölümünde bel rlenen usul ve esaslar çerçeves nde sonuçlandırılır.

1.2. İst snanın Beyanı

Bu st sna kapsamında KDV hesaplanmayan şlemler, tesl m n yapıldığı döneme a t KDV beyannames nde yer alan "İst snalar-D ğer İade Hakkı Doğuran İşlemler" kulakçığının, "Tam İst sna Kapsamına G ren İşlemler" tablosunda 317 kod numaralı “Engell ler n eğ t mler , meslekler ve günlük yaşamlarına l şk n araç-gereç ve b lg sayar programları” satırı aracılığıyla beyan ed l r.

Bu satırın "Tesl m ve H zmet Tutarı" sütununa st snaya konu tesl m bedel , "Yüklen len KDV" sütununa bu şlemle lg l alım ve g derlere a t belgelerde göster len toplam KDV tutarı yazılır.

İade talep etmek stemeyen mükellefler, "Yüklen len KDV" sütununa l şk n alana “0” yazar.

1.3. İade

Engell ler n kullanımına mahsus araç-gereç tesl mler nden kaynaklanan ade talepler nde aşağıdak belgeler aranır:

- Standart ade talep d lekçes

- İst snanın beyan ed ld ğ döneme l şk n nd r lecek KDV l stes - İade hakkı doğuran şleme a t yüklen len KDV l stes - İades talep ed len KDV hesaplama tablosu - Satış faturaları l stes

1.3.1. Mahsuben İade

Mükellefler n bu şlemden kaynaklanan mahsuben ade talepler , yukarıdak belgeler n braz ed lm ş olması hal nde m ktarına bakılmaksızın verg nceleme raporu, YMM raporu ve tem nat aranmadan yer ne get r l r.

1.3.2. Nakden İade

Mükellefler n bu şlemden kaynaklanan ve 5.000 TL’y aşmayan nakden ade talepler verg verg nceleme raporu, YMM raporu ve tem nat aranmadan yer ne get r l r. İade taleb n n 5.000 TL’y aşması hal nde aşan kısmın ades ,verg nceleme raporu veya YMM raporuna göre yer ne get r l r. Tem nat ver lmes hal nde mükellef n ade taleb yer ne get r l r ve tem nat, verg nceleme raporu veya YMM raporu sonucuna göre çözülür.

2. B rleşm ş M lletler (BM) le Kuzey Atlant k Antlaşması Teşk latı (NATO) Tems lc l kler ve Bu Teşk latlara Bağlı Fon ve Özel İht sas Kuruluşları le İkt sad İşb rl ğ ve Kalkınma Teşk latına (OECD) Resm Kullanımları İç n Yapılacak Mal Tesl m ve H zmet İfaları le Bunların Sosyal ve Ekonom k Yardım Amacıyla Bedels z Olarak Yapacakları Mal Tesl m ve H zmet İfalarında İst sna

3065 sayılı Kanunun geç c 26 ncı maddes ne göre, B rleşm ş M lletler (BM) le Kuzey Atlant k Antlaşması Teşk latı (NATO) tems lc l kler ve bu Teşk latlara bağlı fon ve özel ht sas kuruluşları le İkt sad İşb rl ğ ve Kalkınma Teşk latına (OECD) resm kullanımları ç n yapılacak mal tesl m ve h zmet faları, bunların sosyal ve ekonom k yardım amacıyla bedels z olarak yapacakları mal tesl m ve h zmet faları, bedels z mal tesl m ve h zmet faları le lg l mal ve h zmetler n bunlara tesl m ve fası; f nansmanlarının bu kuruluşlar tarafından karşılanması şartıyla lg l kurum, tems lc l k, program, fon ve özel ht sas kuruluşlarının Türk ye’dek faal yetler n n devamı veya lg l kurumlara l şk n uluslararası anlaşmaların yürürlükte bulunduğu süre çer s nde KDV’den müstesnadır.

Bu st sna uygulamasına l şk n usul ve esaslar aşağıda bel rlenm şt r.

