• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 2: “TE‘ALLEM EL-‘ARABİYYE” DERS KİTABI SERİSİNİN

2.2. Serinin İncelenmesi

2.2.2. İkinci Sınıf Kitapları

İkinci sınıf öğrenci kitabı içerik olarak diğer kitaplardan farklı gelmektedir. Her ne

kadar aynı girişe sahip olsa da, önsözün ardından verilen bilgiler kitabın hem metot hem de içerik olarak değiştiğini ifade etmektedir. Bu senenin iki kitabı iki bölüm olarak tasarlanmakta, 1. Dönem 1. Bölüme karşılık gelmektedir. Dolayısıyla iki kitap beraber değerlendirilecektir. Her iki bölümün içerik olarak şöyle sınıflandırılmıştır:

86 1. Bölüm (1. Dönem)

a. Günlük iş ve aktiviteler b. Kimlik, aile ve akrabalar c. Yakın çevre ve işlemler 2. Bölüm (2.Dönem)

a. Sağlık ve temizliğe önem vermek b. Tatiller ve dinî ilişkiler

c. Hobiler ve boş vakitleri değerlendirme

Her bölüm 3 kısımdan, her kısım da 4 üniteden oluşmaktadır. Her ünite 3 ders içermektedir. Her kısmın 4. Ünitesi tekrar ünitesidir ve 6 adet tekrar ünitesi vardır. Tekrar üniteleri 2 dersten oluşmaktadır. Toplamda tüm 2. Sınıfta 6 tanesi tekrar ünitesi olmak üzere 24 ünite bulunmaktadır. Toplam ders sayısı 66’dır. Her ünite bol miktarda dil aktivitelerini içeren diyaloglarla başlar ve üç dersten meydana gelir. Bu üç dersin içeriği şöyle belirtilmektedir:

1. Ders:

a. Diyalog ve konuşma alıştırmaları b. Yeni kelimeler ve sesler

2. Ders:

a. Diyalogu anlama, dinleme ve dil yapıları ve dilbilgisi (nahiv) 3. Ders:

a. Sözlü anlatım, Kuran-ı Kerîm, Hadisler ve şiir vs. ezberde olan bilgiler Tekrar ünitelerinde mevcut bulunan iki derste ise okunanı anlama, dilbilgisi yapıları, kelime dağarcığı ve dilsel oyunlar bulunmaktadır.

Kitabın giriş kısmında iletişimsel becerinin dil yapılarıyla geliştirilmesinin hedeflendiği belirtilmektedir. Dolayısıyla bu kitapta konuşma, kendini ifade etme, dil yapılarını sözel

87

olarak kullanabilme, alıştırmaları uygulayabilme, hikâye ve sunum yapma, dinleme ve ezberleme konularına ağırlık verildiği gözlenmektedir. Tüm sene boyunca verilecek olan dil yapılarının sayısı her ünitede 3 adet olmak üzere 66 olarak belirtilmiştir.

İkinci Dönem Kitabının sonunda tüm ünitelerde kullanılan kelime ve kavramlar İngilizce karşılıklarıyla verilmektedir. Kitapta var olan ünitelerin işlenmesi için

öngörülen ders saati 66 saat olarak belirtilmiştir. Çalışma kitabı için toplam süre 48 ders, her iki kitap içinse 114 derstir.

Birinci Dönem öğrenci kitabı 3 tekrar ünitesi ve 9 temel üniteden meydana gelmektedir. Birinci dönem ilk bölümde (Günlük işler ve aktiviteler) bulunan ünitelerin adları Günaydın, Ders Zilinden Önce, Önce Ödevini Yap ve Tekrar Ünitesidir.

Bu ünitelerde öğretilmesi hedeflenen temel konular şunlardır:

Mazi ve muzari fiilin sabah aktivitelerinde ve okula ait kelime ve kalıp ifadeleriyle kullanılması, " اذ " kalıbının öğretilmesi, " ھ" soru edatının olumlu ve olumsuz

cevapla kullanılması, sabah yapılan işlerin resimler yardımıyla karışık verilip hikâye oluşturulması, kelime dağarcığını geliştirme amaçlı Asr suresinin, İngilizcesiyle verilmiş bir şiirin ve bir hadis-i şerifin ezberlenmesidir. Üç ünitede ses olarak tenvin konusu verilmektedir. Tekrar ünitesinde okuduğunu anlama, basit cümle terkibi, kelime eşleştirme, sayıları kullanma uygulamaları yer alır.

