• Sonuç bulunamadı

3.6. SOSYAL MEDYA KULLANIM ALANLARI

3.6.4. Haberleşme ve İletişim Kurmada Sosyal Medya Kullanımı

İletişim araçları olarak bilinen televizyon ve gazeteler bilgisayardan büyük oranda yararlanarak yayımlarını çok daha iyi duruma getirmektedir. Fransızcadan dilimize geçen söylenişi de Fransızca olan Communication, komünikasyon sözcüğüyle aynı anlama gelen haberleşme sözcüğü kısa bir süre öncesine kadar kullanılmaktaydı. İletişim sözcüğü günümüzde artık haberleşme kavramını da içine alan kapsamlı bir iletişim alanı oluşturmaktadır279.

Bilim insanları, insanlığın her evresinin iletişimle bir bağlantısı olduğunu ileri sürmektedir. İletişim araçlarından biri olan bilgisayar, günümüzde yaygın olarak kullanılmakta ve gücünden büyük oranda yararlanılmaktadır. İletişimin, insan yaşamının vazgeçilmez ve ayrılmaz bir parçası olduğu kabul edilmektedir. İlk insanlar içinde yaşadıkları doğa ile bütünleşerek yaşamlarını sürdürmeye çalışmışlardır. Doğanın her koşuluna içgüdüsel tepki göstererek, aralarında kendiliğinden doğan bir iletişim kurmuşlardır. Doğada bu insanların hayatlarını sürdürebilmeleri için en gerekli olan barınma, beslenme ve korunma gibi ihtiyaçlarını içgüdüsel yöntemler ile çözdükleri görülmektedir280.

İnsanoğlu, ilk çağların başından beri diğer insanlar ile iletişim kurmanın farklı yollarını sürekli bulmuştur. Diğer bir ifade ile iletişim, zaman ve kültüre göre farklılık göstermiştir. İletişim teknolojileriyle beraber bireylerin ve işletmelerin, iç ve dış çevreleriyle oluşturdukları iletişim şekillerinde değişiklikler olabilmektedir. Bununla birlikte sosyal medya araçlarının da kullanılan diğer yöntemlerden biri olması olağan sayılmaktadır. Sosyal medya araçları, bireylerin ve işletmelerin kendilerini açıkladıkları iletişim ağını oluşturduğu söylenebilmektedir. İşletme iletişiminde sosyal medya araçları vazgeçilmez bir yol olarak ifade edilmektedir281.

Sosyal medya, ticari kaygı taşımayan işletmelerce değil, küçük ölçekli ve işletme yapılanması olan diğer işletmeler tarafından kullanılmaktadır. Sosyal medya, işletmelerin yalnızca müşterileri veya rakipleri ile kurulan iletişimde değil, işletme içi iletişimin gerekliliği olarak ortaya konmaktadır. İşletmeler, çevrimiçi ortamda

279 Gülçay, a.g.e., s. 2.

280 Vural ve Bat, a.g.e., s. 3350.

281 Nergiz Boral Aslan, “Örgütsel İletişimde Sosyal Medyanın Araçsallığı”, Uluslararası Sosyal

91

milyarlarca insanla, etkili stratejilerle iletişimi sürdürmekte, itibarlarını korumakta ve yükseltme olanağı yakalamaktadır282.

İşletmeler de; sosyal, toplumsal, kültürel, ekonomik varlıkların ve dış çevreyle olan etkileşimin devam etmesi için iletişim ağına ihtiyaç duyulmaktadır. Böylece iletişim, küresel boyutta bulunan rekabet ortamının da etkisiyle, işletmeleri farklı seçeneklere yöneltmektedir. İşletmenin seçenekleri arasında sosyal medya ağları da yer almaktadır. Ağların, belirlenmiş birtakım iletişim stratejilerin doğrultusunda seçildiği bilinmektedir. İşletme için sosyal medyada yer almak ise hedef kitlelerin tanımlanması adına yeterli sayılmamaktadır. Bunun dışında sosyal medya ağlarının anlık, hızlı tepkiler meydana getirmesinden dolayı bireysel ve küresel etki oluşturmaktadır. Böylece ulusal değil de küresel boyutta haberleşme ve iletişim sağlıyor olması, sosyal medya araçlarının gücünü belli etmektedir283.

