• Sonuç bulunamadı

Yazı içinde atıfta bulunulan kaynaklar; (Küçükerman, 1980, s. 45) şeklinde cümlenin sonunda yazar soyadı, yayın yılı ve yayın sayfası belirtilerek verilmelidir. İki yazarlı kaynaklarda iki yazarın da soyadı yazılmalı (Margolin ve Buchanan, 1996, s. 57), ikiden fazla yazarlı kaynaklar parantez içinde gösterilecek ise vd. kısaltması kullanılmalı (Sparke vd., 2002, s. 65) şeklinde kullanılmalıdır.

Metinde İçinde Kaynakça Gösterimi Örnekleri:

- Yazar adı cümlenin doğal bir parçası olarak kullanılmışsa,

Teresa Caldeira, Sao Paulo’yu anlattığı Duvarları İnşa Etmek adlı yazısında toplumsal ve mekânsal ayrışmanın kentlerin en önemli niteliği olduğunu vurguluyor.

Kentsel mekânı düzenleyen kurallar toplumsal farklılaşma ve ayrışma kalıplarına dayanıyor. Bu kurallar, kültüre ve tarihe göre değişiyor, kamusal hayatı şekillendiren esasları gözler önüne seriyor ve sınıfların, toplumsal grupların kent mekânı içerisinde birbirleriyle nasıl bir ilişki içerisinde olduklarını gösteriyor. Derdini Sao Paulo üzerinden anlatan Caldeira’ya göre, şimdiki zamanlarda mekânsal düzenleme ayrı durma idealine dayanıyor. Bu ideal, sınıfların, farklı toplumsal grupların homojen adacıklarda yaşamasını, kendilerinden farklı gördükleri ve etkileşimlerinin giderek koptuğu sınıflardan, gruplardan uzak durmalarını öngörüyor. Dolayısıyla, yeni mekânsal ayrışma yapısı yeni bir kamusal alan türünün temelini oluşturuyor (Caldeira, 1999, s. 11)

- İki yazarın bulunması durumunda,

Mahalledeki konutların yapımında, konut kat ve büyüklüklerinde, konutların bahçe ve yollarla ilişkisinde kendi aralarında bir anlamda uzlaşarak saptadıkları enformel kurallara sadık kalıyorlar ve gecekondularını çok katlı beton yapılara dönüştüren komşularını hoş karşılamıyorlar (Özbek ve Kurtuluş, 1997, s. 43).

26 - İkiden fazla yazar bulunması durumunda,

İşte böylesi bir iktisadi ortamda göçmenlerin barınakları, izinsiz olarak Hazine arazilerine yapıldığından, bu da bireysel çıkarlara doğrudan ters düşmediğinden ve formel bir konut ve arsa piyasası olmadığından, yasal olmasa da, toplumsal olarak

“meşru” bir çözüm olarak görülüyor (Aksoy, vd., 1996, s. 11).

- Aynı yazarın aynı yılda basılmış birden fazla eserinin kullanılması durumunda, Osmanlı İmparatorluğu’nda tüm topraklar, kesin bir biçimde özel veya vakfa ait diye tanımlanmadıkça, devlete ait addedilir. Bağımsızlıktan sonra ise, Ermeniler ve Rumlar tarafından terk edilen gayrimenkullerin kamulaştırılmasıyla, devlet sahipliğindeki toprak kategorisi genişler. 1940’lı yıllara gelindiğinde mülkiyet örüntüsü oldukça karmaşık bir görünüm ortaya koyar. Bu örüntüyü çok çeşitli tipte kamuya ait topraklar, tescilli özel mülkiyet, eski tarım arazileri, terk edilmiş gayrimüslim arazileri ve üzerinde hak iddia edeni olmayan vakıf toprakları oluşturur (Keyder, 1999a /1999b, s. 11).

- Aynı soyadını taşıyan yazarlar bulunması durumunda,

Eğer aynı soyadına sahip birden fazla yazara gönderme yapılıyorsa, yapıtların yayın yılları farklı olsa bile, cümle içinde yazarların adları da belirtilmelidir. Örneğin: Jale Parla (1989); Taha Parla (1993).

- Kişisel görüşmelerden kaynak gösterilecekse,

Kişisel görüşmeler metinde belirtilmeli ama kaynakçada yer almamalıdır. Örneğin:

(Vüs’at O. Bener, kişisel görüşme, Aralık 2013).

