• Sonuç bulunamadı

Yazı işleri personelinin denetimi Adalet Bakanlığı Disiplin Yönetmeliğinde belirlenmiştir.

Bu Yönetmelik, disiplin âmirlerinin tâyin ve tespiti, disiplin kurullarının kuruluş, işleyiş ve çalışmaları ile disiplin soruşturmalarına ilişkin usûl ve esasları belirlemek amacıyla ha-zırlanmıştır. Bu Yönetmelik hükümleri, adlî ve idarî yargı hâkim ve savcıları dışında kalan Adalet Bakanlığı merkez ve taşra teşkilâtlarında görevli memurlar ile sözleşmeli perso-nel hakkında uygulanır. Adalet Bakanlığı merkez ve taşra teşkilâtında çalışan persoperso-nele uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezaları Ek Cetvel’de gösterilen yetkili disiplin âmirleri tarafından verilir. Cetvelde disiplin âmiri olarak tespit edilen unvanlara ait görevleri yetki ile veya vekâleten yürütenler de bu görevi yürüttükleri sürece disiplin âmirliği yetkisine sahiptir. Cetvelde gösterilen disiplin âmiri unvanını taşıyan birden fazla kişi olması du-rumunda, yapılan iş bölümüne göre ilgili olan, ilgili birden fazla ise kıdemli olan disiplin âmirliği yetkisini kullanır. Disiplin soruşturmasının yapılması ve karara bağlanmasında, ilgilinin disipline aykırı fiil veya hâli işlediği anda görevli olduğu yerdeki disiplin âmirleri

yetkilidir. Uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarına yapılacak itirazlarda, disipline aykırı fiil veya hâlin işlendiği anda memurun görevli olduğu yerdeki disiplin kurulu yet-kilidir. Disiplin âmirlerince, yapılan soruşturma sonucunda disipline aykırı fiil ya da hâli tespit edilen memurlara durumun niteliği ve ağırlık derecesine göre disiplin cezaları veri-lir. Komisyon disiplin kurullarınca uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarına yapılan itirazın kabulü hâlinde, disiplin âmirleri kararı gözden geçirerek verilen cezayı hafiflete-bilir veya tamamen kaldırahafiflete-bilir. İlgili disiplin kurullarınca kademe ilerlemesinin durdu-rulması ve Devlet memurluğundan çıkarma cezası tekliflerinin reddedildiği durumlarda, atamaya yetkili âmirce ret kararının alındığı tarihi izleyen onbeş gün içinde başka bir disiplin cezası verilebilir. Bakanlık Disiplin Kurulunca, uyarma, kınama veya aylıktan kes-me cezalarına yapılan itirazın kabulü hâlinde, disiplin âmirleri veya bu maddenin üçüncü fıkrasına göre işlem yapılan durumlarda atamaya yetkili âmir kararını gözden geçirerek verilen cezayı hafifletebilir veya tamamen kaldırabilir. Yüksek Disiplin Kurulunca, kade-me ilerlekade-mesinin durdurulması cezasına yapılan itirazın kabulü hâlinde ise atamaya yet-kili âmir kararını gözden geçirerek verilen cezayı hafifletebilir veya tamamen kaldırabilir.

Özet

Kalem hizmetleri, idari işler, yazı işleri, bilgi işlem ve diğer müdürlüklerin işlemleri ile yürütülmektedir. Bu hizmetler yazı işleri müdürünün yönetiminde kalemde görevlendiri-len zabıt kâtipleri, memurlar ve mübaşirler ve işlerin devamı için gerekli diğer işlemleri gerçekleştiren diğer personeller aracılığıyla yürütülür. Diğer Personeller idari işler müdürü, bilgi işlem müdürü, bilgi işlem şefi, bilgisayar işletmeni ve hizmetlidir. Kalem hizmetlerinin neler olduğu, görevli per-sonelin kimler olduğu, perper-sonelin görevleri, tutulması ge-reken kayıtlar ve usulü genel itibariyle Bölge Adliye ve Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Cumhuriyet Başsavcılıkları İdarî ve Yazı İşleri Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Yö-netmelik, Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri Ve Vergi Mahkemelerinin İdari İşler ile Yazı İşleri Hizmetlerinin Yürütülmesi Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik, Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun ve Anayasa Mahkemesi İç Tüzüğünde bulunmakla birlikte Bölüm 1’de saymış bulunduğumuz mevzuatlardan da yararlanılmaktadır. İdari işler yazı müdürünün adli yargıdaki ceza ve hukuk mahkemesindeki ve idari yargıdaki görevleri genel itibariyle benzerlik göstermektedir. Ceza mahkemele-rindeki yazı işleri müdürünün hukuk mahkemelerinde yazı işleri müdürünün görevlerinden farklı görevleri, Suç Eşyası Yönetmeliği uyarınca dosyaya ait kıymetli evrak ve değerli eşyanın uygun yerde muhafazasını sağlamak, kesinleştirme işlemlerini yapmak, doğruluğunu kontrol ettikten sonra ke-sinleşen infaz evrakını ve tali karar fişini derhâl düzenleyerek Cumhuriyet başsavcılığına verilmek üzere mahkeme başkanı

