• Sonuç bulunamadı

Asker Amaç Taşıyan İst snalar

Belgede 1/147 (sayfa 66-72)

Ç. DİPLOMATİK İSTİSNALAR

F. SOSYAL VE ASKERİ AMAÇLI İSTİSNALARLA DİĞER İSTİSNALAR

3. Asker Amaç Taşıyan İst snalar

3065 sayılı Kanunun (17/3-a) maddes le asker fabr ka, tersane ve atölyeler, orduev ve bağlı şubeler , askerî gaz nolar, kışla gaz noları, vard ya yatakhaneler ve benzer n tel ktek d ğer tes sler, özel, yerel ve kış eğ t m merkezler , asker kant nler ve asker müzeler n kuruluş amaçlarına uygun olarak yaptıkları tesl m ve h zmetler le bu kurum ve kuruluşların yapacağı Gel r Verg s Kanununun 70 nc maddes nde bel rt len mal ve hakların k ralanması şlemler verg den st sna ed lm şt r. Bu st snanın sınırı tesl m ve h zmet n adı geçen fabr ka, tersane ve atölyeler n kuruluş amacına uygun olmasıdır.

Örnek: B r asker tam r atölyes , asker araçların tam r veya tad latı dolayısıyla verg hesaplamaz ancak tam r veya tad latı üçüncü k ş lere yaparsa bedell olup olmadığına bakmaksızın verg hesaplar.

4. D ğer İst snalar

4.1. Verg den Muaf Esnaf, Ç ftç ve Serbest Meslek Erbabı

3065 sayılı Kanunun (17/4-a)ve (17/4-b) maddeler yle, Gel r Verg s Kanununa göre verg den muaf esnaf ve gerçek usulde verg ye tab olmayan ç ftç ler le aynı Kanunun 66 ncı maddes ne göre verg den muaf olan serbest meslek erbabı tarafından yapılan tesl m ve h zmetler KDV’den

st sna ed lm şt r.

4.2 Bas t Usulde Verg lend r len Mükellefler

3065 sayılı Kanunun (17/4-a) maddes nde Gel r Verg s Kanununa göre bas t usulde verg lend r len mükellefler n tesl m ve h zmetler KDV’den st sna ed lm şt r.

Ortaklarının tamamı bas t usule tab olan ad ortaklıkların tesl m ve h zmetler de bu hüküm kapsamında değerlend r l r. Ancak ortaklarından en az b r s Gel r Verg s Kanununa göre gerçek usulde verg lend r len ad ortaklıkların tesl m ve h zmetler st sna kapsamına g rmez.

Gel r Verg s Kanununa göre bas t usulde verg lend r len mükellefler n yaptıkları tesl m ve h zmetlerde şlem bedel üzer nden KDV hesaplanmaz, bu şlemlerle lg l olarak düzenlenecek belgelerde KDV göster lmez veya "KDV dâh ld r" meal nde b r şerhe yer ver lmez.

Düzenled kler belgelerde KDV gösteren veya "KDV dâh ld r" meal nde b r şerhe yer veren bas t usulde verg lend r len mükellefler, belgede ayrıca göster len veya ç yüzde yoluyla hesaplanan verg tutarını 3065 sayılı Kanunun (8/2)nc maddes gereğ nce beyan ederve öderler. Ancak ver len beyannamedealışlar dolayısıyla yüklen len verg ler nd r lmez. Yüklen len bu verg tutarı, Gel r Verg s Kanunu hükümler çerçeves nde g der veya mal yet olarak d kkate alınab l r.

Verg da reler , kend l ğ nden başvuran ya da bu şek lde şlem yaptıkları verg dares nce tesp t ed len bas t usule tab gel r verg s mükellefler ç n geç c KDV mükellef yet tes s etmek suret yle gerekl şlem yapar.

Tesl m ve h zmetler st sna kapsamına g ren bu mükellefler n mal ve h zmet alışları le yapacakları thalat, genel hükümler çerçeves nde verg ye tab bulunmaktadır. Bu şek lde yüklen len verg ler Gel r Verg s Kanunu hükümler ne göre g der veya mal yet olarak d kkate alınır.

Öte yandan, gerçek usulde verg lend r len gel r verg s mükellefler nden, bel rl şartları sağlayanlar bas t usule geçeb lmekted r. Bu çerçevede gerçek usulden bas t usule geçen mükellefler, bas t usule geçt kler verg lend rme dönem beyannames nde yer alan devreden KDV tutarını nd r m konusu yapma mkânını kaybedecekler nden, bu tutarları gel r verg s uygulaması bakımından g der veya mal yet unsuru olarak d kkate alab l rler.

