• Sonuç bulunamadı

KATILIMCI 6 Şimdi Hocam!

1. Hocam! Müfettişlerimizin ders denetimi yaptıkları dönemde

Hı hı

Faydaları nelerdi?

Yani benim açımdan hiç bir faydası olmadı. Tam tersi motivasyonumu bayağı kötü etkilediler. Hani okulda hiç çalışmayan ama göz boyayan arkadaşları beğenirken benim gibi dürüst çalışanları sadece bir, iki evrakla ya da işte deftere yanlış yazdığım şeyleri bularak özellikle eksik arayarak motivasyonumu kırdıkları çok olmuştur. Hatta onlara da demişimdir yani öğretmenlikten soğutursunuz siz insanları diye. Ama o müfettiş geldiğinde bir, iki dakikada düzenleyip adamın gözüne girenleri de teşekkürle göndermişlerdir yani.

Peki motivasyon açısından?

İşte benim hep motivasyonumu kırdılar.

Kırdılar.

Öğrenciler üzerinde olumlu etkisi olmuş mudur?

Öğrenciye hiç bir etkisi olmuyor yani.

Olumlu ya da olumsuz?

Hiçbir etkisi olmuyor olumlu, olumsuz. Yani müfettiş gelecek diye çocuğun çünkü öyle öğrenciye bi yaptırımları yok.

2.Peki soruyu tersten soralım: O zaman geldikleri dönemde öğretmenler üzerinde olumsuz etkileri nelerdi?

Olumsuz etkileri ne olabilir? Yani ne olumlu, ne olumsuz etkisi olduğunu ben düşünmüyorum yani. Yani olumsuz sadece moral bozuyorlar öyle söyleyim. Motivasyonu düşürüyorlar ama kafalar

Performans olarak?

Bi bi anlamı yok. Yani sonuçta göz boyayan adam, yani işini yapmayan adam müfettiş gelse de gelmese de yapmıyor veya o sırada bir, iki dakikada kendini süsleyip püsleyip her şeyi çok güzel gösterip adam kaptırıyor gidiyor.

Öğretmen performansına etkisi oluyu muydu o zaman?

Hayır canım olmaz yani. İnsanı değiştiremezsin ki bir saatlik bir denetimle.

3.Peki maarif müfettişleri gelmiyorlar artık. Okullarda bir boşluk oldu mu?

Yok yok olmadı hiç bir şey her şey aynı şekilde devam etti. İnşallah hiç bir zaman da gelmezler. Görmek istemiyorum onları.

Hayır canım onun yapacağı işi müdür yapıyor, müdür yardımcısı yapıyor.

Peki okul müdürleri bu işi yerine getirebiliyorlar mı?

Gayet iyi getiriyor, çok da güzel getiriyorlar. Ama yani bur da her zaman öyle müfettiş için de geçerli bak benim hep yaşadığım şey şu oldu: Müfettiş dersime girmeden önce benim hakkımda ön bilgi aldı. Eğer müdür tarafsızsa o günkü teftişim güzel geçti, eğer müdür taraflı gözle bakıyorsa hani tabi siyasi görüşe kadar bir de, senin siyasi görüşün, kılığın, kıyafetin, senin kişilik hani adamın ön yargıları sana karşı neyse müfettişe kusuyor, müfettiş ona göre geliyor sana haa iyi öğretmen, kötü öğretmen. Ben hani ömrü hayatımda öğretmenliğimin on sekizinci yılımda sicilimde bir tane kirli leke yok. Dersime girmişim zamanında, zamanında çıkmışım, çocuklarıma vermem gerekeni en üst seviyesinde hani vermişim, öz verili davranmışım eee neymiş müfettiş beni sevmemiş.

Peki müdürler bu görevi nasıl yerine getiriyor?

İşte evrak kontrollerini yapıyorlar, onların da bir denetimleri var. Zaten müdürler şöyle yapıyor: Bizim okulda öğretmeni uzaktan gözlemliyor, velinin görüşüne göre biraz daha şekillendiriyor hani mesela diyorlar sizin hakkınızda hiç şikâyet gelmedi hocam ya da işte sizden çok geldi biraz çekiyor onu öğretmeni hocam biraz daha dikkat bilmem ne diye. Ama bizim okulda çok da öyle hani sıkıntılar yaşanmıyor. Ya müdür bunu en güzel yapar çünkü öğretmenden çok veliye bakar.

4.Peki öğretmen denetimi nasıl yapılmalı?

Öğretmen denetimi vicdani meseledir.(Efendim Alicim nasıl?)

Öğretmen denetimi nasıl yapılmalıdır?

