• Sonuç bulunamadı

Bu bölümde literatürde yer alan konu ile ilgili araştırmalar özetlenmiştir. Öztürk (1993) tarafından yapılan, tüketicilere yönelik satış tutundurma faaliyetleri ve planlama süreci konulu araştırmada, tüketim malları üreten işletmelerin pazarlama stratejileri içinde tüketicilere yönelik satış geliştirme faaliyetleri hakkındaki tutum ve görüşlerinin öğrenilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın verileri 99 işletme yöneticisinden anket yoluyla toplanmıştır. Elde edilen veriler analiz edilmiştir. Araştırmanın sonunda araştırmacı, dayanıksız tüketim malı üreticilerinin müşterilere yönelik satış tutundurma faaliyetleri yapmaya daha eğimli oldukları, işletmeler açısından en önemli tutundurma faaliyetinin reklam olduğunu, satış geliştirmenin de ikinci derecede önemli olduğu, satış geliştirme faaliyetleri içinde de aracılara yönelik faaliyetler, müşterilere yönelik satış geliştirme faaliyetlerinden biraz daha önemli olduğu sonucuna ulaşmıştır.

Vural vd. (1996) tarafından yapılan, Ankara’daki hazır giyim firmalarının ürün tutundurma faaliyetleri konulu araştırmalarında, Ankara’daki hazır giyim firmalarının ürün tutundurma faaliyetleri konusunda tutumlarının öğrenilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın verileri 17 işletme yöneticisinden anket yoluyla toplanmıştır. Elde edilen veriler analiz edilmiştir. Araştırmanın sonunda araştırmacılar, Ankara’daki hazır giyim işletmelerinin kişisel satışı benimsediği, pazar yapısına uygun reklam yapıldığı, dergi ve gazetelerin hazır giyim sektörü için uygun iletişim araçları olarak benimsendiği sonucuna ulaşmışlardır.

Özgöz (2005) tarafından yapılan, dış pazarlara açılma sürecinde KOBİ’lerin uyguladıkları pazarlama iletişimi yöntemleri konulu araştırmada, Mermer sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin uygulayabilecekleri pazarlama iletişimi yöntemlerini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmanın verileri İzmir 11. Uluslar arası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarındaki 106 katılımcı KOBİ’den anket yoluyla toplanmıştır. Elde

edilen veriler analiz edilmiştir. Araştırmanın sonunda araştırmacı, KOBİ’lerin dış pazarlara açılma da kullanacakları en etkili dışa açılma yönteminin doğrudan satış olduğuna inandıkları, bu süreçte kullandıkları pazarlama iletişimi yöntemlerinin de ağırlıklı olarak uluslar arası fuarlar olmak üzere internette pazarlama olduğu sonucuna ulaşmıştır.

Demirkan (2006) tarafından yapılan, tekstil ve hazır giyim endüstrisi için yeni pazarlama tekniklerinin önemi konulu araştırmada, müşterilerin elektronik ticaret yoluyla hazır giyim ürünlerini internet üzerinden alma eğilimlerinin saptanabilmesi ve müşterilerin bu konudaki düşüncelerinin belirlenebilmesi ve hazır giyim markaları bulunan tekstil firmalarının elektronik ticarete geçiş ile ilgili düşüncelerinin alınması amaçlanmıştır. Araştırmanın verileri 326 müşteri ve 18 işletme yöneticisinden anket yoluyla toplanmıştır. Elde edilen veriler analiz edilmiştir. Araştırmanın sonunda araştırmacı, işletmelerin elektronik ticarete müşterilerin hazır olmadığını düşünmekte, buna karşılık müşterilerin yeterli güvenlik önlemleri alındığı takdirde internetten alışveriş yapabilecekleri sonucuna ulaşmıştır.

Yücel (2006) tarafından yapılan, ihracat pazarlaması stratejilerinin firma performansı üzerine etkileri konulu araştırmada, Ankara’da hazır giyim sektöründe ihracat faaliyetinde bulunan işletmelerin pazarlama stratejileri ile performans arasındaki ilişkileri belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmanın verileri 76 işletme yöneticisinden anket yoluyla toplanmıştır. Elde edilen veriler analiz edilmiştir. Araştırmanın sonunda araştırmacı, tutundurma karması stratejilerinden; reklam ve satış tutundurma araçlarının dış pazarlara uyarlanması, kişisel satışın, fuar ve sergilere katılmanın, satış tutundurmasının ve reklamın sıklıkla kullanılmasının performansı artırıcı faktörler olduğu sonucuna ulaşmıştır.

