• Sonuç bulunamadı

3.4. POLĠS EĞĠTĠMĠNE ÇAĞDAġ YAKLAġIMLAR

3.4.1. Eğitim faaliyetleri ve amacı

3.4.1.2. Hizmet içi eğitimler

3.4.1.1.6. Polis Meslek Eğitim Merkezleri

Ülke genelinde Eğitim Daire BaĢkanlığına bağlı dokuz (9) Polis Eğitim Merkezi faaliyet göstermektedir. Bu merkezler aĢağıda belirtilmiĢtir:

1-Adile Sadullah Mermerci Polis Eğitim Merkezi, 2-Merzifon Polis Eğitim Merkezi,

3-Çankırı Polis Eğitim Merkezi, 4-Ġstanbul Etiler Polis Eğitim Merkezi, 5-Ġzmir Bornova Polis Eğitim Merkezi, 6-Arnavutköy Polis Eğitim Merkezi, 7-EskiĢehir Polis Eğitim Merkezi, 8-Aydın Polis Eğitim Merkezi 9-Bilecik Polis Eğitim Merkezi

3.4.1.2.1. Oryantasyon eğitimleri

Merkez ya da taĢra birimlerince, kuruma yeni gelen personeli yapacağı iĢe hazırlamak amacıyla kısa süreli olarak düzenlenmektedir. Eğitimde personele, kurumsal tutum, davranıĢ ve çalıĢma ilkeleri ile iĢin gerektirdiği temel bilgiler öğretilmektedir.

3.4.1.2.2. ĠĢbaĢı (görev baĢı) eğitimleri

Merkez ve taĢra birimlerinde görevli her derecedeki personel, iĢbaĢı eğitimine tabi tutulur. ĠĢbaĢı eğitimleri, denetlemelerde görülen aksaklıkları gidermek ve geliĢtirme eğitimi programında yer almayan fakat ihtiyaç duyulan konuları öğretmek üzere sıralı amirler tarafından iĢ ortamında verilmektedir. Bu eğitimlerin gerçekleĢtirilmesinden birim amirleri sorumludur.

3.4.1.2.3. Tamamlama eğitimleri

BaĢka bir göreve, il ya da ülke dıĢına atanan personele yeni görevin gerektirdiği yeterlikleri kazandırmak amacıyla merkez ve taĢra teĢkilatı birimleri tarafından düzenlenir. Ġl ya da ülke dıĢına atananlara gidilecek yerde yaĢayan insanların kültürel özellikleri hakkında bilgi verilmektedir.

3.4.1.2.4. Yurt içi tamamlama eğitimleri

Ġl içinde görev yerinden baĢka bir göreve toplu geçiĢlerde yâda il dıĢına atanan personele yeni görevin gerektirdiği yeterlikleri kazandırmak amacıyla atandığı kadronun eğitim Ģube müdürlüğü tarafından düzenlenmektedir.

3.4.1.2.5. Yurt dıĢı tamamlama eğitimleri

Yurt dıĢında bir göreve atanan personele görevin gerektirdiği yeterlikleri kazandırmak amacıyla ilgili birim amirliği tarafından düzenlenir. Eğitim görevlisi olarak, daha önce benzer görevlere giden personelden de yararlanılabilmektedir.

Bu eğitimlerin süresi ve programı eğitimi düzenleyen birim amirliklerince belirlenmektedir.

3.4.1.2.6. Özel alan eğitimleri

Bu eğitimlerden branĢ aktarımını gerektirenler ilgili birim amirliği tarafından merkezde ya da ilgili birimin organizesinde bölge merkezlerinde düzenlenmektedir.

BranĢ aktarımını gerektirmeyenler ise hem merkezde hem de taĢrada düzenlenebilir.

Merkezde düzenlenecek branĢ dıĢı eğitimler Eğitim Dairesi BaĢkanlığı koordinesinde, taĢrada düzenlenecek branĢ dıĢı eğitimler ise Ġl Eğitim ġube Müdürlükleri koordinesinde düzenlenmektedir.

Özel Alan Temel Eğitimi: Özel bir hizmet branĢında istihdam edilmek üzere seçilen personele o alanın gerektirdiği bilgi ve becerileri kazandırmak amacıyla düzenlenmektedir.

