• Sonuç bulunamadı

C. FİİLİ EL ATMA

III. HUKUKİ EL ATMA KAVRAMI

Hukuki el atma, imar planları yapıldıktan sonra kamusal alanlara isabet eden özel mülkiyetteki taşınmazların, bulunduğu yerlerde yapılan planların kesinleşmesinden itibaren beş yıl ve daha fazla süre geçmesine rağmen, imar uygulamaları yapılmayarak mülkiyet hakkının kısıtlanmasıdır164. Bu noktada taşınmazları imar planlarıyla kamuya ait alanlara isabet eden şahısların taşınmazları kamulaştırılmayarak ya da parselasyon uygulaması yapılmak suretiyle kendilerine üzerinde yapı yapmaya uygun imar parsellerinden yer verilmeyerek uzun süre boyunca taşınmazlarından yararlanma hakları ellerinden alınmış olmaktadır. Böylece malikler arsalarını satamamakta, kat karşılığı inşaat sözleşmeleri yapamamakta ya da arsaları üzerinde yapı yapamamaktadırlar.

Kamulaştırmasız el atma uzun yıllar salt fiili el atma olarak değerlendirilmiş, yerel mahkemeler ve Yargıtay bir takım gerekçelerle hukuki el atmanın kamulaştırmasız el atmaya dâhil olduğunu ve mülkiyet hakkı ihlali teşkil ettiğini kabul etmemişlerdir. Yargıtay’ın bu kabulü, mülkiyet hakkına yapılan bu müdahalelerin uzun süre kamulaştırmasız el atma sayılmasına mani olmuş ve bu durum pratikte birçok malikin mağdur olmasına yol açmıştır165. Neyse ki YHGK’nın kararıyla166 hukuki el atma uygulamaları da kamulaştırmasız el atma kavramı kapsamına dâhil edilmiş ve uzun yıllar süregelen bir yanlıştan dönülmüştür. Anılan kararla bir idari

164 Yakup Emre ÇORUHLU/Bayram UZUN/Okan YILDIZ, “Kamulaştırmasız Hukuki El Atma Kavramının İncelenmesi ve Muhtemel Çözüm Yaklaşımlarının Getirilmesi”, Türkiye Adalet

Akademisi Dergisi, S.39, 2019, s.8.

165 Mehmet ÇABUK/Nuran DOĞAN ÇAKMAK/Dilara ŞENGÖZ, Danıştay Kararları Işığında

Kamulaştırmasız El Atma, 2.Baskı, Seçkin Yayınları, Ankara, 2020, s.45.

166 “... uzun yıllar programa alınmayan imar planının fiilen hayata geçirilmemesi nedeniyle kamulaştırma ya da takas cihetine gitmeyen davalı İdarece, pasif ve suskun kalınmak ve işlem tesis edilmemek suretiyle taşınmaza müdahale edildiği; bu haliyle İdarenin eyleminin, mülkiyet hakkının özüne dokunan ve onu ortadan kaldıran bir niteliğe sahip bulunan kamulaştırmasız el koyma olgusunun varlığı için yeterli bulunduğu, her türlü izahtan varestedir.”, YHGK, E.2010/5-662 K.2010/651. KT.15.12.2010.

işlem olan imar planları sonucunda mülkiyet hakkının içini boşaltan uygulamaların önüne geçilmesi sağlanmak istenmiştir167.

Hukuki el atma kavramının uluslararası alanda ortaya çıktığı önemli ilk dava 1982’de AİHM’de görülen Sporrong ve Lönnroth-İsveç davasıdır. Bu davada davacıların taşınmazları üzerinde 25 ve 12 yıl boyunca imar yasağı söz konusu olmuş, kamulaştırma yapılmamış ve başvurucuların taşınmazlarından istifade etmeleri çok uzun yıllar engellenmiştir. AİHM burada bireysel hak ile kamusal hak arasındaki adil dengenin bireysel hak aleyhine bozulduğunu belirtmiş ve hak ihlali kararı vermiştir168. Sonrasında AİHM tarafından Hakan Arı-Türkiye davasında yapılan belirlemeler ve AİHM kararlarının Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay tarafından da takip edilmesiyle hukuki el atma Türkiye’de mülkiyet hakkının ihlali anlamında tartışılan bir uygulama olma yolunda ilerlemiştir.