282 Aslan, a.g.e., s. 167. 283 Boralaslan, a.g.e., s. 166.

92

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: ANKET UYGULAMASI 4.1. ARAŞTIRMANIN METODOLOJİSİ

4.1.1. Araştırmanın Amacı

Araştırmanın temel amacı, teknoloji liderliği yeterliliği, sosyal medya kullanımı ve havayolu şirketlerinin çalışanlarının, yöneticilerinin Twitter kullanım düzeylerinin ortaya konulmasıdır. Teknolojik alanda ortaya çıkan değişimler ve gelişmeler çerçevesinde bilginin kapsamı, bilgiye erişme yöntemleri ve hızları da değişime uğramaktadır. Teknoloji liderliği ile teknik anlamda alt yapıların oluşturulması, teknoloji planlaması, dijital vatandaşlık kültürlerinin yaygınlaştırılması, eğitim teknolojileri konusunda mesleki gelişim imkanlarının sunulması gibi pek çok alanda yeterli standartlara ulaşılmıştır. Bu nedenle yöneticilerin kazanması gereken önemli görülen liderlik özelliklerinden birisi teknoloji liderliği olmaktadır.

Yaşadığımız dünya “küçük bir köy” olarak tanımlanmaktadır. Kullanılan bilgi ve iletişim teknolojileri, ulaşım imkan ve kapasitesi bu keyfiyetin zeminini ve kabiliyetlerini oluşturmaktadır. Rekabetin kıyasıya sürdüğü, farklılığın ve farkındalığın daha fazla önem ve ağırlık kazandığı günümüzde Teknoloji Liderliği Özyeterliği ve Sosyal Medya Kullanımı, günün gereklerine uyumlaştırılmış kurum kültürü için önemli katkılar sağlayabilecektir. Kurumlarında aktif yöneticilik görevinde bulunanların ve gelecekte bu kurumlarda yöneticilik rolü üstlenecek çalışanların görüşleri doğrultusunda bu iki başlık altında içinde bulundukları sektör ve kurumun, bugünü ile yarınlarına nasıl baktıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır.

Hızlı bir şekilde değişen ve gelişen teknolojilerle birlikte hayatın akışı da etkilenmiş ve pek çok alanda akıllı cihazlar kullanılmaya başlanmıştır. Bireyler de bu durumun bir uzantısı olarak dünya genelinde paylaşılabilecek olan pek çok şeyi sanal ortama aktarmıştır. Sanal ortama aktarılan bilgiler ışığında özellikle de akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve tabletlerle yapılan paylaşım ortamları da sosyal medya olarak tanımlanmıştır. Toplumlar tarafından da yoğun bir şekilde kullanılan sosyal ağlar, bireylerin iletişim alışkanlıklarını ve yaşam tarzlarını da değişime uğratmıştır.

Dolayısıyla bu kapsamda çalışmanın birinci bölümünde liderlik başlığı altında liderlik kavramı, liderliğin özellikleri, amacı, işlevleri ve davranışsal, durumsal vb. gibi liderlik yaklaşımları üzerinde durulmuştur. Çalışmanın ikinci bölümünde tezin de ana konularından biri olan teknoloji liderliği ele alınmıştır. Teknoloji liderliği başlığı altında; teknoloji kavramı, teknoloji liderliği kavramı, teknoloji liderliği modelleri, Türkiye’de yöneticilerin üstlenmiş olduğu teknoloji liderliği açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde; sosyal medya başlığı altında sosyal medya kavramı, sosyal ağ

93

kavramı, sosyal medya türleri, sosyal medyanın gelişmesinde internet ve WEB’in yeri, sosyal medyada iletişim ve sosyal medyanın bireylere ve toplumlara etkileri, Türkiye’de ve dünyada sosyal medya kullanımı ile sosyal medyanın kullanım alanları üzerinde durulmuştur. Akabinde dördüncü bölümde bir anket uygulaması yapılmış ve uygulamanın amacına, önemine, kapsamına, modeline, hipotezlerine yer verilmiştir. Aynı zamanda dördüncü bölümde anket uygulaması sonucunda elde edilen demografik özellikler, faktör analizi, anova analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizi verileri irdelenmiştir. Ardından yapılacak olan anket uygulamasından elde edilen verilerin sonuçlarına, sonuç ve öneriler kısmında yer verilmiş ve bu sonuçlara yönelik olarak geliştirilen öneriler ilgili tarafların yararına sunulmuştur.

