• Sonuç bulunamadı

Öğrencilerin yapılan çalışma hakkındaki düşüncelerini ve algılarını belirlemek için yarı yapılandırılmış bir görüşme formu tasarlanmıştır. Öğrencilerle yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak odak grup görüşmesi yapılmış ve sesleri kayıt altına alınmıştır. Odak grup görüşmesi, “Ilımlı ve tehditkâr olmayan bir ortamda önceden belirlenmiş bir konu hakkında algıları elde etmek amacıyla dikkatle planlanmış bir tartışmalar serisi olarak tanımlanmaktadır” (Yıldırım ve Şimşek, 2005). Odak grup görüşmelerinin ayırıcı özelliği, katılımcılar arasındaki etkileşim sonucu üretilen verilerin kavranmasıdır. Görüşme yoluyla toplanan veriler ile öğrencilerin deneyimleri, düşünceleri, görüşleri, duyguları, araçla ilgili memnuniyetleri, nelerden hoşlanıp hoşlanmadıkları, aracın nasıl geliştirilebileceğiyle ilgili bilgilerin toplanması amaçlanmıştır. Görüşme sonuçları NVIVO programında içerik analizi tekniği ile yorumlanmıştır.

Araştırmada kullanılan görüşme soruları aşağıdadır:

1. Bu öğrenme ortamının (HÖO) en beğendiniz yönleri nelerdir? Nedenleri? 2. Öğrenme ortamının en olumsuz gördüğünüz yönleri nelerdir? Nedenleri? 3. Sizce web ortamında yer alan kadavra ile ilgili görsel öğeler öğrenmenizi

hangi yönlerden artırmıştır?

4. Harmanlanmış öğrenme ortamını kullanırken karşılaştığınız sorunlar nelerdir? 5. Daha sonraki dönemlerde harmanlanmış öğrenme ile hazırlanmış dersler

6. Bu dersle ilgili beklentileriniz dönem başında nelerdi ve bu beklentilerinizin ne kadarı HÖO ile karşılanmıştır?

Öğrenci görüşlerinden elde edilen veriler doğrultusunda kavramsal kodlama yapılmış ve veriler 8 ana tema (görsellik, içerik, e-ortamın öğrenmeye etkisi, e-

öğrenmeden beklentiler, bakış açısı, güdülenme, ortama erişim, başka bir dersi HÖO ile almak) altında analiz edilmiştir

Öğrencilerin ifadeleri, her bir öğrenciye numara vererek (Ö1, Ö2 gibi) yazıya aktarılmıştır. Araştırma bulgularının analizinde, öğrencilerin ifadelerinden örnek aktarmalara da yer verilmiştir.

Bu bölümde anatomi dersini alan öğrencilerin harmanlanmış öğrenme ortamına ilişkin görüşlerinden elde edilen bulgular yer almaktadır. Çalışmada bulgular aktarılırken yaygın görüşü belirtmek amacıyla, frekansı en yüksek olan kategorilere ilişkin örneklere yer verilmiştir.

Öğrencilerin olumlu ve olumsuz görüşleri görsellik, içerik, e-ortamın öğrenmeye etkisi, e-öğrenmeden beklentiler, bakış açısı, güdülenme, ortama erişim, başka bir dersi HÖO ile almak temalarına göre gruplanmıştır.

4.3.1. Harmanlanmış öğrenme ortamında yer alan e- içeriğe ilişkin bulgular

Öğrencilerin harmanlanmış öğrenme ortamında bulunan e-içeriğe ilişkin görüşleri şekil 13’te verilmiştir. Görüşmede e-içeriğe ilişkin 23 olumlu ve 11 olumsuz tema tespit edilmiştir. Olumlu temalara ilişkin öğrenci görüşleri şöyledir:

“Tekrar tekrar başa al incele.” (Ö1)

“Ben derste konuyu anlamadım mı açayım videoyu oradan anlayayım. Tekrar tekrar dinleyeyim.” (Ö2)

“Konuyu tekrar etme şansı oldu. Konular derstekinin tekrarı oldu.”(Ö4) “Sonradan tekrar etmek, yeniden bakmak için çok faydalı olacaktır.”(Ö5)

“Ders sonrasında tekrar açısından daha rahat edersin.”(Ö6)

