• Sonuç bulunamadı

HIZLANDIRILMIŞ İADE SİSTEMİ (HİS) 1. HİS Uygulaması Kapsamına G recek Mükellefler

Belgede 1/147 (sayfa 99-102)

Ç. DİPLOMATİK İSTİSNALAR

C. HIZLANDIRILMIŞ İADE SİSTEMİ (HİS) 1. HİS Uygulaması Kapsamına G recek Mükellefler

Aşağıdak şartları taşıyan mükelleflere talep etmeler ve aşağıda bel rt len belgeler braz etmeler hal nde bağlı oldukları Verg Da res Başkanlığı (bulunmayan yerlerde Defterdarlık) tarafından “HİS sert f kası” (EK: 21) ver l r.

a) Başvuru tar h nden öncek son beş takv m yılı t barıyla verg mükellef yet n n bulunması,

b) Başvuru tar h nden önce verg da res ne ver lm ş son yıllık kurumlar verg s beyannames n n ek nde yer alan b lânçoya göre en az;

- Akt f toplamının 200.000.000 TL,

- Madd duran varlıkları toplamının 50.000.000 TL, - Öz sermaye tutarının 100.000.000 TL,

- Net satışlarının 250.000.000 TL,

olması, (bu koşullardan herhang üç tanes n n sağlanmış olması yeterl d r.)

c) Başvurudan öncek takv m yılında verg da res ne verm ş olduğu muhtasar beyannamelere göre aylık ortalama çalıştırılan k ş sayısının 250 veya daha fazla olması,

ç) Başvuru tar h nden öncek son beş takv m yılı ç nde;

- Mücb r sebep sayılan haller dışındak nedenlerle, defter ve belgeler n brazından mt na ed lmem ş olması,

- Gel r veya kurumlar verg s , ÖTV ve KDV uygulamalarından her b r ne a t beyanname verme ödev n n her b r verg türü t barıyla b rden fazla aksatılmamış olması (süres nden sonra kend l ğ nden ver len beyannameler har ç),

- Sahte belge veya muhtev yatı t barıyla yanıltıcı belge düzenleme veya kullanma f l neden yle özel esaslara tab tutulmamış veya tutulmuşsa genel esaslara dönülmüş olması,

d) Başvuru tar h t barıyla;

- KDV ade talepler nde özel esaslara tab olmayı gerekt ren b r durumunun bulunmaması, - Verg borcunun bulunmaması (verg ler n tec l ed lm ş olması bu şartın hlal sayılmaz), gerekmekted r.

Bu şartları b rl kte taşıyan mükellefler n bağlı oldukları Verg Da res Başkanlığına/Defterdarlığa b r d lekçe le başvurması hal nde, başvuru tar h n zleyen 15 gün ç nde “HİS Sert f kası” ver l r.

Bu mükellefler n KDV ade talepler (henüz sonuçlandırılmamış olanlar dah l), aşağıdak (IV/C-2) bölümdek açıklamalar çerçeves nde yer ne get r l r.

2. HİS Uygulamasına Göre İade Talepler n n Yer ne Get r lmes

HİS sert f kası sah b mükellefler n ade talepler tutarına bakılmaksızın, tem nat, VİR veya YMM raporu aranılmadan yer ne get r l r.

İade taleb b r standart ade talep d lekçes le yapılır. Talep, ade hakkı doğuran şlem n beyanına l şk n beyanname ve ade talep d lekçes n n ver lm ş olması şartıyla, lg l belgeler n braz ed ld ğ tar hte geçerl k kazanacaktır. İlg l belgeler; her b r ade hakkı doğuran şleme a t ade taleb n n yer ne get r lmes ç n Tebl ğde aranılması öngörülen belgelerd r.