Bu mükellefler, bas t usule geçmeden önce satın aldıkları malları bas t usule geçt kler tar hten sonra ade etmeler hal nde aşağıdak şek lde şlem yapılır.

-İade ed len mal ç n b r fatura düzenlen r. Bu faturaya tutar olarak, ade ed lecek malın alış faturasındak bedel ve KDV olarak göster len tutarların toplamı yazılacak ve faturaya bu hususu bel rten b r şerh konulacak, ayrıca alış faturasının tar h ve numarasına atıfta bulunulacaktır.

- Bas t usule tab mükellef bu fatura neden yle verg da res ne KDV ödemeyecek, faturadak tutarın tamamını hasılat olarak hesaplarına alacaklardır.

- Satıcı se bu bedel üzer nden ç yüzde yoluyla hesaplayacağı verg y nd r m konusu yapacaktır.

Bas t usulde verg lend r len mükellefler n, Kanunun (18/1) nc maddes gereğ nce st snadan vazgeçerek gerçek usulde KDV mükellef olmaları hal nde KDV beyannameler n üçer aylık dönemlerde ver rler.

4.3. Gel r Verg s Kanununun 81 nc Maddes Kapsamındak İşlemler le Kurumlar Verg s Kanununa Göre Yapılan Dev r ve Bölünme İşlemler

3065 sayılı Kanunun (17/4-c) maddes le Gel r Verg s Kanununun 81 ve Kurumlar Verg s Kanunu kapsamında yapılan dev r ve bölünme şlemler verg den st sna ed lm şt r. Gel r Verg s Kanununun 81 nc maddes nde gel r verg s ne tab tutulmayacak değer artış kazançları kapsamında yer alan ve mükellef yet sona eren şletme tarafından yen şletme veya ş rkete devred len bütün mal ve haklar ç n düzenlenecek faturada KDV hesaplanmaz.

Öte yandan, kurumlar verg s mükellefler n n dev r ve bölünmeler nde KDV hesaplanmaması ç n bu dev r ve bölünme şlemler n n Kurumlar Verg s Kanunu kapsamında yapılması şarttır. Kurumlar Verg s Kanunu kapsamında yapılmayan dev r ve bölünme şlemler nde yen ş rkete düzenlenecek faturada devre konu bütün mal ve hakların bedel üzer nden, bedel b l nem yor bulunamıyor ya da emsal ne göre düşük tesp t ed lm ş se 3065 sayılı Kanunun 27 nc maddes uyarınca Verg Usul Kanununa göre bel rlenecek emsal bedel veyahut emsal ücret üzer nden genel hükümler çerçeves nde KDV hesaplanır.

Bu kapsamda st sna ed len şlemler bakımından 3065 sayılı Kanunun (30/a) maddes hükmü uygulanmayacağı ç n öncek şletme veya ş rketlere a t devreden KDV tutarları yen şletme veya ş rketler tarafından mükerrer nd r me yol açmayacak şek lde nd r m konusu yapılır.

4.4. İkt sad İşletmeye Dâh l Olmayan Gayr menkuller n K ralanması

3065 sayılı Kanunun (1/3-f) maddes le Gel r Verg s Kanununun 70 nc maddes nde bel rt len mal ve hakların k ralanması şlemler verg ye tab tutulmuştur. Buna mukab l Kanunun (17/4-d) maddes le kt sad şletmelere dâh l olmayan gayr menkuller n k ralanması şlemler verg den

st sna ed lm şt r.

Bu st sna uygulamasının kapsamına yalnızca taşınmazlar g rmekte olup, Gel r Verg s Kanununun 70 nc maddes nde sayılan d ğer mal ve hakların k ralanması şlemler genel hükümler çerçeves nde KDV’ye tab d r.

İkt sad b r şletmeye dâh l olup olmama açısından ş rketlerde herhang b r tereddüt söz konusu değ ld r. Ş rket sermayes n oluşturan b r gayr menkul zaten b lânçoya alınmış olacaktır. Kurumlar le b lanço esasına tab olan şletmelerde, b lançonun akt f nde kayıtlı mal ve haklar kt sad

şletmeye dâh l sayılır. B lânçonun akt f ndek b r gayr menkulün k raya ver lmes karşılığında alınan k ra bedel KDV’ye tab d r.