“Laboratuvara gelecek olmasaydık sadece bilgisayardan almak daha iyi olurdu ama en azından tekrar etme şansımız oldu. Her zaman ulaşılabilir olması iyi.” (Ö7)

“Lablar çok kalabalık olduğu için rahat dinleyemiyoruz. Tekrar oluyor bizim için.” (Ö8)

“Videodan tekrar izledim. Öğrenmemde kalıcılık sağladı.” (Ö9)

“Diğer materyaller derken mesela yazılarla alakalı. Konuyu özetliyor. Aynen hocanın notları gibi. Güzel açıklanmış. Klinikle falan bağlantıları kurulmuş.”(Ö1)

“Teorik bilgiler çok güzeldi.” (Ö3)

“Konu anlatımlarının özet şeklinde olması güzeldi. Çok ayrıntı içermiyordu.”(Ö4)

“Mesela resme tıkladığımızda genel bilgi içeren bir baloncuk geliyor. Sonrasında daha ayrıntılı bilgiye erişebilmek için baloncuğa tıklayarak gerekli teorik bilgiye ulaşabiliyorduk. Teorik bilgi yoğundu. Görsel ve teorik kısımda hiçbir eksiği yoktu.(Ö10)

“İçerik güzeldi.” (Ö11)

“Konuların ayrıntılı olmaması bir yandan iyi genel şeyler aklında kalmış oluyor. Kafanı karıştırmamış oluyorsun. Bu açıdan iyi bence.”(Ö5)

“Ama videoda hoca hangilerinin önemli olduğunu söylüyor. Güzel olmuş. Yeterince ayrıntıya girildiğini düşünüyorum. Ama videolar iyiydi. Konular özet gibi çok detaylı değil.” (Ö9)

Bir kullanıcı için İngilizceden çevirmek zordur. Türkçe olması bizim açımızdan çok iyi.(Ö1)

“Mesela labta video çekemedik. Video yok elimizde veya laboratuvara giremedik, telafi yapılmadı. Ders ekimini büyük açıdan kapatır. Hatta yok eder.” (Ö2)

“Mesela C.. hocanın konuları topografik anatomi anlatıyor genelde. Onunla ilgili elimde bir kitap yok. Öğrenmek için illa derse girmek gerekir. Mesela hasta olursak derse giremiyoruz. Tam notu yoktur C.. hocanın. Daha çok slaytla gösteriyor. Niye pelvis ve perine konusu yok. Bu çalışmalar devam etsin.” (Ö9)

E-içerik açısından olumsuz temalara ilişkin öğrenci görüşleri ise bunlar:

“Video daha ayrıntılı bilgi içermeliydi. Teorik bilgiler detaylı değildi. Yüzeyseldi. Eksik olan bazı bilgiler vardı.” (Ö11)

“Pratiğe yönelik daha ayrıntılı videolar olabilirdi.” (Ö6)

“Konular çok genel anlatılmıştı. Her şey yoktu. Arkadaşlarımızın çektikleri videolar daha iyiydi. Çünkü asıl labta konular çok daha ayrıntılıydı. Kadavra ile ilgili görsel öğeler öğrenmemizi arttırmıştır. Fakat videolar yeterince ayrıntılı olmadığı için bizim çektiğimiz videolar daha faydalı oldu. ”(Ö7)

“Bizim çektiğimiz videolar gibi daha yakın çekim olsa iyi olurdu. Hoca kadavra dersinde videolara göre daha ayrıntılı anlatmış.”(Ö8)

“Sabit içerik olması en olumsuz gördüğüm yönü. Yenilenmesi gerekiyordu. Her girdiğimde aynı şeyi gördüm. Özellikle vaka tartışmalarında hep 5 soru vardı ve hiç değişmedi. Test şeklinde sorular olsaydı daha mantıklı olurdu. Soru ve uygulama konusunda güncelleme olursa daha iyi olur. Bizim eğitimimiz soru çözme üzerine olduğu için oradaki sorular güncel tutulursa, mesela her gün bir soru eklenirse bu siteye girişi arttırır.”(Ö10)

“Vaka tartışmaları kısmı test şeklinde olsaydı iyi olurdu. Siteye konuyla ilgili soru eklenebilir. Vaka tartışması soruları azdı. Baktım hep aynı sorular çıkıyordu.” (Ö11)

