• Sonuç bulunamadı

Bilgi Teknolojileri, Operasyon, Kanallar ve İş Geliştirme

Bilgi Teknolojileri

QNB Finansbank’ın 2020 stratejileri doğrultusunda temel bankacılık sistemi Core Finans; alternatif dağıtım kanalları ve kartlı ödeme sistemleri, ürün ve fonksiyonlarla zenginleştirilmiş ve operasyonel süreçlerin daha verimli hale getirilmesi sağlanmıştır.

Enpara.com ve QNB Finansbank iştirakleri için yeni ürün ve hizmetler sunulmuştur. QNB Finansbank Bilgi Teknolojileri (BT), 2020 yılında QNB Finansbank ve iştirakleri tarafından talep edilen 105 adet projeyi tamamlamıştır. Projelerde 73.550 adam-gün harcanmış olup proje başına ortalama gayret 700 adam-gündür.

2020 yılı içinde Core Finans, kartlı ödeme sistemleri ve alternatif dağıtım kanallarıyla ilgili 40 adam-günden az olan 9.064 adet yazılım değişiklik talebi ve istek tamamlanmıştır.

750 kişiyi aşan güçlü kadrosuyla 2005 yılından bu yana faaliyetini TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Teknoloji Serbest Bölgesi’nde yürüten IBTech, 2018 yılından beri İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi Teknopark’ı DEPARK Tınaztepe Kampüsü’nde ve IBTech Kristal Kule Ar-Ge Merkezi Şubesi’nde QNB Finansbank ve iştiraklerine hizmet vermeye devam etmektedir.

Temel Bankacılık Uygulaması Core Finans’ın yazılım altyapısı üzerinde yürütülen Ar-Ge projeleri ile QNB Finansbank’ın Fintek ekosisteminde rol alması sağlanmıştır. Veri Analitiği konusunda POC projeleri yürütülmüştür.

TEYDEB 1501 ve 1509 programları kapsamında yürütülen projeler için TÜBİTAK’tan fon desteği alınmıştır.

2020 yılında, bir önceki yılda olduğu gibi yapay zeka, makine öğrenmesi ve büyük veri analizleri başta olmak üzere finans sektörüne hizmet edecek inovasyon çalışmalarına geniş kaynak ve zaman ayrılmıştır. Özellikle pandemi sürecinde ihtiyaca doğrudan karşılık veren, müşterilere ve ekonomiye katma değer yaratan ürün ve hizmetlerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılmıştır. QNBEYOND ile birlikte Zengin SMS, e-para gibi farklı konularda inovasyon projeleri, 2020 yılı içinde tüm kanallarda önemli projeler ile birlikte hayata geçirilmiştir.

Tüzel Dijital Dönüşüm Programı çerçevesinde, müşterilere sunulan hizmetlerin erişim noktası platformu

olan Dijital Köprü hayata geçirilmiştir.

Bu sayede, girişimci firmalar da, Banka müşterilerine fayda sağlayabilecek yüksek katma değerli hizmetlerini yaratma fırsatı yakalamıştır.

Bankaların Bilgi Sistemleri ve Elektronik Bankacılık Hizmetleri Hakkında Yönetmelik uyum çalışmaları kapsamında bir dizi proje hayata geçirilmiştir.

DevOps, sistem geliştirme yaşam döngüsünü kısaltmayı ve yüksek yazılım kalitesiyle sürekli teslimat sağlamayı amaçlayan yazılım geliştirme ve bilgi teknolojisi işlemlerini bir araya getiren bir dizi uygulamadır. Önceki yıllarda başlatılan DevOps çalışmaları, 2020 yılı içinde CoreFinans ve kanallarda tüm yazılım bantlarına yaygınlaştırılmıştır.

Dış ticaret yapılandırması kapsamındaki projeler bir program dahilinde

yönetilmiş, iş akışları iyileştirilmiş, bankanın dijitalleşme stratejisi paralelinde geliştirmeler yapılmıştır.

