• Sonuç bulunamadı

Global Markaların Almanya‟daki Etnik Reklam Uygulamaları

3 ALMANYA ÖRNEĞĠ ÜZERĠNDEN REKLAMLARDA KÜLTÜREL KOD

3.7 Global Markaların Almanya‟daki Etnik Reklam Uygulamaları

Almanya’daki Global Markaların Reklamlarında Kültürel Kod 3.7.1

Kullanımı ve Etnik Reklamcılık Uygulamalarının Ġçerik ve Göstergebilim Analizi

Alman kökenli bazı küresel markalar Almanya‟da yaĢayan Türkiye kökenli etnik azınlığın alım güçlerinin ve tüketim alıĢkanlıklarının kendi markalarını olumlu yönde etkileyeceğinin farkında olup, bu etnik azınlığa yönelik ana dillerinde ve Türkiye kanallarında yayın yapmanın ötesinde bu hedef kitlenin kültürel değerlerini ve etnik özelliklerini araĢtırarak ürün üretmekte; Pazarlama ve reklam faaliyetlerini mevcut etnik azınlığın beğenisini toplayacak ve ilgisini çekecek biçimde hazırlamaktadır. Elbette ki temel amaç reklamda sunulan ürünü tüketicinin denemesini ve satın almasını sağlamaktır.

AraĢtırmanın bu bölümün Alman kökenli küresel markalar olan; Bosch ve Volkswagen markalarının Almanya‟da yaĢayan Türkiye kökenli etnik azınlığa yönelik hazırlamıĢ oldukları reklam örnekleri Edward Hall „un gösterge bilim yöntemine göre incelenmiĢtir. Ayrıca içerik analizi yöntemi de esas alınarak ineleme yapılmıĢtır.

Reklam: BOSCH Almanya: Yeni XXL-NoFrost Buzdolapları “Annelerin 3.7.2

Bir Bildiği Var Elbet”

https://vimeo.com/197879565 https://vimeo.com/197879402

66

Tablo 5 Bosch Reklamı Hakıında

Reklam Hakkında;

Reklamın BaĢlığı: “Annelerin bir bildiği var elbet”

Reklam veren: Bosch Almanya

Reklam Ajansı: Cumin Berlin, Advertising Ġnspired By Culture

Ajans Genel Müdürü: Akın Duyar

Marka Ekibi: Filiz Yılmaz, Aylin Borçeler, Çağla Yüksel

Yapım ġirketi: ic worlds entertaiment

Yapımcı: Akın Duyar

Yürütücü Yapımcı: Dirk Moritz, Sofi

Yönetmen: Ali Taner Baltacı

Görüntü Yönetmeni: Mithat Ġnandim

Post Prodüksiyon: ĠPD Ġstanbul

Cast Direktörü: Rezzan Çankır

Müzik: Krane und Raabe Berlin

Kreatif Direktör: Ali Taner Baltacı, Akın Duyar

67

Reklam Veren Firma Ve Yer Aldığı Sektör 3.7.3

Bosch otomotiv teknolojileri, endüstriyel teknolojiler, dayanıklı tüketim ürünleri ve bina teknolojileri konularında dünyanın öncü tedarikçilerinden biridir.

2004 yılında toplam satıĢı 40 milyar Euro‟ya ulaĢan Bosch Grubu, satıĢlarının

%72‟sini Almanya dıĢında gerçekleĢtirmiĢtir. Dünya çapındaki çalıĢan sayısı 11.000 artarak 242.000‟in üzerine çıkmıĢtır. ġirket, ilk olarak 1886 yılında Robert Bosch (1861-1942) tarafından “Hassas Mekanik ve Elektroteknik Atölyesi” adı ile kurulmuĢtur. KuruluĢundan sadece birkaç yıl sonra Londra ve Paris‟te ilk satıĢ büroları açılmıĢtır. Günümüzde Bosch Grup bünyesinde, 230‟ u Almanya‟ nın dıĢında yer alan 270 bağlı Ģirket bulunmaktadır. Ülke temsilcilikleri ve bağlantılı Ģirketleri ile Bosch, 50‟ den fazla ülkede faaliyet göstermektedir. ġirket, ürünlerini 200‟ü Almanya dıĢında olmak üzere dünya çapında yaklaĢık 260 merkezde üretmektedir.

Bosch, teknolojideki lider konumunu korumak ve büyümeye devam etmek amacıyla araĢtırma ve geliĢtirme çalıĢmalarına her yıl ciddi yatırımlar yapmaktadır.

ġirketin 2004 yılında Ar-Ge amacı ile satıĢlarının yüzde 7,2‟sine karĢılık gelen 2,9 milyar Euro harcamıĢtır. Otomotiv teknolojileri, 2,4 milyar Euro Ar-Ge harcamasıyla, araĢtırma faaliyetlerinin en yoğun gerçekleĢtiği iĢ alanıdır. Dünyanın dört bir yanında 22.000‟den fazla Ar-Ge personeli bulunan Ģirket, teknolojik yetkinliğini patent baĢvurularında da göstermektedir. Bosch, yaklaĢık 2.800 buluĢuyla patent baĢvurularında Almanya‟nın ikinci büyük kuruluĢudur. Otomotiv teknolojisinde sahip olduğu patentlerinin sayısıyla da sektöründe lider konumdadır.

