• Sonuç bulunamadı

EK 3 – Bitirme Ödevi Yazım Kılavuzu

3. İÇERİK OLUŞTURMAYA İLİŞKİN GENEL KURALLAR

Eserlerde Türk Dil Kurumu'nun Yazım Kılavuzu ve Türkçe Sözlük örnek alınmalı, yabancı sözcükler yerine Türkçe sözcükler kullanılmaya özen gösterilmelidir.

Türkçe'de alışılmamış sözcükler yazıda kullanılırken, ilk geçtiği yerde yabancı dildeki karşılığı parantez içinde verilmeli ve kullanılma gerekçesi anlamı ile birlikte bir dipnotla açıklanmalıdır.

Bitirme Ödevleri,

• Kapak,

• Onay Sayfası

• Önsöz / Sunuş

• İçindekiler,

• Kısaltmalar,

• Şekil Listesi,

• Tablo Listesi,

• Türkçe ve İngilizce Özet, Anahtar Kelimeler,

• Ana Metin,

• Kaynakça

• Ekler,

• Yazışma Adresi,

bölümlerini kapsar. Gerekli görüldüğü takdirde genişletilmiş İngilizce özet eklenebilir.

Bitirme Ödevleri, en az 10.000 en fazla ise 25.000 kelime aralığında olmalıdır. Bu kelime sınırlandırması yalnızca Ana Metin bölümünü kapsar.

3.1 Kapak

Bitirme Ödevleri için kapak, EK 2’de belirtilen bilgileri içerir.

21 3.2 Başlangıç Kısmı

3.2.1 Önsöz / Sunuş

Önsözün bir sayfayı geçmemesi tavsiye edilir. Önsözde, eserin ortaya çıkmasına katkıda bulunan kurum ve kişilere teşekkür edilebilir. Önsöz metninin altında sağa dayalı olarak eser sahibinin adı-soyadı; sola dayalı olarak ise eserin yazıldığı tarih ay, yıl biçiminde yazılır.

3.2.2 İçindekiler

İçindekiler, EK 3 örneğine göre düzenlenmelidir. İçindekiler yeni bir sayfadan başlar. Sayfanın tamamı tek satır aralık bırakılarak yazılır. Bölüm başlıkları büyük ve koyu harflerle, ikinci, üçüncü ve dördüncü dereceden başlıklar ise küçük ve koyu olmayan harflerle yazılır. İçindekiler, eğer varsa ekler listesini de kapsar.

3.2.3 Tablo, Şekil ve Kısaltma Listeleri

Tablo Listesi, Şekil Listesi ve Kısaltma Listesi yeni birer sayfadan başlar. Tablo ve şekiller, ana metin içinde kullanılan kodlama ve başlık ile listede yer alırlar. Tablo ve şekillerin yer aldığı sayfa numaraları da listede belirtilir.

3.2.4 Türkçe ve İngilizce Özetler, Anahtar Kelimeler

Bitirme Ödevi adını içeren özetler, ilk sayfa niteliğinde ve 200 kelimeden az olmamak koşuluyla, 1-5 sayfa arasında olmalıdır.

Özetlerin her biri yeni bir sayfadan başlar. Türkçe ve İngilizce özetler, 200 kelimeden az olmamak koşulu ile 1-5 sayfa arasında olabilir. Özetlerde, Bitirme Ödevinde ele alınan problem kısaca tanıtılarak, kullanılan yöntemler ve ulaşılan sonuçlar belirtilir. Özetlerde kaynak verilmez. Özetlerin sonunda en az 3, en fazla 5 anahtar kelime belirtilir.

İngilizce özet Türkçe özetin karşılığıdır. İngilizce özetin başlığı, Bitirme Ödevi’nin İngilizce adı olarak diğer bölüm başlıkları gibi yazılır. Başlığın hemen altına, SUMMARY büyük harflerle yazılmalıdır. İngilizce özetin sonunda, anahtar kelimelerin İngilizce karşılıkları yer alır.

22 3.3 Ana Metin Kısmı

Metin kısmı giriş, ana bölümler, sonuçlar ve/veya öneriler / tartışma bölümlerini içerir ve sayfa sınırlaması olmadan yazılır. Dipnot verilmesi gerekli ise, ilgili sayfanın altına tek satır aralığı ile ve metinden 2 karakter küçük yazı ile yazılmalıdır.

Dipnotlar metinden ince bir çizgi ile ayrılmalıdır. Metin içindeki bir düşünceyi açıklayan kısa notlar metin bölümlerinde sayfa altında yer alabilir. Uzun notlar ek olarak verilir.

3.3.1 Giriş

Bitirme Ödevi’nin “Giriş” bölümünde; çalışmanın amacı, kapsamı, araştırma yöntemleri ve önceki çalışmalar gibi, okuyucuyu konuya hazırlayıcı nitelikteki bilgiler verilmelidir. Giriş bölümünde “Amaç”, “Kapsam”, “Yöntem” gibi alt bölüm başlıkları kullanılabilir.

3.3.2 Ana Metin

Bitirme Ödevi’nin “Giriş” bölümü ile “Sonuç” bölümü arasındaki bölümlerin tümü

“Ana Metin” olarak adlandırılır. Ancak, “ANA METİN” diye bir başlık kullanılmaz.

