• Sonuç bulunamadı

YARATICI Yaratıcı 

3. Hızlandırma; Öğrencinin yaşıtlarına göre sınıfını veya okulunu daha erken sürede tamamlamasıdır Genellikle dört şekilde uygulanır;

2.1.8.6 İlköğretim Okulları:

eğitimi veren bir programdır.

İlköğretim öğrencilerinin programa kabulü şöyledir. İlköğretim 6. ve 7. Sınıfa giden ve bu programdan yararlanmak için başvuran öğrenciler 2 adet sınava alınırlar, ÜYEP’ in yaptığı test 1’den alınan puanın % 70’i test 2’nin % 20’si ve o yıla ait not ortalamasının % 10’undan alınan puanlara göre öğrenciler programa kabul edilir. ÜYEP'in genel amacı, üstün yetenekli öğrencileri tanılamak; bu öğrencilerin entelektüel potansiyellerini en üst düzeye taşımalarına yardımcı olacak farklılaştırılmış eğitim ve rehberlik hizmetleri sunmak ve bu yeteneklerini pozitif yönlerde kullanmalarına yardımcı olmak şeklindedir.

2.1.8.6 İlköğretim Okulları:  

Ford Otosan İlköğretim Okulu: İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Üstün Zekâlılar Eğitimi Anabilim Dalının ilköğretim öğrencileri için uygulama yaptığı okuldur. 30 Temmuz, 2002’de Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) arasında imzalanan protokol gereğince, Beyazıt İlköğretim Okulu, proje için uygulama okulu olarak tahsis edilmiştir. Bu protokol, üstün zekâlı ve yetenekli öğrencilerimizi normal zekâ bölümü sınırları içinde olan yaşıtlarından tamamen soyutlamadan, onların zihinsel, duyuşsal ve sosyal gereksinmelerini karşılayacak, kültürümüze özgü farklılaştırılmış bir program geliştirilmesi üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu proje yüksek zekâ düzeyi sınırları içinde olan öğrencilerin ve ailelerinin eğitim gereksinmelerini olduğu kadar, okuldaki öğretmenlerin hizmetiçi eğitim gereksinmelerini karşılamaya yöneliktir. Ayrıca, Üstün Zekâlılar Eğitimi Ana Bilim Dalı’nda okuyan Üniversite öğrencileri uygulama yapma gereksinmeleri de karşılanmaktadır. Öğretmen adayı Üniversite öğrencilerimiz her hafta Beyazıt İlköğretim Okulu’ndaki üstün zekâlı ve yetenekli öğrencilerle uygulama sınıflarında bir araya getirilerek eğitilmeye çalışılmaktadır. Aldıkları süpervizyonlarla öğretme becerileri geliştirilmekte ve uygulama aracılığıyla öğrenmeleri pekiştirilmektedir.

Bu modelde, her sınıfta 12’si üstün 12’si normal zekâ sınırları içinde olmak üzere 24 öğrenci vardır. Sadece aritmetik ve fen bilgisi derslerinde, üstün öğrencilerin kendi hızlarına göre ilerlemelerine, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda zenginleştirilmiş bir

program izlemelerine fırsat yaratmak için, bu ders saatlerinde normal yaşıtlarından ayrı bir sınıfta destek eğitimi görmelerine imkân tanınmaktadır. Birinci yarıyılda, birinci sınıftaki üstün çocukların çoğu okulöncesinde okumayı öğrenmiş oldukları için, Türkçe derslerini de normal yaşıtlarından ayrı bir sınıfta yapmaktadırlar. İkinci yarıyılda normal zekâ sınırları içinde olan öğrenciler de okuma yazmaya başlayınca, Türkçe dersini birlikte görmektedirler. Bu aşamada, müzik, resim, yabancı dil vb. gibi diğer derslerde de seviye grupları imkânlar oranında oluşturulabilmektedir.

Coşkun Koleji İstanbul’da bulunan kolej, üstün zekâlı/yetenekli bireylerin yüksek potansiyellerini harekete geçirmek, geleceğin mucitlerini, bilim adamlarını yetiştirmek, ülkemizin kalkınmasını sağlayacak olan bireylerin yok olmasını önlemek amacıyla bu programı başlatmıştır. Renzulli Learning öğretim sistemini kullanarak üstün yetenekli öğrencilere eğitim vermektedir. Ayrıca hafta sonu kurslarıyla da zenginleştirme çalışmalarını devam ettirmektedirler.