Birinci dönem ikinci bölümde (kimlik, aile ve akrabalar) bulunan ünitelerin adları Benim ve Senin Ailen, Amcamı Karşılama, Dedemi Ziyaret ve Tekrar ünitesidir. Bu ünitelerde öğretilmesi hedeflenen temel konular şunlardır:

Ünitelerde milleti, ülkeyi ifade etme kalıplarının kullanılması, adres verme, aile fertleri hakkında bilgi verme, diyalogda verilen bilgilerle kimlik kartı oluşturma, aile hakkında gösteri sunabilme hedefli etkinlikler bulunmaktadır. Bunlara ek olarak “مد # " kalıbının

bir misafiri karşılama atmosferinde kullanılması, tenvin konusunun uygulamalarla kavratılması, " ؟ %&' ( ) ھ " kalıbının kullanılması, basit cümle kurma, " أ " soru kalıbına uygun basit cümlelerde “*+ “ harfi cerini kullanarak cevap verebilme uygulamaları da yer almaktadır. Ayrıca resimler ve bilgiler yardımıyla cümle tamamlama ya da hikâye oluşturma ve dinleme alıştırmaları, İngilizcesi verilen bir

88

hadis-i şerifi, bir şiiri ve Fîl suresini ezberleme çalışmaları da eklenmiştir. Tenvin konusu uygulamalarla gösterilmiştir. Tekrar ünitesinde okuduğunu anlama, kelimelerden cümle kurma, boşluk doldurma, aile fertlerini ve akrabalarını kavrama üzerinde durulmaktadır.

Birinci dönem üçüncü bölümde (yakın çevre ve işlemler) bulunan ünitelerin adları Kırtasiyede, Postanede, Hangi Hayvanı Tercih Edersin ve Tekrar ünitesidir. Bu ünitelerde öğretilmesi hedeflenen temel konular şunlardır:

Ünitelerde, kırtasiye malzemeleri dükkanında, postanede ve hayvan satılan bir dükkânda, ilgili kelimeleri kullanarak alış veriş yapabilme, burada geçen kalıp ifadeleri kavrama amaçlı okuma ve dinleme alıştırmaları bulunmaktadır. Hedef dili kullanma amaçlı renklerin müzekker ve müennes kullanımları, ifadeleri dinleyerek ya da doğru yanlış olarak tasnif ederek kavramak, geçen ünitelere dair verilen soruları cevaplayabilme "ك(-. ھ " kalıbını kullanarak soru sorabilme ve cevap verebilme, kırık çoğul örnekleri ve verilen tüm kelime ve resimleri kullanarak hikâye oluşturma,

İngilizce tercümesi verilen Tîn suresinin, bir hadis-i şerifin ve verilen bir şiirin

ezberlenmesi uygulamaları da yer almaktadır. Tekrar ünitesinde ise üniteler boyunca verilen kelimelerle, okuduğunu anlama, cümle tamamlama, hikâye oluşturma alıştırmaları ile bölümde geçen bilgilerin kavratılması amaçlarını taşımaktadır.

İkinci dönem öğrenci kitabı ise üç tekrar ünitesi ve dokuz temel üniteden meydana

gelmektedir. İkinci dönem birinci bölümde (sağlık ve temizliğe önem vermek ) bulunan ünitelerin adları sağlık kulübü, doktora gitme, iyi bir sağlığa sahip olma ve tekrar ünitesidir. Bu ünitelerde öğretilmesi hedeflenen temel konular şunlardır:

