• Sonuç bulunamadı

Hazır Giyim Üretiminde Abiye Giysinin Yeri ve Önemi

2. KAVRAMSAL ÇERÇEVE VE İLGİLİ ARAŞTIRMALAR

2.1. Kavramsal Çerçeve

2.1.4. Hazır Giyim Üretiminde Abiye Giysinin Yeri ve Önemi

2.1.4.1. Abiye Giysinin Türkiye’deki Yeri ve Önemi

Ülkemizde hazır giyim sanayi, küçük işletmeler halinde eskiden beri gelişen bir sanayi dalı haline gelmiştir. Son yıllarda hazır giyime olan talep artışı ile hızlı bir gelişme göstermiş, bu işle uğraşan işletmelerin çoğalmalarına, mevcut işletmelerinde yeni yatırımlara girişmelerine, yenilikler arayıp bulmalarına ve seri üretime yönelmelerine neden olmuştur (Sezer, Bilgin ve Kayaoğlu, 2006:2).

Ürün çeşitlerinden biri olan, giderek kullanımı ve üretimi artan abiye giysilerin hazır giyim sektöründe önemi artmıştır.

Gelinlik ve abiye sektörü Türk Hazır Giyim Sektörü ’nün öne çıkan alanlarından biri haline gelmiş ve özellikle hazırlanan farklı tasarımlar, düzenlenen fuarlar ile uluslararası pazarlarda abiye sektörü ile önemli başarılar elde edilerek, yapılan ihracatlar ile Türkiye Ekonomi ’sine azımsanamayacak katkılar sağlanmaktadır(Tarın, Öndoğan, Kurtoğlu ve Yakar, 2010:1).

Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper, İzmir’de 2008 yılında üçüncüsü düzenlenen IF Wedding Fashion İzmir Gelinlik, Damatlık ve Abiye Hazır Giyim Fuarı’yla birlikte İzmir’de gelinlik ve abiye sektöründe ciddi bir gelişme yaşandığını belirtmiştir. 2007 yılında 95 milyon dolarlık gelinlik ve abiye ihracatı gerçekleştiğini, Dünya’da gelinlik üretiminde Türkiye’nin, Çin ve İtalya’dan sonra üçüncü durumda bulunduğunu, Çin’den daha kaliteli, İtalya’dan ise aynı kalitede ama daha uygun fiyatlı gelinlik üreten Türkiye’nin hedefinin pazar liderliği olduğunu dile getirmiştir(Sezmen,http://www.milliyet.com.tr/Ekonomi/HaberDetay.aspx?aType=Habe rDetay&Kategori=ekonomi&KategoriID=3&ArticleID=1034347&Date=30.12.2008&b =Turkiye,%20dunya%20gelinlik%20pazarinda%20liderlige%20oynuyor, 26.12.2011).

Gelinlik ve abiye sektörü Türk hazır giyim sektörünün öne çıkan alanlardan birisi haline gelmekte, yaşanan ekonomik kriz karşısında, tasarım, moda ve markalaşmanın önem kazanması, ucuz ve düşük kaliteli ürünlere olan ilgiyi azaltmakta, katma değeri yüksek ürünlere yönelmektedir. Türk gelinlik ve abiye sektörü, hazır giyim endüstrisi içinde göstermiş olduğu gelişmeler ile uluslararası pazarın sıkı takipçisi olmayı başarmış, gerek istihdam gerekse ekonomik kazanımların olduğu bir sektör haline gelmiştir. Gelinlik ve abiye sektörü uluslararası pazarlarda meydana gelen dalgalanmalardan en az etkilenen alanlardan biri haline gelmiş, dünyada her yıl 40 milyon civarında gelinlik, abiye ve aksesuarları, ihracat malı olarak dış ticarete konu olmaktadır (Tarın, Öndoğan, Kurtoğlu ve Yakar, 2010:2).

2.1.4.2.Abiye Giysiler ve Özellikleri

Günlük kullanım için tasarım olarak ağır olan; gece kıyafeti ya da şık bir yerde giyilebilecek kadar süslü ya da aksesuarla süslenebilecek kıyafet türü olan abiye kelimesi dilimize Fransızcadan (toilette) giren abiye “Gösterişli, göz alıcı öğleden sonra veya özel gecelerde giyilen şık giysi” anlamına gelmektedir. Eş anlamlı olarak yine Fransızca” dan (toilette) dilimize geçmiş bulunan “tuvalet” kelimesi de kullanılmaktadır. Abiye giysiler en az gelinlik kadar, bayanların en özel kıyafetleri durumundadırlar. Abiye kıyafet dikiminde kullanılacak olan malzemenin kalitesi hem görünüş hem de dikimde istenilen sonucun alınması açılarından çok önemlidir. Bu

nedenle; abiye dikiminde kullanılacak olan ana ve yardımcı malzeme kalite standartlarını sağlamalıdır (Tekstil- Vizyon, 2011: 36).

Abiye giysiler kalıpları genellikle drapaj yöntemiyle hazırlanmaktadır. Biçki sistemiyle hazırlanan kalıplarda ise ürün tamamlanmadan canlı ve ya cansız manken üzerinde kontrol edilmekte, prova yapılmaktadır.

