• Sonuç bulunamadı

İKİNCİ BÖLÜM KURUM İMAJ

2.2. KURUM İMAJI KAVRAM

2.2.6. Kurum İmajının Etkileşim İçinde Olduğu Kavramlar

2.2.6.2. Kurum İmajı ile Kurum Kültürü İlişkis

Kurum kültürü kavramı incelendiğinde literatürde karşımıza pek çok tanım çıkmaktadır. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

70

Kurum kültürü, örgüt üyelerince paylaşılan temel inanç ve varsayımlardır (Hosftede, 1992, p. 6). Bir başka çalışmada ise kurum kültürü, örgütün çalışanlarına ve müşterilerine yönelik politikasına kılavuzluk eden felsefesidir şeklinde tanımlanmaktadır (Alvesson, 1993, p. 3).

Sabuncuoğlu ve Tüz (1998) kurum kültürünü, kurum tarafından benimsenen temel değerlerdir şeklinde ifade ederken, Becerikli (2000) tarafından kurum kültürü, kuruluşun çalışma seklini veya faaliyetlerinin sonucunu etkileyen, belirli insan topluluklarınca oluşturulan inançlar, değerler, örf ve adetler ve diğer kişiler arası ilişkilerin sonuçlarının tamamıdır olarak belirtilmiştir. Bir başka çalışmada kurum kültürü, bir kurumdaki karar alma mekanizmasında yer alan yöneticiler tarafından tanımlanan değerler ve normlardır olarak tanımlanır. Kurum kültürü, çalışma ortamının anahtar elemanıdır. Soyut bir niteliğe sahiptir, etrafımızı çevreleyen atmosfer gibi görünmez ve dokunulmazdır. Kurum kültürü, dinamik bir sistemdir, bir kurum içerisinde gerçekleşen tüm olaylardan etkilenir (Newstrom ve Davis, 2002, p. 91).

Kurum kültürü, kurum üyelerine farklı bir kimlik veren ve örgüte bağlanmasına yardımcı olan ve örgüt üyeleri tarafından paylaşılan iç değişkenlerdir (Vural, 2003, s. 41).

Kurum kültürü, bir grubun, bir örgütün veya bir işletmenin üyelerinin ortaklaşa paylaştıkları ve kabul ettikleri, onların davranışlarını yönlendiren ve örgütü karakterize eden, gelenekselleşmiş, düşünme, hissetme ve tepki verme yollarının sonucu ortaya çıkan normlar, davranışlar, değerler, inançlar ve alışkanlıklardan oluşan temel sayıltılar, semboller ve uygulamalar bütünüdür (Bakan vd., 2004, s. 20). Kurum kültürü, kurumu diğer kurumlardan ayıran, kurum üyeleri tarafından paylaşılan düşünce, fikir sistemidir (Robbins, 2005, p. 485).

71

Kurum kültürü, birlikte çalışan bir grup insanı birleştiren ve organize eden, paylaşılan değerler, semboller, anlamlar, inançlar, ilkeler ve beklentilerin tümüdür (Cutlıp vd., 2006, p. 225).

Kurum kültürü ile ilgili tanımların incelenmesinden sonra kurum kültürü, kurumunun üyelerinin kuruma ait olan farklılıkları ortaya koymak adına kendiliğinden oluşan inançlar, değer yargıları ve en genel ifade ile kurallar bütünüdür şeklinde de tanımlanabilir.

Tanımlardan anlaşıldığı gibi, kurum kültürü kurum üyelerinin kendilerinin geliştirdikleri fikirlerden, değerlerden, inançlardan oluşmaktadır yani kurum içi iletişim sonucu kendiliğinden oluşan soyut bir kavramdır. Kurum kültürünün, kurum için ortak amaçların oluşturulması amacıyla şekillendirilmeye çalışılan kurum kimliği oluşumunda önemli bir yere sahip olduğu görülmektedir.