Üniteler, kişisel bakım, hastalıklar ve temizliğe dair ifadeleri, haftanın günlerini kullanabilme, muzari fiilden emir fiil yapma uygulaması, okuduğunu ve duyduğunu anlama, sağlıklı olma adına yapılan eylemleri muzari fiil ile ve “biz” kalıbında kullanma gibi etkinlikler içermektedir. Dil kullanma hedefli sağlık, temizlik ve ilk yardım ile ilgili yapıların, kavramların kullanılarak hikâye oluşturma, resimlerde anlatılan spor aktivitelerini tanımlama, bir hadis-i şerifin, İngilizce karşılığı verilen İnşirah suresinin ve “el” adlı şiirin okunması ve ezberlenmesi uygulamaları da eklenmiştir. Üç ünitede seslendirilerek ve de dilbilgisi konusu olarak “şedde” konusu verilmektedir. Tekrar ünitesinde geçen kelime ve kavramları pekiştirme, ilgili konularda alıştırma yaparak

89

daha iyi kavrama, tanımı verilen kelimeyi bularak okuduğunu anlama hedefli uygulamalar vardır. Bu kitapta karşımıza çıkan bir başka farklılık; hikâye oluşturma alıştırmalarından hemen sonra gelen konuşma uygulamalarıdır. Gerek bireysel, gerekse karşılıklı konuşma yapılma suretiyle verilen konuları ifade edebilme hedefi vardır. Konularla ilgili olması pekiştirmesi bakımından, konuşmaya yöneltmesi dili kullanma açısından oldukça faydalıdır.

İkinci dönem ikinci bölümde (Tatiller ve dinî ilişkiler) bulunan üniteler Haydi Namaza,

Mübarek Ramazan Ayı, Bayram Kutlu Olsun ve Tekrar Ünitesidir. Bu ünitelerde öğretilmesi hedeflenen temel konular şunlardır:

Bu bölümdeki üniteler namaza, Ramazan ayına, bayrama dair kavramların kullanılarak muzari fiilin “ben” ve “biz” şahıslarının kavratılması, konuların okuma ve dinleme alıştırmalarıyla pekiştirilmesi, diyalogla ilgili sorulan sorulara cevap verilerek okuduğunu anlama, yeni kelime ve dil yapılarını dinleyerek anlayabilme hedefli uygulamalar içermektedir. Bunların hemen ardından /0, 0أ , ھ , 1ھ ,*ھ , ھ , 1ھ ,2ھ

zamirlerini cer harfleri ve zarflar, " 30أ , 30أ , 130أ ,40أ ,40أ" zamirlerini resimler ve cümleler yardımıyla kullanabilme, kamp kurmaya dair verilen kelimeler ve ramazan kültürü hakkında bilgi vermeyi amaçlayan resimlerle hikâye oluşturma, İngilizce karşılığı verilen bir hadis-i şerifin, Ramazan adlı bir şiirin ve Kadr suresinin okunması ve ezberlenmesi alıştırmaları gelmektedir. Her bir ünitede sıra ile " ط-ت ,غ-خ ,ص -س"

harflerinin telaffuzu örnek kelimeler ve seslendirme yöntemiyle öğretilmesi amaçlanmıştır. Tekrar ünitesinde cümleleri eşleştirme, resimlerdeki ifadelerle cümleleri eşleştirme, tanımı yapılan kavram ile resmini eşleştirme yoluyla Ramazan ayı ve bayramla ilgili kavramların verilen dil yapıları ve kuralları ile tekrarlama hedeflenmiştir. Tüm ünitelerin hikâye oluşturma alıştırmalarının altında verilen konularla ilgili, resimler ve durumlardan yararlanarak dili kullanma, öğrenilen dil yapılarını ifade edebilme çalışmaları vardır. Arap diline ve kültürüne dair bu konuşmalar öğrenciye kendini ifade edebilme, öğrendiklerini kullanabilme fırsatı vermektedir.

