• Sonuç bulunamadı

Sadettin KILIÇ (2014) İletişimin Önemi Kitle İletişim Araçlarının Gelişim ve Sosyal Medyanın Siyasal İletişimi Etkileme Rolü isimli çalışma yapmıştır. Bu çalışmada, iletişimin önemi, kitle iletişim araçlarının gelişim süreci ve sosyal medyanın siyasi iletişimi etkileme rolü üzerine yapılan bir incelemedir. İnsanlık tarihiyle birlikte başlayan iletişimin, birey hayatındaki önemi vurgulandıktan sonra, kitle iletişim araçlarının tarihsel süreci anlatılmıştır. Teknolojinin gelişimiyle birlikte kitle iletişim araçlarında gelişim olduğu ve kitlelerin sosyal, kültürel, siyasal ve çağdaş demokrasi anlayışlarına önemli katkılarda bulunduğu belirtilmiştir. 20. Yüzyılın son çeyreğinde internetin geliştirilmesiyle kitlesel iletişim yeni boyut kazandığı, bireylerin siyasal katılımını artırdığını, siyasal yöneticilerin kitlelerle daha kolay ve hızlı iletişim kurabilme olanağını sağladığı ve siyasal denetimi daha güçlendirdiği tespit edilmiştir. Günümüzde sosyal medyanın hayatın her alanında etkin olduğunu, gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkenin siyasal yöneticileri, seçim kampanyalarında siyasal iletişimde bu araçlardan yararlandıkları ve gelecekte

siyasal kampanyaların bu araçlar üzerinden yürütüleceği ön görüsünde bulunulmuştur (Kılıç, 2014: 7).

Özgür Aydemir (2010) Kitle İletişim Araçlarının Gençler Üzerindeki Etkileri, isimli çalışma yapmıştır. Bu çalışmada; İnsanları diğer canlılardan ayıran özelliklerden birisi de kendilerine ait bir kültür içerisinde yaşayabilme yeteneğidir. Kültürlerin büyüyüp gelişmesinde en önemli araç ise dildir. Dil, kültürün temel taşıyıcısı olup canlı, değişken ve en önemlisi sosyal bir olgudur. Bireyler dil yardımı ile anlaşır ve onun sayesinde birbirleriyle iletişim kurarlar. İletişim en genel tanımıyla; birimler arası bilgi alış verişidir. Günümüzde kişiler arası iletişimin gerçekleşmesini sağlayan en önemli kurumun medya olduğunu söyleyebiliriz. Medyanın temel işlevi bilgi aktarımı olmasına rağmen, günümüzde üstlendiği bu rolün haricinde de; eğitim, eğlence, alışveriş gibi birçok işlevi bulunmaktadır. Kitle iletişim araçları bu noktada toplumların kültürel yapısını da olumlu ve olumsuz yönlerde etkilemektedir. Bu çalışmada; kitle iletişim araçlarının bireyler üzerine olan etkisi anket tekniği yardımıyla incelenmiştir. Bu çerçevede çalışmanın ilk iki bölümünde kitle iletişim araçları, kültür, kültürel kalıplar ve temel iletişim kuramları ile ilgili kavramlar ayrıntılı bir biçimde açıklanarak literatüre uygun bir alt yapı hazırlanmıştır. Anket araştırması için “Kütahya” ili merkez olarak seçilmiş ve farklı kuşaklardaki bireylerin medyadan ne yönde etkilendikleri elde edilen istatistiki sonuçlar analiz edilerek yorumlanmıştır (Aydemir, 2010: 7).

Mustafa Alp (2017) Kitle İletişim Araçlarının Genç Seçmenlerin Siyasi Tercihleri Üzerindeki Etkisi, isimli çalışmasında günümüzde pazarlama kavramı ticari anlamda kullanımından daha geniş bir anlam ifade etmektedir. Buna göre fikirler ve kişiler de pazarlanabilir. Siyasi kişi ve kurumlar da pazarlama biliminden ve teknolojiden aktif olarak faydalanmaktadır. Bu bağlamda kitle iletişim araçlarının siyasi tercihler üzerindeki etkisinin ölçülmesi önem arz etmektedir. Çalışmanın amacı kitle iletişim araçlarının genç seçmenlerin politik tercihi üzerindeki etkisini ölçmektir. Bunun için kitle iletişim araçları ölçeğinin değişkenleri televizyon, radyo, gazete/dergi, internet ile davranışsal niyetler ölçeğinin değişkenleri önerme/yönlendirme ve oy verme niyeti arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Bu amaca ulaşmak için, Balıkesir Üniversitesi öğrencileri arasından kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen 404 öğrenci ile yüz yüze anket yöntemiyle bir uygulama

gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda kitle iletişim araçlarının önerme/yönlendirme üzerinde etkisi olduğu ancak oy verme niyeti etki etmediği belirlenmiştir. Ayrıca “seçmenlerin aylık harcamaları” ile “kitle iletişim araçları” ve “kullanılan oy sayısı” ile “önerme/yönlendirme” arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Araştırmanın sonuçları temel alınarak araştırmacılara ve siyasi kişi/kurumlara bazı önerilerde bulunulmuştur (Alp, 2017: 7).

Murat Kuyumcu (2017) Çağdaş Dünyanın Yeni Kitle İletişim Araçları, isimli çalışmasında günümüz dünyası içerisinde gerçekleşen teknolojik gelişmeler ve de bu gelişmelerle birlikte ortaya çıkan değişimler gündelik yaşamın her alanında kendisini göstermektedir. Yaşanan teknolojik gelişimlerin etki alanı kitle iletişim araçlarını ve de onların kullanım alanlarını da kapsamaktadır. Bugün, özellikle internetin sağladığı olanakların artmasıyla birlikte kitle iletişim koşulları ve araçları yeni yapılarıyla tanımlamaktadır. Artık bireyler kitle işletişim araçlarının takip edeni konumundan öteye geçerek araçların yöneticisi ve yönlendiricisi konumuna gelmiştir. Yaşanan teknolojik gelişmelerin ardından geleneksel kitle iletişim araçlarına yönelik yapılan tanımlamalar yeni kitle iletişim araçlarının yapısını açıklayabilmek için yeterli olmamaktadır. Gazete, dergi, televizyon, sinema gibi geleneksel medya araçları olarak tanımlanabilen kitle iletişim araçlarını elinde bulunduran ve bu araçlar sayesinde geniş kitlelere ulaşmayı başaran egemen sınıfların araçlar üzerindeki denetim mekanizmalarının etkisi yeni kitle iletişim araçlarında aynı oranda gerçekleşmemektedir. İnternet çağının bugün geldiği nokta göz önünde bulundurulduğunda, ortalama yaşam şartlarına sahip her bireyin internetin olanaklarından faydalanabildiği söylemek mümkün olacaktır. Kendi enformasyon ağını oluşturan bireyler, sahip oldukları tüm bilgi ve düşüncelerini sınırların olmadığı bir ortam içerisinde paylaşabilmektedir. Bu durum günümüze gelene kadar kabul gören kitle iletişim araçlarının kullanılma amaçlarını ve boyutlarını değiştirmiştir (Kuyumcu, 2017: 7).

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL MEDYA KULLANIM ALIŞKANLARI ÜZERİNE ALAN ARAŞTIRMASI

Bu bölümde araştırmanın metodolojisi, bulgular ve yoruma ilişkin bilgiler yer almaktadır.