• Sonuç bulunamadı

BULGULAR ve YORUMLAR

20. Öğrencilerin bilim ve bilim insanına yönelik tutumları okul dışı bilimsel aktivitelere katılım düzeylerine göre incelendiğinde okul dışı bilimsel aktivite olarak bilim

5.2. ÖNERİLER

yüksek olduğu görülür. 

 

5.2. ÖNERİLER  

1. Öğrencilerin kafalarındaki bilim insanı modeli gördükleri resimlerden etkilenebilmektedir. Ders kitaplarındaki bilim insanı resimlerinden öğrenciler çok etkilenmektedirler, bu nedenle özellikle ders kitapları, medya, internet kaynakları, yardımcı ders kaynakları gibi öğrencilerin bilim insanına yönelik imajını etkileyen kaynaklar konu alanlarına göre bilim insanlarına ve onların çalışmalarına yer vermeli ve kullandıkları figürleri öğrencilerin bilime ve bilim insanına yönelik olumlu imajlarını geliştirecek şekilde düzenlenmelidir. Hatta öğrencilerde yanlış imajı düzeltmek için bu tarzda kaynaklar da kullanılabilir.

2. Öğretmenler derslerinde eşit sayıda bilimsel alanda başarılı olmuş bay ve bayan bilim insanlarını sunabilirler ve bilim insanlarınca üretilmiş aktivitelerin çeşitliliğini tartışabilirler. Böylesi teknikler tipikleşmiş bilim ve bilim insanı imajını ortadan kaldırabilir.

3. Genel çerçevede düşünüldüğünde ülkemizde görsel ve işitsel medyanın insanlar üzerinde etkisi tartışılmaz bir konumda medyada bilim insanı motifleri kullanarak gerçekleştirilen programlar sayesinde şu an ki bozuk imajı düzeltmede önemli sonuçlara ulaşılabilir.

4. Bilim insanlarının hayat hikâyelerine daha çok yer verilmelidir. Her yaştaki öğrenci seviye ve ihtiyaçlarına uygun kitaplar basılmalı bu yolla hem bilim insanları öğrencilere çok erken yaşlarda tanıtılabilir hem de bilim ve bilimin doğası konusu farklı uygulamalarla öğrencilere verilebilir.

5. Bilimin sadece laboratuvar ile sınırlı kalmadığı dış ortam şartlarında da farklı bilimsel aktivitelerin yapılabilirliği çeşitli sınıf dışı etkinliklerle geziler, gözlem, inceleme ve araştırmalar yapılmalıdır.

6. Öğrenciler üzerinde doğru imaj oluşabilmesi ayrıca kendilerine model olarak alabilmeleri açısından Üniversiteler bünyesinde uygulama merkezleri kurulmalı öğrenciler ilgi duydukları alanlarda bilim insanları ile çalışmalar yapabilmelidir.

7. Öğrencilerin bilimin tarihsel gelişimini görebilecekler o ortam şartlarında deneyleri tekrarlayabilecekleri uygulamalı bilim müzeleri kurulmalı ve öğrencilerin bu alanlardan faydalanabilmesi sağlanmalıdır.

 

8. Her yaş grubundaki öğrencilerin yaş seviyelerine uygun süreli yayınlara ulaşabilme imkanları artırılmalı okullara ilgili yayınlar ve uygulamalı bilim dersleri oluşturulmalıdır.

9. Çalışmanın kapsamı genişletilerek daha fazla örneklem ile ve farklı öğretim kademelerini de katarak araştırma genişletilebilir.

           

KAYNAKLAR

Akarsu, F. (1991). Enderun: The Palace School for the Gifted. European Council for High Ability (ECHA), Netherlands.

Akarsu, F. (2001). Üstün Yetenekli Çocuklar. Ankara: Eduser Yayınları+

Akarsu, F. (2004). Üstün Yetenekli Çocuklar Politika Önerileri Komisyonu Ön Raporu. İstanbul: Çocuk Vakfı Yayınları.

Akkanat, H. (2004). Milli Eğitim Bakanlığı Dergisi. Sayı 103 sayfa 178. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınevi

Ataman, A. (2003). Özel Gereksinimli Çocuklar ve Özel Eğitime Giriş, Ankara: Gündüz Eğitim ve Yayıncılık.