Özel Alan GeliĢtirme Eğitimi: Özel Alan Temel Eğitimi görmüĢ personele alanda meydana gelen yenilikleri öğretmek amacıyla düzenlenmektedir.

Özel Alan Uzmanlık Eğitimi: Bu eğitime katılacak personelde Özel Alan Temel Eğitimi görmüĢ olma Ģartı aranmaktadır.

3.4.1.2.7. Yükselme eğitimleri

Genel Müdürlük bünyesinde çalıĢan Emniyet Hizmetleri Sınıfı ve diğer hizmet sınıfı personelden terfi edenlere yönelik olarak merkezde ya da eğitim merkezlerinde yeni görev veya rütbelerinin gerektirdiği bilgi, beceri ve yetenekleri kazandırmak amacıyla toplu veya gruplar halinde eğitimler düzenlenebilmektedir.

Meslek içi yöneticilik eğitimi kursuna katılan her rütbedeki personelden eğitim sonunda ilk %10‟a girenlere diğer ülkelerin uygulamalarını yerinde görmek, fikir alıĢveriĢinde bulunmak ve yeni bir bakıĢ açısı kazandırmak amacıyla toplu veya gruplar halinde yurtdıĢı eğitim gezisi düzenlenebilmektedir.

3.4.1.2.8. GeliĢtirme eğitimleri

GeliĢtirme eğitimleri, planlama, uygulama, amaç ve kapsam alanı göz önünde bulundurularak ikiye ayrılmaktadır.

Özel GeliĢtirme Eğitimleri: Genel Müdürlük merkez ve taĢra birim amirliklerince, personele hizmette kullanılacak yeni yöntem ve teknikleri öğretmek, kurumsal veya bireysel bilgi ve becerileri kazandırmak amacıyla düzenlenen eğitimlerdir.

Genel GeliĢtirme Eğitimleri: Eğitim Dairesi BaĢkanlığınca, denetlemelerde görülen aksaklıkları gidermek, personele hizmette kullanılacak yeni yöntem ve teknikleri öğretmek, hizmet için gerekli bilgileri kazandırmak ve hizmetin daha etkin yürütülmesi için yapılan mevzuat değiĢikliklerinden personeli haberdar etmek amacıyla her yıl, her derecedeki teĢkilat personelinin en az % 20'sini kapsayacak Ģekilde planlanan eğitimlerdir.

3.4.1.2.9. Kurum dıĢı eğitimler

Kurum dıĢı eğitimleri ilgili kamu ya da özel kurum veya kuruluĢlar ile Genel Müdürlükçe müĢterek belirlenecek esaslara veya protokollere göre düzenlenecek uzun ve kısa süreli eğitim programları oluĢturmaktadır. Eğitim programlarına katılacak emniyet teĢkilatı personelinde;

Eğitimin yapılacağı kurumun belirlediği Ģartlara uygun olmak,

Kurumun hedefleri ve eğitim politikası doğrultusunda belirlenecek seçme ölçüt ve koĢullarına uygun olmak,

Eğitime katılma isteği, görevli olduğu birim amiri ve Genel Müdürlükçe uygun görülmek Ģartları aranmaktadır.

3.4.1.2.10. Yurt dıĢı eğitimler

Yurt dıĢı eğitimler teĢkilat personelinin eksik görüldüğü alanlarda, diğer ülke polis teĢkilatlarının yapmıĢ olduğu çalıĢmalardan yararlanmak maksadıyla, o ülkede düzenlenen eğitim faaliyetleridir.

Yukarıda belirtilen eğitimlere emniyet teĢkilatı bünyesindeki her kademe memurdan; yabancı dil ve mesleki yeterlilik olarak belirlenen ölçütlere uyanlar katılabilmektedir.

Yine burada da eğitime katılma isteği, görevli olduğu birim amiri ve Genel Müdürlükçe uygun görülmek Ģartları aranmaktadır.