Şöyle ki idareler bazı durumlarda mülkiyet hakkına özel mülkiyetteki taşınmazlara fiilen el atarak değil, idari işlem olarak yapılması gereken kamulaştırma, parselasyon gibi işlemleri yapmayarak müdahalede bulunurlar. Böylece AİHS ve Anayasa’da güvence altına alınmış mülkiyet hakkının, kanunlar kapsamında korunması ve özgürce kullanılmasının temin edilmesi gerekliliği noktasında hukuki el atmanın da kamulaştırmasız el atma kapsamına dâhil edilmesi ve buna yönelik kanuni ve içtihadi uygulamalar geliştirilmesi ihtiyacı doğduğundan, YHGK’nın 15.12.2010 tarih ve E.2010/5-662 K.2010/651 sayılı kararından sonra hukuki el atmalar da kamulaştırmasız el atma sayılmıştır. Bundan sonra da bu konu yerleşik içtihat haline gelmiştir. Nitekim Yargıtay 5. Hukuk Dairesi’nin, 15.12.2010 tarihli genel kurul kararına atıf yapmak suretiyle imar planında kamusal alana isabet eden taşınmazlara fiilen el atılmamış olsa dahi kamulaştırma bedelinin ödenmesi gerektiğine ilişkin çok sayıda kararı169 mevcuttur.

Danıştay’ın hukuki el atma ile ilgili bakış açısı da benzer şekildedir. Danıştay 6. Dairesi’nin uzun yıllardır süregelen içtihatlarında, imar planlarıyla kamu hizmeti

167 TUTAL, s.1112.

168 Dilek KARADEMİR, “Kamulaştırmasız El Atma”, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Dergisi, C.11, S.2-12, 2016, s.946,947.

169 Bkz. Yargıtay 5. Dairesi E.2010/13978, K.2011/4724, K.T.16.03.2011, akt.YILDIRIM, S.1331,1332.

alanında kalan taşınmazların İmar Kanunu’nun 10. maddesi’nde belirtilen imar programına alınmaması sebebiyle mülkiyet hakkının özünün zedelendiği, zira kanunun bu konuda idareye bir takdir hakkı tanımaksızın bağlayıcı sürelerde gerekli işlemleri gerçekleştirmesini emrettiği, bunu yapmayan idarelerin sorumlu olduğu belirtilmektedir. Nitekim Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun 24.05.2012 tarih E.2007/2255 K.2012/801 sayılı ve yine 14.12.2006 tarih E.2003/385 K.2006/2124 sayılı kararlarında, imar planlarının kesinleşmesinden sonra uzun süre idareler tarafından kamulaştırılmayan taşınmazlar bakımından kamu yararı ile mülkiyet hukuku arasında sağlanması gereken adil dengenin mülkiyet hakkı aleyhine bozulduğuna hükmedilmiştir170.

Danıştay bir kararında171 hukuki el atma ile ilgili şunu ifade etmiştir: “Yukarıda açıklandığı üzere, malikin taşınmaz üzerindeki egemenliği hukuk düzeninin sınırları içinde üçüncü kişilere karşı korunmuş ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 683. maddesinde malike, hukuka aykırı olarak müdahalenin önlenmesini isteme hakkı tanınmıştır. Bir kişinin taşınmazına eylemli olarak el atıp tamamen veya kısmen kullanılmasına engel olunması ile imar uygulaması sonucu o kişinin mülkiyetinde olan taşınmaza hukuken kullanmaya engel sınırlamalar getirilmesi arasında sonucu itibari ile bir fark bulunmamakta her ikisi de kişinin mülkiyet hakkının sınırlandırılması anlamında aynı sonucu doğurmakta, uzun yıllar programa alınmayan imar planının fiilen hayata geçirilmemesi nedeniyle kamulaştırma ya da takas cihetine gitmeyen idarelerce, pasif ve suskun kalınmak ve işlem tesis edilmemek suretiyle taşınmaza müdahale edildiğinden, bu haliyle idarenin eylemi, mülkiyet hakkının özüne dokunan ve onu ortadan kaldıran bir niteliğe sahip bulunan kamulaştırmasız el koyma olgusunun varlığı için yeterli bulunmaktadır.”

