• Sonuç bulunamadı

3.2. İKİNCİ BÖLÜM: HAYALÎ DİYARLAR

3.2.4. Hayal Makinesi

Federasyon başkanı Doen’in, emrinde çalışan mucitlerden Pertub, kişinin hayallerini görünür kılan bir hayal makinesi icat etmiştir. Hayal makinesini ilk kez deneyen başkan gördükleri- karşısında etkilenmiştir. Fakat bir başkan olarak özel hayatına dair hayallerini bir başkasının görmesi onu tedirgin etmiştir. Halkın hayalleri ile federasyonun hayallerinin aynı olmadığını anlayan başkan bu icadın derhal yok edilmesini emretmiştir (Müstecaplıoğlu, 2019, s. 173, 182).

3.2.4.2.Hikâyede Zaman ve Mekân

Dördüncü hikâye olan “Hayal Makinesi” nde federasyon başkanı Doen, büyücülerden oluşan bir mucit grubunun lideri olan Pertub ile hayal makinesi icadını denemek için odaya doğru ilerlemektedir. Başkan Doen’in gözünden aktarılan bu odanın tasviri dikkat çekicidir:

“(…) yarı küre şeklindeki odaya girdiğinde birden durdu. Tam ortasına dikilmiş, aralarında üç adım mesafe olan iki uzun direk onu şaşırtmıştı. Direklerin altında kuşkanatlarını andıran ayaklıklar vardı, tepelerine siyah topuz başları konmuştu. Üzerleri değişik şekillerde birçok renkli taşla bezeliydi”(GK., s. 174, 175).

Alıntılanan bu mekân tasvirine bakıldığında oldukça sıradan görülen küre şeklindeki oda, büyülü bir icadın varlığıyla gizemli bir değer kazanmıştır. Hayal makinesinde bulunan ışıklı ve renkli taşlar, bu gizemi güçlendirmektedir. Başkanın ise bu gizemli icada karşı takındığı olağan tavır, ketum yazar ilkesine uygun bir kullanımdır. Aynı

98

zamanda bu odaya karşı doğal bir bakış açısının sunulmasıyla gizemli mekân unsuru olağanlaştırılmıştır.

Başkan Doen’in hayal makinesini denerken hayallerinin görüntüsünün kaybolduğu an şöyle aktarılmıştır:

“Birkaç saniye sonra direkler arasındaki akım da kayboldu, büyülü taşlar parıldamayı bıraktı” (GK., s. 179).

“Birkaç saniye” şeklinde ifade edilen zaman imgesinde geçen saniyenin miktarı, sayısal bir veri ile sunulmamıştır. Dolayısıyla bu kullanım zaman ilkesinin belirsiz- daireselliğine uygun bir örnek oluşturmuştur.

3.2.4.3. Hikâyede Melezlik

Başkan Doen’in, mucitlerin yaptığı hayal makinesini denedikten sonra düşündükleri melezlik ilkesi açısından dikkate değerdir:

“Biraz başı ağrıyordu, ama büyük ihtimalle bu aletin yan etkisinden değil, zihninden kovaladığı o son hayalden kaynaklanıyordu” (GK., s. 179).

Alıntılanan bu kısımda geçen “baş ağrısı” hissi günümüzde bilinen gerçek bir rahatsızlıktır. Nitekim Doen’in yaşadığı baş ağrısı gerçekliği simgelerken hayal makinesinin gizemli ve büyülü yanı da hayalî simgelemektedir. Bu açıdan kurulan gerçek–hayal zıtlığı sıra dışı bir gerçeklikte kurgulanmış ve melezlik ilkesinin bir örneğini oluşturmuştur.

3.2.4.4. Hikâyede Yabancılaştırma

Doen’e sunulan hayal makinesinin özellikleri büyülü gerçekçilik unsurları açısından ilginçtir:

99

“(…) hayallerinizi görünür kılıyor. Dışarıdan bir gözün seyretmesi mümkün oluyor. Gerçekten yaşanıyormuş gibi yani. Anlatması kolay değil, deneyin, kendiniz göreceksiniz” (GK., s. 176).