Ana Metin yeni bir sayfadan başlamalıdır. Ödevin konusunun niteliğine, yapılan araştırmanın ayrıntısına ve ödevin hacmine göre ana metin; birinci dereceden bölüm ve ikinci ve üçüncü alt bölümlere ayrılabilir. Bunların her biri için uygun bir başlık (Örneğin; Kuramsal Temeller ve Kaynak Araştırması, Materyal ve Metot, Deneysel Bulgular ve Tartışma), uygun bir alt bölüm başlığı ve numaralama sistemi kullanılır.

Gerektiği durumlarda daha büyük dereceden alt bölümler numaralandırılmadan italik ve/veya altı çizili olarak verilmelidir.

3.3.3 Sonuç ve Öneriler

Bu bölüm ”SONUÇ” veya “SONUÇ VE ÖNERİLER” şeklinde bölüm numarası ile birlikte verilmelidir. Bu bölümde Bitirme Ödevi çalışmasından elde edilen genel sonuçlar, olabildiğince öz fakat açık olarak yazılmalıdır. Çalışmadan elde edilen sonuçlar kaynaklardaki sonuçlarla karşılaştırılmalı, çalışmanın alanına katkısı belirtilmelidir.

23

Bitirme Ödevini hazırlayanın, konu ile ilgili çalışma yapacak kişilere ve uygulayıcılara iletmek istediği öneriler varsa, bu öneriler, bu bölümün sonuna yazılmalıdır.

3.4 Kaynaklar ve Kaynakça

Kaynakların, metin içinde gösterimi aşağıda belirtilen farklı biçimlerde olabilir:

(bkz. EK 3.1 A)

• Yazar adı cümlenin doğal bir parçası olarak kullanılmışsa,

• İki yazarın bulunması durumunda,

• İkiden fazla yazar bulunması durumunda,

• Aynı yazarın aynı yılda basılmış birden fazla eserinin kullanılması durumunda,

• Aynı soyadını taşıyan yazarlar bulunması durumunda,

• Kişisel görüşmelerden kaynak gösterilecekse,

• Anonim bir kaynak kullanılmışsa,

• Yazarı belirsiz bir kaynak kullanılacaksa,

• Yazar adı belli internet kaynakları kullanılmışsa,

• Yazar adı belli olmayan internet kaynakları kullanılmışsa,

• Alıntılayan ya da aktaran bir kaynak kullanılacaksa,

Tek yazarlı, çok yazarlı ve çeviri kitaplarda, ana Metin içinde verilen tüm kaynaklar, Kaynaklar sayfasında yazılır. Çok yazarlı kitaplarda, Kaynaklar listesi, kitabın farklı yazarlar tarafından yazılmış bölümleri ayırt edilecek biçimde düzenlenebilir.

Kaynaklar yeni bir sayfadan başlamalıdır.

Akademik birimler tarafından düzenlenen bilimsel faaliyetlerde (sempozyum, seminer, kongre, vb.) sunulan çalışmaların derlendiği kitaplarda, her bir çalışmanın kaynaklar listesi, çalışmanın sonunda yer alır. Bu durumda, yeni bir sayfadan başlamasına gerek yoktur.

Kaynak listesi APA (American Psychological Association) referans tekniğine göre düzenlenir. Kaynaklar sayfasında yazar soyadına göre alfabetik olarak sıralama yapılır.

24

Kaynaklar listesinde yer alan kaynaklar, aşağıda belirtilen farklı türlerde olabilir (bkz. EK 3.1 B). Her türün birbirinden farklı gösterim tekniği mevcuttur.

3.5 Ekler

Ana metin içinde yer aldığı takdirde metnin akışını kesintiye uğratacağı düşünülen bilgi ve belgeler ekte verilir. Ana metin ve kaynaklar bölümlerinden sonra, ekler için yeni bir başlık sayfası açılır. Başlık sayfasında, ekler sağ alt köşede ve sağa dayalı olarak yazılır. Sırası ile ekler, her biri yeni bir sayfadan başlayarak düzenlenir. Eğer metnin içinde yeni geliştirilen bir ölçekten, deney ya da araştırma sırasında kullanılan özel bazı materyalden söz edilmişse bunlar eklerde sunulabilir.

Metnin içerisinde yer almasın durumunda konuyu destekleyen uzun açıklamalar bu bölümde verilebilir. Özellikle ayrıntılar, çok detaylı çizelge ya da istatistik sonuçları (Patentler, Raporlar, Haritalar, Standartlar, Görüşmeler, Internet) gibi kısımlar yine bu bölümde yer alır. Az bilinen ve sözlükte zor bulunan kelimeler ve kavramlar, bilimsel sözlük şeklinde de verilebilir.

Ekler, Ana Metni izleyen kısımda yer aldığı sıra ile ve bu sırayı belirten numaralarla Ekler listesinde belirtilir. Ekler listesi, İçindekiler bölümünün sonunda yer alır.

3.6 Yazışma Adresi

Yazışma adresi, yeni bir sayfa ile başlar ve iki bölümden oluşur. Birinci bölümde, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne ait bilgiler yer alır. İkinci bölümde ise, yazara ait bilgiler yer alır.

Yazışma adresi bilgileri kapsamında, kişi veya kurum isimleri, posta adresleri, telefon numarası ve e-posta adresleri yer alır.

25 EKLER

Benzer Belgeler