Bosch aynı zamanda toplumsal duyarlılığa sahip bir marka olma özelliği de taĢımaktadır. Bu amaç doğrultusunda, kar amacı gütmeyen bir vakıf olan Robert Bosch Stiftung GmbH, 1964 yılından beri Ģirketin çoğunluk hisselerini elinde bulundurmaktadır.

Vakıf tarafından desteklenen alanlar; toplum, bilim, sağlık ve insani yardım, uluslararası dostluk ve anlaĢmanın ilerletilmesi, gençlik, eğitim ve sivil toplum faaliyetlerini içermektedir. Son yıllarda vakfın uluslararası faaliyetleri Fransa, ABD, Türkiye ile Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde odaklanmıĢ durumdadır. Günümüze kadar proje destekleri için 680 milyon Euro harcanmıĢtır.

(www.boschrexroth.com/tr/tr/company_22/company_9 eriĢim tarihi:10.04.2017).

68

Bosch Türkiye

Bosch Türkiye, „Mobilite Çözümleri‟, „Enerji ve Bina Teknolojileri‟, „Sanayi Teknolojileri” ile „Dayanıklı Tüketim Malları‟ alanlarında faaliyet gösteren beĢ ayrı Ģirketi kapsamaktadır. Bosch Grubu, Türkiye‟de ilk kez 1910 yılında kurulan bir temsilcilikle faaliyetlerine baĢlamıĢ olup, ilk fabrikasını ise 1972 yılında Bursa‟da kurmuĢtur. Bosch Türkiye, 2013 yılsonu itibarıyla 8200‟ü aĢkın çalıĢanı, 1,53 milyar avro cirosu ve 1,10 milyar Euro ihracatıyla teknoloji ve hizmetler alanında önde gelen tedarikçilerden biri olarak faaliyet göstermektedir. Bosch Grubu‟nun ürün ve hizmetleri, yenilikçi, fayda sağlayan ve sıra dıĢı çözümler aracılığıyla yaĢam kalitesini artırmak için tasarlanmaktadır. Böylelikle Bosch, dünya çapında “YaĢam için teknoloji‟ sağlamaktadır.

Bosch Isıtma Ürünleri Manisa'da doğalgaz ile çalıĢan kombi ve Ģofben üretmektedir. Bosch Sanayi ve Ticaret A.ġ. ve Bosch Fren Sistemleri San. Ve Tic. A.

ġ. 'den oluĢan otomotiv yan sanayii ise Bursa'da 3 farklı noktada yerleĢik fabrikaları ile üretimlerini sürdürmektedirler. Otomotiv odaklı faaliyet gösteren Bosch Sanayi ve Ticaret A. ġ, 1971 yılından bu yana ürünlerini Türkiye'de pazarlamakta ve Bursa'da 2 fabrika ile faaliyet göstermektedir. Bunlardan birincisi Bursa Organize Sanayi Bölgesinde yer alan dizel sistemleri fabrikasıdır. Bu fabrikada enjektör, enjektör kütüğü kombinasyonu, 2001 yılında üretimine geçilen Common-Rail Sistemleri için enjektörler üretilmektedir. Diğer bir fabrika ise Bursa Ovaakça mevkiinde kurulu olup, Bosch Fren Sistemleri San. ve Tic. A.ġ., hidrolik fren sistemleri için komponentler imal etmektedir. Bosch Rexroth, Bursa'da yeni fabrika inĢasına baĢlamıĢ olup, 2005 yılı sonlarında üretime geçmeyi planlamaktadır.

1988'den bu yana Ġstanbul'da faaliyet gösteren Bosch Sanayi ve Ticaret A.ġ.' nin satıĢ ve pazarlama merkezi otomotiv yedek parça, test ve muayene cihazları, Blaupunkt araç multimedya sistemleri ve elektrikli el aletlerinin Türkiye ve Türki Cumhuriyetleri'ne dağıtımından sorumludur. (www.turkcebilgi.com/bosch#bilgi eriĢim tarihi:10.04.2017)

69

Firmanın Global Vizyonu Ve Tarihsel GeliĢimi 3.7.4

18. ve 19. yüzyıllarda buharlı makinelerinin buluĢu ile birlikte, üretim makineleĢerek daha fazla insan gücünü istihdam eden, makineleĢmiĢ bir endüstriyi doğurması Avrupa‟nın sermaye birikimini arttırması ile yaĢanan bir süreç, sanayi devrimi olarak adlandırılmıĢtır. Ġnsan iĢ gücünün fabrikalarda çalıĢmaya baĢladığı, tarım ürünlerinde buharlı makinelerin kullanılmaya baĢladığı, tarımın geliĢerek makineleĢtiği ve bu sebeple insanların köylerden kente göç ederek fabrikalarda çalıĢtığı bir dönem sanayi devrimini tanımlamaktadır. Sanayi devrimi ile birlikte yaĢam düzeyi yükseldiği gibi, tüketim mallarına olan talep kent yaĢamı ile son derece artmıĢtır. Alexandre Graham Bell in telefonu icat etmesinden, tam 10 sene sonra 01.05.1886 yılında sanayi devrimi gerçekleĢmiĢtir(1 Mayıs ĠĢçi Bayramı).