Yani dediğim gibi vicdani mesele. Zaten öğretmen hani işine sıkı sarılmıyorsa onu istediğin kadar, her gün başına müfettiş de koysan, her gün bir tane adam da diksen yapmayan gene yapmıyor. Neler yapıyorlar öğretmenler? Ya bugün burda çalışırım diyor iki sene sora başka okulda çalışırım diyor gidiyor adam.

5.Peki ders denetimine gerek var mı?

İşte ders denetimini en iyi veli yapıyor.

Ders denetimine ama?

İşte veli yapıyor. Veli dönütün senin.

Öğretim boyutunda?

Tabii ki en güzeli veli yapıyor. Veli eğer beğenmiyorsa çocuğunu alıp gidiyor, çekip gidiyor senden. Bunu da dolayısıyla müdüre bildiriyor, müdür de bakıyor ki ha bu öğretmen yapmıyor, onu çekiyor bir tarafa öğretmen biraz kendine çeki düzen veriyo. Yani yaşadığımız şeyler. O yüzden resmi anlamda yapılmasının bir anlamı yok.

O zaman müfettişler geri gelmeli mi?

Hayır hayır kesinlikle. Bence hiç bir fonksiyonları yok olmadı da.

Peki başka kimin yapabileceği hakkında fikrin ne olabilir?

Yani işte velinin dışında mı? Öğrenci yapıyor, veli yapıyor zaten yapıyor onlar. yani müdür olur.

Peki hocam yani geneli düşündüğümüzde, diğer öğretmenleri, diğer okulları düşündüğümüzde müfettişlerin ders denetimi yapmamaları öğretmen performanslarını etkilemiş olabilir mi?

Ders anlamında bir düşüş olmaz, yapmayan gene yapmaz bir daha diyom bak yapmayan gene yapmaz. Yapan gene yapar. Şu anlamda performans düşmüştür: Evrak takibini eğer müdür de yapmıyorsa o evraklar kalmıştır o kadar. Onun dışında dersini yapan adam gene yapıyor.

Peki o evrakların olması faydalı bir şey miydi? Performansı artırıyor muydu ?

Hayır canım. Yıllık plânımı güzel yazmışım işte ne biliyim veli toplantı tutanağımı, mükemmel yapmışım, bunun kimseye bir faydası yok. Biz hani eskiden çok sıkı işte yıllık plânlar, günlük plânlar sıkılırdık yani işte veli toplantı tutanakları, zümre tutanakları. Hâlâ yapılıyor da daha bir sıkılık vardı şimdi artık onlar biraz daha serbest hâle düştü. Çok da güzel oldu çünkü evrak tutmak istemem.

Tama hocam sağol. KATILIMCI 14

1.Maarif müfettişlerimiz önceden ders denetimlerine geliyorlardı. Bunların faydaları nelerdi? Ya da faydası var mıydı?

Yani faydası vardı. Nasıl bir misafir geleceği zaman hazırlıklı oluruz her türlü her şeyimiz daha düzenli, daha tertipli, yani hazırlıklı olmasının faydası vardı.

Yapıcı olanlarda mesela bir tane bana gelen bir müfettiş vardı. Ders işleyişimizi gördü 5. Sınıfı okutuyordum o zaman. Çok beğendi, o kadar güzel motive etti ki, kendisi de benden çok faydalandı. İşte artılarınızı gördüğü zaman ve güdülendirdikleri zaman mutlaka motive oluyor. Motivasyonla yükseliş oluyor ama bütün artılarınızı silip de sadece eksilerden gittiği zaman o zaman da bazı arkadaşlarda da çok fazla düşüş yaşandı.

Peki öğrenci üzerinde olumlu etkileri var mıydı? Varsa neler?

Yani şimdi, bir kere öğrenciler iletişime çok açık yani kim gelirse gelsin sınıfa çok rahat, çok güzel iletişimde bulunuyorlar. Öğrenci açısından olumsuz bir yönü kesinlikle görmedim ben.

2.Olmadı. Peki öğretmenlerimiz açısından olumsuz etkileri var mıydı?

İşte hani

Neler olabilir? Böyle örnek aklımıza gelen.

Motivasyonu düşürmek olabilir, puanlamadan dolayı arkadaşlar arasında. Mesela ben de çok çalışıyorumdur siz de çok çalışıyorsunuzdur ama bana işte 100 verip de, aynı şeyi yaptığınız halde bazı bir kaç şeyden dolayı size 95 verdiğinde arada sıkıntı arkadaşlar arasını da bozabilir o zaman. Yani güdülemeyi azaltabilir, isteksizlik yaratabilir, moral bozukluğu yaratabilir bu tür şeyler de yaşandı. Ama ben kendim yaşamadım, bende o şekilde bi şey olmadı. Genelde gelenlerle verimli ayrıldık.

3.Hocam gelmiyorlar artık. Okullarda sizce boşluk oluştu mu? Bir zafiyet var mı?