Zhumatayeva (2006) tarafından yapılan, küçük ve orta ölçekli işletmelerde tutundurma faaliyetleri konulu araştırmada, Kazakistan’daki KOBİ’lerin tutundurma yöntemlerini kullanıp kullanmadıklarını eğer kullanıyorlarsa tutundurma karmasını oluşturan “reklam, kişisel satış, satış geliştirme ve halka benimsetme” nin öncellikle hangilerini, hangi amaçlara ulaşmak için tercih ettiklerini incelemek amaçlanmıştır. Araştırmanın verileri 64 işletme yöneticisinden anket yoluyla toplanmıştır. Elde

edilen veriler analiz edilmiştir. Araştırmanın sonunda araştırmacı, Kazakistan’daki KOBİ’ler sektörlere ayrılmaksızın tutundurma faaliyetlerini uyguladıkları, araştırmaya katılan KOBİ’lerin tutundurma faaliyetlerinden en çok reklamı tercih ettikleri, en az da halkla ilişkileri kullandıkları, en fazla kullandıkları reklam aracının televizyon olduğu, en az kullandıkları reklam aracının ise internet olduğu, en çok kullandıkları satış geliştirme aracının fiyat indirimleri olduğu sonucuna ulaşmıştır.

Güngör (2006) tarafından yapılan, küçük ve orta ölçekli işletmelerin karşılaştıkları pazarlama problemleri ve çözüm önerileri konulu araştırmada, Niğde’deki KOBİ’lerin karşılaştıkları pazarlama problemlerinin tespit etmek ve çözüm üretmek amaçlanmıştır. Araştırmanın verileri 86 işletmeden anket yoluyla toplanmıştır. Elde edilen veriler analiz edilmiştir. Araştırmanın sonunda araştırmacı, Niğde’deki KOBİ’ler için en önemli pazarlama sorunlarının fiyat ve pazar analizi ile ilgili oldukları, dağıtım kanalı, tutundurma ve mamulle ilgili sorunlarlada karşılaştıkları, sorunların birçoğunun başlıca sebebinin nitellikli işgücünün olmamasından kaynaklandığı tespit edilmiş. Nitelikli işgücünün istihdam edilmesinin gerekli olduğu, pazarda rekabet gücünü arttırmak isteyen KOBİ’lerin reklam, halkla ilişkiler ve diğer tutundurma faaliyetleri için bütçe ayırmaktan kaçınmamaları gerektiği, KOBİ’lerin sadece iç pazarda değil dış pazarlarda da ürünlerini satışa sunmaları gerektiği, gelecekte de var olmak isteyen KOBİ’lerin Ar-Ge çalışmalarına ağırlık vermeleri ve teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeleri gerektiği sonucuna ulaşmıştır.

Düzgün (2007) tarafından yapılan, hazır giyim işletmelerinin kriz dönemlerinde uyguladıkları pazarlama stratejileri konulu araştırmada, hazır giyim işletmelerinin kriz dönemlerinde uyguladıkları pazarlama stratejilerini ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Araştırmanın verileri 369 hazır giyim işletmesinden anket yoluyla toplanmıştır. Elde edilen veriler analiz edilmiştir. Araştırmanın sonunda araştırmacı, İstanbul’da faaliyet gösteren hazır giyim işletmelerinin, uzun faaliyet sürelerine dayanan tecrübelerine rağmen çeşitli boyutlarda kriz yaşadıkları tespit edilmiştir. Yaşanan bu krizlerin en az zararla atlatılabilmesi için işletme yöneticilerinin değişen tüm çevre faktörlerini göz önünde bulundurarak, uygun pazarlama stratejilerini de kullanmalarına bağlı olduğu sonucuna ulaşmıştır.

Karakuş (2008) tarafından yapılan, İstanbul ilinde faaliyet gösteren hazır giyim işletmelerinin ürün tutundurma faaliyetlerinde reklamın yerinin ve öneminin incelenmesi konulu araştırmada, İstanbul ilinde faaliyet gösteren hazır giyim işletmelerinde reklam faaliyetlerinin organizasyonun hangi boyutta olduğunu ortaya koymak amaçlamıştır. Araştırmanın verilerine 50 işletmeye uygulanan anket yoluyla ulaşılmıştır. Elde edilen veriler analiz edilmiştir. Araştırmanın sonunda araştırmacı, İstanbul ilinde faaliyet gösteren ve araştırma kapsamında yer alan hazır giyim işletmeleri için reklamın önemli bir tutundurma faaliyeti olduğu, işletmelerin tutundurma faaliyetlerinden en çok reklamı ve kişisel satışı kullandıkları ve en etkili tutundurma faaliyetinin reklam olduğunu düşündükleri sonucuna ulaşmıştır.

Benzer Belgeler