• Sonuç bulunamadı

2.2. İLGİLİ ARAŞTIRMALAR

2.2.2. Yurt Dışı Araştırmalar

2.2.2.1. Harmanlanmış öğrenme

Traupel (2006), harmanlanmış öğrenme ile ilgili çalışmasında derslerin kalitesinin arttığı sonucuna ulaşmıştır. Projede fizik dersleri için geleneksel yüz yüze dersler ve çoklu ortam içerikleri hazırlanmış ve uygulanmıştır. Proje başarıya ulaşmış ve katılan öğrenciler tarafından yüksek oranda kabul görmüştür.

Yushau (2006), rastgele seçilmiş 70 öğrenci ile yaptığı araştırmasında, üniversite öğrencilerinin matematik ve bilgisayar derslerine yönelik tutumları üzerinde karma öğrenme ortamının etkisini araştırmıştır. Öğrenciler haftada üç kez yüz yüze derslere devam etmişler, ayrıca bilgisayar ortamında MATLAB uygulamaları yapmışlar, çevrim içi öğrenme kaynaklarına ulaşmışlar ve yine konuları çevrim içi olarak kendilerine ulaştırılan ödevleri de bilgisayar üzerinde hazırlamış ayrıca öğrencilere çevrim içi forumlara erişim ve e-posta ile iletişim imkânı da verilmiştir. Araştırmanın bulguları öğrencilerin bilgisayar kaygılarında ve bilgisayar yönelik özgüvenlerinde istatistiksel olarak anlamlı azalma olduğunu göstermiştir. Bilgisayara yönelik tutumun diğer iki alt boyutunda ve matematik tutumlarında ise anlamlı bir değişim olmamıştır.

Van der Merwe (2007) tarafından yapılan araştırmada, Güney Afrika’daki bir üniversitede harmanlanmış öğrenme ortamının öğrencilerin güdülenmesine ve akademik performanslarına etkisi araştırılmıştır. Araştırma için eylem araştırması kullanılmıştır.

Mevcut durumda yüz yüze öğretimle verilen Ekonomi dersine ait tüm içerik web tabanlı ortama aktarılmıştır. Araştırmanın bulguları yüz yüze öğretimin web tabanlı öğrenme ortamı ile desteklenmesinin öğrencilerin güdülenmesi üzerinde büyük etkisi olduğunu göstermektedir.

Lapuh Bele ve Rugelj (2007) tarafından gerçekleştirilen çalışmada, harmanlanmış öğrenme ortamındaki 1113 yetişkine, iki ayrı aşamada bilgisayar okuryazarlığına yönelik eğitim verilmiştir. Eğitim modüller halinde yürütülmüş, her modülde yüz yüze öğretim ve web tabanlı öğrenme gerçekleştirilmiş ayrıca basılı materyal ile kendi kendine öğrenme imkânı sağlanmıştır. Katılımcılardan 390 tanesi araştırma kapsamında yöneltilen soruları gönüllü olarak cevaplamıştır. Elde edilen verilere göre en çok tercih edilen ortam %71 ile harmanlanmış ortam olurken, yüz yüze öğretim ortamı %17 ve tek başına web tabanlı öğrenme ortamı ise %6 oranında tercih edilmiştir. Katılımcıların %67’si harmanlanmış öğrenme ortamını rahat olarak belirtmiş, %28’i ise kısmen rahat bulduklarını söylemişlerdir. Katılımcıların %75’i basılı materyaller ile e-öğrenme materyallerinin harmanlanmasının en uygun harmanlama olduğunu belirtmiştir.