D ğer taraftan Verg Usul Kanununun 187 nc maddes , ferd teşebbüslerde b na ve araz n n envantere alınması hakkında b r takım özel hükümler get rm şt r.

Ferd teşebbüslerde b na ve araz n n envantere alınması hakkında get r len esaslardan b r nc s ; fabr ka, ambar, atölye, dükkân, mağaza ve araz n n şletmede ster kısmen, ster tamamen kullanılsın değerler n n tamamı üzer nden envantere alınacağıdır. Yükümlünün sah p olduğu gayr menkulün b r bölümünü şletme ht yaçları ç n kullanması, bu gayr menkulün değer n n tamamı üzer nden envantere alınmasınaengel değ ld r.

Sah p olunan gayr menkulün şletmede kullanılan kısmı ç n k ra tahakkuk ett r lemeyeceğ g b d ğer kısımların üçüncü şahıslara k ralanması karşılığında elde ed len gel r, t car kazancın b r unsuru olacak ve ayrıca bu k ralama şlem KDV’ye tab olacaktır.

Ferd teşebbüslerde b na ve araz n n envantere alınması hakkında get r len k nc esas; t caret hanları g b oda oda veya kısım kısım kullanılab len b nalarla evler n ve apartmanların yarısından fazlasının şletmede kullanıldığı takd rde envantere thal ed leceğ d r. Bu durumda şletme ht yacı dışında kalan kısımların üçüncü şahıslara k raya ver lmes karşılığında alınan k ra bedel t car kazancın b r unsuru sayıldığından, bu k ralama şlem KDV’ye tab olacaktır. Ancak yukarıda sözü ed len ve oda oda veya kısım kısım kullanılab len gayr menkuller n yarısından azının şletmede kullanılması hal nde bu gayr menkuller kt sad şletmeye dâh l sayılmadığından envantere thal ed lmez. Dolayısıyla elde ed len k ra bedel de KDV’ye tab değ ld r.

İkt sad şletmelere dâh l olmayan gayr menkuller n (araz , b na ve bunlarla b rl kte k ralanan mütemm m cüzü ve teferruatı, vol mahaller ve dalyanlar le gayr menkul olarak tapu s c l nde tesc l ed len hakların) k ralanması şlemler KDV’ye tab değ ld r; sadece kt sad şletmeye dâh l gayr menkuller n k ralanması şlem KDV’ye tab d r.

Yukarıda sayılan gayr menkuller dışında kalan ve Gel r Verg s Kanununun 70 nc maddes nde sayılan d ğer mal ve hakların (arama, şletme, mt yaz hakları ve ruhsatları ve d ğer hakların) k ralanması şlemler kt sad şletmeye dâh l olup olmadığına bakılmaksızın KDV’ye tab bulunmaktadır.

Öte yandan, aynı maddede Sağlık Bakanlığına bağlı hastane, kl n k, d spanser, sanatoryum g b kurum ve kuruluşların yapacağı Gel r Verg s Kanununun 70 nc maddes nde bel rt len mal ve hakların k ralanması şlemler KDV’den st sna ed lm şt r.

Örnek: Sağlık Bakanlığına bağlı b r hastane bünyes ndek otoparkın ya da kant n şletmes n n k raya ver lmes KDV’den st snadır.

4.5. Banka ve S gorta Muameleler Kapsamına G ren İşlemler 4.5.1. Banka ve Bankerl k İşlemler

Banka ve s gorta muameleler verg s n n konusunu, banka ve s gorta ş rketler n n F nansal K ralama Kanununa göre yaptıkları şlemler har ç olmak üzere, her ne şek lde olursa olsun yapmış oldukları bütün muameleler dolayısıyla kend lehler ne aldıkları paralar oluşturmakta; bankerler n yapmış oldukları banka muamele ve h zmetler dolayısıyla kend lehler ne almış oldukları paralar da aynı verg n n kapsamına g rmekted r. Bu şlemler Kanunun (17/4-e) maddes le KDV’den st sna ed lm şt r.

Ayrıca, Türk ye'de banka ve s gorta muameleler verg s ne tab tutulmamış olan yurt dışı kred şlemler n n mah yet t barıyla banka ve s gorta muameleler verg s ne tab olan yurt ç bankacılık h zmetler nden farksız olduğu açıktır. Dolayısıyla, yurt dışı kred şlemler nde de Kanunun (17/4-e) maddes hükmü uyarınca KDV hesaplanmaz.