Bu mükellefler n nakden ade talepler nde, braz ed len belgelere l şk n olarak KDVİRA s stem tarafından yapılan sorgulama net ces nde olumsuzluk tesp t ed lmeyen tutarlar raporun tamamlanma sürec n zleyen beş ş günü ç nde ade ed l r. Olumsuzluk tesp t ed len alımlara l şk n KDV tutarlarının ades se olumsuzlukların g der lmes veya aranan şartların sağlanması kaydıyla yer ne get r l r. Mahsuben ade talepler se belgeler n tamamlandığı tar h t barıyla hüküm fade eder.

Tamamı braz ed len belgelerde şek l veya muhtev yat yönünden verg da res nce eks kl k veya yanlışlık tesp t ed lmes hal nde ade talepler yer ne get r lmekle b rl kte, bu hususlar belgeler n braz ed ld ğ tar h zleyen 15 gün ç nde mükellefe tebl ğ ed l r. Mükellefler n tebl ğ tar h nden

t baren üç ay ç nde eks kl kler tamamlamamaları hal nde, durum lg l Verg Da res Başkanlığına/Defterdarlığa b ld r l r. Verg Da res Başkanlığı/Defterdarlık tarafından gerekçeler göz önünde tutularak eks kl kler n tamamlanması ç n mükellefe üç aylık ek süre ver leb l r. Bu süre sonunda da eks kl kler n tamamlanmaması hal nde belge eks kl ğ ne rağmen ade ed len KDV’n n lg l bulunduğu verg lend rme dönemler

ncelemeye sevk ed l r. Belge eks kl ğ ne rağmen ade ed len KDV tutarı kadar nakd tem nat veya banka tem nat mektubu ver lmemes hal nde HİS Sert f kası da ptal ed l r.

Hakkında “olumsuz rapor” olmaması şartıyla, mükellefle lg l “olumsuz tesp t” ortaya çıkması veya “olumsuz rapor” bulunanlardan mal ya da h zmet aldığının tesp t ed lmes hal nde; mükellefe durum b ld r l r. Mükellef n söz konusu mal ve h zmet alımlarını Tebl ğ n (IV/E) bölümü kapsamında zah edememes durumunda KDV tutarlarının nd r m ve ade hesaplarından çıkarılması veya bu tutarlara dört kat tem nat göstermes sten r. Tem nat verg nceleme raporu sonucuna göre çözülür. Mükellef tarafından söz konusu KDV tutarları nd r m ve ade hesaplarından çıkarılmaz veya bu tutarlara dört kat tem nat göster lmezse, sadece bu tutarlara l şk n ade taleb münhasıran verg nceleme raporuna göre yer ne get r l r.

3. HİS Sert f kasının İptal Ed lmes

Kend ler ne HİS sert f kası ver len mükelleflerle lg l olarak, aşağıdak hususlardan herhang b r s n n gerçekleşmes hal nde HİS sert f kası ptal ed l r. Sert f kanın ptal ed ld ğ , gerekçes yle b rl kte mükellefe b ld r l r. Mükellef n, bu durumun b ld r ld ğ tar h ç ne alan ve sonrak dönemlere a t olan veya öncek dönemlere a t olup bu tar he kadar henüz sonuçlandırılmamış adeler nde Tebl ğ n (IV/C-2) bölümü hükümler uygulanmaz.

a) Tebl ğ n (IV/C/1-b) ayrımında bel rt len tutarlarla lg l şartları kaybeden mükellefler le (IV/C/1-c) ayrımında bel rt len sayı şartında % 25' aşan b r azalma meydana geld ğ anlaşılan mükellefler n sert f kaları ptal ed l r.