Ataman, A. (2005). Özel Eğitime Giriş. (2.Basım). Ankara: Gündüz Eğitim Yayıncılık. Ayaş, A. P. (2007). Fen ve Teknoloji Öğretimi. Editör: Salih Çepni. Ankara: Pegem A

Yayıncılık

Barman, C. (1997). Students’ Views of Scientist and Science: Results from A National Study. Science and Children, 35, 18.23

Bora, N., Arslan, O., Çakıroğlu, J., 2006. Lise Öğrencilerinin Bilim ve Bilim İnsanı Hakkındaki Görüşleri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 31 (1), 32.34. Budak, İ. (2007). Matematik’te Üstün Yetenekli Öğrencileri Belirlemede Bir Model,

Yayınlanmamış Doktora Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.

Buldu, M. (2006). Young Children’s Perceptions Of Scientists. A Preliminary Study Educational Research. 48(1), 121.132.

Burton, G.M. Huber, R.A. (1995). What Do Children Think Scientist Look Like? School Science and Mathematiccs, 95 (7), 371.376.

Chambers, David Wade (1983). Stereotypic Images of the Scientist: The Draw A Scientist Test. Science Education, 67 (2), 255.265.

Ciğerci, Z. C., (2006). Üstün Yetenekli Olan ve Olmayan Ergenlerde Benlik Saygısı, Başkalarının Algılaması ve Psikolojik Belirtiler Arasındaki İlişki, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.

Cutts, E., N, Moseley, N. (2004). Üstün Zekalı ve Yetenekli Çocukların Eğitimi. (2. Baskı) İstanbul: Özgür Yayınları.

Çakın, N. (2005). Bilim ve Sanat Merkezine Zihinsel Alandan Devam Eden Öğrencilerin Akranları ile Okul Başarıları Açısından Karşılaştırılması, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyonkarahisar. Çaylak, B. (2009). BİLSEM’ de Uygulanan Fen Bilgisi Etkinliklerinin İncelenmesi,

Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İnönü Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Malatya.

Çelik, Z. (1998). WPPSI Zeka Testi Ön Uyarlama Çalışması, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.

Çelikdelen, H. (2010) Bilim Sanat Merkezlerinde Bilim Birimlerinden Destek Alan Üstün Yetenekli Öğrencilerin Kendi Okullarında Fen ve Teknoloji Dersinde Karşılaştıkları Güçlüklerin Değerlendirilmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Özel Eğitim Ana Bilim Dalı, Konya.

Çepni, S. Gökdere, M. ve Küçük M. (2002). Zihinsel Alanda Üstün Yetenekli Öğrencilere Yönelik Purdue Modeline Dayalı Fen Alanında Örnek Etkinlik Geliştirme, 5. Ulusal Fen ve Matematik Eğitimi Kongresi Bildiriler Kitabı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, 69.73. Ankara.

Dağlıoğlu, E. H. (1995). İlkokul 2.5 Sınıflara Devam Eden Çocuklar Arasından Üstün Yetenekli Olanların Belirlenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Dağlıoğlu, E. H. (2002). Anaokuluna Devam Eden 5.6 Yaş Grubu Çocuk Arasından Matematik Alanında Üstün Yetenekli Olanların Belirlenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans tezi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Davaslıgil, Ü. (2004). Durum Tespit Komisyonu Ön Raporu. İstanbul: Çocuk Vakfı Yayınları.

Demirbaş, M. (2009). Bilim ve Sanat Merkezlerinde Öğrenim Gören Öğrencilerin Bilim Adamı İmgeleri. Türkiye Üstün Yetenekli Çocuklar 3. Ulusal Kongresi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.

Doğan, Z. (2009). İlköğretim Düzeyindeki Öğrencilerde ve Üstün Yeteneklilerde Kavram Gelişimi: Buharlaşma, Yoğunlaşma ve Kaynama Kavramları. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Ortaöğretim Fen Ve Matematik Alanlar Eğitimi Anabilim Dalı, Trabzon.

Dönmez, N.B.(2004). Bilim Sanat Merkezlerinin Kuruluşu ve İşleyişinde Yapılması Gereken Düzenlemeler, I. Türkiye Üstün Yetenekli Çocuklar Kongresi, Bildiriler Kitabı, 69.73. İstanbul: Çocuk Vakfı Yayınları.

Düztepe, Ş. 2004. Araştırmalarda Bilimsel Yöntemin Kullanılması ve Araştırmanın Temel Aşamaları. Havacılık ve Uzay Teknolojileri Dergisi, 1(3), 49.53.