- Anonim bir kaynak kullanılmışsa, (dipnot olarak da verilebilir, yazının içinde de geçebilir)

Ocak 1996’da Büyükşehir Belediyesi yerleşim arazisini, Akatlar – Alkent Yerleşim Projesi adıyla projelendiriyor1 ve yüksek düzeyli konut ve iş merkezi amaçlı bir yaklaşımı gündeme getiriyor. Hemen ardından da 1996 yılının Haziran ayında

1 Bu bilgiler Karanfilköy Basın Bülteni’nden derlenmiştir. Bültende, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mesken ve Gecekondu Müdürlüğü’nde, mahalleye uygulanması düşünülen projenin maketinin bulunduğu açıklanmaktadır.

27

bölgedeki kat irtifasını 6,5 metreden 15,5 metreye çıkarıyor (“Karanfilköy Kendini Anlatıyor” başlıklı metin, Bkz. EKLER 3).

- Yazarı belirsiz bir kaynak kullanılacaksa, Örnek 1: dipnot vererek

Önceleri Maliye Hazinesi’ne ait olan bu topraklar, 1966 yılında yürürlüğe giren 775 no’lu yasa2 ile Gecekondu Önleme Bölgesi ilan ediliyor. Bu, Belediye sınırları içindeki hazine arazilerinin gecekondu önleme bölgeleri olarak değerlendirilmesi ve belediyelere bedelsiz devredilmesi anlamına geliyor. Yasa, bu bölgelerin imar ve altyapı düzenlemeleri yapılarak dar gelirli yurttaşlara (düzenleme giderleri arsa bedeli kabul edilerek) konut yapmak üzere tahsis edilmesini öngörüyor.

Örnek 2: yazının içinde kullanarak

Yani, Maliye Hazinesi, gecekondulaşmanın önlenmesi ve vasıflı sosyal konutlar yapılması için, arazileri, Belediye’ye bağlı Mesken ve Gecekondu Müdürlüğü’nün yetkisine bırakıyor. Öte yandan, Karanfilköy arazisi 1986 yılında çıkan 3030 sayılı yasa ile başka bir yetki alanının kapsamına da giriyor (Büyükşehir Belediyesi Yasası, 1966 – 3030).

- Yazar adı belli internet kaynakları kullanılmışsa,

Aşk, o dönem içinde (on üçüncü ve on sekizinci yüzyıllar arası) bir yaşam biçimi idi (Inam, 2006). (asıl künye metin sonundaki kaynakçada gösterilir)

2 1966 – 775 sayılı yasa: Gecekondu Önleme Bölgeleri: Birinci Beş Yıllık Plan’la birlikte gelişen, merkezi hükümet eliyle gecekondu sorununa çözüm arayışının ortaya çıkardığı bir yasadır. 1963 – 1984 arasında Türkiye’nin ve İstanbul’un gündeminde kalmıştır. 1984’te kabul edilen 2981 sayılı gecekondu affına ilişkin yasadan sonra pratikte uygulamadan kalkmıştır. Yeni gecekondu yapımını önlemek için devletin altyapılı arsa arz etmesi ve burada konut yapacaklara teknik ve mali yardım sağlaması fikriyle ortaya çıkmıştır. 775 sayılı yasanın 5. maddesinde kurulması öngörülen Gecekondu Önleme Bölgeleri, Belediye Meclislerince kabul edildikten sonra bakanlık tarafından onaylanacaktı.

Yasa kamunun ve vakıflarının arsalarının bu amaçla kullanılmasına ve özel toprakların kamulaştırılmasına kolaylıklar getiriyor, önleme bölgelerinin gerçekleştirilmesinde kullanılabilecek fonlar oluşturuyordu.

28

- Yazar adı belli olmayan internet kaynakları kullanılmışsa,

M.S. 1000 yıllarında yaşanan büyük İstanbul depreminde yaklaşık 10 metre suya gömülen adanın sadece en üst kısmı kayalık şeklinde su üzerinde kalır (http://www.burgazada.net/kaybolanada.html, 2005).

- Aktaran bir kaynak kullanılacaksa,

Çalışmalarda birincil kaynaklara ulaşmak esastır, ama bazı güçlükler nedeniyle ulaşılamamışsa, göndermede aktarılan kaynak belirtilmelidir.

Örneğin: Zizek’in ideoloji görüşündeki sorun (Zizek’ten aktaran Sancar, 2009, s. 27).

Sancar (2009), kaynakça listesinde bütün künye bilgileri ile yer alır, Zizek’in kaynağının künyesi yer almaz.