Dijital Hazine Platformu Digit’te 2019 yılında hayata geçen Spot FX ürününe ek olarak 2020 yılında Forward ürünü de canlıya alınmıştır.

Ürün ve kanal bazlı sahtecilik kontrolü (fraud) yapısından, müşteri bazlı kontrol yapısına geçilmesine yönelik çalışmalara devam edilmiştir.

E-imza dönüşümü ve kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik projeler hayata geçirilmiştir.

Kişisel Verileri Koruma Kanunu’na uyum kapsamında projeler yapılmıştır.

Sanal POS inhouse geliştirme projesi devreye alınmış ve firma geçiş çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

Kredi kartları gün sonu işlemleri analiz edilmiş ve sorunların çözümlemesi ile performans artışı sağlanmıştır.

Temel bankacılık uygulaması Core Finans’ın ve tüm bankanın donanım altyapısı üzerinde de yeni projeler hayata geçirilmiştir. Özellikle pandemi dönemi ile birlikte önemi artan sanal toplantılar için Webex sanal toplantı altyapısı kurulmuştur. VDI altyapısı kurularak uzaktan çalışma imkanlarında yeni teknolojik kullanımlar elde edilmiş, home office çalışması kapsamında tüm kullanıcıların evden çalışma ortamının kurulması sağlanmıştır.

BDDK tebliği ile ilgili altyapısal uyum çalışmaları yapılmıştır. Veri merkezi

sunucu düzenlemeleri, konsolidasyon, upgrade çalışmaları, storage sistem güncellemeleri, Olağanüstü Durum Merkezi kapasite artışları yapılmış, güvenlik altyapısı geliştirilmiştir. Atak önleme altyapısında ek katmanlar devreye alınmıştır. Active-active storage özellikleri bankamıza kazandırılmıştır.

Backup altyapısında yeni teknolojiler devreye alınarak birincil-ikincil veri merkezleri arasında aktif replikasyon sağlanmıştır. Kritik veritabanlarında güncel sürümlere yükseltme çalışmaları devam etmiştir.

Açık kaynak yazılımlarında bankaya uygun ürünlerin kullanımı yaygınlaştırılmıştır. Bulut bilişim platform denemeleri yapılmış, geleceğe yönelik ürün parkı adreslenmiş, testleri yapılıp mimari plan oluşturulmuştur.

Swift sistemlerinde düzenlemeler, güvenlik geliştirmeleri ve

standardizasyon çalışmaları devam etmiştir. Big Data/ Hadoop ortamında günün gereklerine uygun dönüşümler yapılmıştır.

Olağanüstü Durum Merkezi Enerji Tasarrufu kapsamında soğuk ve sıcak havanın birbirinden izole edilmesi için koridor kapama çalışmasının tamamlanmıştır.

Tüm kullanıcıların Windows 10’a geçişi tamamlanmıştır. ATM’lerin %50’si 2020 yılı içinde Windows 10’a geçirilmiş, kalanlar da 2021 yılında geçirilecektir.

Şubeler Operasyon Yönetimi Anlaşmalı kurumlarda saklanan banka arşivlerinin banka bünyesinde saklanmasına karar verilmiştir. Eskişehir ilinde 16.000 m2 alan üzerine yer alan ve toplam 7.800 m2 kapalı alanı bulunan arşiv binasında 600.000 adet koli saklama kapasitesi bulunmaktadır.

2020 yılı içinde saklama hizmeti veren kurumlarda bulunan arşiv kolilerinin tamamı banka bünyesine taşınarak arşiv sürecinin tamamı banka bünyesinde takip edilmeye başlanmıştır.

Erzurum Temel Bankacılık Operasyonları

2019 yılında resmi kurumlardan Banka’ya gönderilen bilgi isteme içerikli yazıların ve haciz yazılarının yanıtları hangi kanaldan tebliğ alınırsa alınsın, dijital ortamda altyapısı uygun olan kurumlara iletilmeye başlanmıştır. 2019 yılında %80 olan dijitalleşme oranı 2020 yıl sonu itibarıyla %95 seviyesine ulaşmıştır.

Sust ainability

Kurumsal YönetimQNB Finansbank HakkındaRisk YönetimiFinansal RaporlarSunuş2020 Yılı Faaliyetleri

Söz konusu yazıların yanıtları kurumlara Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) ortamında otomatik olarak iletilmektedir. Bu geliştirme ile operasyonel hatalar ve zararlar engellenmiş, aynı zamanda posta ve kırtasiye giderlerinde önemli miktarda tasarruf sağlanmıştır.

Gelir İdaresi Başkanlığı e-tebligat portalında RPA (Robotic Process Automation) uygulamaları kullanılmaya başlanmış, aynı uygulamaların haciz süreçlerinde kullanılması için çalışmalar başlatılmıştır.

FOMER Temel Bankacılık Operasyonları

Resmi Kurumlar ve Kamu Otoriteleri tarafından talep edilen düzenli raporların kontrolü için Gelir İdaresi Başkanlığı tavsiyesi doğrultusunda yeni bir ekip oluşturulmuş Bilgi Teknolojileri ekibi ile koordineli olarak çalışmaya başlamıştır.

Dış Ticaret ve Kredi Operasyonları 2021 yılında dış ticaret yapılandırma projelerine devam edilecektir. Uçtan Uca Servis Seviyesi Anlaşmalarını (E2E-SLA) iyileştirmeye ve müşteri memnuniyetini artırmaya yönelik belirlenmiş projelerin geliştirme çalışmaları yapılacaktır. Özel uzmanlık gerektirmeyen işlerin OSDEM’e devrinin 2021 yılında tamamlanması planlanmıştır.

İş Geliştirme ve Strateji QNB Finansbank İş Geliştirme ve Strateji Ofisi (FİGS), satış ve operasyon süreçlerinin etkinliğini ve kanal kullanım verimliliğini artırmak amacıyla iş süreçleri ile iş yüklerini düzenli olarak takip etmekte; stratejilere, değişen ihtiyaçlara ve teknolojik yeniliklere bağlı olarak uçtan uca veya yerel çözümler ortaya koymakta, bu çözümlerin eşsiz bir müşteri deneyimi ile hayata geçirilmesi için projeler yürütmektedir.

Müşteri ürün satışlarının entegrasyonu ile önceki yıllarda başlayan dijital onay yolculuğunda 2020 yılında kapsama yeni ürün ve talimatlar eklenmiş ve şubelerden yapılan tüm bireysel bankacılık ürünlerinin

%96’sında, bankacılık servislerinin de %80’inde dijital onay kullanılabilir hale gelmiştir. Bireysel müşterilerde dijital onaylanabilir dokümanların dijital olarak onaylanma oranı %93’lere ulaşmıştır. Tüzel dünyada ise kredili mevduat hesabı, vadeli hesap ve sigorta poliçe iptallerinin de eklenmesi ile tüm ürün ve işlemlerin %80’i dijital onay kullanılabilir hale getirilmiş, dijital

onaylanma oranı ise %82’ler seviyesine ulaşmıştır. Aynı zamanda müşteri deneyiminin artırılması amacı ile dijital onay süreci sadeleştirilmiş ve ekranlar daha kullanıcı dostu hale getirilmiştir.

2021 yılında, şubelerden verilen diğer bankacılık servislerinin dijital onaylanabilmesi için çalışmalara devam edilecektir.

Tüzel müşterilerin mali veri giriş sürecini kolaylaştırmak ve hızlandırmak amacıyla mali verilerin müşterilerden temin edilen mali verileri içeren dosyalar aracılığıyla yüklenmesi ve otomatik aktarma arındırma geliştirmelerine devam edilerek kullanımının %94’ler seviyesine ulaşması sağlanmıştır. Ek olarak, eFinans üzerinden e-defter görüntüleme izni alınan müşterilerin mali veri aktarımlarının otomatik olarak alınabilmesi sağlanmıştır. Bu fonksiyondaki ek geliştirmeler 2021 yılında devam edecektir.

Faks ve e-mail yolu ile iletilen müşteri talimatlarının daha hızlı işleme alınabilmesi için derin öğrenme algoritmalarının kullanımı üzerine çalışmalar hayata geçirilmiştir. Bu çalışmalar ile müşteri talimatlarının

%85’i otomatik olarak sınıflandırılabilir hale getirilmiştir. Talimatlarda yer alan işlem bilgilerinin tespiti ve sistem girişlerinin derin öğrenme algoritmaları kullanılarak yapılabilmesi için de çalışmalara devam edilmektedir.

İç ve dış müşterilere hatasız, daha hızlı ve kaliteli hizmet sunabilmek için yeni süreçlerin otomasyonu sağlanmıştır.

Tespit edilen yeni süreçler için geliştirmelere 2021 yılında da planlı bir şekilde devam edilecektir.

Ekspertiz operasyon süreçlerinin etkinliğini artırmak amacı ile kullanıcı giriş ekranları mevcutta kullanılan dış kaynaktan kurum içi bankacılık uygulamasına taşınmıştır. POS süreçlerinin banka içi uygulamaya taşınması için de çalışmalara devam edilmektedir.

2020 yılında Merkezi Operasyon süreçlerinde de verimlilik artışı ve müşteri memnuniyeti sağlayan birçok düzenleme hayata geçirilmiştir.

Merkezileşen şube operasyon birimi ve diğer merkezi operasyon birimleri arasındaki işlerin %90’ında iş akışları sadeleştirilmiş ve onay adımları uzmanlık seviyesine göre yeniden düzenlenmiştir. Bu çalışmalarla müşteriye yansıyan hizmet sürelerinde

%50 ile %75 oranında iyileşme

gözlemlenmiştir. 2021 yılında da devam edecek olan bu çalışma ile merkezi operasyon ekiplerinin iş yükünde önemli tasarruf sağlanması ve saha operasyon ekiplerinin de daha efektif kullanılması hedeflenmektedir.

Müşteri ya da yasal otoritelerce, bankadan imzalı olarak talep edilecek dokümanların e-imzalı gönderimi için merkezi e-imza altyapısı oluşturulmuş ve dokümanlar e-imzalı olarak üretilmeye başlanmıştır. 2021 yılında yeni ürünler eklenmesi planlanmaktadır.

Dijital dönüşüm projeleri kapsamında elektronik teminat mektubu projesi ile özel sektör muhataplar ve Gümrük Müdürlüklerine verilen teminat mektupları elektronik ortamda düzenlenmeye devam edilmektedir.

Bu kapsamda KIK mektupları da EKAP üzerinden verilmeye başlanmıştır.

Vekaletname ve azilname bilgilerinin TNB üzerinden elektronik ortamda sorgulanması/doğrulanması

hakkında yürütülen çalışmalar devam etmekte, 2021 ilk çeyrekte geçiş hedeflenmektedir. E-İpotek projesi ile ilgili çalışmalar tamamlanarak ipotek tesis işlemleri elektronik ortamda alınmaya başlanmıştır.

Yıl içerisinde ayrıca, banka destek birimleri ve iştirakleri bünyesinde verimlilik ve hizmet kalitesinde artış hedefleyen süreç çalışmaları yürütülmüş ve sonuçlandırılmıştır.

Şube çalışanlarının performanslarını çok daha etkin gözlemleyebilmelerini ve yönetebilmelerini sağlayacak mobil uygulama için çalışmalar tamamlanmış olup 2020 yılında hayata geçmiştir.

Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zamanaşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fonu, Emanet ve Alacaklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik, Bankaların Bilgi Sistemleri ve Elektronik Bankacılık Hizmetleri Hakkında Yönetmelik, Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usül ve Esaslar Hakkında Tebliğ ve Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usül ve Esaslar Hakkında Tebliğ gibi yasal düzenlemelere uyum çalışmaları hayata geçirilmiştir.

Sürdürülebilirlik kapsamında banka tarafından basılı gönderilen dokümanların daha yüksek oranda

Sust ainability

Kurumsal YönetimQNB Finansbank HakkındaRisk YönetimiFinansal RaporlarSunuş2020 Yılı Faaliyetleri dijital ortamda iletilmesi için çalışmalar

tamamlanmış olup, önümüzdeki dönemde de adetler takip edilerek gerekli durumlarda iyileştirme faaliyetlerine devam edilecektir.