İkinci dönem üçüncü bölümde (hobiler ve boş vakti değerlendirme) bulunan üniteler

Hobin Nedir?, Sahilde, Sirk ve Tekrar Ünitesidir. Bu ünitelerde öğretilmesi hedeflenen temel konular şunlardır:

90

Üçüncü bölüm, hobileri basit isim cümleleri kalıbında, denizde ve sahilde yapılabilen etkinlikleri emir fiille ifade edebilme, emir fiillerin kullanımı alıştırmalarıyla konuyu kavratma, sirkte yapılan etkinlikleri "*-78.أ " kalıbında ifade edebilme hedefli etkinliklerle başlamaktadır. Bu aktivitelerin ardından bazı kırık çoğulların öğretilmesi, cümleleri birleştirerek okuduğunu, dinleyerek duyduğunu anlama, muzari fiili mazi fiile çevirebilme, bir önceki ünitede geçen kelime ve kavramlarla hikâye oluşturma, resimler yardımıyla müfret sayıları ve hobileri kullanma, ingilizce çevirisi verilen “Ben Ressamım” adlı şiiri, bir hadis-i şerifi ve Duha suresini okuma ve ezberleme çalışmaları gelmektedir. Ünitelerde sırasıyla " ظ-ذ ,ق-ك ,ض-د "harflerinin telaffuz farklılıkları örnek kelimeler ve seslendirilerek verilmektedir.

Tekrar ünitesinde özellikle hobilerin ifade edildiği paragrafı okuma ve anlama, verilen sorulara cevap verebilme, tüm kısımda geçen kelimeleri sınıflandırabilme ve eğitsel oyun yer almaktadır. Ünitelerin sonunda konuşma becerisini geliştirmek amacıyla sorulan soru ve verilen durumlara uygun cevaplar verilmesi beklenmekte, gerek kişisel bilgilerle gerekse grup çalışmasıyla dilin iletişim aracı olarak kullanılması hedeflenmektedir.

İkinci sınıf ikinci dönem kitabının sonunda her iki döneme ait ünitelerde yer alan yeni

kelime ve kalıp ifadeler alfabetik sıra ve İngilizce karşılıkları ile yer almaktadır. Ünitelerin adı verilmemiştir. İlk defa yapılan diğer bir uygulamada geçen kelimeler alfabetik olarak yazılmış ve hangi sayfada geçtiği belirtilmiştir.

2.2.2.1. Öğrenci Kitaplarının Değerlendirilmesi

Öğrenci kitapları diğer kitaplarda olduğu gibi diyaloglarla başlamaktadır. Ancak diyalog sonrası alıştırmalar değişmiştir. Resimlerle kelimeleri bulmak yerine yeni kelime ve dil yapılarının cümle içerisinde kullanımı öne çıkmaktadır. Dilbilgisi kuralları açık bir

şekilde örneklerle anlatılmaktadır. Alıştırmalar cümle kurmaya yönelmiştir, dil

yapılarının öğretilmesi hedeflenmektedir. Kitap boyunca dilin işlevselliğini artırmak amacıyla hikâye oluşturma etkinlikleri yoğunluk kazanmaktadır. Ünitelerin en sonunda yer alan aktivitede çeviriye yer verilmekte ve ezberleme öngörülmektedir. Bu kapsamda kitap diğer kitaplarda gözlenen dolaysız metot yerine; seçmeli yöntem denilen her yöntemin iyi taraflarının değişik öğretim ortamlarında uygulanabilmesi anlamına gelen bir metot takip edildiği gözlenmektedir. Yöntem zenginliği ya da yöntemler karması