“Tusa ve sınava yönelik sorular olursa, internet üzerinden testleri yapabilirsek daha iyi olur.” (Ö6)

Şekil 13: Harmanlanmış öğrenme ortamında yer alan e-içeriğe ilişkin görüşler

Elektronik ortamda yer alan içerik açısından öğrenci görüşleri değerlendirildiğinde; öğrenciler konuların açıklayıcı ve bütünü yansıtacak şekilde olduğunu (F=10), konuların dersi tekrar etmeye olanak sağladığını (F=9), web ortamında anatomi dersine ilişkin Türkçe animasyon ve video olmadığı bu yönden hazırlanan öğrenme ortamının öğrencilerin işini kolaylaştırdığını (F=2) ve iyi bir e-ders materyali desteği sağladığını (F=2) ifade etmişlerdir. Fakat videoda anlatılan konunun biraz yüzeysel olduğunu asıl laboratuvar dersinde daha ayrıntılı anlatıldığını (F=6), forumda yer alan vaka tartışmalarındaki soruların yetersiz olduğunu ve güncellenmesi gerektiğini (F=3) ve içeriğinde sürekli güncellenmesi gerektiğini (F=2) belirtmişlerdir. Genel olarak bakıldığında e-ortamda bulunan içeriğin öğrenciler için yararlı olduğu fakat ortamın sürekli güncellenmesi ve videoların daha ayrıntılı olması gerektiği sonucuna varılabilir.

4.3.2. Harmanlanmış öğrenme ortamında yer alan e- görsellere ilişkin bulgular

Öğrencilerin elektronik ortamda yer alan e-görsellere ilişkin görüşleri şekil 14’te verilmiştir. Görüşmede görselliğe ilişkin 19 olumlu ve 20 olumsuz tema tespit edilmiştir. Olumlu temalara ilişkin öğrenci görüşleri şöyledir:

“Maket videoları çok güzeldi.” (Ö2)

“Animasyonlar biraz geç yükleniyordu. Onlarda iyi idi.” (Ö4)

“3b animasyonlar ve görseller çok hoşuma gitti. Özellikle resmin döndürülmesi ve 3b görüntüler gerçekten insanın hafızasında kalıcıydı. O yüzden çok hoştu. Notların resimlerin üstünden olması çok hoştu. Mesela resme tıkladığımızda genel bilgi içeren bir baloncuk geliyor. Sonrasında daha ayrıntılı bilgiye erişebilmek için baloncuğa tıklayarak gerekli teorik bilgiye ulaşabiliyorduk. 3b gerçekten çok beğendiğim bir şeydi. Kadavra videosu olduğu ve kayıtlı bir ortam olduğu için geri ve ileri alarak kadavradaki gerçek insan yapılarını görebilme şansını elde ettim. Böylece maketten ziyade gerçek bir insan kadavrası üzerindeki yapıları görebiliyorduk.” (Ö10)

“Resimlerin üzerine tıkladığımızda açıklamanın gelmesi güzel.”(Ö12)

“Videolarda iyiydi. En sevdiğim özelliklerinden biride 3b animasyonlar içeren başka bir siteye yönlendirmesiydi. 3b lerin olması artı bir özellik.”(Ö6)

“Videonun hoşuma gitmeyen bir tarafı olmadı. Laboratuvarlar kalabalık. Her şeyi görme fırsatımız olmuyor. Ama videoda hoca her şeyi yakından çekiyor ve gösteriyor.” (Ö9)

“Videoların ve 3b lerin olması güzel.” (Ö11)

“Laboratuvarda kadavrayı net göremiyoruz. Sonuçta kalabalık ortam en az 20- 25 kişi var. Onları daha rahat görebilmesi için bu ortam faydalı.” (Ö1)

“Çünkü videoları zaten amatörce çekmeye uğraşıyoruz. Böyle bir çekim

uğraşmayacağız hem de herkes istediği zaman herhangi bir ayrımcılık olmadan videolara ulaşabilecektir. Gayet iyi olurdu ve kullanırdım.” (Ö13)

“Kendimiz video çekmek zorunda kalmayız düşüncesi vardı.” (Ö12)

“Anatomiyi sonuçta insan vücudunu tanımak amaçlı görüyoruz. Onun için maketlerden ziyade kadavra üzerinde görmek çok faydalı. Birde laboratuvar sürelerimiz kısıtlı olduğu için birazda kalabalık olduğumuz için her şeyi yakından görme imkanımız olmuyor” (Ö5).