Ekstre, dekont, hesap özeti gibi gönderilerin dijital kanallar üzerinden iletilmesi için çalışmalar tamamlanmış olup, bu sayede daha fazla gönderinin SMS yerine mobil bildirim olarak iletilmesi sağlanmıştır.

2020 yılında QNB Finansbank, müşteri deneyimini öne çıkarmak ve satışlarda dijital kanalların payını artırmak için dijitalleşme odak noktasında birçok proje hayata geçirmiştir. Bu kapsamda bireysel müşteriler için, müşterilerin soru ve sorunları olması durumunda onları cep şubesine ya da web sitesine yönlendirmek, diyalog içinde cevap vermek ve gerektiği durumlarda Çağrı Merkezi müşteri temsilcilerine bağlamak amacı ile hayata geçirilen chatbot, 2020 yılı başında QNB Finansbank dijital asistanı Q altında konumlandırılarak tüm Banka müşterilerine

yaygınlaştırılmıştır. 2021 yılında bu alandaki yatırımlarn devam etmesi, tüm Banka müşterilerinin chatbot içinden yapabileceği işlemlerin artırılması, Q’nun daha kullanıcı dostu bir platform haline getirilmesi hedeflenmektedir.

Cep Şubesi’nde ödeme işlemleri ile ilgili düzenlemeler hayata geçirilmiştir.

İstanbulkartlar özelinde kart bakiyesini görüntüleme, bakiye yükleme ve yükleme talimatı verme işlemi eklenmiş, böylece müşterilerin cep telefonları üzerinden işlem yapabilmeleri sağlanmıştır. Bunun dışında farklı kurumlar özelinde pek çok geliştirme yapılmıştır.

İnternet ve Cep Şubesi’nde Kolay Adresleme Sistemi ile kişisel bilgilerin IBAN numaraları ile eşleştirilmesi sağlanmış, ayrıca Kolay Adres bilgisine para transferi ile 7/24 FAST EFT yapısı hayata geçirilmiş, personelin pilot kullanımına açılmıştır. Ocak 2021’de tüm kullanıcıların hizmetine açılan yeni para transferi altyapısı sayesinde, IBAN veya hesap numarasına ihtiyaç olmadan 7 gün 24 saat para transferi yapma imkanı sağlanmıştır.

Bireysel müşterilere sunulan bir diğer yenilik de QR ile ödemenin hizmete açılmasıdır. QR ile ödeme fonksiyonu sayesinde müşterilerin kredi kartı yanında olmasa bile QR ile ödeme alabilen tüm QNB Finansbank

POS’larından ödeme yapabilmesi sağlanmıştır. Ayrıca Bankalararası Kart Merkezi (BKM) aracılığıyla uygulamaya katılan diğer bankaların POS’larından da QR ödeme yapılabilmektedir. Bu alanda gelecek bir diğer özellik olan NFC ile ödeme fonksiyonu ise 2021 yılı içinde tüm Banka müşterilerinin kullanımına açılacak, ve kredi kartı taşıma zorunluluğu büyük ölçüde azalacaktır.

Dijitalleşme çalışmaları ve pandeminin gereksinimleri doğrultusunda, ATM ana ekranında konumlandırılan QR kod ile, ATM’ye dokunmadan müşterilerin QR ile para çekme işlemi yapabilmesi sağlanmıştır. 2020 yılının ilk çeyreğinde, para çekmek için QR kod kullananların, kart kullananlara oranı

%6 iken, yılın son çeyreğinde bu oran

%12’ye yükselmiştir. 2020 yılında ATM önyüzlerinin yenilenmesine devam edildi, 2021 yılında ise müşterilerin ihtiyaçları doğrultusunda ATM sayısının ve işlem çeşitliliğinin artırılmasına hız kesmeden devam edilecektir.