Enç, M. (1979).Özel Eğitimin Gerekçesi. Üstün Beyin Gücü Gelişimi ve Eğitimleri Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yayınları No:83. Ankara, Sayfa: 285. 338 Enç, M. (2005). Üstün Beyin Gücü. (4. Basım). Ankara: Gündüz Eğitim ve Yayıncılık Erkorkmaz, Z. (2009) İlköğretim 1. Kademe Öğrencilerinin Bilim insanına İlişkin

Görüşlerinin Belirlenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı, Isparta

Finson, K. D. 2002. Drawing a Scientists: What We Do and Do Not Know After Fifty Years Of Drawing. Science and Mathematics, 102 (7), 335.345.

Flick, Larry (1990). Scientist In Residence Program Improving Childiren’s Image Of Science And Scientists. School Science And Mathematics. 90 (3), 204.214.

Fort, D.C., Vanny, H.L. (1989). How Students See Scientists: Mostly Male, Mostly White, and Mostly Benevolent. Science and Children, 26 (8), 8.13.

Goleman, D. (1996). Duygusal Zeka Neden IQ’dan Daha Önemlidir?. İstanbul: Varlık Yayınları.

Gökdere, M. Çepni, S. (2004) Üstün Yeteneklilerin Fen Öğretmenlerine Yönelik Hazırlan Bir Hizmet İçi Eğitimin Çalışması, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 3(3)271.296. Güler, T. Akman, B. (2006). 6 Yaş Çocuklarının Bilim ve Bilim İnsanı Hakkındaki

Hoover, M.S. (1989). The Purdue Three.Stage Enrichment Model as Applied to Elementary Science for the Gifted, School Science and Mathematics, 89, 3. 244.250.

Jones, M. G., Wheatley, J. (1990). Gender Differences In Teacher.Student Interactions In Science Classrooms. Journal of Research in Science Teaching. 27, 861.874

Kaptan, F. (1999). Fen Bilgisi Öğretimi. İstanbul: Milli Eğitim Yayınevi.

Kavak, Gözde Kibar (2008). Öğrencilerin Bilime Ve Bilim İnsanına Yönelik Tutumlarını Ve İmajlarını Etkileyen Faktörler. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Eğitim Programları ve Öğretimi Bilim Dalı, Konya.

Keat, R. and Urry, J. ( 1994 ). Bir Bilim Olarak Sosyal Teori. ( Çev: N. Çelebi ). Ankara: İmge Yayınları,

Kneller, F. George. ( 1978 ). Bir İnsan Çabası Olarak Bilim. ( Çev: İsmet Özel ). Columbia Un4ersity Press, 2.29.

Koçyiğit, E. (2002). Aynı Tutumu Ölçmeye Yönelik Olarak Hazırlanmış Likert Tipi Ölçekle İki Farklı Metrik Ölçeğin Psikometrik Özeliklerinin Karsılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı, Ankara.

Kozcu Ç, Nevin S, Burcu; Göçmen Taşkın, Belgin (2007). İlköğretim 3. Kademe Öğrencilerinin Fen Bilgisi Dersine Yönelik Tutumlarının Belirlenmesi. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. 5(4), 637.655.

Köksal, A. (2007). Üstün Zekalı Çocuklarda Duygusal Zekayı Geliştirmeye Dönük

Program Geliştirmeye Çalışmaları. Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Kurt, L. (2006), BİLSEM’ Nde Görevli Fen Bilimleri Öğretmenlerinin Destek Eğitimi Aşamasında Karşılaştıkları Problemleri Tespiti. Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Ortaöğretim Fen ve Matematik Eğitimi Bilim Dalı, Trabzon. Lederman N.G. (1992) “Students’ and Teachers’ conceptions of the nature of science: A

review of the research J. Res. Sci. Teac. 29(4). pp 331.359.

Lederman, N.G. (1999). Teachers' understanding of the nature of science and classroom practice: Factors that facilitate or impede the relationship. Journal of Research in Science Teaching, 36(8), 916.929.

Mead, M. & Metreaux, R. (1957). The Image of Science Among High School Students. Science, 126, 384–390

MEB (2008). BİLSEM Yönergesi.

MEB, (2006). İlköğretim Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzu (6.7.8.Sınıflar) , Ankara: MEB Yayınları.

Muşlu, A., Macaroğlu E., (2006). İlköğretim İkinci Kademe Öğrencilerinin Bilim ve Bilimsel Süreç Kavramlarına İlişkin Algıları. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 6 (1), 203.229.

Odell, M.R.I. Hewett, P., Bowan, J., Boone, W.J. (1993). Stereotypical Images of

Scientist: A Cross.Age Study. Paper Presented at the 41st annual National Meeting of the National Science Teachers Association, Kansas City, MO.