2.1. Kapsam

F nansmanları söz konusu maddede bel rt len kuruluşlar tarafından karşılanması şartıyla lg l kurum, tems lc l k, program, fon ve özel ht sas kuruluşlarının Türk ye'dek faal yetler n n devamı veya lg l kurumlara l şk n uluslararası anlaşmaların yürürlükte bulunduğu süre çer s nde;

- B rleşm ş M lletler tems lc l ğ , B rleşm ş M lletlere bağlı program, fon ve özel ht sas kuruluşlarının resm kullanımları ç n yapılacak mal tesl m ve h zmet faları,

- İkt sad İşb rl ğ ve Kalkınma Teşk latına resm kullanımları ç n yapılacak mal tesl m ve h zmet faları,

- Kuzey Atlant k Antlaşması Teşk latı tems lc l kler le bu Teşk lata bağlı fon ve özel ht sas kuruluşlarına resm kullanımları ç n yapılacak mal tesl m ve h zmet faları,

-Yukarıda sayılanların, sosyal ve ekonom k yardım amacıyla bedels z olarak yapacakları mal tesl m ve h zmet faları le bu mal tesl m ve h zmet faları le lg l mal ve h zmetler n bunlara tesl m ve fası,

st snanın kapsamına g rmekted r.

2.2. İst sna Uygulaması

Bu st snanın uygulamasında, Dış şler Bakanlığınca st snadan yararlanab lecek kuruluşlar adına düzenlenecek "İst sna Belges " kullanılır.

Söz konusu belgey alan ve KDV st snasından yararlanmak steyen kuruluşlar, bu belgey braz ederek resm ht yaçlarında kullanacakları mal ve h zmetlere KDV uygulanmamasını talep ederler.

Satıcılar tarafından, kend ler ne braz ed len st sna belges ncelenerek, mal ve h zmetler n st sna kapsamına g r p g rmed ğ tesp t ed l r, kapsama g ren mal ve h zmetler n satışına l şk n olarak düzenlenen faturada KDV hesaplanmaz. Ancak bu kuruluş tarafından ver len st sna belges örneğ 213 sayılı Kanunun muhafaza ve braz hükümler çerçeves nde saklanır.

Kanunun geç c 26 ncı maddes nde sayılan kuruluşlar ve bunların tems lc l kler adına düzenlenmes gereken faturada, kuruluş ve tems lc l k adı ve adres , st sna belges n n tar h ve numarası le kuruluş ve tems lc l k adına alım yapana l şk n b lg lere (adı-soyadı, adres , k ml k kartı numarası) yer ver l r.

2.3. Beyan

Bu st sna kapsamında KDV hesaplanmayan şlemler, KDV beyannames nde yer alan "İst snalar-D ğer İade Hakkı Doğuran İşlemler"

kulakçığının, "Tam İst sna Kapsamına G ren İşlemler" tablosunda, 321 kod numaralı satırında beyan ed l r.

Bu satırın "Tesl m ve H zmet Tutarı" sütununa st snaya konu şlem bedel , "Yüklen len KDV" sütununa bu şlemle lg l alım ve g derlere a t belgelerde göster len toplam KDV tutarı yazılır.

İade talep etmek stemeyen mükellefler, "Yüklen len KDV" sütununa l şk n alana “0” yazar.

2.4. İade

Bu bölümde yer alan st sna kapsamındak tesl m ve h zmetlerden kaynaklanan ade talepler nde aşağıdak belgeler aranır:

- Standart ade talep d lekçes

- İst snanın beyan ed ld ğ döneme l şk n nd r lecek KDV l stes - İade hakkı doğuran şleme a t yüklen len KDV l stes - İades talep ed len KDV hesaplama tablosu - Satış faturaları l stes

-Dış şler Bakanlığından alınan İst sna Belges örneğ (Takr r yöntem kapsamında akaryakıt, doğalgaz, motorlu taşıt ve taşınmaz tesl m nde Dış şler Bakanlığından alınan Takr r Belges n n onaylı örneğ )

2.4.1. Mahsuben İade

Mükellefler n bu şlemden kaynaklanan mahsuben ade talepler , yukarıdak belgeler n braz ed lm ş olması hal nde m ktarına bakılmaksızın verg nceleme raporu, YMM raporu ve tem nat aranmadan yer ne get r l r.