4.5.2. S gorta Aracılık İşlemler

3065 sayılı Kanunun (17/4-e) maddes le banka ve s gorta muameleler verg s kapsamına g ren şlemler le s gorta acente ve prodüktörler n n s gorta muameleler ne l şk n şlemler KDV’den st sna ed lm şt r.

5684 sayılı S gortacılık Kanununun[45]

"Tanımlar" başlıklı 2 nc maddes nde, s gorta acenteler ve brokerler aracı olarak tanımlanmıştır.

Buna göre, sözleşme yapma ve pr m tahs l etme yetk s bulunan veya bulunmayan s gorta acenteler le s gorta brokerler n n s gorta ş rketler ne yaptığı s gorta muameleler ne l şk n şlemler karşılığı aldığı kom syon bedeller üzer nden KDV hesaplanmaz.

Öte yandan, faal yetler Kanunun (17/4-e) maddes uyarınca KDV’den müstesna olan s gorta aracıları (s gorta acentes ve brokerler) tarafından şletmeler ne a t taşınır ve taşınmazların tesl m ve s gorta muameleler ne l şk n olanlar dışındak h zmetler KDV’ye tab d r.

Bu nedenle, sözü ed len s gorta aracılarının st sna kapsamına g rmeyen KDV’ye tab arız şlemler n n bulunması hal nde, bu şlemler sadece şlem n gerçekleşt ğ dönem ç n b r defaya mahsus olarak ver lecek 1 No.lu KDV beyannames le beyan ed l r.

4.5.3. Reasürans İşlemler

Mükerrer s gorta olarak da tanımlanan reasürans şlemler nde s gorta ş rket , müşter den aldığı pr m n b r kısmını reasürans ş rket ne devretmekte ve r z koyu paylaşmaktadır. Bunun sonucu olarak, s gortaya konu r z konun gerçekleşmes hal nde, reasürans ş rket kend üstlend ğ r z ko le sınırlı olmak üzere s gorta ş rket ne ödemede bulunmaktadır. Bu şlemler s gorta şlem n n devamı mah yet nde olduğundan3065 sayılı Kanunun (17/4-e) maddes uyarınca KDV’den müstesnadır.

4.6. Darphane ve Damga Matbaası Tarafından Yapılan İşlemler

3065 sayılı Kanunun (17/4-f) maddes le Darphane ve Damga Matbaası tarafından yapılan tesl m ve h zmetler verg den st sna ed lm şt r.

4.7. Değerl Madenler, Kıymetl Taşlar, Değerl Kâğıtlar, Para, Döv z, Menkul Kıymetler, Damga Pulu le Hurda ve Atık Tesl mler 4.7.1. Değerl Maden, Değerl Kâğıt, Para, Döv z, Menkul Kıymet Tesl mler

3065 sayılı Kanunun (17/4-g) maddes le külçe altın, külçe gümüş, döv z, para, değerl kâğıtlar, h sse sened , tahv l, varlık k ralama ş rketler tarafından hraç ed len k ra sert f kaları, Türk ye'de kurulu borsalarda şlem gören sermaye p yasası araçlarının tesl m KDV’den st sna ed lm şt r.

Külçe altın, külçe gümüş, döv z, para tesl mler KDV’den st sna olup, h sse sened ve tahv l tesl mler yanında, aynı mah yette olan kâr ortaklığı belges , gel r ortaklığı belges g b fa z veya temettü get ren kıymetl evrak tesl mler de verg den müstesnadır.

Ancak, altın ve gümüş s kkeler le altından ve gümüşten mamul eşya tesl mler nde, Tebl ğ n (III/A-4.2.) bölümünde açıklandığı üzere, külçe m ktarına sabet eden bedel düşüldükten sonrak tutar üzer nden KDV hesaplanır.

Ayrıca, madde le 210 sayılı Değerl Kâğıtlar Kanununda[46]

düzenlenen değerl kâğıtlar st sna kapsamına alınmıştır. Buna göre 210 sayılı Kanuna ekl tabloda yer alan değerl kâğıtların tesl mler nde de KDV uygulanmaz.

4.7.2. Metal, Plast k, Kâğıt, Cam Hurda ve Atıkların Tesl m

Hurda veya atık metal, plast k, kâğıt ve cam tesl mler nde KDV uygulanmaz.

İmalathane ya da fabr kalarda, malat sırasında elde ed len metal kırpıntı, döküntü ve talaşların tesl m de bu kapsamda verg den müstesnadır.

