• Sonuç bulunamadı

Banka’nın Mali Durumu, Kârlılık ve Borç Ödeme Gücüne İlişkin Bilgiler

QNB Finansbank, pandeminin etkin olduğu 2020 yılında da reel sektörü desteklemeyi sürdürmüştür. Bankacılık faaliyetlerine odaklanarak müşteri tabanını genişletmeyi hedefleyen Banka, net kredi portföyünü 138 milyar 719 milyon TL seviyesine yükseltmiştir. 31 Aralık 2020 itibarıyla Banka, 473 yurt içi (31 Aralık 2019 - 523), 1 yurt dışı şube (31 Aralık 2019 - 1) ve 1 Atatürk Havalimanı Serbest Bölgesi’ndeki şube ile faaliyetlerini sürdürmektedir (31 Aralık 2019 - 1).

Aktif Kalemler

Müşteri odaklı faaliyetlerini 2020 yılında da devam ettiren Banka, hem bireysel hem de tüzel krediler alanında büyümesini sürdürmüştür. Toplam net krediler bir önceki yıl sonuna göre %25 oranında bir yükselişle 138 milyar 719 milyon TL olarak gerçekleşirken, toplam aktifler ise %25 oranında artışla birlikte 227 milyar 253 milyon TL’ye ulaşmıştır.

Banka, 2020 yılında menkul kıymetler portföyünü de %19 oranında büyüterek faiz gelirlerini ve bilanço büyümesini desteklemiş, güçlü likiditesini daha da sağlamlaştırmıştır.

Pasif Kalemler

Aktiflerde görünen bu büyümeye paralel olarak, QNB Finansbank mevduatını dengeli bir biçimde artırmaya devam etmiştir. Banka’nın toplam müşteri mevduatı, %26 oranında artışla 125 milyar 976 milyon TL’ye, özkaynakları ise %15 artışla 19 milyar 222 milyon TL’ye ulaşmıştır.

Kârlılık

2020 yılındaki yüksek TL fonlama ve swap maliyetlerine rağmen, TÜFE endeksli menkul kıymet portföyünün de katkısı ile Banka’nın swap maliyeti dahil net faiz gelirleri sınırlı artışla 6 milyar 684 milyon TL seviyesine ulaşırken, net ücret ve komisyon gelirleri

%12 azalarak 2 milyar 363 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Vergi öncesi kâr 2 milyar 999 milyon TL, net dönem kârı ise 2 milyar 487 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.

Borç Ödeme Gücü

Banka, sahip olduğu güçlü sermaye yapısı ve yüksek özkaynak kârlılığı ile sağlam bir mali bünyeye sahiptir.

Banka, sermayesini etkin bir şekilde bankacılık faaliyetlerinde kullanmakta, özkaynak kârlılığını da devam

ettirmektedir. Fonlama yapısı göz önünde bulundurulduğunda ise Banka, sahip olduğu geniş mevduat tabanının yanı sıra uzun vadeli dış kaynak kullanımı ile kredilerini fonlamaktadır.

Çeşitli fonlama kaynaklarının kullanımı ile maliyet avantajı sağlanırken, aynı zamanda vade farklılıklarından kaynaklanan riskler asgariye indirilmektedir.

Sust ainability

Kurumsal Yönetim2020 Yılı FaaliyetleriQNB Finansbank HakkındaRisk YönetimiFinansal RaporlarSunuş

Sust ainability

Kurumsal Yönetim2020 Yılı FaaliyetleriQNB Finansbank HakkındaRisk YönetimiFinansal RaporlarSunuş

2020 Yılı Faaliyetleri

Sust ainability

Kurumsal YönetimQNB Finansbank HakkındaRisk YönetimiFinansal RaporlarSunuş2020 Yılı Faaliyetleri

Sust ainability

Kurumsal YönetimQNB Finansbank HakkındaRisk YönetimiFinansal RaporlarSunuş2020 Yılı Faaliyetleri

Kurumsal ve Ticari Bankacılık

QNB Finansbank Kurumsal ve Ticari Bankacılık, çözüm odaklı yaklaşımı ile uzun vadeli iş birlikleri kurma stratejisine dayalı olarak müşterilerine özel ürün alternatifleri yaratmayı, müşterilerinin iş akışlarını daha verimli hale getirmeyi ve ihtiyaca yönelik bütüncül bir hizmet sunmayı amaçlamaktadır.

QNB Finansbank Kurumsal ve Ticari Bankacılık, Kurumsal Bankacılık, Ticari Bankacılık ve Proje Finansmanı olmak üzere 2 temel iş kolundan oluşmakta olup ayrıca Nakit Yönetimi ve Dış Ticaret, Tüzel Dijital Dönüşüm Departmanları’nın yönetimlerinden sorumludur. Yıllık cirosu 60 milyon TL ile 300 milyon TL arası olan firmalar Ticari Bankacılık, 300 milyon TL üzeri olan firmalar ile Çok Uluslu Şirketler Kurumsal Bankacılık çatısı altında hizmet almaktadırlar.

QNB Finansbank Kurumsal ve Ticari Bankacılık, müşterilerinin yerel ve küresel tüm bankacılık işlemleri için en hızlı ve en iyi hizmeti sunma ilkesiyle çalışmaktadır. Müşterilerini merkeze alan anlayışla ülke genelinde 39 ticari şube, 3 kurumsal şube ve 4 kurumsal temsilcilik ile hizmet vermektedir. Ayrıca Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’nin lider bankası olan QNB Grubu’nun katkısıyla yaygın muhabir bankacılık hizmeti verilmesi ve güçlü finansal yapının da tesis ettiği güven ile birlikte, QNB Grubu’nun faaliyet gösterdiği coğrafi lokasyonlarda ticari ilişkileri bulunan firmalara da hizmet vermektedir.