Günümüz iş dünyasında kurum kültürünün oluşumu güncelliğini koruyan önemli konulardan biridir. Çoğu kurumlar belli bir kültür yaratmak için bilinçli olarak çaba göstermemektedir. Ancak günümüzde rekabetçi birçok kurum kültürünü bilinçli yaratmaktadır. Çünkü güçlü kurum kültürü, genel ve tutarlı amaçları, örgütsel bağlılığı, ekip üyeleri arasındaki rol açıklığını, ekip içindeki sorumluluğu tanımlayıcı bilgi ve becerileri, gerekli davranışsal yetenekleri geliştirme, güç ve paylaşılmış ödülleri desteklemektedir (Kılıç, 2006, s. 107,Özgener, 2004, s. 135)

Kurum kültürü ile kurumda devam eden işleyişin kurum çalışanlarınca benimsenmesi, kurum çalışanları ile kurumun bütünleşmesi sağlanmaktadır. Böylece bütün kurumca benimsenmiş bir alışkanlıklar, davranışlar ve amaçlar sistemi ortaya çıkmaktadır. Bu sayede de amaçlanan olumlu kurum imajı oluşumuna katkı sağladığı görülmektedir.

72

Her kurumda zaman içerisinde gelişmiş olan inançlar, semboller, adetler ve uygulamalar bulunmaktadır. Bunlar, kurum çalışanlarının paylaştığı duygular, normlar, beklentiler, inançlar ve değerlerdir. Kurum kültürü, kurumun tarihi, kurumun bağlı olduğu değerler ve inançlar, kurumu anlatan hikâye ve mitler, kurumun iş akış yapısı, kurumun adetleri, gelenekleri, kurumun çalışanları gibi öğelerden oluşmaktadır.

Her kurumun kendisine özgü kültür ve değerler seti vardır. Kültür kurum üyelerinin anlayışını ele vermekte ve organizasyon içerisinde nasıl davranacakları konusunda kendilerine kurallar sağlamaktadır. Kurumu bir arada tutan sosyal doku olan örgüt kültürü, belirli bir gruba ilişkin değerler, inançlar ve normlardan oluşmaktadır. Hem biçimsel hem de biçimsel olmayan bir özelliğe sahiptir. Kurum kültürü, bilinçli bir çabayla değiştirilebilir (Kılıç, 2006, s. 107, Özgener, 2004, s. 135)

Kurumların tüketici odaklı yaklaşımlar ile yönetildiği çağımızda, kurumların bütün kararlarında müşterilerin etkin olduğu düşünülmektedir. Buradan hareketle kurum kültürünün oluşumunda tüketicilere de önemli bir rol düştüğü görülebilir. Kurum çalışanlarını bir amaç etrafında tutarak bütünleştirici bir unsur olarak değerlendirildiğinde, kurumsal amaçlara ulaşmada ve kurumsal başarının sağlanmasında önemli bir özellik olarak karşımıza çıkmakta olan kurum imajının oluşumunda da kurum kültürünün katkısı görülmektedir.

Muller (2004)’e göre kurum kültürü ile motivasyon, üretkenlik, bilgi paylaşımı, kurumsal öğrenme, yaratıcılık ve verimlilik artmakta, çalışanda kurumsal bağlılık yaratmaktadır. Böylece çalışanın sürekli gelişen nitelikleri ile daha etkili üretim gerçekleşmekte kurum içi ve kurum dışı iletişim süreci güçlü olmakta,

73

müşteri ihtiyaçları da geniş bir biçimde karşılanmaktadır. Bu durum kurumun kendi imajını da etkilemektedir.

Gemlik ve Sığrı (2007) da yaptıkları çalışmada kurum imajının oluşturulmasında kurum kültürünün etkili olduğunu belirtmiştir. Ayrıca kurum kültürü ile kurumlar, dışarıdan gelen tehlikelere karşı tedbirler alabilecek, fırsatları değerlendirebilecektir. Bu noktada yönetimin uygulayacağı stratejinin yürütülmesini kolaylaştıran bir araç olarak görülmektedir (Eren, 2003, s. 166). Kurum kültürünün oluşumu, kurumun üst düzey yönetiminin alacağı kararlarda bir manevra alanı sağlayarak oluşturulmak istenen kurum imajına katkı sağlamakta ya da var olan kurum imajını korunmasında katkısı görülmektedir.

Kurum imajı ile ilişkili olan kavramlar incelendiğinde kurum imajının oluşumunda gerek kurum kimliğinin gerekse kurum kültürünün etkisi görülmektedir. Kurum imajının oluşturulmasının, öncelikle kuruma ait farklılıkları ortaya koyan bir kurum kimliğinin yerleştirilmesi, daha sonra da oluşan bu kimliğe uygun ve kurumun paydaşlarınca benimsenen bir kurum kültürünün kabul görüp benimsenmesi ve uygulanması süreci ile olacağı düşünülmektedir.

74

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM