• Sonuç bulunamadı

İştirakler ve Bağlı Ortaklıklar

Cigna Sağlık Hayat ve Emeklilik A.Ş.

Bireysel emeklilik ve hayat sigortacılığı alanında faaliyet gösteren Cigna Sağlık, Hayat ve Emeklilik A.Ş. 2007 yılında

%99,9 oranında QNB Finans Bank A.Ş.’nin iştiraki olarak Finans Emeklilik ve Hayat A.Ş. adıyla kurulmuştur.

2012 yılında, dünyanın en büyük sağlık ve hayat sigortası şirketlerinden Cigna’nın Türkiye’deki faaliyetlerini genişletmek üzere Finansbank ile ortaklık anlaşması imzalamasıyla Cigna ve Finans Emeklilik birleşmesi resmiyet kazanmıştır. Türkiye’nin en büyük bankalarından QNB Finansbank ile Cigna’nın aynı çatı altında birleşmesiyle yoluna güçlenerek devam eden Cigna Finans, sigortadan daha fazlasını sunduğu çözümlerle, global deneyimi, geniş hizmet ağı ve ihtiyaca özel tasarladığı ürünleri ile müşterilerine daha iyi ve kaliteli bir yaşam sağlamayı misyon edinmiştir.

15.10.2020 tarihli Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında, Şirket’in

“Cigna Finans Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi” olan ticari unvanının

“Cigna Sağlık Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi”, “Cigna Finans” olan işletme adının ise “Cigna” olarak değiştirilmesine karar verilmiştir. Söz konusu karar, 22.10.2020 tarihinde tescil edilmiş olup, 22.10.2020 tarih ve 10187 sayılı Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nde ilan olunmuştur.

Cigna Sağlık Hayat ve Emeklilik A.Ş, Aralık 2020 tarihli Türkiye Sigorta Birliği (TSB) verilerine göre hayat sigortaları branşında 836.4 milyon TL prim üretimiyle %5,8 ve ferdi kaza sigortaları branşında 86.7 milyon TL toplam prim üretimi ile hayat ve emeklilik şirketleri arasında %12,3 pazar payı elde etmiştir.

Bu sonuçlara göre Cigna, hayat ve ferdi kaza pazarında bir önceki yıla göre

%25,4 büyüme gerçekleştirmiştir.

31.12.2020 tarihinde yayınlanan EGM resmi verilerine göre ise emeklilik branşında otomatik katılım fonlarının da dahil olduğu toplam fon tutarında 2019 yılına kıyasla %13,2 büyüme kaydederek, 951milyon TL toplam fon tutarına (devlet katkısı fon tutarı hariç) ulaşmıştır.

QNB Finans Finansal Kiralama A.Ş.

Sektörünün ilk firmalarından biri olan QNB Finans Finansal Kiralama

A.Ş., 1990 yılından beri yatırımların finansmanında aktif rol oynamaktadır.

Sektörün ileri gelen firmalarından biri olarak müşteri odaklı strateji izlemeyi ve müşterilerin sektörlerine ve işletmelerine özgü yeni ürünler geliştirmeyi ilke edinmiştir.

Anadolu’da şubeleşmeyi başlatan ilk leasing şirketlerinden biri olarak KOBİ’lerin ihtiyaçlarını yerinde analiz eden QNB Finans Finansal Kiralama, bugün biri Serbest Bölge’de olmak üzere toplam 14 şubesi ile yaygın bir hizmet ağına sahiptir.

2020 yılında leasing sektörü, 2.225 milyon ABD Doları yeni işlem hacmi yaratmıştır; QNB Finans Finansal Kiralama ise %11,9 pay alarak 268 milyon ABD Doları yeni işlem gerçekleştirmiştir. 31 Aralık 2020 itibarıyla leasing alacakları 6.610 milyon TL’ye ulaşmış; QNB Finans Finansal Kiralama ise %11,3 pazar payı elde etmiştir. QNB Finans Finansal Kiralama; 2020 yıl sonu itibarıyla leasing alacakları ve aktif büyüklüğü bazında sektör ikincisi konumundadır. 2020 yılında da tekstil ve tekstil ürünleri, imalat sanayisi, inşaat, kimya ve kimya ürünleri ve enerji sektörlerinde finansman sağlamaya devam etmiş,

“sat, geri kirala” işlemleri de yapmıştır.

Türkiye’de Kincentric Best Employers 2019 programı kapsamında, 2020 yılında gerçekleştirilen araştırmada QNB Finans Finansal Kiralama A.Ş.; çalışanları için en iyi çalışan deneyimi sağlayan “En İyi İşyeri” ödülüne layık görülmüştür.

QNB Finans Finansal Kiralama A.Ş.