“Laboratuvarda çok kalabalık olduğu için rahat dinleyemiyoruz. Videolar bu açıdan faydalı.” (Ö8).

Görsel açıdan olumsuz temalara ilişkin öğrenci görüşleri ise bunlar:

“Videolarda bazı problemler vardı. Kadavra net görünmüyordu. Çekimden dolayı. Kadavra çekiminde kamera uzağa konulmuş. Yakınlaştırılmaya çalışılmış. Yakından çekilmemiş.” (Ö2)

Tek sorun kamerada. (Ö3)

“Yakından çekmek çok önemli. Aynen amatör çekim gibi olmuş. Kalitesi çok düşük olmuş.”(Ö1)

“Net değildi. Uzaktan çekilmişti. Biraz daha yakınlaşılabilirdi. Videolarda program desteğinde sıkıntı vardı. Biraz donuyordu.” (Ö10)

“Videolar uzaktan çekilmişti. Hocanın nereyi gösterdiği çok belli olmuyordu. Videolar daha ayrıntılı ve daha yakından çekilmeliydi.”(Ö5)

“Videolar daha kaliteli olabilirdi. Daha yakından çekilebilirdi. Daha çok video olabilirdi.” (Ö6)

“Daha çok video olabilirdi. Sadece karaciğer ve mide vardı diğer organlar yoktu. Birde uzaktan çekilmişti. (Ö12)

“Bizim çektiğimiz videolar gibi daha yakın çekim olsa iyi olurdu. Hoca kadavra dersinde videolara göre daha ayrıntılı anlatmış.” (Ö8)

“Video olması iyi daha çok olsaydı daha iyi olurdu. Her konunun videosu olsaydı

hoş olurdu. Çünkü zaten ders notlarında biz konuyu çalışıyoruz. Daha görsel olarak desteklenseydi daha iyi olurdu. Animasyonlar biraz geç yükleniyordu.” (Ö4)

“Bizim laboratuvarda işlediğimiz her konuya yönelik videolar olursa çoğu insanın işine yarayacağını düşünüyorum.” (Ö13)

“Görsellerde bazı eksiklikler vardı. Resimlerde daha konuyla ilgili daha ayrıntılı görüntüler olmalıydı. Resimler yüzeyseldi.” (Ö11)

Şekil 14: Harmanlanmış öğrenme ortamında yer alan e-görsellere ilişkin görüşler

Görsel açıdan öğrenci görüşleri değerlendirildiğinde; öğrenciler, genel olarak video ve animasyonların elektronik ortamda yer almasının yararlı olduğunu ve kalabalık laboratuvar ortamından kaynaklanan kadavrayı yakından görememe ve öğretim elemanını sağlıklı bir şekilde dinleyememe sorununa çözüm olabileceğini (F=13), kullanılan 3B görsellerin güzel olduğunu (F=4) ve bireysel görüntü çekme zorunluluğunu ortadan kaldırdığını (F=2) ifade etmişlerdir. Buna karşılık videolarda yer alan kadavra çekimlerinin net görünmediğini ve daha yakından çekilmesi gerektiğini (F=9) ve video ortamlarının sayısının arttırılması gerektiğini (F=6), video ve animasyonların biraz geç yüklendiğini (F=3), animasyonlarda kullanılan resimlerin daha ayrıntılı olması gerektiğini (F=2) söylemişlerdir.

Öğrenciler, e-ortamda bulunan görseller hakkında genel olarak görselleri güzel ve faydalı bulduklarını, hoşlarına gittiğini ve kalabalık ortam, bireysel görüntü çekme gibi sorunlara bir çözüm olabileceğini fakat videolarda yer alan çekimlerin daha yakından

çekilmesi, daha ayrıntılı bir anlatım olması ve daha çok video olması gerektiğini belirtmişlerdir.