2.4.2. Nakden İade

Mükellefler n bu şlemden kaynaklanan ve 5.000 TL’y aşmayan nakden ade talepler verg nceleme raporu, YMM raporu ve tem nat aranmadan yer ne get r l r. İade taleb n n 5.000 TL’y aşması hal nde aşan kısmın ades ,verg nceleme raporu veya YMM raporuna göre yer ne get r l r. Tem nat ver lmes hal nde, mükellef n ade taleb yer ne get r l r ve tem nat verg nceleme raporu veya YMM raporu sonucuna göre çözülür.

3. 3996 Sayılı Kanuna Göre Yap-İşlet-Devret veya 3359 Sayılı Kanun le 652 Sayılı Kararnameye Göre K ralama Karşılığı Yaptırılan Projelerde KDV İst snası

3065 sayılı Kanunungeç c 29 uncu maddes le;“8/6/1994 tar hl ve 3996 sayılı Bazı Yatırım ve H zmetler n Yap-İşlet-Devret Model Çerçeves nde Yaptırılması Hakkında Kanuna[38] göre yap- şlet-devret model çerçeves nde gerçekleşt r lecek projeler ve 7/5/1987 tar hl ve 3359 sayılı Sağlık H zmetler Temel Kanununun[39] ek 7 nc maddes ne göre Yüksek Planlama Kurulu tarafından k ralama karşılığı yaptırılmasına karar ver len sağlık tes sler ne l şk n projeler ve 25/8/2011 tar hl ve 652 sayılı M llî Eğ t m Bakanlığının Teşk lat ve Görevler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamen n[40] 23 üncü maddes ne göre Bakanlık tarafından k ralama karşılığı yaptırılmasına karar ver len eğ t m öğret m tes sler ne l şk n projelerden bu madden n yürürlüğe g rd ğ tar hten önce hale veya görevlend rme lanı yayımlanmış ancak tekl f alınmamış olanlar le 31/12/2023 tar h ne kadar hale veya görevlend rme lanı yayımlanacak olanların; hale ed lmes le görevlend r len veya projey üstlenenlere yatırım dönem nde proje kapsamında yapılan mal tesl mler ve h zmet faları” KDV’den st sna ed lm şt r.

Bu st sna uygulamasına l şk n usul ve esaslar aşağıda bel rlenm şt r.

3.1. Kapsam

3.1.1.İst snadan Yararlanacak Projeler İst snadan;

- 3996 sayılı Kanuna göre yap- şlet-devret model çerçeves nde gerçekleşt r lecek projeler,

- 3359 sayılı Kanunun ek 7 nc maddes ne göre Yüksek Planlama Kurulu tarafından k ralama karşılığı yaptırılmasına karar ver len sağlık tes sler ne l şk n projeler,

- 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamen n 23 üncü maddes ne göre M ll Eğ t m Bakanlığı tarafından k ralama karşılığı yaptırılmasına karar ver len eğ t m öğret m tes sler ne l şk n projeler,

yararlanır.

Bu projelerden 4/4/2012 tar h nden (652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamen n 23 uncu maddes kapsamında M ll Eğ t m Bakanlığı tarafından k ralama karşılığı yaptırılmasına karar ver len eğ t m öğret m tes sler ne l şk n projelerde 15/6/2012 tar h nden) önce hale veya görevlend rme lanı yayımlanmış ancak tekl f alınmamış projeler le 31/12/2023 tar h ne kadar hale veya görevlend rme lanı yayımlanacak olanlar kapsama dah ld r.

3.1.2.İst sna Kapsamına G ren İşlemler

Bu Tebl ğ n (II/E-3.1.1.) ayrımında sayılan projelere l şk n olarak;

- Bu projeler kapsamındak şler n hale ed lmes ,

- Görevlend r len veya projey üstlenenlere/alanlara proje kapsamında nşaata yönel k olarak yatırım dönem nde yapılacak tesl m ve h zmetler, KDV'den st sna tutulur.