2018 yılında İstanbul ilinde Kurumlar Vergisi’nde yüksek beyanda bulunan mükellefler arasında yer almış, 2020 yılında teşekküre layık görülmüştür.

QNB Finans Faktoring A.Ş.

QNB Finansfaktoring İstanbul’da bulunan genel müdürlüğü, Türkiye geneline yayılmış 20 şubesi ve dijital kanalları ile 2009 yılından beri sektörde faaliyet göstermektedir.

QNB Finansbank’ın %100 oranında hissedarı olduğu QNB Finansfaktoring, sürekli gelişim odaklı yapısıyla

müşterilerine günün ihtiyaçlarına uygun olarak zahmetsiz ve hızlı finansman imkanı sunmayı amaç edinmiştir. Bu amaçla yeni ürünler geliştirmekte ve teknolojik altıyapısını her geçen gün ileriye taşımaktadır.

2020 yıl sonunda toplam işlem hacmi 6 milyar TL’ye ulaşmış, faktoring alacakları ise 2,1 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.

2020 yılında İnsan Kaynakları ve Yönetim Danışmanlığı alanında Dünya’nın önde gelen şirketlerinden Kincentric’in yapmış olduğu Kincentric Best Employers 2019 Araştırması sonucunda QNB Finansfaktoring Çalışan Bağlılığı Başarı Ödülü’ne layık görülmüştür.

QNB Finansfaktoring, güçlü bilanço yapısını tabana yaygın risk yönetimi ile daha güçlü hale getirmeyi ve sektörün ilk 3 özel şirketi arasında yer almayı hedeflemektedir.

QNB Finansfaktoring, bilançosundaki KOBİ müşteri payını artırmayı en önemli stratejik hedef haline getirmiş olup bu çerçevede müşterileri skor sistemi üzerinden değerlendirme imkanı sunan modelini geliştirmiş, mobil, web uygulamalarını hayata geçirmiş ve tüm operasyonel süreçlerini bu gelişmelere uygun hale getirmiştir.

2021 yılındaki en önemli gelişmelerden biri de KOBİ müşterilere yönelik kurmuş olduğu organizasyon yapısını genişleterek Direkt Satış ekibi oluşturmasıdır. Ekibin odağında KOBİ müşteri adedini artırmak ve KOBİ’lerin hızlı finansmana erişimlerini kolaylaştırmaktır. QNB Finansfaktoring, 2021 yılında da kaliteli ve uzman kadrosuyla sektörde fark yaratmaya ve büyümesini devam ettirmeye odaklanacaktır.

QNB Finans Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

QNB Finans Yatırım, perakende ve varlık yönetimi alanında uzman ve deneyimli kadrosuyla, 12 ilde bulunan 14 şubesi ve Türkiye geneline yayılmış tüm QNB Finansbank şubelerine ek olarak, sanal şube ve mobil platformlar üzerinden sabit getirili menkul kıymetler, yatırım fonları, hisse senedi, vadeli işlem ve opsiyon piyasası, uluslararası piyasalar, kaldıraçlı alım-satım işlemleri gibi geniş ürün yelpazesinin yanı sıra kişiye özel portföy ürünleri ile bireysel yatırımcıların risk anlayışlarına uygun finansal çözümler ve yatırım danışmanlığı hizmeti sunmaktadır.

Kurumsal satış fonksiyonu ile, yabancı aracı kurumlar, yerli ve yabancı fonlar ile algoritmik/yüksek frekanslı işlemler

Sust ainability

Kurumsal YönetimQNB Finansbank HakkındaRisk YönetimiFinansal RaporlarSunuş2020 Yılı Faaliyetleri

gerçekleştiren müşterilere aracılık ve araştırma hizmeti sunmaktadır. Yatırım Bankacılığı Birimi, şirket satın alma ve birleşme danışmanlığı, birincil ve ikincil halka arz aracılığı ile borçlanma araçları ihracı alanlarında hizmet vermektedir.

QNB Finans Yatırım, ayrıca geniş yetkili aracı kurum olarak genel saklama ve kolektif yatırım kuruluşlarının portföy saklama hizmetlerini gerçekleştirmektedir.

2014 yılından bu yana portföy yönetim şirketlerine SPK mevzuatı ve diğer kanuni düzenlemelere uygun olarak fon operasyon hizmeti de sunmaktadır. QNB Finans Yatırım, Ekim 2018’de 200.000 TL sermaye ile kurulan QNB Finans Varlık Kiralama A.Ş.’nin %100 hissedarıdır.

2020 yıl sonu itibarıyla, ödenmiş sermayesi 100 milyon TL, konsolide aktif büyüklüğü 1,45 milyar TL, konsolide özkaynakları ise 359 milyon TL’dir. QNB Finans Yatırım, 2020 yılında bir önceki yıla göre konsolide net kârını %125 artırmıştır.

