• Sonuç bulunamadı

3. TEK DÜZEN MUHASEB E SİSTEMİ DEĞERLEME İLE ULUSLARARAS

3.5. Değerleme Açısından Tek Düzen Hesap Planı ve Uluslararası Muhasebe

3.5.6 Hasılat

Vergi kanunlarına göre hasılat, bir işletmenin ticari faaliyetler için yaptığı işlemler sonucunda fiili olarak elde ettiği kıymetlerin parasal karşılığıdır. TFRS 15 Müşteri Sözleşmelerinden Hasılat Standartı’na göre; hasılat, müşteri sözleşmelerindeki edim yükümlülüklerinin yerine getirilmesine paralel olarak doğar. TFRS 15 Paragraf 46’ya göre “bir edim yükümlülüğü yerine getirildiğinde (veya getirildikçe) işletme bu edim yükümlülüğüne tekabül eden işlem bedelini hasılat olarak finansal tablolara alır.”

TFRS 15 müşteri sözleşmelerinden doğan hasılatın kayıt altına alınmasında kullanılmaktadır. Aşağıdaki faaliyetlerden doğan hasılatlar ise TFRS 15’in kapsamı dışındadır:

- TFRS 16 Kiralamalar kapsamındaki kiralama sözleşmeleri,

- TFRS 4 Sigorta Sözleşmeleri kapsamına giren sigorta sözleşmeleri,

- TFRS 9 Finansal Araçlar, TFRS 10 Konsolide Finansal Tablolar, TFRS 11 Müşterek Anlaşmalar, TMS 27 Bireysel Finansal Tablolar ve TMS 28 İştiraklerdeki ve İş Ortaklıklarındaki Yatırımlar kapsamındaki finansal araçlar ve diğer sözleşmeye dayalı haklar veya yükümlülükler,

- Aynı iş alanında faaliyet gösteren işletmeler arasında müşterilere veya potansiyel müşterilere satışları kolaylaştırmak adına yapılan parasal olmayan değişimler. Örneğin, bu Standart belirlenen farklı bölgelerdeki müşterilerinin talebini zamanında karşılamak amacıyla petrol takasında anlaşan iki petrol şirketi arasındaki sözleşmeye uygulanmaz.

Hasılat, işletme ilgili ekonomik değeri tahsil edebilecekse ortaya çıkmaktadır. Hasılat tutarının tahsil edilmesiyle ilgili bir belirsizlik varsa tahsil edilemeyecek olan tutar gider olarak kayıt altına alınmaktadır. Bu tutar gider olarak finansal tablolarda

119

kayıt altına alınmaktadır. Hasılat gerçeğe uygun değerle ölçülmektedir. Hasılatın tahsil edilmesi ertelenirse alacağın bugünkü değerine indirgenmesiyle hesaplanmaktadır. TFRS 15’e göre muhasebeleştirme ilkeleri genellikle her sözleşme için ayrı ayrı uygulanmaktadır. Bazı durumlarda ise sözleşmenin ayrıştırılabilir kısımlarına göre ayrı ayrı uygulama yapmak gerekebilir; tam tersine olarak ayrı ayrı sözleşmeleri birleştirmek de gerekebilir.

İşletme, ancak aşağıdaki şartların tamamının karşılanması durumunda, müşteriyle yapılan bir sözleşmeyi TFRS 15 kapsamında muhasebeleştirir:

a) Sözleşmenin tarafları sözleşmeyi (yazılı, sözlü veya diğer ticari teamüllere uygun olarak) onaylamış ve kendi edimlerini yerine getirmeyi taahhüt etmiştir,

b) İşletme, devredilecek mal veya hizmetlerle ilgili her bir tarafın haklarını tanımlayabilmektedir,

c) İşletme, devredilecek mal veya hizmetler için yapılacak ödeme koşullarını tanımlayabilmektedir,

d) Sözleşme özü itibariyle ticari niteliktedir (başka bir ifadeyle, sözleşmenin bir sonucu olarak işletmenin gelecekteki nakit akışlarının tutarında, zamanlamasında ve riskinde değişiklik beklenmektedir),

e) İşletmenin müşteriye devredilecek mal veya hizmetler karşılığında hak kazanacağı bedeli tahsil edecek olması muhtemeldir. İşletme bir bedelin tahsil edilebilirliğinin muhtemel olup olmadığını değerlendirirken, sadece müşterinin bu bedeli vadesinde ödeme kabiliyetini ve niyetini dikkate alır. İşletmenin tahsiline hak kazanacağı bedel, müşterisine bir fiyat avantajı teklif etmesi nedeniyle, sözleşmede belirtilen fiyattan düşük olabilir.