4.3.3. Harmanlanmış öğrenme ortamının öğrenmeye etkisi ile ilgili bulgular

Öğrencilerin harmanlanmış öğrenme ortamının öğrenmeye etkisi ile ilgili görüşleri şekil 15’te verilmiştir. Görüşmede 19 olumlu tema ve 2 olumsuz tema tespit edilmiştir. Olumlu temalara ilişkin öğrenci görüşleri şöyledir:

“Kadavra ile ilgili görsellerin öğrenmeme extra bir katkısı oldu. Akılda kalıcı belli başlı şeyler vardı. Bana yararlı olduğunu düşünüyorum. Özellikle resmin döndürülmesi ve 3b görüntüler gerçekten insanın hafızasında kalıcıydı.” (Ö10)

“ Daha akılda kalıcı ve daha akıcı bir şekilde öğrenme oldu. Animasyonlar hakkında da aynı şekilde düşünüyorum. ”(Ö13)

“Laboratuvardaki anlatımla beraber daha kalıcı oldu.”(Ö4) “Daha kalıcı olur.”(Ö8)

“Videodan tekrar izledim. Öğrenmemde kalıcılık sağladı. Videoların öğrenmeme etkisi vardı.”(Ö9)

“İnsan bir defa duyduğu ve ya gördüğü şeyi tamamen algılayamıyor. Tekrar açısından özellikle çok iyi olur.” (Ö1)

“Organların 3b yapısı üzerine katkısı olduğunu düşünüyorum.” (Ö12)

“Anatomiyi sonuçta insan vücudunu tanımak amaçlı görüyoruz. Onun için maketlerden ziyade kadavra üzerinde görmek çok faydalı.”(Ö5)

“Kadavra ile ilgili görsel öğeler öğrenmemizi arttırmıştır.” (Ö7) “Videoların öğrenmeme etkisi vardı.”(Ö9)

“Laboratuvara gelecek olmasaydık sadece bilgisayardan almak daha iyi olurdu.”(Ö7)

“Ben laboratuvarda gelirim ama tercihim internetten bakmaktır. Daha kalıcı olur. Laboratuvarlar verimli olsa kesinlikle lab.”(Ö8)

Ben laboratuvara çalışmadan önce oraya bakıyordum. Konunun genel bir iskeletini kafamda oluşturuyordum. Kafamda yer ediyordu. Ondan sonra laboratuvara çalışıyordum. Benim için öyle bir faydası oldu.(Ö11)

Derse başlamadan önce okunabilecek bir site. Derse başlamadan önce okursan aklında bir fikir oluyor. (Ö6)

“Bir nevi ders gibiydi bizim için. Hani evde 1-2 saat daha fazla ders işliyoruz. O açıdan çok yararlı oldu.” (Ö2)

Olumsuz temalara ilişkin öğrenci görüşleri ise şunlardır:

“Ama sevmiyorum anatomi dersini. Çünkü ezbere dayalı. Ortam olarak bana pek

bir şey katmadı.” (Ö3)

“Ben kağıt kalem kara tahtacı biriyim. Yaptığım şeyi kendi kontrolüm altında hissetmek isterim. Bunlar mutlaka görsel dersler ama çoğu kişi de çalışırken sadece bakıp çalışmıyor. Kağıt kalem kullanıyor. Benim için sanal ortamdansa her zaman için kağıt kalem ve elimde olan materyaller daha iyidir. Bilgisayardan yazılara slaytlara bakmak yerine önümdeki kağıtlara bakmayı tercih ederim.” (Ö1)

Şekil 15: Harmanlanmış öğrenme ortamının öğrenmeye etkisine ilişkin görüşleri

Harmanlanmış öğrenme ortamının öğrenmeye etkisi ile ilgili bulgular incelendiğinde; kullanılan görsellerin öğrenmede kalıcılık sağladığını (F=7) ve öğrenmelerini kolaylaştırdığını (F=7) derse hazırlıklı gelmeyi sağladığını (F=2), laboratuvar ortamında kalabalıktan dolayı verimli ders yapılamadığı için bu dersi internetten öğrenmeyi tercih ettiklerini (F=2) ve sınıf dışından kaynaklara erişmenin öğrenme açısından faydalı olduğunu (F=1) ifade etmişlerdir. Olumsuz görüş olarak ta bir öğrenci öğrenmesine etkisi olmadığını, bir öğrenci de yüz yüze öğrenmeyi tercih ettiğini ifade etmiştir.

E-ortamın öğrencilerin öğrenmelerinde kalıcılık sağladığı ve öğrenmelerini kolaylaştırdığı söylenebilir.