BİST İstanbul A.Ş. hisse işlem hacmi sıralamasında %4,92 pazar payı ile 6. sırada ve VIOP işlem hacmi sıralamasında %6,79 pazar payı ile 3.

sırada yer almıştır.

QNB Finans Portföy Yönetimi A.Ş.

QNB Finansportföy, 2000 yılında kurulmuş olup, ana hissedarı %75,01 pay ile QNB Finansbank A.Ş.’dir.

Ödenmiş sermayesi 20 milyon TL olan QNB Finansportföy, 17.04.2015 tarihli Sermaye Piyasası Kurulu izni ile yeni mevzuat doğrultusunda ana faaliyet konusu fon kurmak ve yönetmek olan bir şirket haline gelmiştir.

2020 yılında 4 adet borsa yatırım fonu, 7 adet menkul kıymet yatırım fonu, 9 adet serbest döviz fonu, 1 adet girişim sermayesi yatırım fonu, 23 adet emeklilik yatırım fonunu ve yüksek gelir grubundaki müşterilerin özel portföylerini yönetmiştir.

Borsa yatırım fonlarında yıllardır sektör lideri ve 2019 yılında sektörün tek hakimi olan QNB Finansportföy’ün kurucusu olduğu QNB Finans Portföy Gümüş Borsa Yatırım Fonu 2020 yılında en yüksek getiri sağlayan borsa yatırım fonu olmuştur. Kurucusu olduğu QNB Finansportföy Birinci Değişken Fon, Türkiye’nin önde gelen portföy yönetim şirketlerinin emsal fonları arasında getiri anlamında birinci olmuştur.

QNB Finansportföy 2020 yılında da üst segment yatırımcıların ihtiyaçlarını karşılamak üzere kişiye özel serbest döviz fon kurmaya devam etmiştir.

QNB Finansportföy, yönettiği varlık büyüklüğündeki istikrarı koruyarak, 2020 yıl sonu itibarıyla %3,06 yatırım fonu pazar payına ulaşmıştır. Yine aynı tarih itibarıyla yönettiği varlık büyüklüğü 5,7 milyon TL olan QNB Finansportföy 2020 yılında 12 milyon TL tarihi kâr elde etmiştir.

QNB eFinans Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri A.Ş.

e-Fatura’yı finansal sektöre entegre etmek amacıyla, 2013 yılında faaliyete geçen QNB eFinans, %100 QNB Finansbank iştirakidir.

QNB eFinans, e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, Kayıtlı Elektronik Posta(KEP), e-Serbest Meslek Makbuzu ve e-Müstahsil Makbuzu ürünlerinde hizmet vermek üzere lisans sahibi olup söz konusu e-dönüşüm ürünlerini ve bu ürünlere katma değerli ürün ve hizmetleri müşterilerine sunmaktadır.

Yıllar içerisinde göstermiş olduğu istikrarlı büyümesini sürdüren QNB eFinans, 2020 yılı sonu itibarıyla müşteri sayısını 2019’a göre %132 artırmıştır.

Bu sayede 65.000’den fazla firmaya, 200.000’in üzerinde ürün ile hizmet sunmaktadır. Yenilenen ve genişleyen e-Dönüşüm uygulamalarının finansal sektöre entegrasyonu ile birlikte, QNB eFinans doğal süreçte bir fintech şirketine dönüşmüştür.

QNB eFinans, Avrupa e-Fatura Servis Sağlayıcıları Birliği’nin (EESPA) ilk ve en etkin Türk üyesi olmasının yanı sıra Global Blue, Basware, Pagero, Tesisquare gibi Avrupa’nın önde gelen e-belge firmalarıyla yapmış olduğu global anlaşmalar ile Türkiye’de dış ticaret alanında entegrasyon sağlayan ilk e-fatura hizmet sağlayıcısı olmuştur.

QNB eFinans, Silikon Vadisi’nde yayınlanan CIO Applications Avrupa tarafından, 2019 ve 2020 yıllarında Avrupa’daki en iyi 10 e-fatura servis sağlayıcısı arasında seçilmiştir.

QNB eFinans, ERP bağımsız yapısı ile 300’ün üzerinde farklı ERP/muhasebe yazılımı ile uyumlu çalışabilmektedir.

2018 yılında QNB Finansbank iş birliği ile devreye alınan “e-Defter ile Mali Analiz” ürünü ile firmaların mali verilerinin bankaya iletilmesi sürecini

dijitalleştiren QNB eFinans, Türkiye’de bir ilke imza atmıştır. QNB Finansbank tarafından QNB eFinans entegrasyonu ile sunulmakta olan e-fatura teminatlı kredi ürünü ise müşterilere alternatif bir finansman kaynağı olarak sunulmaya devam edilmiştir.