Mükellef n, Tebl ğ n (IV/C/1) ayrımındak tutarlar karşısındak durumu, yıllık kurumlar verg s beyannames n n ver ld ğ tar h , ortalama şç sayısına l şk n şart karşısındak durumu se her takv m yılında ver len muhtasar beyannamelere dayanılarak Aralık ayı muhtasar beyannames n n ver ld ğ tar h zleyen 15 gün ç nde tesp t ed l r.

b) Defter ve belgeler n 213 sayılı Kanundak süreler ç nde braz etmeyen mükellefler n sert f kaları süren n dolduğu gün ptal ed l r.

c) Verg borçlarını, vades nde ödemed ğ anlaşılan mükelleflere, vade tar h nden t baren yed gün ç nde 6183 sayılı Kanunun 55 nc maddes nde öngörülen ödeme emr veya alacağın tem nata bağlanmış olması hal nde 56 ncı maddes nde öngörülen yazı tebl ğ ed l r. Tebl ğ tar h nden

t baren yed gün ç nde verg borcunu ödemeyen mükellefler n sert f kası ptal ed l r.

Ancak, tak p ed len verg borcunun n ha yargı kararı veya düzeltme şlem yle tamamen kaldırılması hal nde; yargı kararının İdare'ye tebl ğ ed ld ğ veya düzeltme şlem n n yapıldığı tar h ç ne alan dönem ve zleyen dönemlerdek adeler le bu tar he kadar henüz sonuçlandırılmamış

adelerde “HİS Uygulaması” kapsamında şlem yapılır.

ç) Mükellef hakkında sahte belge veya muhtev yatı t barıyla yanıltıcı belge düzenlend ğ veya kullandığı konusunda verg da res ne “olumsuz rapor” nt kal etmes hal nde, raporun verg da res ne nt kal ett ğ tar hten sonrak ve bu tar he kadar henüz sonuçlandırılmamış ade talepler nde Tebl ğ n (IV/C/2) bölümü hükümler uygulanmaz ve sert f ka ptal ed l r.

Olumsuz rapora dayanılarak yapılan tarh yatın n ha yargı kararları le terk n ed lmes hal nde mükellefe tekrar Sert f ka ver l r. Yapılan tarh yatın n ha yargı kararları le kısmen veya tamamen onaylanması hal nde mükellef n Sert f ka alab lmes ç n Tebl ğ n (IV/C/1) bölümünde bel rt len şartları tekrar sağlaması gerek r.

Yargı kararından önce, mükellef n gerekl şartları yer ne get rerek genel esaslara geçmes hal nde, genel esaslara tab olduğu tar hten sonrak 24 ay süres nce özel esaslara tab olmayı gerekt recek ve sert f kayı ptal ett recek şartların ortaya çıkmaması kaydıyla, mükellefe tekrar Sert f ka ver l r.

Sonradan n ha yargı kararının gelmes hal nde yukarıda (c) numaralı ayrımın k nc paragrafındak açıklamalara göre şlem yapılır.

d) HİS sert f kası sah b mükellefler n ade talepler n n bulunduğu her takv m yılında, İdare tarafından bel rlenen en az b r verg lend rme dönem KDV adeler yönünden ncelen r ve bu nceleme ved olarak sonuçlandırılır. Yapılan ncelemede haksız/yers z ade aldığı anlaşılan mükelleflerden; haksız/yers z aldığı verg ler n, lg l dönemde yapılan verg adeler ne oranı % 5' geçen mükellefler n sert f kaları ptal ed l r. Bu mükelleflere, raporun verg da res ne nt kal tar h nden t baren beş yıl süreyle tekrar sert f ka ver lmez.

D. DİĞER HUSUSLAR

1. İade Hakkının İnd r m Yoluyla Kullanılması

İade hakkı doğuran şlemler bulunan mükellefler n bu şlemler dolayısıyla yüklend kler verg ler nakden veya mahsuben ade olarak talep etmek yer ne nd r m yoluyla g derme terc h nde bulunmaları mümkündür.

Terc h n bu yönde kullanan mükellefler tarafından ade hakkı doğuran şlem bedeller KDV Beyannames n n “Tam İst sna Kapsamına G ren İşlemler” ve “D ğer İade Hakkı Doğuran İşlemler” tablolarında beyan ed l r; ancak tabloların "Yüklen len KDV" veya "İadeye Konu Olan KDV"

sütunlarına "0" (sıfır) yazılır.