Zenginleştirme Etkinlikleri Şöyledir; a. Teknoloji Tasarım

b. Fen Bilgisi c. Matematik

d. Bilgisayar Destekli İngilizce e. Düşünce Becerilerini Geliştirme f. Duygusal ve Sosyal Gelişim g. Hafıza Teknikleri

h. Resim ve Sanat Atölyeleri i. Drama Çalışmaları

j. Özel İthal Edilmiş Zekâ Geliştirici Materyallerle Atölye Çalışmaları k. Hayal Odası Çalışmalarıdır.

Doğa Koleji Üstün Zekâlılar İlköğretim Okulu: Türkiye’de ilk defa bir okul adı Üstün Zekalılar İlköğretim okulu olarak kullanılmıştır. Üstün zekâlılar müdürü, üstün zekâlılar eğitim koordinatörü, üstün zekâlılar eğitim koordinatör yardımcısı ve öğretmenleriyle birlikte üstün yetenekliler ile ilgili çalışmalar başlatılmıştır. Öğretmen veya

bilirkişi tavsiyesi sonucunda başvuruda bulunan öğrenciye uzmanlar tarafından yapılan WİSC-R testi sonucunda istenilen puan alınırsa öğrenciyle yapılacak mülakat sonucunda öğrenci okula kabul edilir.

Öğrencilere, teste dayalı eğitim yerine entelektüel seviyeyi geliştirici, alana yönelik çalışmalar ve projeler içeren, uygulamalı ve hedefe yönelik eğitim verilmektedir. Akademik programda ise; gelişmiş dil eğitimi, matematik ve fen konuları üzerinde ağırlıklı eğitim verilmektedir. Kurumun müfredat geliştirme çalışmalarının temelinde tam öğrenme, zenginleştirme, hızlandırma, analiz ve sentez sistemlerinin derslere yayılması vardır. Öğrencilerin yaratıcı yeteneklerinin geliştirilebilmesi için; takım çalışması gerektiren stüdyo sanatları, drama, sinema ve müzik gibi dersler verilmektedir.

2.1.8.7 Orta Öğretim Kurumlar  

TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi: 1990 yılında ünlü girişimci ve iş adamı Sezai Türkeş, eşi İnanç Türkeş’in adını yaşatacak, maddi olanakları sınırlı üstün/özel yetenekli çocukların eğitileceği bir okul açmak için bir vakıf kurdu. Belirlenen amaç doğrultusunda eğitim vermekte iken, 1996 Ocak ayında maddi güçlükler baş gösterdi ve inşaat çalışmalarına ara verildi. 1997 yılında uygulamaya konan zorunlu sekiz yıllık eğitim, okulun ortaokul bölümünün kapanmasına yol açtı, öğrenci kaynağına sınırlama getirdi. Türk Eğitim Vakfının desteğiyle 10 Temmuz 2002 tarihinden itibaren eğitim öğretime aralıksız olarak devam etmektedir. Anadolu Lisesi müfredatı uygulanarak yabancı dille eğitim verilmektedir. Üstün ve özel yeteneklilere uygun etkinlikler sürdürülmektedir. TC vatandaşı, maddi durumu yetersiz üstün zekâ ve yetenekte olan öğrenciler, öğrenci seçme heyetince belirlenmektedir. Seçme işlemleri, 2009 yılana kadar sadece MEB Rehberlik Araştırma Merkezleri’nden bildirilen, hem yetenekli hem de maddi durumu yetersiz öğrenciler arasından sınav yaparak birinci aşamayı geçmekte ve okulun ikici aşama sınavına katılmaya hak kazanmaktadır. İlk defa 2003-2004 öğretim yılında dışarıdan başvuru kabul edilmiş ve gerekli kriterleri karşılayan ücretli öğrenciler de öğrenime başlamıştır. İki aşamayı başarıyla geçen öğrenciler, daha sonra birlikte, bir hafta süreli kamp dönemine katılmaktadır. 339 mezunundan 336’sı yurt içi ve yurt dışı Üniversitelerinde öğrenimlerini sürdürmektedir.

Benzer Belgeler