29 EK 3.1 B: Metin Sonunda Kaynak Gösterimi

Asıl metninin sonunda kaynaklar bölümü bulunmalı ve yazar soyadına göre A’dan Z’ye doğru alfabetik sıralama yapılmalıdır. Kaynaklar, Times New Roman 12 punto ile 1,5 satır aralığı ile yazılmalıdır.

1. Kitap ve Kitap Bölümleri İçin Gösterim a. Tek yazarlı ya da editörlü kitaplar

Gürbilek, N. (2004). Kör Ayna, Kayıp Şark. İstanbul: Metis.

Tekeli, İ. (1992a). Mekân Organizasyonlarına Makro Yaklaşım. Ankara: ODTÜ Mimarlık Fakültesi Yayını, Yayın No. 28.

Tekeli, İ. (1992b). Belediyecilik Yazıları 1976-1991. İstanbul: IULA-EMME Yayınları, Kent Basımevi.

Özbek, M. (Ed.) (2005). Kamusal Alan. İstanbul: Hil.

b. İki ya da daha fazla yazarlı ya da editörlü kitaplar

Taner, R. ve Bezirci, A. (1997). Seçme Romanlar. İstanbul: Evrensel.

İlkin, S. ve Tekeli, İ. (1982). Uygulamaya Geçerken Türkiye'de Devletçiliğin Oluşumu. Ankara: ODTÜ İdari İlimler Fakültesi Yayını, Yayın No. 39.

Finnman, A. ve Myer, B. (1989). Essays on Thomas Mann. New York: TCY Press.

c. Editörlü kitapta bölüm

Kejanlıoğlu, B. (2005). Medya Çalışmalarında Kamusal Alan Kavramı. İçinde:

Özbek, M. (Ed.). Kamusal Alan. İstanbul: Hil, s. 689-713.

d. Derlenmiş bir kitapta yer alan yazı ya da bölüm

Keyder, Ç. (1998). 1990'larda Türkiye'de Modernleşmenin Doğrultusu. İçinde:

Bozdoğan, S. ve Kasaba, R. (Der). Türkiye'de Modernleşme ve Ulusal Kimlik.

İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları, s. 29-42.

30 e. Çeviri kitaplar

Zizek, S. (2009). Matrix: Ya da Sapkınlığın İki Yüzü. (Bahadır Turan, Ç ev.) İstanbul:

Encore.

f. Birden çok baskısı olan veya gözden geçirilmiş/genişletilmiş baskısı olan kitaplar Strunk, W. Jr. ve White, E. B. (2000). The Elements of Style (4. Baskı). New York:

Longman.

Alpay, N. (2004). Türkçe Sorunları Kılavuzu (Gözden Geçirilmiş 2. Baskı). İstanbul:

Metis.

g. Yazarı belirsiz kitaplar

The 1995 NEA Almanac of Higher Education. (1995). Washington DC: National Education Association.

h. İki ya da daha fazla ciltten oluşan kitaplar

Moran, B. (1995). Türk Romanına Eleştirel Bir Bakış (3 cilt). İstanbul: İletişim.

i. Sadece elektronik basılı kitap

O'Keefe, E. (n.d.). Egoism & the Crisis in Western Values. eriş im http://www.onlineoriginals.com/showitem.asp?itemID=135. 26 Aralık 2015 j. Kitabın elektronik versiyonu

Freud, S. (1953). The Method of Interpreting Dreams: An Analysis of a specimen Dream. J. Strachey (Ed. & Trans.), The Standart Edition of the Complete Psychological Works of Sigmund Freud (Vol. 4, pp. 96-121).

http://books.google.com/books (Özgün eser 1900 tarihlidir) 10 Nisan 2014

2. Makaleler İçin Gösterim a. Dergi içinden tek yazarlı makale

Dellheim, C. (1987). The Creation of a Company Culture: Cadburys 1861-1931.

American Historical Review 92 (1), pp. 13-44.

31

Zorlu, F. (2008). Kentsel Dokuların Dolaşım Sistemlerinin İşleyişindeki Rolü.

ODTÜ Mimarlık Fakültesi Dergisi 25 (1), s. 81-104.

b. Dergi içinde birden fazla yazarlı makale

Binark, F. M. ve Ç elikcan, P. (1998). Mahremin Müzakereye Çağrılması ve Yıldo Örneği. Kültür ve İletişim 1 (2), s. 197-214.

c. Elektronik dergiden makale

Conway, P. (2003). Truth and Reconciliation: The Road not Taken in Nambia.