Yatırım dönem , söz konusu projelere l şk n olarak lg l dare le yapılan sözleşmelere göre bel rlen r. Yatırım dönem süres nde ortaya çıkacak değ ş kl kler(süren n uzatılması ya da kısaltılması şekl nde), lg l dare tarafından doğrudan Gel r İdares Başkanlığına b ld r l r.

3.1.3.İst sna Kapsamına G ren Mal ve H zmetler

İst sna, bu Tebl ğ n (II/E-3.1.1.) ayrımında bel rt len projeler üstlenen ana yüklen c lere, doğrudan bu projelere yönel k olarak yapılacak tesl m ve h zmetler le thalat şlemler ne uygulanır.

Ancak doğrudan proje le lg l olmayan mob lya, mefruşat ve benzer dem rbaşlardan projen n bütünley c parçası olarak kabul ed lmeyenler le b nek otomob l , m n büs, otobüs ve benzer araç alımları st sna kapsamında değerlend r lmez. İst sna kapsamında değerlend r lmeyen bu alımlara l şk n yedek parça, yakıt, tad l, bakım ve onarım masrafları le dar h zmet b r mler n n tad l, bakım, onarım, ısıtma, aydınlatma g derler , her türlü büro malzemes , kırtas ye, y yecek, g yecek g b alımlar ve tem zl k h zmetler nde de st sna uygulanmaz.

3.2.İst snanın Uygulanması

Bu Tebl ğ n (II/E-3.1.1.) ayrımında sayılan projelerden b r s n üstlenen ana yüklen c mükellefler, söz konusu projeler kapsamında (projeyle lg l b lg lere de yer vermek kaydıyla) kend ler ne yapılacak tesl m ve h zmetlere st sna uygulanması taleb yle doğrudan Gel r İdares Başkanlığına b r yazı le müracaat ederler.

Gel r İdares Başkanlığı, st sna taleb nde bulunan mükellef n,bu projen n ana yüklen c s konumunda bulunup bulunmadığına, projen n st sna kapsamına g ren projelerden olup olmadığına, yatırım dönem n n sona erd ğ tar h ve benzer hususlara yönel k olarak, projey hale eden lg l dareden b r yazı le b lg ster.

Projey hale eden lg l daren n olumlu yazısına st naden durum mükellef n bağlı bulunduğu Verg Da res Başkanlığına/Defterdarlığa b ld r l r, lg l Verg Da res Başkanlığı veya Defterdarlık (EK:13)’teyer alan belgey düzenleyerek mükellefe ver r.

İst sna belges n n ek nde, st snalı olarak alınacak mal ve h zmet m ktarı ve tutarı yer alır. Söz konusu st sna belges kapsamında tesl m veya h zmette bulunan mükellef, st sna belges n n lg l mal veya h zmete l şk n bölümünü fatura tar h , numarası, mal veya h zmet m ktarı ve tutarını bel rtmek suret yle onaylar ve b r örneğ n alır. Mal/h zmet tesl m gerçekleşt kçe alıcı ve satıcı alım/satım b lg ler n projeye uygun olarak s steme g rer.

İst sna belges n n b r örneğ mükellefler tarafından satıcılara ver l r ve st sna kapsamında şlem yapması talep ed l r. Bu belge satıcılar tarafından 213 sayılı Kanunun muhafaza ve braz hükümler ne uygun olarak saklanır.

Satıcı mükellef n ade taleb bu st sna belges esas alınmak suret yle, ade ç n gerekl d ğer belgeler de aranarak sonuçlandırılır.

Projen n sonradan rev ze ed lmes , güncellenmes veya ek proje düzenlenmes hal nde, proje kapsamındak mal ve h zmetlere l şk n l ste de elektron k ortamda rev ze ed l r. Rev ze sonrası st sna kapsamına g ren şlemler n st sna kapsamında alınab lmes ç n verg da res ne başvurularak

st sna belges n n de rev ze ed lmes talep ed l r.

İst sna belges projede öngörülen süreyle sınırlı olarak ver l r. Projedek süren n rev ze ed lmes durumunda, st sna belges ndek süre de rev ze ed l r.