Yine davacının taşınmazının imar planında yol ve otopark alanına ayrılması sonucunda kamulaştırma işlemi yapılmaması üzerine açılan davada Danıştay hukuki el atmanın niteliğini belirlemeden önce konuya Yargıtay’ın getirmiş olduğu çözümü vurgulamış ve şöyle devam etmiştir: “Davacıya ait parsellerin, imar planında

170 İLGEZDİ, s.58,59.

171 Danıştay 6. Dairesi, E.2016/12699, K.2017/2603, K.T.13.04.2017, https://portal.uyap.gov.tr/uyap-uygulamalari, (E.T.30.12.2020).

kamunun kullanımı için yol ve otopark alanı olarak ayrılması nedeniyle bu parselde artık yapılaşmaya gidilemeyeceğinden, davacının tasarruf haklarının kısıtlandığı açıktır. Buna rağmen taşınmazın yol ve otopark olarak belirlenmesinin üzerinden beş yıldan fazla bir süre geçmiş olmasına karşın davalı idarece 5 yıllık imar programının hazırlanmadığı ve kamulaştırma yapılmadığı gibi taşınmazın kamulaştırılmasına yönelik davacı istemlerinin reddedildiği ve ne zaman kamulaştırma yapılabileceği konusunda davacıya herhangi bir bilgi de verilmediğinden davacıya ait parselin mülkiyet hakkından yararlanma olanaklarının kalmadığı görülmektedir.”

Danıştay yukarıda yaptığı açıklamalarla hukuki el atmayı vurguladıktan sonra konuya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin doğrudan Türkiye ile ilgili vermiş olduğu bir kararındaki yaklaşımından bahsederek davacının mülkiyet hakkının belirsiz bir süre sınırlandırılmasını hukuka aykırı bulmuş, talep edilen bedelin tarafına ödenmesi gerektiğine hükmetmiştir. Danıştay’ın ilgili kararının172devamı şu şekildedir.

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, yukarıda da yer verilen Hakan Arı/Türkiye Davasında (Başvuru No:13331/07) verdiği kararda, söz konusu durumun başvuranın mülkiyet hakkından tam anlamıyla yararlanmasının önünde engel teşkil ettiği ve arazinin satış şansı da dahil, sonucu itibarıyla taşınmazın değerini hatırı sayılır ölçüde azalttığı değerlendirmesinde bulunarak, malikin, kamu yararının gerekleri ile mülkiyet hakkı arasında gözetilmesi gereken adil dengeyi bozan alışılmışın dışında ve ölçüsüz bir yüke katlanmak zorunda kaldığı sonucuna varmış, ilgilinin mülkiyet hakkının ihlal edildiğine karar vermiştir.

Bu bağlamda, imar planında kamusal kullanıma ayrılmış olması nedeniyle davacının taşınmazının yapılaşmaya kapatıldığı, imar haklarını kullanma olanağının kalmadığı, dolayısıyla davacının mülkiyet hakkı kullanımının engellendiği görülmektedir. Bunun yanında, idarece belirsizliği telafi edecek herhangi bir hukuki karar alınmayarak arsa üzerindeki kısıtlama devam ettirilmiştir.

172 Danıştay 6. Dairesi, E.2011/8152, K.2013/2702, K.T.17.04.2013, https://portal.uyap.gov.tr/uyap-uygulamalari, (E.T.03.01.2021).

Bu durumda, davacıya ait taşınmazın imar planında "yol ve otopark" olarak belirlenmesi nedeniyle 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 10. maddesi uyarınca imar planının yürürlüğe girmesinden itibaren en geç 3 ay içinde bu planı tatbik etmek üzere 5 yıllık imar programının belediyece hazırlanmaması ve bunun sonucunda taşınmazının kamulaştırılmaması nedeniyle davacının mülkiyet hakkının belirsiz bir süre ile kısıtlandığı ve bu kısıtlamanın idarece bir karar alınarak kaldırılmadığının sabit olması karşısında, taşınmaz malın değerinin hesaplanarak ilgilisine ödenmesi dışında başka bir yol kalmamıştır.”