4.1.2. Araştırmanın Önemi

Sürekli değişen ve gelişen çağda yeni pek çok teknolojinin entegrasyonu ile bilgi toplumu bireyleri yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Yöneticilere bu konuda eğitim imkanları ile teknolojik gelişmelerin birleştirilmesi sonucunda liderlik misyonları yüklenmiştir. Liderler güçlü öğrenme ortamının oluşturulmasında, kişisel gelişim imkanlarını teşvik etmektedirler. Teknoloji liderlerinin üstlenmiş olduğu rolleri ve sorumluluk alanlarının belirlenmesi, bu görevlerin standartlaştırılmasını önemli hale getirmektedir. Teknolojilerin de eğitim alanlarında birleştirilmesi ile yöneticilerden teknolojiyi kullanma ve uygulama kısmında liderlik rollerinin üstlenilmesi beklenmektedir.

Dijital anlamda teknolojilerin gelişmesi ile birlikte bireylerin yaşantılarında diğer bireylerle de iletişim kurma, öğrenme, boş vakitlerini değerlendirme, bağlantı kurma vb. gibi alışkanlıklar da değişmektedir. İnternet, insanlara çeşitli bilgilere kolay bir şekilde ulaşabilme imkânı sağlamaktadır. Sosyal medya, gündelik yaşamda giderek daha da belirgin bir hale gelmiştir. Sosyal medya gün geçtikçe iletişim kurmak dışında bireylerin kendilerini ifade edebilmesinde kullanılan en önemli araçlardan biri olmaktadır. Sosyal medyanın olumlu ya da olumsuz bir şekilde kullanılması, bireylerin kendi elinde olmaktadır.

Dolayısıyla bu çalışma, teknoloji liderliği yeterliğinin ortaya konulması, sosyal medya kullanımı ve havayolu işletmelerinde Twitter kullanımının ortaya konulması açısından önem taşımaktadır. Verilerin daha güvenilir olması adına yapılacak olan alan uygulaması sonucunda elde edilecek olan veriler, ilgili tüm tarafların yararına sunulmuştur.

94

4.1.3. Araştırmanın Problemi

Tezin ana problemi, teknoloji liderliği yeterliliği, sosyal medya kullanımı ve havayolu şirketlerinin, çalışanlarının ve yöneticilerinin Twitter kullanımı arasında bir ilişki var mıdır? sorusu olmaktadır. Bu soruya yönelik yapılması gerekenler, elde edilebilecek bulgular ve bu durum karşısında verilebilecek önerilerin oluşturulması önem arz etmektedir Çalışmada ana problemin yanında aynı zamanda demografik değişkenlerin; teknoloji liderliği, sosyal medya kullanımı ve havayolu şirketi çalışanlarının Twitter kullanım düzeyleri belirlenmiştir.

4.1.4. Araştırmanın Modeli

Şekil-7 Teknoloji Liderliği Özyeterliliği, Sosyal Medya Kullanımı ve Twitter Kullanımı

İlişkisi

Bu çalışmada, teknoloji liderliği özyeterliliği, sosyal medya kullanımı ve Twitter kullanımı ilişkisi incelenmiştir.

4.1 5. Araştırmanın Sınırlılıkları

1. Bu çalışma, “Teknoloji Liderliği Yeterliliği, Sosyal Medya Kullanımı ve Havayolu Şirketi Çalışanlarının Twitter Kullanımına Yönelik Bir Araştırma” başlığı ile sınırlı olmaktadır.

2. Yapılacak olan anketlerden elde edilebilecek veriler, kullanılacak olan ölçeklerin sonucunda toplanan verilerle sınırlıdır.

Teknoloji Liderliği Özyeterlik Ölçeği (Bağımsız Değişken)

1. Vizyoner Liderlik 2. Dijital Çağ Öğrenme Kültürü 3. Profesyonel Uygulamada Mükemmellik 4. Sistematik Gelişim 5. Dijital Vatandaşlık TWİTTER KULLANIMI Sosyal Medya Kullanım Ölçeği 1. İletişim 2. Kullanım Amacı 3. Özgürlük Alanı DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER (Ara Değişken)

95

3. Yapılacak olan çalışmanın uygulama bölümü de literatür kapsamında yapılan taramalarla sınırlıdır.