Delfino ve Persico (2007) yaptıkları çalışmada, öğretmen adaylarının eğitim teknolojileri alanındaki pratiklerini harmanlanmış öğretim ortamında bilgisayar aracılığıyla

sağlanan işbirlikçi öğrenme tekniklerinin kullanımı ile arttırmayı ve bu süreç içerisinde karşılaşacakları problemleri belirleyerek, bu problemleri gidermek için üretilen çözüm yollarının iyi ve kötü yanlarını araştırmayı amaçlamıştır. Çalışmada, 2001 ile 2005 yılları arasında öğretim teknolojileri dersinin farklı tekniklerle işlenmesini kapsayan bir durum çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalışma her yıl için 100-150 kişi olmak üzere toplamda 500’den fazla eğitimci ile gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak öğretmen adayı yetiştiren eğitimcilerin bildikleri yöntemi seçme eğiliminde olduklarını belirleyerek, çevrimiçi tekniklerin öğretmen adaylarının eğitiminde daha etkili kullanarak gelecek öğretmen profilinin bu yeni yaklaşımları içselleştirmesi gerektiğini vurgulamıştır.

Bliuc, Goodyear ve Ellis (2007) yaptıkları meta-analiz çalışmasında, bu konudaki yayınları incelemiş ve harmanlanmış öğrenme ortamları ile ilgili araştırmaların belirli bir araştırma konusuna odaklanan vaka çalışmaları, belirli birkaç boyuta ve bunlar arasındaki ilişkilere odaklanan anket türünde çalışmalar, belirli boyutların farklı bağlamlarda karşılaştırılmasına yönelik çalışmalar (çevrimiçi öğrenme - harmanlanmış öğrenme, uzaktan öğrenme - harmanlanmış öğrenme, vb.) ve son olarak resmin tamamını görmek amacıyla kanıtlar sağlamaya çalışan nispeten daha bütüncül çalışmalar olmak üzere dört farklı kategoride toplandığını belirlemişlerdir.

EL-Deghaidy ve Nouby (2008) tarafından yapılan araştırmada, işbirliğine dayalı harmanlanmış e-öğrenme ortamının öğretmen adaylarının başarılarına, e-öğrenmeye ve işbirliğine yönelik tutumlarına etkisi incelenmiştir. Üniversitede eğitim gören 26 öğretmen adayının katıldığı araştırmada deney ve kontrol grubu oluşturularak nicel ve nitel veriler toplanmıştır. Bulgulara göre, deney grubundaki öğretmen adaylarının son-testlerde ve e-öğrenmeye yönelik tutumlarda kontrol grubundaki öğretmen adaylarına göre daha yüksek puan elde ettiği görülmüştür.

Lin (2008), tarafından 78 öğretmen adayı üzerinde bir yıl boyunca yapılan araştırmada bazı kısımları yüz-yüze öğrenme ortamında işlenen black board öğretim yönetim sistemi ile dört adet karma öğrenme ortamı oluşturarak öğrencilerin görüşleri toplanmıştır. Harmanlanmış öğrenme ortamına yönelik öğrencilerin doyum ve görüşlerinin belirlenmesi amacıyla geliştirilen ölçekten elde edilen verilerin analizi sonucunda yüksek seviyede doyuma ulaşıldığı sonucuna ulaşılmıştır

Pearcy (2009) çalışmasında, harmanlanmış öğrenme yöntemini geleneksel yüz-yüze öğretim ve web tabanlı uzaktan eğitim ile karşılaştırarak öğrencilerin akademik performansları, derse yönelik tutumları ve memnuniyet düzeylerine etkisini incelemeyi amaçlamıştır. Sonuç olarak öğrencilerin genel memnuniyet düzeylerinin oldukça yüksek

olduğu, derse yönelik tutumlarında geleneksel öğretim lehine anlamlı fark olduğu belirtilmiştir. Ayrıca akademik performans ile çevrim içi etkinliklere katılma süreleri arasında düşük pozitif ilişki olduğu sonucuna varılmıştır.