91

adlarıyla da kullanılan bu metot; sözcük öğretiminde düzvarım yöntemine, dilbilgisi kuralların öğretmede bilişsel yönteme, konuşma becerisi kazandırmada kulak-dil alışkanlığı ve iletişimci yönteme yönelmektedir. Kelime öğretiminde dolaysız metot kullanılmakta; resimler yardımıyla, benzerlik ve farklılıkları belirtme, bir resimde anlatılan olayı sıralama ya da hikâye oluşturma, harf kelime ve cümleyi tamamlama, karşılıklı konuşma, oyun oynama etkinlikleri buna işaret etmektedir. Dil yapılarının açık bir şekilde örneklerle verilmesi hem tümevarım hem de tümden gelim yönteminin yer alması, dil yapılarının öğrenilmesi amacıyla ezber ve çeviriye yer verilmesi, bir örnekten yola çıkarak dilbilgisi kurallarının yeni cümleler yardımıyla öğretilmesi; gramer konusunda bilişsel yöntemin kullanıldığını göstermektedir. Diyaloglar, içerisinde geçen yapıların tekrarlanarak dili kullanma, bu yapıları dinleyerek anlama ve karşılıklı konuşmalara yönlendirme ise seçmeli yöntemin konuşma becerisi kazandırma amaçlı esas aldığı kulak-dil alışkanlığı ve iletişimci yöntemin varlığına işaret etmektedir. Öğrenci kitabı karşılıklı konuşma diyalogları ve alıştırmaları üzerine kurulmuştur. İkili ve grup çalışmaları, gösteri, rol yapma, soru-cevap, dil yapılarının kavratılması amacıyla eğitsel ve dilsel oyunlar öne çıkan tekniklerdir. Öğrenci kitabıyla beraber değerlendirilecek CD çalışmalarında ise; diğer kitaplarda olduğu gibi diyalog bir keresinde tekrar edilmek üzere üç kez okunmaktadır. Ardından dil bilgisi kuralının olduğu örnekli alıştırma seslendirilmekte ve dinleme alıştırması verilmektedir. Son kısımda ise verilen ayetler diyalogda olduğu gibi üç kez okunmaktadır. Dinleme etkinliği çalışma kitabında yer alan küçük okuma parçasının seslendirilmesiyle son bulmaktadır. CD’de yer alan diğer çalışmalar yeni kelime ve kavramların, dilbilgisi kuralının resimlerle ifade edilmesidir. CD görsel ve işitsel materyal olarak oldukça işlevseldir.

İkinci dönem öğrenci kitabı ise; diğer kitaplarda olduğu gibi diyaloglarla başlayan,

eğitsel oyunlar, rol yapma, karşılıklı konuşma, sorulara cevap verme, problem çözme ve grup çalışmasının önem kazandığı bu kitap; günlük hayata dair konular ve materyal kullanımı ile öne çıkmaktadır. Ünitelerde geçen konular, kullanılan dil yapıları günlük hayatta çok sık kullanılan ifadelerdir. Dil, günlük yaşam dilidir. Etkinlikler ve alıştırmalar iletişim kurmak için amaç dilin kullanılması amacı taşımaktadır. Dilin bütünlüğüne ve uyumuna önem verildiği gözlenmektedir. Kitaba genel olarak bakıldığında temel amacın iletişim yeteneğini geliştirmek, dilin yapı, anlam ve işlevini

92

bilmek olduğu gözlenebilir. İhtiyaç halinde çeviriye başvurulmaktadır, ana dil tabu değildir. Dilin uygulanması, bunun için görsel ve işitsel tüm malzemelerden yararlanmak, yapıları tekrar ile kavratmak hedefleri hemen göze çarpmaktadır. İkinci sınıf birinci dönem kitabında yer alan açık olarak dilbilgisi kurallarının öğretilmesi bu kitapta bulunmamaktadır. Kurallar tümevarım yoluyla diyalog ve alıştırmalar içerisinde verilmekte, uygulamalar ile öğretilmektedir. Bu açılardan bakıldığında kullanılan metodun iletişimsel yöntem olduğu gözlenmektedir. Artık kelime ve harf birleştirme değil, cümle kurmaya yönelik alıştırmalar bulunmaktadır.

Kitap içerisinde en çok rol yapma, soru-cevap, gösteri, ikili ve grup çalışmaları, drama, eğitsel, dilsel ve iletişimsel oyunlar tekniklerinin kullanıldığı gözlenmektedir.

Öğrenci kitabıyla beraber değerlendirilecek CD çalışmalarında ise; diğer kitaplarda olduğu gibi diyalog bir keresinde tekrar edilmek üzere üç kez okunmaktadır. Ardından dil bilgisi kuralının olduğu örnekli alıştırma seslendirilmekte ve dinleme alıştırması verilmektedir. Son kısımda ise verilen ayetler diyalogda olduğu gibi tekrarlanma istemiyle de gelerek üç kez okunmaktadır. Dinleme etkinliği çalışma kitabında yer alan küçük okuma parçasının seslendirilmesiyle son bulmaktadır. CD’de yer alan diğer çalışmalar yeni kelime ve kavramların, dilbilgisi kuralının resimlerle ifade edilmesidir. CD görsel ve işitsel materyal olarak oldukça işlevseldir.

Bu kitapta da diğer kitaplarda olduğu gibi bazı hatalar göze çarpmaktadır. Öğrenci kitabının 21. Ünitesinde başlangıçta yer alan diyalogda en başta gelmesi gereken öğretmenin konuşması en sonda gelmekte ve anlam bozukluğuna neden olmaktadır. Üstelik bu CD’de de aynı şekilde yer almaktadır. Kitabın son iki ünitelerinin 5. Alıştırmalarında dinleme çalışmaları için seslendirilen paragraflar daha önceki uygulamalardan farklı olarak 2 kere seslendirilmektedir. CD seslendirmelerinde şiir ve hadislerin bir kere surelerin 3 kere seslendirilmesi de dikkat çeken ve gereksiz bir uygulama olarak gözlenmektedir.

2.2.2.2. Çalışma Kitaplarının Değerlendirilmesi

Birinci dönem çalışma kitabında, diğer dönemin çalışma kitabında olduğu gibi bir giriş yer almaktadır. Öğrenci kitabında yer alan üniteler ve tekrar çalışmalarıyla uyum halindedir. Çalışma kitabı 20 dersten meydana gelmektedir. Öngörülen süre 20 derstir.

93

Çalışma kitabı okulda bitirilmediyse evde aile fertlerinin katılımıyla beraber etkinlik yapılması için bir fırsattır. Hem öğrenilen konuların pekiştirilmesi hem de aile iletişimine katkıda bulunulması hedeflenmiştir. Resimler yardımıyla okuma, boşlukları doldurarak okuma, resimler yardımıyla cümle oluşturma, soru sorma, soru edatlarını kullanma, yanlış yazılan kelimeleri ayırt edebilme, kelimelerdeki eksik harfi bulma, verilen kelimeler yardımıyla bir resmi tanımlama, harita yardımıyla cümle oluşturma, kelimeleri sınıflandırma, pasaj yazabilme, uygun cevabı verebilme, uygun kelimelerle paragraf tamamlama, cümleye dair soru sorabilme, zamiri fiillere eşleştirebilme, iki cümleyi birbirine bağlama, kelimelerden anlamlı cümleler oluşturabilme, bir cümleye kelime ekleme hedefli alıştırmalar içermektedir. Çalışma kitabı diğer iki kitaptan farklı olarak artık paragraflar halinde gelen metinlere yer vermektedir. Öğrenci kitabında yer alan farklı cümleler şeklindeki dil yapıları, paragraf haline getirilerek okuma ve okuduğunu anlama, yeni kavramları cümle içerisinde kullanabilme amaçları taşımaktadır. Yeni kelime ve dil yapılarının tekrarı, harfleri ve kelimeleri yazma ve okuma alıştırmaları ile ünitelerin hızlı bir gözden geçirilmesi olarak kabul edilebilir. Çalışma kitabındaki uygulamalar ara ara yazma çalışmalarına yer verse de okuma, okuduğunu anlama, anladığını ve dinlediğini ifade etme hedefi taşıyan alıştırmalardır. Öğrenci kitabında yer alan ünitelerde geçen yeni kelime ve kalıp ifadelerle, dil yapılarının kullanıldığı paragraflar okuma, anlama ve konuşma becerilerinin geliştirilmesi amaçlıdır. Dört becerinin geliştirilmesi hedefli ancak okuma, anlama ve konuşmanın ön planda yer aldığı, diyalogların, karşılıklı konuşma amaçlı soru cevapların, paragraftan soru sorma ya da cevap verme uygulamalarının çok sayıda olması kitabın temel hedefinin dilin iletişim aracı olarak kullanılmasını ifade etmektedir. Bu kapsamda kullanılan yöntem iletişimsel yöntemdir. Soru-cevap, eğitsel ve dilsel oyunlar en çok kullanılan tekniklerdir.