Çağrı Merkezi kanalında, müşterilerin arama nedenleri incelenerek ve müşteri ihtiyaçlarının Çağrı Merkezi’ni aramaya ya da temsilciyle görüşmeye gerek kalmadan çözülmesine yönelik birçok aksiyon alınmıştır. Pandemi başlangıcında gelen yoğun çağrı trafiğini etkili karşılayabilmek ve geçici süreyle kapanan şubelerdeki çalışanların sürece aktif olarak destek verebilmesi için, şube çalışanların müşteri çağrısı alabilmesine yönelik altyapı hızlı bir şekilde devreye alınmıştır. Bu süreçte 500+ şube çalışanının aktif desteğiyle pandemi çağrı trafiği, bekleme ve konuşma sürelerinde belirgin bir artış yaşanmadan müşteri memnuniyeti ile yönetilmiştir. Yine bu dönemde yoğun olarak gelen kredi ve kredi kartı borç yapılandırma talepleri için, müşterilerin talepleri chatbot üzerinden alınmış, hem müşterilerin ihtiyaçları efektif bir şekilde karşılanmış, hem de yapılandırmalar ile ilgili Çağrı Merkezi trafiği azaltılmıştır.

Dijitalleşme alanında, tüzel müşterilerin internet ve Cep Şubesi üzerinden yaptığı toplu para transferi işlemlerinin birden fazla kullanıcı tarafından onaylanabilmesi sağlanmıştır. Sadece bireysel müşterilerin kullanımına açık olan chat yapısı, tüzel müşterilerimizin de kullanımına açılmış, bu sayede tüzel müşterilerin internet ve Cep Şubesi üzerinden müşteri temsilcileri ile canlı olarak yazışmalarına, soru ve sorunlarını iletebilmelerine ve

yetkileri dahilinde bankacılık işlemlerini gerçekleştirebilmelerine imkan

verilmiştir.

QNB Finansbank müşterisi olmak için, şubelere gidilmesine gerek kalmadan QNB Finansbank cep şubesi üzerinden başvuru alınmasını sağlayan sistemsel altyapı da 2020 yılında hazırlanmıştır.

Bu teknoloji sayesinde, mevcut

müşteriler bilgi eksikliklerini Cep Şubesi üzerinden tamamlayabilecek veya güncelleyebilecektir. 2021 yılı içerisinde müşterilere sunulması planlanan bu yenilik ile birlikte, mevcut durumda şubelerde gerçekleştirilen çoğu işlemin Cep Şubesi üzerinden görüntülü görüşme ile tamamlanması sağlanacaktır.

2020 yılında yürürlüğe giren Bankaların Bilgi Sistemleri ve Elektronik Bankacılık Hizmetleri Hakkında Yönetmelik uyum çalışmaları kapsamında, bankacılık kanallarında gerekli iyileştirme çalışmaları tamamlanmıştır. Bu geliştirme çalışmaları arasında, internet şubesine giriş ve işlemlerde tek kullanımlık şifrelerin mobil bankacılık kullanan müşterilere SMS yerine mobil bildirim olarak iletilmesi, kanallarda kimlik doğrulama amacıyla sorulan kimlik ve anne kızlık soyadı gibi bilgilerin kaldırılması, dijital kanal kullanan müşterilerin ürün kullanımlarında dijital ekstreye yönlendirici aksiyonların alınması sıralanabilir. Bu yönetmelikle birlikle, QNB Finansbank Çağrı Merkezi’ne erişim için çift faktörlü doğrulamaya geçilmiş, yapılan işlemlerin niteliğine ve güvenlik seviyelerine göre kart şifresi veya FinansŞifre kullanımına ek olarak cep telefonuna SMS ya da mobil bildirim olarak gönderilen tek kullanımlık şifrenin de girilmesi ile zorunlu hale getirilmiştir.