Eng, Lim, Kelvin ve Young (2009), yaptıkları çalışmada matematik dersinde harmanlanmış öğrenme yöntemini kullanmışlar ve öğrencilerin memnuniyet düzeylerini hem nicel hem nitel veriler toplayarak incelemişlerdir. Elde edilen bulgulara göre öğrencilerin, ortamın tüm bileşenlerinden (içerik, kullanıcı ara yüzü, geri bildirim, değerlendirme, erişim, öğrenme toplulukları) memnun ve mutlu oldukları tespit edilmiştir.

Grgurović (2010) çalışmasında, harmanlanmış öğrenmeyi incelemiştir. Nitel ve nicel veriler toplanarak analizler yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre öğrenciler uygulama sonunda harmanlanmış öğrenmeye karşı olumlu tutumlara sahip olduklarını belirtmişlerdir.

Acelajado (2011) yaptığı çalışmada, harmanlanmış öğrenmenin matematik öğretiminde öğrenci başarısı üzerindeki etkilerini incelemiştir. Araştırmada ön test son test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmış ve çalışma her biri 20’şer öğrenciden oluşan iki grup üzerinde gerçekleştirilmiştir. Deney grubunda harmanlanmış öğrenme yöntemi, kontrol grubunda ise geleneksel yüz yüze öğrenme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre tüm konularda harmanlanmış öğrenme yaklaşımının geleneksel yüz yüze öğrenme yaklaşımından daha etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca, harmanlanmış öğrenmenin matematik başarısını olumlu yönde etkilemesinin yanında matematik öğrenimini öğrenciler için keyifli ve ilgi çekici bir aktivite haline getirdiği görülmüştür.

Kistow (2011), öğrencilerin harmanlanmış öğrenmeye ilişkin deneyimlerini belirlemek amacıyla 150 öğrenci ile çalışmış ve veriler anket ile toplanmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre öğrencilerin çoğunluğunun çevrimiçi öğrenmeden hoşlandıkları, öğrencilerin çoğunluğunun harmanlanmış öğrenmeyi tercih ettikleri belirlenmiştir.

O'Toole, Cheng ve O’Toole (2015), 72 son sınıf öğretmeni adayı öğrenci üzerinde yürüttükleri çalışmalarında; harmanlanmış ve çevrimiçi öğrenme ortamında öğrenci doyumunu incelemişler ve etkileşimde kullanılan farklı araç ve yöntemlerin öğrenciler için ayrıca bir zorluk oluşturduğunu, doyum ve başarıyı olumsuz yönde etkileyebileceğini ileri sürmüşlerdir. Bu sonuca bağlı olarak; harmanlanmış öğrenme ortamlarının öğrencilerin teknoloji kullanımına yönelik beceri ve tutumlarına uygun olarak tasarlanması gerektiğini vurgulamışlardır.

Harmanlanmış öğrenmeye ilişkin yapılan çalışmalar incelendiğinde, bu tür çalışmaların genel olarak yükseköğretim düzeyinde gerçekleştirildiği görülmektedir.

Akademik başarı ve öğrenci görüşleri üzerinde durulmuştur. Araştırmaların sonuçları incelendiğinde ise, genel olarak öğrencilerin harmanlanmış öğrenme sürecine ilişkin olumlu yönde görüşlere sahip oldukları, derslerin etkili geçtiği görülmektedir.

Harmanlanmış öğrenme sürecini yüz-yüze öğrenmeden farklı kılan çevrimiçi öğrenme ortamlarıdır. Bu nedenle, harmanlanmış öğrenmeye ilişkin çalışmalarda elde edilen olumlu sonuçlara neden olan etmenin büyük ölçüde zengin çevrimiçi öğrenme etkinlikleri ve yaşantıları olduğu söylenebilir. Yurtdışında yapılan tezlere bakıldığında; daha çok örnek olay ve karma yöntemlerin tercih edildiği görülmektedir. Çalışmalarda genellikle bir ders harmanlanmış öğrenme modeline göre işlenmiş ve bu dersin etkisine bakılmıştır.

2.2.2.2. Sosyal yapılandırmacılık. Latchman (2001) yapmış olduğu araştırmada,