Bu şek lde beyanda bulunan mükellefler n, ade ç n stenenler har ç, ade hakkı doğuran şlem tevs k eden belgeler beyanname ek nde braz etmeler gerek r.

Ancak, mükellefler n ade hakkı doğuran şlemler neden yle ades n talep ett kler tutarın b r kısmının ade alınıp kalan kısmının nd r m yoluyla g der lmes terc h nde bulunmaları mümkün değ ld r.

KDV ade alacağını nd r m yoluyla g derme terc h nde bulunan mükellefler n daha sonra bu terc hten vazgeçerek nakden veya mahsuben ade talep etmeler hal nde aradak dönemler ç n düzeltme beyannames vermeler gerek r. Terc h değ ş kl ğ n n yapıldığı dönemde ade ç n sten len belgeler de ver l r.

3065 sayılı Kanunun (11/1-c) ve geç c 17 nc maddeler kapsamındak hraç kaydıyla tesl mlerden doğan KDV ade alacaklarının, nd r m yoluyla telaf ed leb lmes mümkündür. Bu terc h yapan mükellefler, tec l ed lemed ğ ç n ades gereken KDV tutarlarını hracatın gerçekleşt ğ dönem beyannames n n “İnd r mler” kulakçığının “İnd r mler” tablosunda 107 kod numaralı satır aracılığıyla nd r m konusu yapab l rler ve bu şlem

ç n nd r lecek KDV l stes vermezler.

2. Defter ve Belgeler n Zay Olması (Yangın, Su Baskını, Çalınma G b ) Durumunda İade

213 sayılı Kanunun 13 üncü maddes nde bel rt len mücb r sebep hal neden yle defter ve belgeler n n zay olduğunu Türk T caret Kanununun 82 nc maddes ne uygun olarak spat eden mükellefler n ade talepler , ade taleb le lg l alış ve g derlere a t KDV’n n satıcılar tarafından lg l dönem beyanlarına dah l ed ld ğ n n spatına bağlı olarak yer ne get r l r.

İnd r m konusu yapılan verg n n satıcılar tarafından beyan ed l p ödend ğ n n herhang b r şek lde tevs k ed lememes hal nde verg nceleme raporuna göre şlem yapılır.

Mücb r sebep hal bulunan satıcının beyanname verme ve buna l şk n verg y ödeme süres n n 213 sayılı Kanunun 111 nc maddes uyarınca uzamış olması hal nde bu süre ç ndek ade talepler de genel esaslara göre yer ne get r l r.

3065 sayılı Kanunun 29 ve 34 üncü maddeler gereğ nce KDV’n n nd r m konusu yapılab lmes ç n;

a) Verg , alış faturası veya benzer ves kalar le gümrük makbuzu üzer nde ayrıca göster lmel ,

b)Söz konusu ves kalar,verg y doğuran olayın vuku bulduğu takv m yılı aşılmamak şartıyla kanun defterlere kayded lmel d r.

Buna göre, defter ve belgeler çeş tl nedenlerle zay olan mükellefler n, bu dönemlere l şk n olarak verd kler KDV beyannameler nde nd r m konusu yaptıkları verg ler gerçekten yüklen p yüklenmed kler , defterler ne kayded p kaydetmed kler , dolayısıyla nd r me hak kazanıp kazanmadıklarının har c del llerle tesp t gerekmekted r. Bu kapsamda nd r m konusu yapılan verg n n satıcılar tarafından beyannames ne dah l ed ld ğ n n tesp t del l olarak kabul ed l r.