2.1.4.3.Abiye Giysilerde Kullanılan Kumaşlar ve Özellikleri

Abiye giysi üretiminde sektördeki adlarıyla saten, şifon, tafta, organze, dantel, tül gibi fantezi ve ipeksi kumaşlar çoğunlukla kullanılmaktadır. Hazır giyim sektöründe abiye giysi üretiminde yoğunlukla kullanılan kumaş türleri aşağıda verilmiştir.

Likra bir markanın tescilli adı olmasına rağmen kumaş üreten ya da kumaş tedarik eden firmalar tarafından isim olarak kullanılmaktadır.

Saten: Saten dokumalı kumaşlar genellikle ipekten ya da polyester mamul olup pek çok çeşidi geliştirilmiştir (Coles, 1995: 73). Düzgün yüzeyli ve çok parlak kumaşlardır. Asetat Kalın Likra Saten: Normal kalın likra satene göre daha mat bir yapıda olan asetat saten ayrıca doğal malzemeden üretilmiş olmasıyla da tercih sebebi olmaktadır. Genellikle takım ve abiye kıyafet üretiminde kullanılmaktadır (http://www.ucerkumas.com/satenorganze.htm 21.10.2011).

İnce Likra Saten: Düz satenin likralı saten çeşididir. Yumuşak ipeksi dokusu ve dökümlü yapısıyla abiye ve iç giyim üretiminde sıklıkla tercih edilmektedir (http://www.ucerkumas.com/satenorganze.htm 21.10.2011).

Kalın Likra Saten: Abiye ve abiye takım üretiminde tercih edilen kalın likralı satendir. Sağlam yapısı nedeniyle kullanım rahatlığı sağlamaktadır (http://www.ucerkumas.com/satenorganze.htm 21.10.2011).

Krep Saten: Abiye giyim üretiminde son yıllarda en çok tercih edilen kumaşların başında gelen krep saten, uygun fiyatı ve kullanım rahatlığı nedeniyle tercih sebebi olmakta, kumaşa alternatif olarak üretilen krep saten kumaş seri üretimde pratik kullanımı ve dayanıklılığı sayesinde üreticilere büyük kolaylık sağlamaktadır. 80'in

üzerinde olan renk seçeneği her geçen gün çeşitlenmektedir. (http://www.ucerkumas.com/satenorganze.htm 21.10.2011).

Saten Organze: Saten organze kumaş, parlak satensi yapıyla organze yapısını bünyesinde barındıran, geniş kullanım alanına sahip bir kumaştır. Ev tekstili, abiye üretimi, gelinlik üretiminde sıklıkla kullanılmaktadır (http://www.ucerkumas.com/satenorganze.htm 21.10.2011).

Şifon: İnce, hafif, dökümlü bir kumaş olan şifon kumaşı, özgün olarak saf ipekten yapılır( Coles, 1995: 75). Parlak, şeffaf denecek kadar ince bir kumaştır. Fantezi giyimlerde ve eşarp yapımında kullanılır (Bayraktar, 1987: 39). Şeffaf ve ince yapısıyla abiye giysi üretiminde kullanılmaktadır (http://www.onlinekadin.com/evlilik/gelinlik- kumaslari.html#more-1890 26.12.2011).

Multi Şifon: Abiye ve gelinlik üretiminde temel taşlardan biri multi şifon kumaşıdır. Sektörde çok önemli bir yer tutan multi şifon genel olarak abiye ve gelinlik modellerinin büyük çoğunluğunda kullanılmaktadır. Dökümlü yapısı ve kullanım rahatlığı nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir. 80'in üzerinde renk seçeneği bulunması sayesinde diğer tüm kumaşlarla kombin imkânı mevcuttur (http://www.ucerkumas.com/satenorganze.htm 21.10.2011).

Single Şifon: Single şifon multi şifonun yükselişiyle birlikte kullanımı azalmış olan bir kumaştır. Ancak multi şifona göre daha şeffaf olması ve inceliğiyle tercih sebebi olmaktadır. Abiye ve gelinlikte yaygın bir kullanım alanı olan single şifon % 100 polyesterdir(http://www.ucerkumas.com/satenorganze.htm 21.10.2011).

Tafta: İki yüzü aynı görünümde olan, parlak janjanlı dokunan kumaşlardır. Elbise yapımında ve astar olarak kullanılır (Bayraktar, 1987: 39).

Yoryo: Multi şifona kıraç işlemi uygulanmasıyla elde edilen yoryo kumaş, tok ve

dökümlü yapısıyla tercih sebebi olmaktadır(http://www.ucerkumas.com/satenorganze.htm 21.10.2011).

Astar: Dış kumaşla aynı şekilde kesilmiş bütün iç kumaşlara verilen genel addır. Modada, elişinde ve ev eşyalarında kullanılır. Astar desteklemek, korumak, dikiş ve pensleri gizlemek için kullanılır (Bayraktar, 1987: 64).

Asetat: Selüloz asetat solüsyonundan elde edilen sentetik bir elyaftır. Asetat ya tek başına ipeksi bir kumaş olarak ya da daha fazla parlaklık için diğer elyaflarla karıştırılır (Bayraktar, 1987: 64).

Benzer Belgeler