4.4.4. Harmanlanmış öğrenme ortamının öğrenci güdülenmesine ilişkin bulguları

Öğrencilerin harmanlanmış öğrenme ortamının öğrenci güdülenmesine ilişkin görüşleri şekil 16’da verilmiştir. Görüşmede güdülenmeye ilişkin 6 olumlu ve 7 olumsuz tema tespit edilmiştir. Olumlu temalara ilişkin öğrenci görüşleri şöyledir:

“Tekrar açısından özellikle çok iyi olur. Diğer materyaller derken mesela yazılarla alakalı. Konuyu özetliyor. “Aynen hocanın notları gibi. Güzel açıklanmış. Klinikle falan bağlantıları kurulmuş. Bizim açımızdan iyi yani.”(Ö1)

“Memnuniyet açısından güzel bir olay. Eksiklikler giderilip herkese açılırsa çok güzel olur. Keşke nöro anatomi konusunu da içerseydi. Vaka konuları güzeldi.” (Ö2)

“Ortam hoşuma gitti.”(Ö7)

“Vaka tartışmaları en önemli kısmıydı bence. Hekim olacağız sonuçta. Örnek vakalarla ders notlarının desteklenmesi güzel. Vaka tartışmaları ile bir konuyu hangi sebeple öğrendiğimi anlıyorum. Aslında işimize çok yarayacak bir kısım. Forum üzerinden tartışmak güzel olurdu. Tıkladığımızda ekrana gelen baloncuk güzel. Monotonluktan kurtarıyor. Zevkli oluyor. ”(Ö9)

Güdülenmeye ilişkin olumsuz görüşler:

“Okula gidip geliyoruz ya zaten burada dinliyoruz. Bide siteye girmek gibi bir istek duymuyorum. Zaten okuldan geldik. Birde oraya bakmak için çok fazla boş vakit gerekiyor.”(Ö5)

“Sonuçta insanlar zaman kaybı diye mi düşünüyor. Siteye girmek isteyen girer girmek istemeyen girmez. Okul yoksa başka bir işim varsa o işimi yaparım. Ama okul varsa okula gelmek zorundayım.” (Ö1)

“Zaten okulda dinliyoruz birde kitaplardan okuyoruz. Birde extra cazip gelen bir şey yok. 3 boyut dışında.”(Ö10)

“Ama ben web üzerinde iken hoca bir yanda facebook o bir tuşta. Aşağıda sohbet ediyorum. Bir yanda haberler. Ben espri yaptığı zaman karşıdaki insanın yüzüne bakmak isterim. Ben iletişim olacağını düşünmüyorum.”(Ö2)

“Tek başıma bilgisayarın başında olduğumda site dışında (sohbet siteleri gibi) dikkat dağıtıcı etkenler olduğu için çok uzun süre bağlı kalamıyoruz(konsantre olmak anlamında). Baktığımda yatakta oluyorum mesela. Böyle bir ortamda daha rahat oluyoruz sorumluluğumuz olmuyor bu yüzden dağınık bir dikkatle bakıyorum.” (Ö5)

Şekil 16: Öğrencilerin elektronik ortamdaki güdülenmelerine ilişkin görüşleri

Elektronik ortamdaki güdülenmeye ilişkin öğrenci görüşleri incelendiğinde; öğrenciler e-ortamın hoşlarına gittiğini (F=3), forumlardaki vaka tartışmalarının faydalı olduğunu (F=2) ve e-ortamların monotonluğu azalttığını (F=1), öte yandan e-ortamdaki içeriği incelemenin öğrenciye zaman kaybı gibi geldiğini (F=3), elektronik ortamda çalışırken dikkat dağıtıcı etkenler olduğunu (F=2), e-öğrenmede öğretmenle iletişimin yetersiz kaldığını (F=1) ve yüz yüze derslere bağlılık gelişmediğini (F=1) ifade etmişlerdir.

Harmanlanmış öğrenme ortamının öğrencilerin güdülenmelerini arttırdığı fakat e- ortamlarda dikkat dağıtıcı etkenler olduğu ve bazı öğrencilere zaman kaybı gibi geldiği belirlenmiştir.