Hayal edilen şeyleri, gerçekleştiren bu icatta gerçeğe yakın şekilde yaşıyormuşçasına bir izlenim yaratılması makineye gizemli bir hava katmıştır. Nitekim hayallerin görünürlüğünün ancak makineyi kullanmakla mümkün olacağı da yine bu gizemi güçlendiren bir başka taraftır. Öyle ki hayal edilenin gerçek görüntüsünün mümkünlüğü bu gizem sayesinde büyülü bir değer kazanmıştır. Dolayısıyla ortaya çıkan gerçek-hayal melez zıtlığı yabancılaştırma ilkesini örneklendiren bir kullanımdır. Aynı zamanda yazar ketum yorumunu da ortaya koyarak sıra dışı bir icadı doğallaştırarak geçiştirmiştir. Yine benzetme sanatına yer vererek sanatsal üslubun devamlılığını da bu örneğinde sürdürmüştür.

Makineyi denemek için icadın bulunduğu odaya girip gerekli aletleri de üzerine geçiren başkan Doen, Pertub’un isteği üzerine hayal kurmaya başlamıştır. Bu hayallerin ayırıcı bir özelliği vardır ki bu da tüm içtenlik ile hissedilerek kurulacak olmasıdır. Buna göre hayal kuran Doen şunları yaşamıştır:

“(…) miğferin üzerindeki rengârenk taşlar parıldamaya başladı… her geçen saniye güçlendi. (…) direklerdeki taşlar ışıldamaya katıldılar. (…) iki direk arasında uçuşmaya başlayan kıvılcımlar. Direkler arasında, taşlardan taşlara renkli ışık büzmeleri uçuşuyordu. Bir iki derken inanılmaz bir süratle yüzü aştılar. Birkaç saniye sonra akım öylesine yoğunlaştı ki. (…) ışıktan bir perde çekilmiş gibi oldu (…)” (GK., s. 178).

Olağanüstü bir betimleme ile büyünün şaşırtıcı gücünü hissettiren bu örnekte sunulan büyülü mekân tasviri, daha çok fantastik türü anımsatacak şekilde iç mekân tasviri iken hikâyedeki hayal makinesinin bulunmuş olduğu oda, bir sarayın içinde bulunması bağlamında düşünüldüğünde o mekânın geniş kitleleri ilgilendiren sembolik boyutu hemen anlaşılacaktır. Bu sayede sosyal bir temada “büyü ve gerçeklik” birleştirilmiş sıra dışı tasvirle de mekân büyülü gerçekçilik akımına göre çözümlenmiştir. Sıradanlaştırma ile bu büyüye doğal bir imaj katan yazar bol betimlemeli sanatsal üslubunu da uygulamış ve yabancılaştırma ilkesini örneklendirmiştir.

100

Başkan Doen, hayal makinesini denedikten sonra bu icadın halk arasında kullanılmasını uygun bulmamış ve derhal yok edilmesini istemiştir. Bu istek, yabancılaştırma ilkesine uygun düşmektedir:

“Yanında unutturma büyüsü için ne gerekiyorsa getirsin. Hayal makinesi hakkında bildiğiniz her şeyin bir an evvel hafızanızdan silinmesini istiyorum. Aklınızda bu alete dair tek bir kırıntı kalmayacak” (GK., s. 180).