Ancak hurda metalden elde ed len külçeler n yurt ç tesl mler ve thal st sna kapsamında değerlend r lmez.

4.7.3. Kıymetl Taş Tesl mler

3065 sayılı Kanunun (17/4-g) maddes le kıymetl taşlardan elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, saf r, zebercet, nc , küb k v rcon a (z rcon a) tesl mler de st sna kapsamına alınmıştır.

Bu taşların oldukları g b tesl m ve thal nde KDV uygulanmaz.

Bu taşları ht va eden veya bu taşlardan yapılmış eşyanın tesl m ve thal n n se 3065 sayılı Kanunun (23/f) maddes n n Bakanlığımıza verd ğ yetk ye dayanılarak özel matrah şekl uygulanmak suret yle verg lend r lmes uygun görülmüş olup, uygulamaya l şk n açıklamalara Tebl ğ n (III/A-4) bölümünde yer ver lm şt r.

4.8. Z ra Amaçlı Su Tesl mler le Araz Islahına A t H zmetler

Z ra amaçlı su tesl mler le köy tüzel k ş l kler nce köyde kamet edenlere yapılan t car amaçlı olmayan perakende çme suyu tesl mler , kamu kuruluşları, tarımsal kooperat fler ve ç ftç b rl kler nce yapılan araz ıslahına a t h zmetler KDV’den müstesnadır. Dolayısıyla söz konusu tesl m ve h zmet bedeller üzer nden KDV hesaplanmaz.

Z ra amaçlı su tesl mler nde, st snanın uygulanması açısından suyu tesl m eden n statüsünün b r önem yoktur.

Perakende çme suyu tesl mler nde se st snanın uygulanab lmes ç n tesl m n köy tüzel k ş l ğ tarafından ve köyde kamet edenlere yapılması şarttır. Köylere h zmet götürme b rl kler tarafından çme suyu tesl mler nde st sna uygulanması söz konusu olmaz.

Araz ıslahına a t h zmetlerde se st snanın uygulanab lmes ç n, h zmet n, kamu kuruluşları, tarımsal kooperat fler ve ç ftç b rl kler tarafından yapılması gerek r.

4.9.Serbest Bölgelerde Ver len H zmetler

3065 sayılı Kanunun (17/4-ı) maddes ne göre, serbest bölgelerde ver len h zmetler KDV’den müstesnadır. Ancak yurt ç nden serbest bölgeye ver len h zmetler le serbest bölgeden yurt ç ne yönel k olarak ver len h zmetler KDV’ye tab d r.

İst snanın kapsamına yalnızca serbest bölgede fa ed len h zmetler g rmekted r.

Konuyla lg l örneklere aşağıda yer ver lm şt r.

Örnek 1: Serbest bölgede faal yet gösteren (A) f rmasına serbest bölgeye gel nerek mak ne bakım-onarım h zmet ver lmes 3065 sayılı Kanunun (17/4-ı) maddes kapsamında KDV’den st sna ken, (A) ş rket n n serbest bölge dışından araç k ralaması KDV’ye tab bulunmaktadır.

Örnek 2: İthalat ve hracat konusu malların (B) f rmasınca serbest bölgelerden l manlara, l manlardan serbest bölgelere karayolu le taşınması şlem n n 3065 sayılı Kanunun genel hükümler çerçeves nde KDV’ye tab tutulması gerekmekted r.

Örnek 3: Hazır betonun mal ed lerek transm kserle dökülmes ş , KDV uygulamasında nşaat taahhüt şler kapsamında "h zmet" olarak değerlend r lmekted r. Bu h zmet n yurt ç nden serbest bölgedek nşaatlar ç n ver lmes de mal tesl m olarak kabul ed lemeyeceğ nden KDV’ye tab olacaktır.

4.10. Boru Hattı le Yapılan Akaryakıt Taşımaları

3065 sayılı Kanunun (17/4-j) maddes ne göre, boru hattı le yapılan yabancı ham petrol, gaz ve bunların ürünler n n taşınması h zmetler KDV’den müstesnadır.

İst sna serbest dolaşıma g rmem ş (m ll leşmem ş) ham petrol, gaz ve ürünler n boru hattı le taşınmasında uygulanır. Serbest dolaşıma g rm ş ürünler n Türk ye çer s nde taşınması se genel hükümler çerçeves nde KDV’ye tab tutulur.