Şimdi büyük okul mesela benim okulum için diyorum büyük okullarda böyle bir şey olduğunu zannetmiyorum. Okulumuzdaki öğretmenler artık belli bir yaşı bulmuş, belli bir erişkinliğe gelmiş insanlar ama genç arkadaşlarda veya kenar okullarda nasıl olur? Onu çok fazla bilemiycem. Yani okulumuz için biz zaten saatimizde dersimize giriyoruz, 10 tane zümreyiz birbirimizin yaptığından haberdar oluyoruz, çalışmalarımızı birbirimizle paylaşıyoruz, etkinliklerimizi birbirimizle paylaşıyoruz okulumuz açısından yok. Geldiğim okul açısından da öyleydi İsmet Paşa’daydık. Ama yeni nesil nasıl bir yol izler, hani kimisi şey oluyor çok rahat oluyor.

Şimdi şu anda müdürler yani ders denetimlerini müdürlerin yapması şeklinde mevzuat değişikliği yapıldı. Peki müdürler bu işi yapabiliyolar mı?

Yani müdürlerimizin aslında kimin ne olduğunu biliyor. En iyi gözlemleyen onlar, idareci arkadaşlar, müdür yardımcısı arkadaşlar. Derslerimize arada giriyorlar. Şimdi siz benim dersime 2-3 kere bir şey sormak için bile gelmiş olsanız benim performansımı çok rahatlıkla görebilirsiniz. Çok fazla kalmanıza da gerek yok. O andaki sınıfın durumu, benim napıyor olmam, yani 2, 3 farklı zamanda geldiğinizde onlar da arkadaşlar da gayet güzel çalışıyorlar, ilgileniyorlar, ediyorlar, neyin ne olduğunu biliyorlar. Yani okulumuz açısından bir sıkıntı yok.

4.Peki sizce hocam öğretmen denetimi nasıl yapılmalı?

Öğretmen denetimi nasıl yapılmalı? Yani sadece evrak üzerinde değil de öğrencilerle iletişimi, velilerle iletişimi, çocuklara kazandırdıkları davranışlar, çocukların hayat becerilerini kazanmaları bunlarla ilgili, kendilerine yetebilecek duruma gelmeleri yani yaşına uygun olarak kendilerine yetebilecek durumlara gelmeleri, sorunları nasıl aşabildikleri, sorunları nasıl çözme becerileri. Mesela bir veliyle bir sıkıntın oldu bu sorunu nasıl beceriyorum? Çözebiliyor mu? Çözemiyor mu? Uç noktalara mı gidiyor, öğrencilere yaklaşımları bunlarla ilgili yani denetimler olabilir.

5.Ders denetimine gerek var mı?

Ders denetimine gerek var mı?

Yani olmalı mı?

Yani seviyesi için.

Hı hı

Veya öğretmenin izlediği, yöntem, teknikler, yol yordam için aslında girilebilir.

Maarif müfettişlerimiz gelmeli mi tekrar?

Yani bence müdür bu işi yapabilir. Müdürün yani müdür biliyor aslında bizi. Yoksa senede bir gün birisinin gelmesiyle veya bir saat gelmesiyle çok işe yaradığını

Ya da başka kimin yapabileceği konusunda fikriniz de olabilir.

İdareci olabilir, veya işte yani okuldaki gerçekten tecrübeli, ondan sonra bu işi iyi bilen, iyi bildiği düşünülen birilerine danışılabilir, onlardan yardım alınabilir.

Şimdi zaten

Az önce dediniz ya hani okulumuz için hani ben gözlemliyorum. Zaten bi sıkıntı yok diye. Şimdi geneli düşündüğümüz zaman maarif müfettişlerimizin gelmeleri ya da ders denetimi yapmaları öğretmen performanslarımızı etkiler mi acaba? Artırır mı?

Yani yüzdeye vurulursa artırır sanki yüzdeye vurulursa.

Çünkü her yer aynı standartta değil hocam.

Yüzdeye vurulursa artırır. Şu okulumuzda yani maarif müfettişi gelse de gelmese de yüzde 1, 2 oynama olur, olmaz. Ama başka yerdeki şeyi totale vurduğumuzda yani Türkiye çapında belki artırabilir.