Oğuz, A. (2007). “Sen Hiç Bilim Adamı Gördün mü?” 6. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu, 1 (1), 43.48.

Ortaş, İ. (2002). Bilim, Bilim İnsanı ve Bilimsel Etik. Bilim, Eğitim ve Düşünce Dergisi, 2 (2), 12.14.

Ortaş, İ. (2004). Öğretim Üyesi ya da Bilim İnsanı Kimdir? . P4olka, 3 (12), 11.l6. Oruç, M. (1993). İlköğretim Okulu 3. Kademe Öğrencilerinin Fen Tutumları ile Fen

Başarıları Arasındaki İlişki. Yayınlamamış Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Öcal, E. (2007). İlköğretim 6, 7, 8. Sınıf Öğrencilerinin Bilim insanı Hakkındaki imaj ve Görüşlerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Ryder, J. Leach, J. and Dr4er, R. (1999) “Undergraduate Science Students” Images of Science” J.Res. Science. Teaching. 36(2). pp 201.219.

Renzulli, J.S. (1986) . The Three – Ring Conception Of Giftedness : A Developmental Model Or Creat4e Product4ity. Cambridge Press.

Renzulli, J.S. (1999). What is thing Called Giftedness and How Do We Develop it? A Twenty.F4e Year Perspect4e, Journal for the Education of Gifted,

Smith, Denise Patricia (1996). Submitted In Partial Fulfillment Of The Requirements For The Degree Of Master Of Science In Science Teaching In The Graduate School Of The Texas Wowans’s Un4ersity. Texas Woman’s Un4ersity, Chemistry and Physics, Master Thesis, UMI Number: 1382871

Standen, A. ( 1997 ). Bilim Kutsal Bir İnektir. ( Çev: Burçak Dağıstanlı) İstanbul: Şule Yayınları

Şirin, M.R. (2004). Bence Biz. İstanbul: Çocuk Vakfı Yayınları

Tannenbaum, J.A. (2002). A History of Giftedness in School and Society, International Handbook of Giftedness and Talent, Second Edition, Elsevier Science, Oxford, UK, 3.23.

Toğrol Yontar, A. (2000). Öğrencilerin Bilim İnsanı ile İlgili İmgeleri. Eğitim ve Bilim, 25(118), 49–57.

Toraman, S.Ö. (2009). BİLSEM’ e Devam Eden ve Etmeyen İlköğretim 12 Yaş Çocuklarının Saldırganlık, Atılganlık, Çekingenlik ve Mizah Özelliklerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara

Türkmen, L. 2006. Fen.Teknoloji Okuryazarlığı. (1. Basım) Ankara: Pegema Yayıncılık. Tunç, T. ve Ark. (2008). Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Fen ve Teknoloji Öğretmen

Kılavuz Kitabı. Ankara: Ada Matbaacılık. TDK Terimler Sözlüğü, 2008

Vural, B. (2004), Öğrenci Merkezli Eğitim ve Çoklu Zekâ. İstanbul: Hayat Yayıncılık. Yapıcı, M. (2005). Bilim ve Bilim İnsanının Nitelikleri. Bilim, Eğitim ve Düşünce Dergisi,

5 (1). 19.20.

Yaşar, Ş. 1998. Çağdaş Bilim Anlayışı. In: Çağdaş İnsan Çağdaş Yaşam, (Can, G. Suğur, N. Yürük, A. T. Bayrak, Ç. Suğur, S. Türküm, S. Karakul, S.) – Ed. Can, G. 155.160. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayınları, No: 45, 146 s. Eskişehir. Yetim, N. ( 1996 ). Farklı Toplumsal Kümelerde Bilim ve Bilim Adamı İmgesi.

Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mersin.

Yıldırım, C. ( 1979 ). Bilim Felsefesi. İstanbul: Remzi Kitabevi Yayınları, 13.16

Yıldırım İ. (2005). Psikolojik Danışma ve Rehberlik (6. Baskı), Ankara: Pegem A Yayıncılık.

YÖK/Dünya Bankası Milli Eğitimi Geliştirme Projesi.(1997a). Fizik Öğretimi. Ankara. YÖK/Dünya Bankası Milli Eğitimi Geliştirme Projesi.(1997b). İlköğretim Fen Öğretimi.

Yvonne, Y. H. F. ( 2002 ). A comparat4e study of primary and secondary school students’ image of scientist. Research in science and Technological Education. Vol.20.no.2 199.207          

Benzer Belgeler