Doen’in hayal makinesine dair bilinen tüm gerçeği, unutturma büyüsü ile ortadan kaldırmayı planlaması yabancılaştırma ilkesi açısından dikkat çekicidir. Nitekim sıra dışı bir icat olan hayal makinesi yine sıra dışı bir büyü ile unutturulmaya çalışılmış ve sıradan bir bakış açısıyla da okuyucuya yansıtılmıştır. Aynı zamanda günümüz dünyasında birtakım bilimsel çalışmalar neticesinde insan beynindeki geçmişe dair bazı hatıraların silinebilmesi mümkündür. Fakat bunun bilimsel tekniklerle yapılmasına karşın, hikâyedeki unutturma yöntemi ise büyüdür. Büyü ile gerçeğin tezat bir örneğinin incelendiği bu kısımda gerçek üstü olan bu büyü, pragmatist bir tarzda kullanılmış olup yabancılaştırma ilkesinin çocuksu bakış açısıyla yansıtılmıştır.

3.2.4.5.Hikâyede Yazarın Ketumluğu ve Dengeleme Stratejisi

Hayal makinesini kullanan Başkan Doen, kurduğu hayallerinin büyülü perdedeki yansımasını izlemeye başlamıştır. Buna göre kurduğu hayaller “kalabalığın önünde heyecanlı bir konuşma yaptığı anlar”, “efsanevi bir gemi Durkgador ve heybetli görüntüsü”, “yüz gemilik bir federasyon filosu” , “toplantı odasında gördüğü vücutları kılsız Burfendi’ler” (GK., s. 178). gibi imge ve anları düşünerek hayal kurmuş ve hayranlıkla izlemiştir. Yazar sıra dışı hayal makinesinin fonksiyonlarını gerçekleştirirkenki zamanı okuyucuya aktarırken herhangi bir sıra dışı ifade kullanmamıştır. Burada sıra dışı bir olayı sıradanlaştıran yabancılaştırma ilkesini ustaca kullanmıştır. Hikâyenin devamında hayallerini perdeden izleyen Doen’in bu sırada herhangi bir şaşkınlık emaresi göstermeksizin hayal makinesinden yansıyan olayları izlemesi yabancılaştırma ilkesini karakter üzerinden kuvvetlendirmiştir.

101

Yabancılaştırma ilkesinin yanı sıra son derece insani bir duygu olan kalabalık önünde heyecanlanma güdüsü Doen’in hayallerine sığdırılmıştır. Bu ise sıradan bir olayın sıra dışı bir unsur olarak okuyucuya aktarılmasına ve dolayısıyla dengeleme stratejisine örnek oluşturmaktadır.

Hayal makinesine dair Doen’in düşüncelerini incelendiğinde ketum yazarın tavrı ve dengeleme stratejisinin örnekleri görülmektedir:

“Eğer Perg üzerinde hâkimiyetimiz güçlü olmasa işimize yarayabilirdi. Ama şu an buna ihtiyacımız yok açıkçası. Bir de tersini düşün, ya bu meret bir gün halkın eline geçerse (...) Ya da federasyon karşıtı büyücü ve mucitler benzerini yapmaya heveslenirlerse (...) Halkın boş heveslere kapılması işimizi zorlaştırır (…) Şayet insanların gerçek düşlerini değil, düşlemelerini istediklerimizi gösteren bir alet yaparsan, işte o zaman her eve birer tane koyarız (…)” (GK., s. 181).

Bu düşünceler Doen’in sıra dışı hayal makinesinin fonksiyonu hakkında kaygı içerisinde olduğunu göstermektedir. Doen’in duyduğu bu kaygı günümüz iktidar teorilerinden realist yönetim tarzına uygundur ki büyülü gerçekçilik akımı temelinde ütopik, başka bir deyişle idealist bir algı içerir. Dolayısıyla Doen’in ütopik bir hayal makinesini realizm temelli bir siyasi algıyla okuyucuya aktarması realizmi idealizm, idealizmi ise realizm içerisinde kaynaştırmıştır. Bu bilinçli tercih, ketum yazarın dengeleme stratejisine sadece bu örnek üzerinden değil hikâyenin bu kısmının içerdiği felsefe bakımından da mükemmel bir örnek oluşturmuştur.(Çağlar, 2018, s. 12, 25).

3.2.5. Kayıp Rıhtım