TFRS 15 paragraf 41’e göre edim yükümlülüğünün zamana yayılı olarak yerine getirilmesi durumunda işletme uygun ilerleme ölçüm yöntemleri olarak “çıktı” veya “girdi” yöntemlerini kullanabilir. Uygun ilerleme ölçüm yönteminin tespitinde işletme, müşterisine devretmeyi taahhüt ettiği mal veya hizmetin niteliğini dikkate alır.

120

Tablo 7 İlerleme Ölçüm Yöntemi Olarak Girdi ve Çıktı Yöntemleri

Girdi Yöntemleri Çıktı Yöntemleri

Girdi yöntemleri, bir edim yükümlülüğünün ifası için işletmenin emeğini veya girdilerini (örneğin; tüketilen kaynak, saat bazında harcanan emek, katlanılan maliyetler, geçen zaman veya saat bazında makine kullanımı) edim yükümlülüğünün ifası için beklenen toplam girdilere kıyaslayarak, hasılatı finansal tablolara alır. İşletmenin emek veya girdilerinin edim dönemi boyunca eşit miktarda kullanılması durumunda, hasılatın eşit tutarlarda finansal tablolara alınması uygun olabilir.

Çıktı yöntemleri, o güne kadar devredilen mal veya hizmetlerin müşteri açısından değerini, sözleşmede taahhüt edilen geriye kalan mal veya hizmetlere oranla doğrudan ölçerek hasılatı finansal tablolara alır. Çıktı yöntemleri örnek olarak; o güne kadar tamamlanan edime ilişkin araştırmalar, elde edilen sonuçlarla ilgili değerlemeler, ulaşılan hedefler, geçen süre ve üretilen veya teslim edilen birimler gibi yöntemleri içerir.

Hasılatın muhasebeleştirilmesi konusunda küresel bir standarda ulaşabilmek için 2002’de ortak bir hasılat standardı amacıyla araştırmalara başlanmıştır. 28.05.2014’te UFRS 15 “Müşterilerle Yapılan Sözleşmelerden Doğan Hasılat” standardı kabul edilmiştir. Bu standardın uygulanmasına 1 Ocak 2018 sonrası başlanması planlanmıştır (Fangshu, 2015, s. 21). UFRS 15’te uygulamadaki değişiklikler göz ardı edilmiş ve tek bir yapı ortaya çıkarılmıştır. Bu sayede UFRS veya US GAAP’a göre oluşturulmuş finansal tablolar karşılaştırılabilir hale gelmiştir (ORACLE, 2015, s. 2). Buna göre mal satışı veya hizmet sunumunu kapsayan bütün sözleşmelerden doğan hasılat beş adımlı bir aşamalar bütününe göre mal veya hizmetin kontrolünün alıcıya devredildiği anda, belirli bir zaman içinde veya belirlenmiş bir tarihte işlem fiyatına göre kayıt altına alınacaktır (Aktaş & Varol, 2017, s. 31). Burada amaç kapsamlı şekilde ele alınan hasılatı mal ve hizmet transferi sonundaki beklenen bedele göre muhasebeleştirmedir.

Vergi mevzuatına göre hasılat işletme lehine alınan veya alacak hale gelen tüm kıymetlerdir. Bu açıdan tahakkuk esası geçerlidir. Hasılat kavramıyla ilgili diğer konu KDV’dir. Yapılan düzenlemelere göre KDV’nin matrahı işletme için bir hasılattır. İşletmenin hasılatına giren bütün unsurlar sadece KDV matrahı değildir. İlgili kanunun matrahla ilgili 20. maddesine göre teslim ve hizmet işlemlerindeki matrah bu işlemlerin karşılığına denk gelen bedeldir. Matraha dahil olan unsurlar ilgili kanunun 24. maddesine göre alıcının gösterdiği yer için yapılan nakliyat giderleri; ambalaj

121

giderleri, sigorta, komisyon giderleri; vergi, resim, harç, pay, fon karşılığıyla ilgili giderler; vade farkı, fiyat farkı gibi nedenlerle ortaya çıkan çeşitli gelirler olarak ifade edilmiştir. KDV Kanunun 27. maddesine göre bedeli belirsiz işlemlerde işlemin önemine göre emsal bedeli kullanılacaktır.