QNB Finansbank Kurumsal ve Ticari Bankacılık, Aralık 2020 itibarıyla toplam nakdi kredilerde %34’ü aşan yıllık büyüme ile tüzel bankacılık kredi pazarının üzerinde büyüyerek pazardaki payını artırmış ve sektördeki konumunu da güçlendirmeye devam etmiştir.

Sürdürülebilir kredi büyümesinin yanında etkin risk ve portföy yönetimi anlayışı sayesinde aktif kalitesini de artırmıştır.

Nakit Yönetimi ve Dış Ticaret ürünleri tarafında Aralık 2020 itibarıyla banka toplamında, ihracatta %7,48, toplam dış ticarette ise %6,70 kümüle pazar payına ulaşılmıştır. Ayrıca, tahsil çekinde kümüle pazar payı %5,29, keşide çekinde ise %5,26 seviyesinde gerçekleşmiştir.

QNB Finansbank Kurumsal ve Ticari Bankacılık, değişen şartlara uygun olarak müşterilerinin dijitalleşmelerine katkıda bulunmuş olup dijital kanal

sahiplik ve kullanım oranlarında artış sağlamıştır. E-imza, Finans Yıldızı, SFTP (Secure File Transfer Protocol) üzerinden talimat iletme, elektronik ekstre, online hesap hareketi vb. dijital çözümlerle pandemi süresince tüzel müşterilerin işlemlerini şubeye gelmeden yapabilmelerine olanak sağlanmıştır.

Bu sayede hem müşterilerin iş akışlarına destek verilmiş hem de bankacılık işlemleri hızlı ve eksiksiz bir biçimde tamamlanmıştır. Kurumsal ve Ticari Bankacılık müşterilerini bir araya getiren ve 4 ödül sahibi olan İstanbul Buluşmaları, bu yıl online platforma taşınmış, müşterilerini farklı bir organizasyonda çeşitli konukları ile buluşturarak yeni bir deneyim yaşatmıştır.

QNB Finansbank Kurumsal ve Ticari Bankacılık, pandemi dönemini de dikkate alarak ve piyasa şartlarına uygun olarak müşteri ihtiyaçlarına cevap verebilmek adına, müşterilerinin daha güvenli aksiyon almasını ve risklerden korunmasını sağlayan ürünler sunmuştur. Ayrıca dış ticaretin ana bankası olma hedefiyle ilerleyen QNB Finansbank Kurumsal ve Ticari Bankacılık, bu kapsamda AliExpress ile ihracat odaklı iş birliği yapmış, 220 farklı ülke ve bölgede hizmet veren e-ticaret platformu ile ihracat yapan veya yurt dışına açılmak isteyen KOBİ’lere avantajlı paketler sunmaya başlamıştır. Müşterilerinin işlemlerini kolaylaştırabilmek adına devam ettirilen dijitalleşme çalışmaları çerçevesinde tüzel internet şubesi üzerinden İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) düzenleme imkanı veren ilk banka QNB Finansbank olmuştur.

QNB Finansbank Kurumsal ve Ticari Bankacılık ayrıca nakit yönetimi tarafında da yeni ürün ve hizmetler sağlamıştır. QNB Finansbank ve Kassa iş birliği kapsamında, uygulamaya mobil cüzdan fonksiyonu eklenmiş, Kassa kullanıcılarının QNB Finansbank’a ait e-para cüzdanlarını açabilmelerine ve cüzdanlarına bakiye yükleme ve ücretsiz para transferi yapabilmelerine olanak sağlanmıştır. Kolay adres bilgisi ile banka hesap numarasının eşleştirilebildiği altyapı geliştirmeleri hayata geçirilmiştir. Bunun yanı sıra, 7/24 para transferine imkan veren FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) sisteminin sınırlı sayıdaki üye bankaları arasında yerini almıştır.

QNB Finansbank’ın Tüzel Dijital Dönüşüm Projesi ile hayata geçirilen

“Dijital Köprü”, KOBİ ve Ticari segmentteki müşterilerin dijital dönüşüm süreçlerine hayata geçirdiği Dijital Köprü Portal uygulaması ve yeni çözüm ortakları ile birlikte ürün/hizmet yelpazesini de geliştirerek bu yıl da katkı sağlamaya devam etmiştir.

QNB Finansbank Kurumsal ve Ticari Bankacılık, Türkiye ekonomisinin büyüme ve kalkınmasını destekleyen yatırım projelerine 2020 yılı içerisinde de finansman sağlamıştır. 2020 yılı içerisinde Kurumsal ve Ticari segmentteki farklı sektörlerdeki projelere limit tahsis ederken, finanse edilen projeler kapsamında 2020 yılında Bonds & Loans Ödülleri’nde 3 dalda ödül alınmıştır.

QNB Finansbank Kurumsal ve Ticari Bankacılık, bu sene de ilişkili iş birimleri ve iştirakler ile uyum içerisinde çalışarak katma değerli hizmetler sunmaya devam etmiş, değişen çalışma koşullarına hızla adaptasyonu ve ihtiyaca yönelik çözümleri ile kesintisiz hizmet vermiştir.

Bu dönemde, özellikle müşterilerine her zaman yanında olarak kaliteli hizmet ile müşteri memnuniyetini artırmayı, müşterilerin ilk tercihi olmayı hedeflemiştir.

Sust ainability

Kurumsal YönetimQNB Finansbank HakkındaRisk YönetimiFinansal RaporlarSunuş2020 Yılı Faaliyetleri