3. Kamuya A t Kuruluşlara İade

Sermayeler n n (%51) veya daha fazlası 5018 sayılı Kanun ek cetvellerde yer alan dare, kurum ve kuruluşlara, l özel dareler ne, köylere, beled yelere ve bunların teşk l ett kler b rl klere, döner sermayel kuruluşlara, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları le kanunla kurulan emekl ve yardım sandıklarına a t mükellefler n ade talepler , d lekçe ek nde ade ç n gerekl d ğer belgeler n eks ks z brazı üzer ne m ktara bakılmaksızın verg nceleme raporu ve tem nat aranmadan yer ne get r l r. Gerek kamu kuruluşları gerekse kamu kuruluşlarına a t kuruluşlar ç n özel esaslar uygulanmaz.

Bu mükellefler n, sermayeler n n (%51) veya daha fazlasının yukarıda bel rt len kurum veya kuruluşlara a t olduğunu, ortakları olan kamu kuruşlarından alacakları b r yazı le b r defaya mahsus olmak üzere tevs k etmeler , sermaye ve ortaklık yapılarında herhang b r değ ş kl k olması hal nde de, değ ş kl ğ n meydana geld ğ tar hten t baren en geç 15 gün ç nde durumlarını bağlı oldukları verg da res ne b ld rmeler gerek r.

4. İst sna Kapsamında Yapılan Tesl m ve/veya H zmet n Matrahının Değ şmes ve Düzeltme İşlemler

3065 sayılı Kanunun 35 nc maddes nde, malların ade ed lmes , şlem n gerçekleşmemes , şlemden vazgeç lmes veya sa r sebeplerle matrahta değ ş kl k vuku bulduğu hallerde, verg ye tab şlemler yapmış olan mükellefler n bunlar ç n borçlandığı verg y ; bu şlemlere muhatap olan mükellefler n se nd rme hakkı bulunan verg y değ ş kl ğ n mah yet ne uygun şek lde ve değ ş kl ğ n vuku bulduğu dönem ç nde, ade olunan malların f len şletmeye g rm ş olması ve bu g r ş n defter kayıtları le beyannamede göster lmes kaydıyla, düzelteb lecekler hükme bağlanmıştır.

İst sna kapsamındak tesl m veya h zmet n gerçekleşt ğ verg lend rme dönem nden sonra malların ade ed lmes , şlem n gerçekleşmemes , şlemden vazgeç lmes veya sa r sebeplerle şlem matrahının değ şmes durumunda b r düzeltme yapılması gerekmekted r. Bu düzeltme defter kayıtları ve beyanname üzer nde yapılır.

D ğer taraftan, st sna kapsamında tesl m ed len malların ades nde de KDV hesaplanmaz. Bu t barla, st sna kapsamında yapılan tesl m ve h zmet dolayısıyla ade talep ed lmem ş olması hal nde, yalnızca matrahta meydana gelen değ ş kl k doğrultusunda defter kayıtları le beyanların düzelt lmes yeterl d r.

Öte yandan, st sna kapsamında yapılan b r şleme a t ade taleb sonuçlandırıldıktan sonra KDV ades n ortaya çıkaran şlemden vazgeç lmes veya satılan malların b r kısmının ger gelmes durumunda aşağıdak şek lde hareket ed l r.

- Matrahta değ ş kl ğ n vuku bulduğu verg lend rme dönem nde, yukarıda bel rt ld ğ şek lde defter kaydı ve beyanname üzer nde gerekl düzeltmey yapan mükellef n verg da res ne yazılı olarak müracaat ed p, daha önce ades n aldığı tutarı ade etmes hal nde bu tutar, gec kme fa z ve verg z yaı cezası uygulanmaksızın mükelleften ger alınır.

- Mükellef n, matrahta değ ş kl ğ n vuku bulduğu dönemde düzeltme şlem n yapmaması hal nde; st sna kapsamındak şlem neden yle ade ed len KDV, matrahta değ ş kl ğ n vuku bulduğu dönemden düzeltmen n yapıldığı döneme kadar gec kme fa z uygulanarak verg z yaı cezası le b rl kte mükelleften aranır.