TFRS 15’e göre hasılat gelecekteki ekonomik faydalara ve bu faydaların ölçülebilme durumuna göre muhasebeleştirilmektedir. Vergi uygulamasında ise tahakkuk esası vardır. Bu yüzden TFRS 15’in yaklaşımının daha esnek olduğu düşünülmektedir. Hasılatın tahakkuk ettirilmesi ile ortaya çıkan dönem farklılıkları, vergi ödeme zamanını etkilemektedir. TFRS 15’e göre sözleşme önemli bir finansman bileşeni (vade farkı, faiz vb) içeriyorsa hasılatın peşin veya gerçeğe uygun değere göre kayıt altına alınması nedeniyle vadeli satışlarda satış hasılatı ile vade farkı ayrıştırılmaktadır. VUK’ta ise bu konuda açık bir bilgi bulunmamaktadır. VUK’a göre vadeli satışlar nedeniyle oluşan vade farkı hasılata eklenmektedir. Bunlar da satış işlemiyle hasılat olarak kaydedilmektedir.

Alacak için hasılat kaydı yapılmışsa sonradan ortaya çıkan belirsizlik sonucunda bu işlem gider olarak kayıt altına alınmaktadır. Hizmet sunumuyla ilgili tahmin edilen tutar daha sonradan çeşitli kayıtlarla düzeltilebilmektedir. Standartta bu konuda esneklik bulunurken vergi uygulamalarında bu durum yoktur. Vergi mevzuatı değerleme konusunda daha net ölçütlere sahiptir.

Mal satış hasılatının kayıt altına alınması kapsamında risklerin devri konusunda mükellefin yapacağı değerlendirme durumu vergi uygulamasında bir karşılığa sahip değildir. Buna karşılık hizmet sunumunda hizmetin tamamlanmış kısmının mükellef tarafından belirlenmesinin bir olanağı vergi uygulamasında bulunmamaktadır. VUK’a göre hizmet satışında tahakkuk esası vardır. Edimler karşılıklı olarak yerine getirilmişse talep edilebilir niteliğe sahip olan tutarlar hasılat olarak kaydedilmektedir. Parça parça verilen bir hizmet varsa sözleşmeye konu olan her bölüm ifa edildikçe hasılat kaydedilmektedir. Bunun dışındaki hasılat kayıtları bütün hizmet tamamlandığında ve sözleşme konusu tutar için hukuki açıdan talep edilebilir olduğunda yapılmaktadır.

122

Durum 1: ABC işletmesi peşin değeri 10.000 TL olan malları 6 ay vadeli olarak 01.10.2010 tarihinde veresiye olarak 10.720 TL’sına satmıştır. Buna göre TFRS 15 kapsamında ABC işletmesinin yapması gereken muhasebe kaydını gösterelim.

---//--- --

120 ALICILAR 10.720

600 YURTİÇİ SATIŞLAR

380 GELECEK AYLARA AİT GEL.

10.000 720 10.720 TL bedelle veresiye mal satılması.

---//--- --

Durum 2: Yukarıdaki bilgilere göre piyasada geçerli faiz oranı % 15 ise buna göre TFRS 15 kapsamında ABC işletmesinin 31.12.2019 tarihinde yapması gereken muhasebe kaydını gösterelim.

3 ay sonraki 10.720 TL’nin % 12 faiz oranı ile bu günkü değeri iskonto edilerek aşağıdaki gibi hesaplanır: (aylık faiz oranı %12/12= %1 olmaktadır)

NBD = 10.720 (1+0,01)3 = 10.720 1,030301 = 10.404,72 TL = 10.720- 10.404,72 = 315,27 ---//--- --

380 GELECEK AYLARA AİT GELİRLER 315,27

642 FAİZ GELİRLERİ 315,27

---//--- --

Durum 3: ABC işletmesi peşin değeri 10.000 TL olan malları 6 ay vadeli olarak 01.10.2010 tarihinde veresiye olarak 10.720 TL’sına satmıştır. Buna göre TDHP kapsamında ABC işletmesinin yapması gereken muhasebe kaydını gösterelim.

123

---//--- --

120 ALICILAR 10.720

600 YURTİÇİ SATIŞLAR 10.720

10.720 TL bedelle veresiye mal satılması.

---//--- --

Durum 2: Yukarıdaki bilgilere göre piyasada geçerli faiz oranı % 15 ise buna göre TDHP kapsamında ABC işletmesinin 31.12.2019 tarihinde yapması gereken muhasebe kaydını gösterelim.

Vade farkı ayrıştırılmadığına göre dönem sonunda TDHP çerçevesine göre herhangi bir kayıt yapmaya gerek bulunmamaktadır.