3.4.1.2.11. TADOC

Türkiye Uluslararası UyuĢturucu ve Organize Suçlarla Mücadele Akademisi (Turkish International Academy Against Drugs And Organized Crime)

Ülkemiz, özellikle 1990‟lı yıllardan itibaren, uyuĢturucu madde kaçakçılığı ve organize suçlarla mücadele alanında önemli baĢarılar göstermiĢ ve anılan suçlarla mücadelesini ulusal boyutun ötesine taĢıyarak uluslararası düzeyde yürütebilmenin altyapısını oluĢturmak için her türlü giriĢimi desteklemiĢtir. ĠĢte böyle bir anlayıĢ sonucu;

Türkiye‟nin ulusal ve uluslararası düzeyde uyuĢturucu ve psikotrop maddelerin yasadıĢı üretim, kullanım ve kaçakçılığına karĢı süregelen kararlı mücadelesini eğitim sahasında da sürdürmek,

Organize suç gruplarıyla mücadeleyi, bilimsel veriler ıĢığında sürekli ve sağlıklı kılabilmek,

Bölgesel ve uluslararası iĢbirliğinin kurulması, sürdürülmesi ve geliĢtirilmesi için uygun bir zemin oluĢturmak,

DeğiĢik ülkelerden ve ülkemizdeki farklı kurumlardan gelen kursiyerleri kaynaĢtırma yoluyla, anılan suçlarla mücadele alanında sosyal bir network kurmak, dolayısıyla uluslararası iĢbirliğinin güçlenmesine katkıda bulunmak gibi amaçlara ulaĢmak doğrultusunda; BirleĢmiĢ Milletler öncülüğünde ve Türkiye - UNDCP (United Nations Drug Control Programme) iĢbirliği çerçevesinde, 26.06.2000 tarihinde Ankara‟da Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire BaĢkanlığı‟na bağlı olarak ülkemizin ilk uluslar arası nitelikli mücadeleci kurum akademisi olan; "Türkiye Uluslararası UyuĢturucu ve Organize Suçlarla Mücadele Akademisi (TADOC)" kurulmuĢtur.

3.4.1.2.12. SASEM

1998 yılında AsayiĢ Daire BaĢkanlığı‟na bağlı Kriminal Teknik Eğitim ve AraĢtırma, Yeni adı ile Suç AraĢtırma ve SoruĢturma Eğitim Merkezi (SASEM) ġube Müdürlüğü kurulmuĢtur.

Eğitim Merkezinde, baĢta olay yeri inceleme hizmetleri olmak üzere asayiĢ hizmetlerinin diğer görev alanlarında da hizmet içi eğitimler verilmektedir. Kimlik tespiti ve olay yeri inceleme konuları ile eğitim hizmetlerine baĢlayan merkez zamanla kapsamını geniĢleterek AsayiĢ Dairesi BaĢkanlığı‟nın diğer birimlerince verilen adli mülakat, çevik kuvvet ve ruhsat alanlarındaki eğitim hizmetlerini de üstlenmektedir.

Düzenlenen eğitimlerle;

 Suçların aydınlatılmasında kullanılan bilimsel yöntemlerin geliĢmesini ve yayınlanmasını sağlamak,

 Kimlik tespit ve suçların aydınlatılmasında kullanılan bilimsel tekniklerin ve adli bilimlerin neler olduğunu aktarmak,

 Delillerin bilimsel olarak incelenmesi ve analiz edilmesinde aktif olarak görev yapanların bilgi ve becerilerini organize ederek, birleĢtirmek ve standartlaĢtırmaya giderek birimler arası koordinasyonu ve bu alandaki konuların daha etkin ve bilimsel olarak uygulanmasını sağlamak,

 Adli soruĢturma (mülakat) tekniklerinin anlaĢılmasını sağlayarak yasak sorgu yöntemlerinin önüne geçmek, gibi konular dikkate alınmaktadır.

Eğitim merkezi, kuruluĢundan itibaren teknolojik değiĢiklikleri takip ederek sürekli donanım ve restorasyon çalıĢmalarını devam ettirmiĢtir. Yapılan değiĢimlerle kurslara katılan kursiyerlerin eğitim ve sosyal imkânlarının en üst düzeyde olması amaçlanmaktadır. Bu kurslardan bazıları Ģunlardır.

 Kimlik Tespiti ve Olay Yeri Ġnceleme Temel ve GeliĢtirme Kursları

 Göz YaĢartıcı Gazlar Kursu

 AsayiĢ Polisliği Ġhtisas Kursu

 Adli Mülakat Teknikleri Kursu

 Ruhsat Ġhtisas Kursu

 Eğiticilerin Eğitimi Kursu

 Çocuk Polisliği Kursu

 Çevik Kuvvet Eğitim Kursu

 Adli SoruĢturma Kursu