4.4.5. Harmanlanmış öğrenme ortamında öğrencilerin bakış açılarına ilişkin bulgular

Öğrencilerin harmanlanmış öğrenme ortamının öğrencilerin bakış açılarına ilişkin görüşleri şekil 17’de verilmiştir. Görüşmede 11 olumlu tema tespit edilmiştir. Olumlu temalara ilişkin öğrenci görüşleri şöyledir:

“Genel olarak güzel. Böyle bir uygulama yapmak iyi bir şey.” (Ö3)

“Memnuniyet açısından güzel bir olay. Eksiklikler giderilip herkese açılırsa çok güzel olur.” (Ö2)

“Teorik ve pratik bilgilerin bir arada olması gerçekten güzel.”(Ö5) “Bence de iyi bir site.”(Ö6)

“HÖ yönteminde en çok hoşuma giden şey kullanılan 3b animasyonlar ve görseller çok hoşuma gitti.”(Ö10)

“Görseller açısından baktığımda faydalı buluyorum. Görsel görseldir. Okuduğumuz şeyi belki anlayamayabiliriz. Bazıları hayatımızda hiç görmediğimiz şeyler sonuçta. Çoğu insanın hayal bile edemeyeceği şeyleri görüyoruz. Böyle görsellerin olması illaki avantajdır.” (Ö1)

“Videoların ve 3b lerin olması güzel.”(Ö11)

“Bir nevi ders gibiydi bizim için. Hani evde 1-2 saat daha fazla ders işliyoruz. O açıdan çok yararlı oldu.”(Ö2)

“Laboratuvara gelecek olmasaydık sadece bilgisayardan almak daha iyi olurdu.” (Ö7)

Şekil 17: Harmanlanmış öğrenme ortamında yer alan öğrencilerin e-öğrenmeye

yönelik bakış açılarına ilişkin görüşler

Öğrencilerin e-öğrenmeye yönelik bakış açılarına ilişkin görüşler incelendiğinde; öğrenme ortamının güzel ve farklı bir uygulama olduğunu (F=5), öğrenmede görselleri kullanmanın iyi bir şey olduğunu (F=2) ve görsellerin güzel olduğunu (F=2), dersin evden işlenebilmesinin güzel bir olay olduğunu (F=2) belirtmişlerdir.

Genel olarak öğrenciler için e-ortamın farklı ve güzel bir ortam olduğu, görsellerle çalışmalarının ve istedikleri yerden bu görsellere ulaşmalarının onlar için güzel bir uygulama olduğu belirlenmiştir.

4.4.6. Harmanlanmış öğrenme ortamına erişime ilişkin bulgular

Öğrencilerin harmanlanmış öğrenme ortamına erişime ilişkin görüşleri şekil 18’de verilmiştir. Görüşmede erişime ilişkin 7 olumlu ve 6 olumsuz tema tespit edilmiştir. Olumlu temalara ilişkin öğrenci görüşleri şöyledir:

“Tekrar tekrar başa al incele”(Ö1)

“Bizim üniversitemizin böyle bir şey yapması bizim açımızdan iyi niye çünkü her üniversitenin sitesine giremeyiz biz. Bizim hocamız farklı anlatmıştır. O bölüme

değinmemiştir. Bizim üniversitemizin yaptığı bir şey olduğu için bizim hocalarımız anlatıyordu. Düşünsenize bu video 3 yıl sonra tekrar kullanılacak.” (Ö2)

“Hem ulaşma kolaylığı var o güzeldi. Sonradan tekrar etme yeniden bakmak için çok faydalı olacaktır.” (Ö5)

“Her zaman ulaşılabilir olması iyi.” (Ö7)

Olumsuz temalara ilişkin öğrenci görüşleri şöyledir:

“O zaman interneti olan var olmayan var. Ben o imkanlara sahibim ama herkes

aynı imkanlara sahip olmayabilir. Arama motorundan ulaşamamak bir sıkıntı oldu. Okulun yada fakültesinin sitesinden doğrudan bağlantı verilmeli. Şifre olayı da kaldırılmalı. Site herkese açık olmalı. Bence tıpla alakasız kişilerin bile siteyi görebilmesi gerekir. ” (Ö1)

“Yurtta kalıyorum. Yurtta yeterince internete ulaşma olanağımız olmadığı için kullanamadım. Okula da pek gelmediğim için okulda da denemedim.”(Ö13)

“Yurtta kaldığım için internet sıkıntımız var. “(Ö9)

Benzer Belgeler