5. İst sna Kapsamındak İşlem n Gerçekleşt ğ Dönemden Sonra Ortaya Çıkan Ödemeler

İst sna kapsamındak şlem n gerçekleşmes nden sonra, satıcı leh ne veya aleyh ne bazı ödemeler (vade farkı, kur farkı, reklâmasyon vb.) ortaya çıkab lmekted r. İst sna kapsamındak şlemlere l şk n olarak ortaya çıkan bu g b ödemeler n KDV’ye tab olması söz konusu değ ld r. Bu tutarlar KDV matrahını etk led ğ nden, ade ed leb lecek azam verg tutarının hesabında d kkate alınmalıdır.

İst sna kapsamındak şlem gerçekleşt ren leh ne meydana gelen ödemeler, ortaya çıktıkları lg l dönem beyannames nde asıl şlem n beyan usulü doğrultusunda beyan ed l r.

6. İade Talepler nde, Sadece L stes Gönder len Belgelere İl şk n Saklama ve İbraz Yükümlülüğü

İade talepler nde, belgen n aslı veya onaylı fotokop s n n brazı yer ne muhtev yatı b lg ler çeren l steler n ver lmes n n yeterl görüldüğü hallerde, söz konusu belgeler mükellefler tarafından 213 sayılı Kanunun muhafaza ve braz hükümler çerçeves nde saklanır.

Gel r İdares Başkanlığı ve ade yapmaya yetk l b r mler tarafından, l ste çer ğ belgeler n aslı veya onaylı fotokop ler n n brazı steneb l r.

7. Yoklama ve Değerlend rme

İlk defa ade taleb nde bulunan mükellefler le ade talepler nde kayda değer b r artış olan mükellefler n ade talepler , gerekl belgeler n elektron k ortamda gönder lmes ve/veya verg da res ne ver lmes nden sonra, verg da res nce yapılacak yoklama ve değerlend rme sonunda yer ne get r l r. Yoklama ve değerlend rme şlem verg da reler nce 30 günü geçmemek üzere en kısa süre ç nde tamamlanır.Mükellefler hakkında aşağıda bel rt len kapsamda yoklama yapılarak tutanak düzenlen r.

a) İmalatçı n tel ğ ndek mükellefler n ade şlemler yapılmadan önce, lg l verg da res müdür yardımcısı başkanlığında oluşturulacak yoklama grubu tarafından en az aşağıdak b lg ler çeren b r yoklama tutanağı düzenlen r ve bu tutanak, mükellef n dosyasına konulur.

) Mükellef n adı, soyadı veya unvanı, faal yet konusu le varsa ortaklarının adı, soyadı ve adresler ( kametgah adresler dah l) varsa bağlı oldukları verg da res ve verg k ml k numaraları le faal yet konuları,

) Ş rket n kayıtlı ve ödenm ş sermaye tutarı, mevcut en son tar hl b lanço örneğ , ) T caret s c l kaydı ve numarası,

v) Haberleşme araçlarının (e-posta, telefon, faks g b ) aded ve numaraları,

v) Mükellef n tesl m ett ğ n beyan ett ğ malları üretecek kapas teye sah p olup olmadığı,

v ) İşyer nde çalıştırdığı şç sayısı le üret m araçlarının st sna kapsamında tesl m yapılan malın malatı ç n yeterl bulunup bulunmadığı, v ) Üret m araçlarının (dem rbaşlarının) kanun defterlerde kayıtlı olup olmadığı,

v ) B r öncek yıl üret m m ktarı,

x) Son b r yıl ç nde kred kullanıp kullanmadığı, kullanmışsa hang banka şubeler nden ne m ktar kred aldığı, x) Sanay s c l belges ve kapas te raporu b lg ler .

b) İmalatçıların hraç kaydıyla hracatçılara yaptıkları tesl mler dolayısıyla verg ades haklarının doğması hal nde, bu mükellefler hakkında da (a) numaralı ayrımda yer alan şlemler yapılır.

c) İmalatçı olmayan mükellefler n ade şlem yapılmadan önce, lg l Verg Da res Müdür Yardımcısının Başkanlığında oluşturulacak yoklama grubu tarafından en az aşağıdak b lg ler çeren b r yoklama tutanağı düzenlen r ve bu tutanak mükellef n dosyasına konulur.