İkinci dönem çalışma kitabı, diğer dönemin çalışma kitabı gibi bir girişle başlamaktadır.

Öğrenci kitabında yer alan üniteler ve tekrar çalışmalarıyla uyum halindedir. Aynı

şekilde 20 dersten meydana gelmektedir. Öngörülen süre 20 derstir. Çalışma kitabı artık

harf ya da kelime çalışmalarına değil, küçük paragraflar halinde okuma, okuduğunu anlama uygulamalarına yer vermektedir. Öğrenci kitabında olmayan dilbilgisi kuralları örnekler yardımıyla verilmektedir. Kitap sırasıyla; kamerî harfler, şemsî harfler, açık ve

94

yuvarlak “ta “ harfi, hemzenin yazılışı konularını örneklerle açıklamaktadır. CD’de okunan paragrafların haricinde kısa kısa pasajlar yer almakta ve bunları anlamaya yönelik sorular takip etmektedir. Okuma ve anlama çalışmalarının dışında kavramları sınıflandırma, doğru kelimeyi bulup cümle tamamlama, müfret sayıların temyizinin kullanımı, kırık çoğul kullanımı, karışık kelimelerden anlamlı cümle oluşturma, anlam yönünden farklı kelimeyi bulma gibi alıştırmalar ve öğrenilen kelime, kalıp ifade ve dil yapılarının kullanılmasını amaçlayan eğitsel ve dilsel oyunlar bulunmaktadır. Bu bağlamda çalışma kitabında takip edilen metot; iletişimsel yöntemdir. Bu yönteme göre; bilinçli bir ezber ve ayrıntılara girmeden temel dilbilgisi verilmesi dil öğrenim kurallarına uygun ve faydalıdır. İletişimsel yöntemin yaklaşımı dilin işlevselliği üzerine kurulmuştur. Duyuşsal yöntemlerdendir ve yazılı anlatım ve kavrama kapasitesini artırma hedefli etkinliklerde bulunur. Dilin asıl hedefi uygulanmasıdır.

Kullanılan tekniklere bakıldığında en çok soru-cevap, iletişimsel ve dilsel oyunlar tekniklerinin kullanıldığı dikkat çekmektedir.

2.2.2.3. Öğretmen Kitapları (Dönem 1- Dönem 2 )

Öğretmen kitapları aynı özelliklerde gelmiş, aynı giriş, aynı açıklamalar ve aynı yönlendirmelere sahip olduğu için beraber değerlendirilecektir. Girişte tüm serinin tanıtımı, Arapçanın önemi, öngörülen ders süreleri, derslerin başında hedefleri ifade edilmiştir. Okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerisinin geliştirilmesine yönelik, günlük hayata dair kelime ve dil yapılarından, alıştırmalardan oluşan uygulamalar, öğretmenden takip etmesi istenilen etkinliklerdir. Yine bu kitapta da ders kitaplarının yanı sıra kullanacağı görsel ve işitsel malzemeler sunulmaktadır. Ders kitabındaki ünitenin hemen ardından aynı ünitenin çalışma kitabındaki etkinliklerinin yapılmasını tavsiye etmekte, ilave etkinlikler sunmaktadır. Esas olan öğrencilerin derse katılımını sağlamak, hedef dilde iletişim kurmak, ikili ya da grup çalışmalarıyla keyifli bir öğretim ortamı oluşturmaktır. Alıştırmaların ya da diyalogların öğretilmesi esnasında öğrencileri devamlı aktif kılacak öneriler içermektedir. Kelimeler, kavramlar farklı etkinliklerle kullanılarak öğretilmektedir. Hedef dil bir iletişim aracıdır. Kitabın sonunda tüm ünitelerde geçen yeni kelime, kavram ve dil yapıları tablo halinde verilmekte, gözden geçirmek adına öğretmenin dikkatine sunulmaktadır. Öğrenci kitabında yer alan

95

Öğretmen kitabı, diğer kitaplardan farklı bir şeklide hem öğrenci kitabını hem de çalışma kitabını aynı boyutta kapsamaktadır. Üç ders öğrenci kitabına iki ders de