Aynı satıcıdan yapılanb rden fazla mal ve h zmet alımına l şk n harcamaların proje mal yet n n b nde 5’ ne kadar olan kısmı tek satır olarak g r leb l r. Bu şek lde b rden fazla satır yazılab l r. Ancak, bu satır tutarlarının toplamının proje mal yet n n yüzde 10’unu aşmaması gerek r. Bu durumda da mal ve h zmet n c ns , m ktarı, tutarı g b hususlar, bu kapsamdak alışları anlaşılır b r şek lde açıklayacak detayda yazılır. Bu alımlara

l şk n fatura tar h ve numarasının l stede yer alması gerekt ğ tab d r.

İst sna kapsamındak malların thalat yoluyla tem n ed lmes hal nde söz konusu belge, lg l gümrük dares ne braz ed l r. İst sna belges ndek st sna kapsamında thal ed len mala l şk n bölüm doldurulduktan sonra lg l gümrük dares tarafından bu bölüm de onaylanır.

İst sna kapsamında mal ve h zmet alanlar st sna belges n n b tt ğ tar h t barıyla st sna belges n Verg Da res Başkanlığına veya Defterdarlığa braz ederek kapattırmak zorundadır. Verg Da res Başkanlığı veya Defterdarlık st sna belges nde yer alan mal ve h zmet bölümler n n satıcılar tarafından doldurulup doldurulmadığını ve faturalarla uyumunu kontrol ederek st sna belges n kapatır.

Satıcılar, yaptıkları tesl m ve h zmet falarına l şk n faturada, Tebl ğ n (II/E-3.1.1.) ayrımındak açıklamaları da göz önünde bulundurmak suret yle KDV hesaplamazlar.

İst sna tek safhada uygulanacak olup, projey üstlenen mükellefe mal tesl m ve h zmet fasında bulunan mükellefler n st sna kapsamında yaptıkları tesl m ve h zmetlere yönel k alımlarında KDV st snası uygulanması söz konusu değ ld r.

Ayrıca, ana yüklen c f rmanın st snadan yararlanma şartlarını kaybetmes hal nde, bu durum projey hale eden lg l dare tarafından, st snadan yararlanma şartlarının kaybed ld ğ tar he de yer ver lmek suret yle Gel r İdares Başkanlığına b ld r l r.

3.3.Beyan

Projey üstlenen f rmalara mal tesl m ve h zmet fasında bulunan mükelleflerce, st sna kapsamında yapmış oldukları tesl m ve h zmetler a t oldukları dönemler t barıyla KDV beyannames n n "İst snalar-D ğer İade Hakkı Doğuran İşlemler" kulakçığının "Tam İst sna Kapsamındak İşlemler"

tablosunun 318 kod numaralı "3996 sayılı Kanuna göre Yap-İşlet-Devret veya 3359 sayılı Kanuna göre K ralama Karşılığı Yaptırılan Projelere İl şk n Tesl m ve H zmetler" satırında beyan ed l r.

Bu satırın "Tesl m ve H zmet Tutarı" sütununa st snaya konu tesl m bedel , "Yüklen len KDV" sütununa bu şlemle lg l alım ve g derlere a t belgelerde göster len toplam KDV tutarı yazılır.

İade talep etmek stemeyen mükellefler, "Yüklen len KDV" sütununa l şk n alana “0” yazar.

3.4. İade

Bu bölümde yer alan st sna kapsamındak tesl m ve h zmetlerden kaynaklanan ade talepler nde aşağıdak belgeler aranır:

- Standart ade talep d lekçes

- İst snanın beyan ed ld ğ döneme l şk n nd r lecek KDV l stes - İade hakkı doğuran şleme a t yüklen len KDV l stes - İades talep ed len KDV hesaplama tablosu - Satış faturaları l stes

- Verg Da res Başkanlığından veya Defterdarlıktan alınan st sna belges kend s tarafından lg l mal ve h zmete l şk n olarak onaylanan proje kapsamında st sna uygulanarak alınacak mal ve h zmet l stes n n örneğ

3.4.1. Mahsuben İade

Mükellefler n bu şlemlerden kaynaklanan mahsuben ade talepler yukarıdak belgeler n braz ed lm ş olması hal nde m ktarına bakılmaksızın verg nceleme raporu, YMM raporu ve tem nat aranmadan yer ne get r l r.