QNB Finansbank müşterilerinin hayatlarını kolaylaştırmayı, sunulan hizmetlerin her aşamasında kişiye özel tasarım ve önceliklere yer vermeyi amaçlayan bankacılık anlayışı doğrultusunda, Cep Şubesi’ni sürekli geliştirmek amacıyla önemli adımlar atmıştır. Konsept çalışmalarına 2019 yılında başlanan ve teknolojinin akıllı tasarımlarla birleştiği Cep Şubesi yenileme projesi 2020 yılında hız kazanmıştır. Bu kapsamda, kişiselleştirilmiş içerikleriyle ön plana çıkan, müşteri odaklı yaklaşım doğrultusunda birçok ürün panosu yenilenmiş olan uygulama, banka içi pilot kullanıma açılmıştır. Cep

Sust ainability

Kurumsal YönetimQNB Finansbank HakkındaRisk YönetimiFinansal RaporlarSunuş2020 Yılı Faaliyetleri

Şubesi’nde var olan özelliklerin çok daha fazlasına sahip olan yeni uygulamaların ise 2021 yılı içinde yaygınlaştırması hedeflenmektedir. Baştan sona yenilenen QNB Finansbank Cep Şubesi’nin yenilikçi tasarımı, çok daha kolaylaştırılmış kullanımı ve yeni nesil özellikleriyle Banka’nın mobil bankacılık hizmetlerine yeni bir soluk katması hedeflenmiştir.

Direkt Bankacılık

QNB Finansbank’ın dijitalleşmeye yönelik stratejik hedefleri doğrultusunda, Direkt Bankacılık Kanallarının (Cep Şubesi, İnternet Şubesi ve ATM) kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar, 2020 yılında da devam etmiştir. Kanallara daha fazla müşteri kazandırmak, müşteri memnuniyetini artırmak, şubelerdeki iş yükünü ve hizmet maliyetlerini düşürmek üzere yıl genelinde ilgili iş birimleriyle birlikte ürün ve hizmet çeşitliliğinin artırılması sağlanmıştır. Var olan hizmetlere ek olarak yeni ürünleri müşterilere tanıtmak ve kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla çeşitli tanıtım ve pazarlama faaliyetleri yürütülmüştür.

Yıl sonunda, aktif dijital müşteri adedi bir önceki yıla göre %15 artışla 3,3 milyonu aşmış, dijital aktiflik oranı yıl sonu itibarıyla %68’e ulaşmıştır. Toplam dijital müşteri portföyünün %92’si dijital kanallardan sadece Cep Şubesi’nden hizmet almayı tercih etmekte, İnternet Şubesi’ni kullanmamaktadır.

İşlemlerini ağırlıklı olarak şubeden yapan müşterilerin Direkt Bankacılık Kanallarına yönlendirilmesi amacıyla yapılan pazarlama faaliyetleri ve ATM kurulumlarıyla birlikte, şubeden yoğun olarak yapılan nakit işlemlerin toplamdaki payı %5’in altına düşürülmüştür.

2020 yıl sonu itibarıyla ATM ağı büyüklüğü, şube dışı 1.914 ve şube 994 adet olmak üzere toplamda 2.908 ATM olarak gerçekleşmiştir. 2019 yılında başlatılan, DenizBank ve TEB ile yapılan ortak ATM kullanım projesi ile, QNB Finansbank müşterilerine 7.600’e yakın ATM’de ücretsiz işlem yapma olanağı devam etmiştir. Bu proje kapsamında ayda 3 defa olan ücretsiz para çekme, para yatırma veya kredi kartı borcu ödeme işlemleri, pandemi döneminde işlem adedinde sınırlama

2020 yıl sonu itibarıyla ATM ağı büyüklüğü, şube dışı 1.914 ve şube 994 adet olmak üzere toplamda 2.908 ATM olarak gerçekleşmiştir. 2019 yılında başlatılan, DenizBank ve TEB ile yapılan ortak ATM kullanım projesi ile, QNB Finansbank müşterilerine 7.600’e yakın ATM’de ücretsiz işlem yapma olanağı devam etmiştir. Bu proje kapsamında ayda 3 defa olan ücretsiz para çekme, para yatırma veya kredi kartı borcu ödeme işlemleri, pandemi döneminde işlem adedinde sınırlama