Başka söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Biz bu işi çok severek yaptık. Gerçekten İsmet Paşa’da çalıştım ben. Sabah olsa da okuluma gitsem böyle bir şey olabilir mi? Yani o gece geçse sabah olsa ya da öğlenciysem öğle olsa da okuluma gitsem. Zil bitse dersime girsem, çocuklarımın yanına gitse, öğrencilerimin yanına gitsem, öğrencilerim de velilerim de aynı o şekilde. Çok güzel bir şekilde çalıştık. Ama herkeste bu aynı istek, istikrar olabilir mi? Onu bilemiyorum. Birde biz anneydik kendi çocuklarımıza da işte başkalarının çocuğunu da kendi çocuğumuz gibi bildik, vicdan işi. Öğretmenlik vicdan işi. Yastığa başını koyduğunda acaba bu çocuğun kalbini kırdım ama nasıl kazanabilirim? Diye yarınla ilgili onu kazanma işi. Nerde yanlış yaptım? Bu iş haram yedim mi? Bugün hani helalimden çocuklarıma ekmek parası getirdim mi? Gerçekten vicdan işi öğretmenlik. Sınıfa girdiğiniz zaman kimse sizin ne yaptığınızı bilmez. Veliler belki biraz bilir.

Vicdan işi.

Gerçekten vicdan işi. Severek de yaptık. Artık sonuna da geldik. Bizim dua alan velilerimizin dualarını nasip eder.

İnşallah hocam.

Velilerimizin dualarını nasip eder. Teşekkür ediyorum.

KATILIMCI 15

1.Şimdi maarif müfettişlerimiz geldikleri dönem ile gelmedikleri dönemi düşünerek soruları cevaplayacağız. Öğretmen performansına etkisi tez konumuz. Şimdi geldikleri dönemde ders denetimi yapılmasının faydaları nelerdi?

Biz de motive oluyorduk. Ben ilçede geldikleri zaman motive oluyorduk biraz daha dört elle sarılıyorduk. Ama şu anda gelmedikleri dönem geriye gidiyoruz. Çünkü biz belki aldığımız parayı hak etmek adına hala dört elle sarılıyoruz ama çok bir insanın gelmediği konusunda eminim. Yani eminim çünkü neticede ders kitaplarının çok fazla zaten çocuğu yönlendirici olmadığını düşünüyorum. Her şeyin öğretmende bittiğini düşünüyorum. Ekstraları, öğrenciye kazandırılan değerlerin gevşediğini düşünüyorum.

Öğrenciler üzerinde hocam. Olumlu ya da olumsuz etkileri oluyor muydu? Denetime geldikleri zaman.

Hocam yaşları küçük oldukları için yani Çok da farketmiyorlar gerçi. Ama ne oluyor tabi müfettiş geldi diyince birazcık daha çeki düzen.

Evet.

4. -5. Sınıf için söyleyim özellikle. Biraz daha kendilerine çeki düzen vermeye çalışıyorlardı sınıf ortamında en azından. Normal şartlarda örnek parmak kaldırmadan konuşabiliyorlar, rahat rahat davranabiliyorlarsa atıyom onun yerine bira daha derli toplu olabiliyorlar yani daha dikkat ediyorlardı.

2.Peki öğretmenler üzerinde olumsuz etkileri oluyor mu? Oluyorsa nelerdi? Müfettişlerin ders denetimlerine gelmelerinin. Tabi performans, moral ve motivasyon olarak.

Olumsuz. Hocam isim söylüycem ama.. …Bey diye bir müfettişle tartıştık ve 90 vermişti. Ben öğretmenlik hayatımdaki en düşük notumdu 90. 1. Sınıfın bunlar değil de ondan önceki dönemdi mezun ettiğim sınıf. Birinci dönemin son aylarında geldi rehberliğe. Yo şeye mi geldiydi? Rehberliğe mi geldiydi herhalde? Tam hatırlayamıyorum da harflerin bitmesine 3 harf kalmış. Sınıfımda sadece bir Durcan var, Ceyda var biraz problemliler okuma yazmada. Öbürleri hepsini okuyorlar, ediyorlar, yazılar da iyi fena değil idare eder. İşte baktı yazılarına dersimi dinledi, ondan sonra tuttu dedi ki hocam şöyle öğretsen daha iyi olurdu dedi. Nasıl yani hocam dedim? Tuttu işte elmada elma yaptı bir tane, elma resmi yaptı. İşte yanına e yaptı bir tane artı koydu. Altına bir tane muz resmi çizdi e yazdı eksi yaptı. Çocuklara da bunu şöyle okuttu: Elmada e var, muzda e yok. Eksi, artı kavramlarına girdi. Ben de hocam dedim yani biz toplamada, çıkarmada bile eksi, artı kavramlarını mümkün mertebe kullanmayın bunlar soyut kavramlar derken dedim. Çocuk Bismilla okula başlamış, daha bir hafta olmuş yani çizgi çalışmalarından çıkmışız daha artının var, eksinin yok olduğunu anlatacağız. Yani bu yöntem bana mantıksız geldi hocam dedim, yani böyle bir yöntem olamaz dedim yani. Ki neticede dedim ben dedim okutamamış olsaydım tamam sizin dediğinizi olumlu alırdım hocam dedim ama ben şu anda okuma yazmaya çıkarmışım, yazılarında bir sıkıntı yok, okumalarında bir sıkıntı