veya hâkimin onayına sunmak, müsaderesine veya iadesine karar verilerek kesinleşen hükme konu eşyalar hakkında ge-rekli işlemlerin yapılmasını sağlamaktır. Hukuk mahkemele-rindeki yazı işleri müdürünün ceza mahkemelemahkemele-rindeki yazı işleri müdüründen farklı görevleri, harcın hesaplanması ve hukuk mahkemeleri veznesi bulunmayan yerlerde tahsiline ilişkin işlemleri yapmak, teminatın iadesi gereken hâllerde gerekli işlemleri yerine getirmek, Hukuk Muhakemeleri Ka-nunundan kaynaklanan görevleri yerine getirmektir. Zabıt kâtibi ve mübaşir, kanunda sayılan işler ile hâkim ve yazı işleri müdürünün verdiği işleri yapmak zorundadır. Kalem içerisinde yazı işleri müdürü, zabıt kâtibi ve mübaşir tarafın-dan yürütülürken, bu işlemlerin devamı için gerekli fiziksel, teknolojik ve diğer şartların sağlanmasından görevli perso-neller de bulunmaktadır. Bu persoperso-neller; idarî işler ve bilgi işlem müdürü bilgi işlem şefi, teknisyen, bilgisayar işletmeni ve hizmetlidir. Anayasa yargısında görevli kalem hizmetle-ri personeli Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’un 29. Maddesinde sayılmıştır. Bu maddeye göre görevli personel yazı işleri müdürü, idarî ve mali işler müdürü, personel müdürü, yayın ve halkla ilişki-ler müdürü, dış ilişkiilişki-ler müdürü, strateji geliştirme müdürü, teknik hizmetler müdürü, özel kalem müdürüdür. Yazı işleri personelinin yapmış olduğu işin önemi ve devlet memuru ol-ması sebebiyle hukuki, cezai ve disiplin sorumluluğu vardır.

Yazı işleri personelinin denetimi Adalet Bakanlığı Disiplin Yönetmeliğinde belirlenmiştir.

Kendimizi Sınayalım

1. Kalem personeli arasındaki iş bölümünü yapmaya yetkili olan kalem personeli aşağıdakilerden hangisidir?

a. Zabıt kâtibi b. Yazı İşleri Müdürü c. Teknisyen d. Hizmetli

e. Bilgisayar İşletmeni

2. Aşağıdakilerden hangisi mübaşirin görevlerinden biridir?

a. Kalem personeli arasında iş bölümü yapmak b. Mahkemelerin ara kararlarını yerine getirmek c. Dizi pusulası düzenlemek

d. UYAP Bilişim Sistemi, SEGBİS ve diğer alt uygula-maların çalışmasını sağlamak

e. Ertelenen duruşmalarda duruşma gün ve saatini ya-zarak taraflara vermek

3. Aşağıdakilerden hangisi adli yargı hukuk mahkemeleri yazı işleri müdürünün görevlerinden biri değildir?

a. Mahkeme yazı işlerini denetlemek

b. Talep hâlinde gerekçeli kararın tebliğini sağlamak c. Harç tahsil müzekkerelerini yazmak ve kesinleştirme

işlemlerini yapmak

d. Zabıt kâtipleri arasında iş bölümü yapmak

e. Duruşma sırası gelenleri duruşma salonuna çağırmak

4. Aşağıdakilerden hangisi idarî işler müdürünün görevle-rinden biri değildir?

a. İdarî işler müdürlüğü hizmetlerinin yürütülmesini sağlamak ve denetlemek

b. Temizlik, güvenlik, aydınlatma, ısıtma, soğutma, ba-kım ve onarım işlerini yaptırtmak

c. Harç tahsil müzekkerelerini yazmak ve kesinleştirme işlemlerini yapmak

d. Yemekhane hizmetlerinin sevk ve idaresini sağlamak e. Eğitim ve sosyal işler faaliyetlerini yerine getirmek

5. Harcın hesaplanması ve hukuk mahkemeleri veznesi bu-lunmayan yerlerde tahsiline ilişkin işlemleri yapmak kimin görevidir?

a. Mübaşir

b. İdari işler müdürü

c. Hukuk mahkemeleri yazı işleri müdürü d. Ceza mahkemeleri yazı işleri müdürü e. Zabıt kâtibi

6. Aşağıdaki cezalardan hangisi disiplin sorumluluğu kap-samında yazı işleri personeline verilemez?

a. Uyarma b. Hapis c. Kınama d. Aylıktan Kesme

e. Devlet memurluğundan çıkarma

7. Suç Eşyası Yönetmeliği uyarınca dosyaya ait kıymetli ev-rak ve değerli eşyanın uygun yerde muhafazasını sağlamak kimin görevidir?

a. Teknisyen b. Zabıt Kâtibi

c. Hukuk Mahkemeleri yazı işleri müdürü, d. Ceza mahkemesi yazı işleri müdürü e. Mübaşir

8. Aşağıdakilerden hangisi kalem hizmetlerinin sorunsuz bir şekilde devam etmesi amacıyla gerekli fiziksel ve teknik koşulları sağlamak ile görevli personelden değildir?

a. İdarî işler ve bilgi işlem müdürü b. Bilgi işlem şefi

c. Teknisyen

d. Bilgisayar işletmeni e. Yazı işleri müdürü

9. Yazı işleri ve idarî işler müdürü, yerine getirmekle yü-kümlü olduğu görevleri müdürlükte aşağıda sayılan hangi görevli personele devredebilir?

a. Bilgisayar işletmeni b. Mübaşir

c. Zabıt Kâtibi d. Bilgi işlem şefi e. Hiçbiri

10. Teknisyen ve yardımcı hizmetler sınıfına giren persone-lin sevk ve idaresini sağlama görevi aşağıdakilerden hangisi-nin görevidir?