) Mükellef n adı, soyadı veya unvanı le varsa ortaklarının adı, soyadı ve adresler ( kametgah adresler dah l) varsa bağlı oldukları verg da res ve verg k ml k numaraları,

) Ş rket n kayıtlı ve ödenm ş sermaye tutarı, mevcut en son tar hl b lanço örneğ , ) T caret s c l kaydı ve numarası,

v) Haberleşme araçlarının (e-posta, telefon, faks g b ) aded ve numaraları, v) İşyer n n durumu,

v ) Aynı adreste b rden fazla f rmanın olması hal nde, d ğer f rmaların da yukarıdak b lg ler çerecek şek lde tutanağa geç r lmes , v ) İst sna kapsamındak tesl mlerde, malların sürekl olarak aynı f rmalardan alınıp alınmadığı ve bu f rmaların adresler , v ) Son b r yıl ç nde kred kullanıp kullanmadığı, kullanmışsa hang banka şubeler nden ne m ktar kred aldığı,

x) İşyer nde çalıştırılan şç sayısı, x) İhracatçılarda b r yıl öncek hracat m ktarı.

Yapılan yoklama sonucunda düzenlenen tutanaklardak b lg ler n verg da res müdürü tarafından değerlend r lmes nden sonra, mükellef n şletme kapas tes le ş hacm arasında haklı nedenlerle zah ed lemeyen b r uyumsuzluk tesp t ed lmes hal nde mükellefler ncelemeye sevk ed l r ve ade talepler nde Tebl ğ n (IV/E/3.3) bölümüne göre şlem yapılır.

Daha önce hakkında, KDV ades le lg l olumlu verg nceleme raporu bulunan ve bu raporlara göre herhang b r ceza uygulanmaksızın verg ades yapılan mükellefler hakkında yoklama yapılmaz. Aynı şek lde mükellefler n YMM tam tasd k sözleşmes bulunan takv m yılına l şk n ade talepler ne bağlı olarak yoklama yapılmaz.

8. Kayıt Düzen

3065 sayılı Kanunun 54 üncü maddes ne göre, KDV mükellefler , tutulması mecburî defter kayıtlarını bu verg n n hesaplanmasına ve kontrolüne mkân verecek şek lde düzenlemek zorundadır.

Bu kayıtlarda en az;

a) Verg konusu şlemler n mah yet , verg s z tutarları, hesaplanan verg , nd r leb l r verg m ktarları,

b) Verg den st sna ed len şlemler n, nd r m hakkı tanınan ve tanınmayanlara göre mah yet ve ayırımı le hesaplanan nd r leb l r verg m ktarı,

c) İnd r m konusu yapılamayacak şlemler n n tel ğ ve bu şlemlerle lg l verg m ktarları, ç) Matrah ve nd r m m ktarlarındak değ şmelerle, ödenen, terk n ed len ve ade olunan verg ler, hususlarının açıkça göster lmes şarttır.

Buna göre, KDV’den st sna ed lm ş şlemler n mevcut olması hal nde, tutulacak defter kayıtlarında bu şlemler, nd r m hakkı tanınan ve tanınmayanlara göre ayrı ayrı hesaplarda zlenecek ve bu şlemlere l şk n yüklen len verg m ktarları kayıtlarda ayrı ayrı göster lecekt r.

İnd r m konusu yapılamayacak şlemler n n tel ğ ve bu şlemlere l şk n nd r lemeyecek KDV’n n defter kayıtlarında göster lmes şarttır. Aynı

İnd r m konusu yapılamayacak şlemler n n tel ğ ve bu şlemlere l şk n nd r lemeyecek KDV’n n defter kayıtlarında göster lmes şarttır. Aynı

Belgede 1/147 (sayfa 99-102)