4.11.Varlık Yönet m Ş rketler n n Bazı Tesl mler le F nansal Yen den Yapılandırma Hükümler Kapsamında Bazı Borçların Tem natını Oluşturan Mal ve Hakların Tesl m

4743 sayılı Kanun[47]

hükümler ne göre kurulan varlık yönet m ş rketler n n bankalar, özel f nans kurumları ve d ğer mal kurumlardan devraldığı alacakların tahs l amacıyla bu alacakların tem natını oluşturan mal ve hakların (müzayede mahall nde satışı dah l) tesl m le aynı Kanuna göre f nansal yen den yapılandırma çerçeve anlaşmaları hükümler kapsamında yen den yapılandırılan borçların ödenmemes neden yle bu borçların tem natını oluşturan mal ve hakların (müzayede mahall nde satışı dah l) tesl m KDV’den müstesnadır.

Örnek:(A)Varlık Yönet m Ş rket tarafından bankalar, özel f nans kurumları ve d ğer mal kurumlardan devralınan alacakların tahs l amacıyla bu alacakların tem natını oluşturan mal ve hakların müzayede yoluyla satışı şlem nde, bu mal ve hakların alacağa mahsuben (A) tarafından satın alınması ve (A) tarafından alacağa mahsuben satın alınan hak ve alacakların üçüncü şahıslara satışı KDV’den st sna tutulacaktır.

Varlık yönet m ş rket n n devraldığı alacakların tahs l amacıyla bu alacakların tem natını oluşturan mal ve hakların bedel n n varlık yönet m ş rket ne ödenmes şartıyla borçlu tarafından satılması, genel hükümler çerçeves nde KDV’ye tab d r.

4.12.Tasarruf Mevduatı S gorta Fonuna Devred len Mal ve Hakların Tesl m

Bankalar Kanunu uyarınca; mal ve hakların Tasarruf Mevduatı S gorta Fonuna tesl m le bunların Tasarruf Mevduatı S gorta Fonutarafından (müzayede mahall nde satışı dah l) tesl m , bu Fonun devraldığı alacakların tahs l amacıyla, bunların tem natını oluşturan mal ve hakların (müzayede mahall nde satışı dah l) tesl m ve temettü har ç ortaklık haklarıyla yönet m ve denet mler devralınan ş rketler n akt fler n n Fon alacaklarının tahs l amacıyla (müzayede mahaller nde yapılan satışlar dah l) tesl m KDV’den müstesnadır.

Bu st sna, şlem bedel nden Fona nt kal eden tutarla orantılı olarak uygulanır.

Örnek:TMSF’n n,(D) Ş rket n n yönet m kurulu üyes nden olan alacağının tahs l amacıyla, bu alacağın tem natını oluşturan Ş rket akt f ndek taşınmazların TMSF’ye veya üçüncü k ş lere tesl m , Kanunun (17/4-m) maddes kapsamında gerçekleşt r lmes kaydıyla şlem bedel nden Fona nt kal eden tutarla sınırlı olmak üzere KDV’den st sna tutulur.

Öte yandan, söz konusu taşınmazların satış bedel nden TMSF’ye nt kal eden kısım düşüldükten sonra kalan b r tutar olması hal nde, bu tutar üzer nden genel esaslara göre KDV hesaplanması gerek r.

4.13. Basın, Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğüne Ver len Haber H zmetler

Basın, Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğüne ver len haber h zmetler KDV’den müstesnadır.

İst sna uygulaması adı geçen Genel Müdürlüğe ver len haber h zmetler le sınırlı olup, Genel Müdürlüğün d ğer mal ve h zmet alımlarında genel hükümler çerçeves nde KDV uygulanır.

4.14.Gümrüklü Alanlarda Yapılan Bazı H zmetler

3065 sayılı Kanunun (17/4-o) maddes ne göre,gümrük antrepoları ve geç c depolama yerler le gümrük h zmetler n n ver ld ğ gümrüklü sahalarda; thalat ve hracat şlemler ne konu mallar le trans t rej m kapsamında şlem gören mallar ç n ver len ard ye, depolama ve term nal h zmetler

le verg s z satış yapılan şyerler n n ve bu şyerler ne a t depo ve ard ye g b bağımsız b r mler n k ralanması şlemler KDV’den müstesnadır.

le verg s z satış yapılan şyerler n n ve bu şyerler ne a t depo ve ard ye g b bağımsız b r mler n k ralanması şlemler KDV’den müstesnadır.

Belgede 1/147 (sayfa 66-72)