3.4.2. Nakden İade

Mükellefler n bu şlemlerdenkaynaklanan ve 5.000 TL’y aşmayan nakden ade talepler verg nceleme raporu, YMM raporu ve tem nat aranmadan yer ne get r l r. İade taleb n n 5.000 TL’y aşması hal nde aşan kısmın ades , verg nceleme raporu veya YMM raporuna göre yer ne get r l r. Tem nat ver lmes hal nde mükellef n ade taleb yer ne get r l r ve tem nat, verg nceleme raporu veya YMM raporu sonucuna göre çözülür.

3.5. Mütesels l Sorumluluk

İst snadan yararlanmak steyen mükellefler n st sna belges n n mza ve kaşe tatb k ed lm ş b r suret n mal tesl m ve h zmet fasında bulunan satıcıya vermeler gerekmekted r. Bu yazı olmadan st sna uygulanması hal nde, z yaa uğratılan verg , ceza, zam ve fa zlerden tesl m veya h zmet yapan mükellefler le b rl kte tesl m veya h zmet yapılan alıcı da mütesels len sorumludur.

Kend s ne tesl m veya h zmet n st sna kapsamına g rd ğ n gösteren belge ver len satıcı mükelleflerce, başka b r şart aramaksızın st sna kapsamında şlem yapılır. Daha sonra şlem n, st sna ç n lg l düzenlemelerde bel rt len şartları baştan taşımadığı ya da şartların daha sonra hlal ed ld ğ n n tesp t hal nde, z yaa uğratılan verg le buna bağlı ceza, fa z ve zamlar, kend s ne st sna kapsamında tesl m veya h zmet yapılan alıcıdan aranır. Satıcının ade taleb se yukarıda açıklanan şek lde değerlend r l r.

4. Büyük ve Stratej k Yatırımlara İl şk n İst sna

3065 sayılı Kanunun geç c 30 uncu maddes nde, “31/12/2023 tar h ne kadar uygulanmak üzere, yatırım teşv k belgeler kapsamında asgar 500 m lyon Türk L rası tutarında sab t yatırım öngörülen stratej k yatırımlara l şk n nşaat şler neden yle yüklen len ve takv m yılı sonuna kadar

nd r m yoluyla telaf ed lemeyen KDV, zleyen yıl talep ed lmes hal nde belge sah b mükellefe ade olunur. Teşv k belges ne konu yatırımın tamamlanmaması hal nde, ade ed len verg ler, verg z yaı cezası uygulanarak ade tar h nden t baren gec kme fa z le b rl kte tahs l ed l r. Bu verg ler ve cezalarında zamanaşımı, verg n n tarhını veya cezanın kes lmes n gerekt ren durumun meydana geld ğ tar h tak p eden takv m yılı başında başlar.

Bu madden n uygulanmasına l şk n usul ve esasları bel rlemeye Mal ye Bakanlığı yetk l d r.” hükmü yer almaktadır.

Bu st sna uygulamasına l şk n usul ve esaslar aşağıda bel rlenm şt r.

4.1. Kapsam

Söz konusu düzenleme le 31/12/2023 tar h ne kadar uygulanmak üzere, yatırım teşv k belgeler kapsamında asgar 500 m lyon TL tutarında sab t yatırım öngörülen stratej k yatırımlar kapsamında, nşaat şler neden yle yüklen len ve takv m yılı sonuna kadar nd r m yoluyla telaf ed lemeyen

Söz konusu düzenleme le 31/12/2023 tar h ne kadar uygulanmak üzere, yatırım teşv k belgeler kapsamında asgar 500 m lyon TL tutarında sab t yatırım öngörülen stratej k yatırımlar kapsamında, nşaat şler neden yle yüklen len ve takv m yılı sonuna kadar nd r m yoluyla telaf ed lemeyen

Belgede 1/147 (sayfa 59-63)