Online Journal of Peace and Conflict Resolution 5 (1).

http://www.trinstitute.org/ojpcr/5_1conway.htm 21 Mart 2014 d. Yazarı belli olmayan dergi yazıları için

The United States and the Americas: One History in Two Halves. (2003, 13 Aralık).

Economist, 36.

3. Tezler ve Yayınlanmamış Çalışmalar İçin Gösterim

Yılmaz, P. (1997). Siklohegzenoksit'in Katyonik Polimerizasyonunda Tetrametiltiouramdisülfit'in Etkisi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İ.T.Ü.

Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Işık, O. (1991). The Penetration of Capitalism into Housing Production: Speculative Housebuilding in Turkey, 1950-1980. Unpublished Ph.D. dissertation, University College London, Bartlett School of Architecture and Planning.

4. Akademik Konferanslarda Sunulan ve Bildiri Kitabında Basılan Bildiriler İçin Gösterim

Kaya, A. G. ve Ergönül, S. (2010). Otoyol Projelerinde Yap İşlet Devret Modeli:

Gebze-İzmir Otoyol Projesi. İçinde: Birgönül, T. ve Budayan, C. (Der.) 1.

Proje ve Yapım Yönetimi Kongresi Bildiriler Kitabı. Ankara, 29 Eylül-1 Ekim, 2010. Ankara: ODTÜ Yayınları, s. 324-335.

32

Micelli, F., Myers, J. J. ve Murthy, S. S. (2002). Performance of FRP Confined Concrete Subjected to Accelerated Environmental Conditioning. In:

Benmokrane, B. and El-Salakawy, E., (Eds.). Durability of Fiber Reinforced Polymer (FRP) Composites for Construction: Proceedings of the Second International Conference (CDCC 02). Montreal, 29-31 May, 2002.

Sherbrooke: Université de Sherbrooke, pp. 87-98.

5. Raporlar İçin Gösterim

European Commission. (2004). First Report on the Implementation of the Internal Market Strategy 2003-2006. Luxembourg: Office for Official Publications of the European Communities.

McCaffrey, R. ve Abers, G. (1988). SYN3: A Program for Inversion of Teleseismic Body Wave Forms on Microcomputers. In: Air Force Geophysics Laboratory Technical Report. AFGL-TR-88-0099, Hanscomb Air Force Base, MA.

6. Harita vb. Gösterimler

IOC-UNESCO (1981). International Bathymetric Chart of the Mediterranean, Scale 1:1,000,000, 10 sheets, Ministry of Defence, Leningrad.

7. İnternet Sayfası İçin Gösterim

Yazarı belli olmayan internet kaynaklarına atıf yapılması durumunda; URL-sıra numarası, ilgili sitenin internet adresi, sitenin yahut alınan kaynağın adı ve bilginin alındığı tarih (gün, ay, yıl) açıkça yazılmalıdır. Örneğin,

URL-1, www.ogm.gov.tr/agaclar.htm Ağaç Türlerimiz. 9 Kasım 2011.

URL-2, www.ogm.gov.tr/ T.C. Orman Genel Müdürlüğü, Yeniden Yapılanma ve Norm Kadro Projesi. 11 Temmuz 2013.

33 8. Diğer Gösterimler

a. Film

Demirkubuz, Z. (Yönetmen). (2006). Yazgı [Film]. İstanbul: Mavi.

[Metin iç indeyse: (Yazgı, 1941)]

b. Fotoğraf

Adams, A. (1927). Monolith, the Face of Half Dome, Yosemite National Park [Fotoğraf]. Art Institute, Chicago.

[Metin iç indeyse: (Adams, 1927)]

EK 3.2 - Kapak

MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ

MİMARLIK FAKÜLTESİ - ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ LİSANS BİTİRME ÖDEVİ

BİTİRME ÖDEVİ ADI

Hazırlayan xxx

Danışman Xxx

Haziran 2017 İSTANBUL

EK 3.3 - İçindekiler

2.1.1. Kentlerin Farklı Ölçeği ... 12

2.1.2. Kentlerin Farklı Yorumu ... 15

2.1.3. Sosyo Ekonomik ve Kültürel Farklılıklar ... 20

3. KENTLERİN KİMLİK DERECESİNİ ÖLÇMEK İÇİN BİR YÖNTEM DENEMESİ ... 84

3.1. Hedefler ve İlkeler ... 84

3.2. Tasarımda Denge Modeli ... 94

3.2.1. Modelin Ana Hatları ... 110

3.2.2. Modelde İzlenecek Yöntem ... 130

3.2.3. Bölgesel Mekân Analizi ... 150

4. SONUÇ VE ÖNERİLER ... 170

KAYNAKÇA ... 180

EKLER ... 194

YAZIŞMA ADRESİ ... 205

36

EK 4 – PLN 404 Bitirme Ödevi Ön Çalışması Ön Jüri Tutanağı

MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ

MİMARLIK FAKÜLTESİ - ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ BİTİRME ÖDEVİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ

PLN 404 – BİTİRME ÖDEVİ ÖN ÇALIŞMASI

ÖN JÜRİ TUTANAĞI

…./..../20....

Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencilerimizden, ……… numaralı

……….………’ın Bitirme Ödevi Ön Jürisi yapılmıştır.

Çalışma ile ilgili görüşlerimiz:

Bilgilerinize arz ederiz.

Danışman Jüri Üyesi Jüri Üyesi

37

EK 5 – PLN 404 Bitirme Ödevi Ön Çalışması Yarıyıl Sonu Değerlendirme Tutanağı

MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ

MİMARLIK FAKÜLTESİ - ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ BİTİRME ÖDEVİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ

PLN 404 – BİTİRME ÖDEVİ ÖN ÇALIŞMASI

YARIYIL SONU DEĞERLENDİRME TUTANAĞI

…./..../20....

Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencilerimizden, ……… numaralı

……….………, PLN 404 Bitirme Ödevi Ön Çalışması dersi kapsamında G (Geçti) / K (Kaldı) notuyla değerlendirilerek başarılı bulunmuştur / bulunmamıştır.

Bilgilerinize arz ederiz.

Danışman Jüri Üyesi Jüri Üyesi

38

EK 6 – PLN 499 Bitirme Ödevi Ara Jüri Tutanağı

MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ

MİMARLIK FAKÜLTESİ - ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ BİTİRME ÖDEVİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ

PLN 499 – BİTİRME ÖDEVİ

ARA JÜRİ TUTANAĞI

…./..../20....

Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencilerimizden, ……… numaralı

……….………’ın Bitirme Ödevi Ara Jürisi yapılmıştır.

Çalışma ile ilgili görüşlerimiz:

Bilgilerinize arz ederiz.

Danışman Jüri Üyesi Jüri Üyesi

39 EK 7 – Onay Sayfası

Bitirme Ödevi içindeki bütün bilgilerin etik davranış ve akademik kurallar çerçevesinde elde edilerek sunulduğunu, ayrıca Bitirme Ödevi Yazım Kılavuzu’nda belirtilen kurallara uygun olarak hazırlanan bu çalışmada bana ait olmayan her türlü ifade ve bilginin kaynağına eksiksiz atıf yapıldığını bildiririm.

İmza Öğrencinin Adı-Soyadı

... tarafından hazırlanan

“...” adlı araştırmanın Bitirme Ödevi olarak uygun olduğunu onaylarım.

İmza Bitirme Ödevi Danışmanı

Bu çalışma Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde Lisans Bitirme Ödevi olarak kabul edilmiştir.

Danışman:………..

Jüri Üyesi:………

Jüri Üyesi:………

40

EK 8 – PLN 499 Bitirme Ödevi Yarıyıl Sonu Jüri Tutanağı

MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ

MİMARLIK FAKÜLTESİ - ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ BİTİRME ÖDEVİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ

PLN 499 – BİTİRME ÖDEVİ

YARIYIL SONU JÜRİ TUTANAĞI

…./..../20....

Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencilerimizden, ……… numaralı

……….………’ın Bitirme Ödevi Yarıyıl Sonu Jürisi yapılarak çalışma, başarılı / başarısız bulunmuştur.

Çalışma ile ilgili görüşlerimiz:

Bilgilerinize arz ederiz.

Danışman Jüri Üyesi Jüri Üyesi

41

EK 9 – PLN 499 Bitirme Ödevi Yarıyıl Sonu Değerlendirme Tutanağı

MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ

MİMARLIK FAKÜLTESİ - ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ BİTİRME ÖDEVİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ

PLN 499 – BİTİRME ÖDEVİ

YARIYIL SONU DEĞERLENDİRME TUTANAĞI

…./..../20....

Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencilerimizden, ……… numaralı

……….………’ın Bitirme Ödevi ... notla değerlendirilerek başarılı bulunmuştur/bulunmamıştır.

Bilgilerinize arz ederiz.

Danışman Jüri Üyesi Jüri Üyesi

Benzer Belgeler