QNB Finansbank’ın sahip olduğu, bulutta çalışan Finans Yıldızı uygulaması ile, mükelleflerin tüm ödeme işlemlerinin yanı sıra Direkt Borçlandırma Sistemi (DBS) ve Tedarikçi Finansmanı (TDF) işlemleri de e-fatura altyapısı ile entegre edilebilmekte ve Banka müşterilerine nakit yönetimlerinde sınırsız kolaylıklar sunulabilmektedir.

2019 yılında QNB Finansbank

tarafından devreye alınan Dijital Köprü projesinde en büyük çözüm ortağı olan QNB eFinans, KOBİ’leri geleceğe taşıyan ve onların dijital dönüşümünde yanlarında yer alan bir marka olmayı hedeflemektedir.

2020 yılında firmaların finansman ihtiyacını karşılamak ve kredilendirmeye alternatif bir çözüm sunmak amacıyla QNB Finansbank ile geliştirilen NeoVade, Dijital Köprü platformunda alternatif finansman yöntemi olarak hizmete sunulmuştur.

Müşterilerine kusursuz bir dijital deneyim yaşatarak daha iyi hizmet vermeyi en önemli önceliği haline getiren QNB eFinans, Whatsapp, Webchat ve Çağrı Merkezi kanalları ile müşterilerine 7/24 ve ihtiyaç duyulduğunda uzaktan bağlantı ile canlı teknik destek sağlamaktadır. Rekabet karşısında avantaj sağlayan bu iş modeli pandemi döneminde de kendisini ispatlamıştır. Müşterilerine kesintisiz bir şekilde hizmet vermeye devam eden QNB eFinans, bu sayede müşteri sayısını artırmaya da devam etmiştir.

Hemenal Finansman A.Ş.

2008 yılında %100 oranında Finansbank iştiraki olarak tüketici finansmanı faaliyetleri için Finans Tüketici Finansmanı A.Ş. adıyla kurulmuştur.

2012 yılında Fransız otomotiv grubu PSA’nın bankası olan Banque PSA Finance’a hisse devri gerçekleşmiş ve otomotiv sektöründe finansman şirketi olarak faaliyet göstermek üzere unvanı PSA Finansman A.Ş.’ye değiştirilmiştir.

14 Aralık 2015 tarihinde, 20 milyon TL ödenmiş sermayesi olan Şirket’in

Sust ainability

Kurumsal YönetimQNB Finansbank HakkındaRisk YönetimiFinansal RaporlarSunuş2020 Yılı Faaliyetleri

%99,9 hissesi QNB Finansbank’a devredilmiştir. Nisan 2016’da şirket unvanı Hemenal Finansman A.Ş. olarak değiştirilmiş, Haziran 2016’da BT altyapı çalışmaları tamamlanarak pilot satışlar başlamış ve Ekim 2016’da Şirket tam anlamıyla faaliyete geçmiştir.

Hemenal’ın aktif büyüklüğü 2020 sonu itibarı ile 26,7 milyon TL tutarına gelmiştir.

IBTech Uluslararası Bilişim ve İletişim Teknolojileri Araştırma, Geliştirme, Danışmanlık, Destek San. ve Tic. A.Ş.

IBTech 2005 yılında kurulmuş olup, İstanbul’da faaliyet göstermektedir.

IBTech’in ana faaliyet alanı, Temel bankacılık, kredi kartları ve internet

bankacılığına ilişkin yazılımlar gibi yazılımlar için tasarım ve geliştirme hizmetleri vermektir. 31 Aralık 2020 tarihi itibarıyla, IBTech’in varlıklarının toplam değeri 50,0 milyon TL’dir.

Bantaş Nakit ve Kıymetli Mal Taşıma ve Güvenlik Hizmetleri A.Ş.

2009 yılında kurulan Bantaş’ın %33,33’ü QNB Finansbank A.Ş.’ye, %33,33’ü Denizbank A.Ş.’ye ve %33,33’ü ise Türk Ekonomi Bankası A.Ş.’ye aittir. Bantaş, şubeler ve nakit merkezleri arasında güvenli varlık transferi hizmeti vermekte ve ATM’lere nakit desteği sağlamaktadır.

31 Aralık 2020 tarihi itibarıyla, Bantaş’ın varlıklarının toplam değeri 152,2 milyon TL’ye, net kârı ise 27,5 milyon TL’ye ulaşmıştır.

Sust ainability

Kurumsal YönetimQNB Finansbank HakkındaRisk YönetimiFinansal RaporlarSunuş2020 Yılı Faaliyetleri