Bosch otomotiv ekipmanları ve Bosch beyaz eĢya ve elektrikli ev aletleri üretiminde konusunda lokomotif görevi görerek birçok konuda dünya pazarına önderlik eden Bosch Firması 1967 yılında Robert Bosch tarafından kurulmuĢtur.

Birçok kiĢi Robert Bosch‟u Ģu önemli sözü ile hatırlamaktadır. “Güven Kaybetmektense, para kaybetmeyi tercih ederim.”

Resmi olarak 1967 yılında kurulan Bosch firmasının ilk Bosch beyaz eĢya imalatı 1933 yılında ev içinde kullanılabilecek, ilk elektrikli Bosch buzdolabını üretmekle baĢlamaktadır.1957 yılında Bosch, ilk mutfak robotunu imal etmiĢ olup, 1933 yılında baĢlayan ilk ev için üretilen Bosch buzdolabı ve 1956 yılında bir milyonuncu Bosch buzdolabı üretilmiĢtir. Ġlk ev kullanımı için üretilmiĢ Bosch buzdolabı üretiminden tam 23 yıl sonra 1 milyon üretim adedine ulaĢan Bosch, bu zamana kadar yılda 43.478 Bosch buzdolabı üretmeyi baĢarmıĢ olup üretimine hız kesmeden devam etmektedir.

Bosch teknolojik ve yaĢamı kolaylaĢtıran ürünlerini tüketiciyle buluĢturmaya aynı hızla günümüzde de devam etmektedir.

Bosch, yaklaĢık 150 ülkede 300 yerleĢkede 200 farklı kültürü temsil eden 300.000'den fazla çalıĢan istihdam ettirmektedir. 50 ülkede yaklaĢık 30.000 ar-ge uzmanı çalıĢmakta, araĢtırma ekiplerinin neredeyse yüzde 90'ını uluslararası çalıĢanlar oluĢturmaktadır. Heilbronn yakınlarındaki Abstatt'taki Mühendislik Merkezi gibi münferit bölgelerde bile, 30 farklı kültürden insanın, iĢgücü için bir araya gelmektedir

70

Bosch, tüm çalıĢanları için ortak bir platform oluĢturmak, çalıĢanlarının her birinin Ģirkette kendilerini evlerinde gibi hissetmelerini ve potansiyellerini tam anlamıyla ortaya koyabilmelerini sağlamak için bir "Oryantasyon Evi"

oluĢturmuĢtur. Bu aynı zamanda, Bosch'un vizyon ve değerlerini de temsil etmektedir. Bu açıdan, Bosch'un kendi değer kurallarında ve Almanya Federal Hükümeti ÇeĢitlilik AnlaĢmasını imzalayarak benimsediği çeĢitlik Bosch için ne kadar önemli ise, bu önemli ortak değerler de Ģirket için o kadar önemlidir. Bosch'a göre, çalıĢanların bireysel özelliklerinin yanında bölgesel ve kültürel kökenleri, dünya çapındaki baĢarının önemli yapı taĢlarıdır.

BaĢarılarını “ÇeĢitliliğin getirmiĢ olduğu baĢarı” olarak nitelendiren marka, Ģirket çalıĢanlarının kapsamlı deneyimi ve kültürel çeĢitliliği, yaratıcılık ve yenilik kaynağı olarak değerlendirmektedir (www. tr.vikipedia.org eriĢim tarihi:05.04.2017)

Reklam Ġle Verilmek Ġstenen Mesaj 3.7.5

DıĢ çekimde aydınlık ve güzel bir havada yürüyen genç bir kadının görülmesi ile reklam filmi baĢlamaktadır. Genç kadın “obsgarden” (manav) önünden geçerek görüntüden kaybolmaktadır. Görüntü üzüm, elma gibi meyvelere odaklanarak ilerler ve manav sahibi ve genç bir çift arasında geçen konuĢma ile devam etmektedir. Fakat bahsi geçen kiĢiler iĢaret, mimik ve jestlerle iletiĢim kurmakta olup, mevcut konuĢma bir dıĢ ses tarafından seslendirilmekte; aynı zamanda konuĢmalar altyazı vasıtası ile reklam filminde yer almaktadır. Ġlgili çiftin erkek olanı eĢinin fazla alıĢ-veriĢ yaptığı ve meyveleri saklayabilecek mevcut bir alanın olmayıĢı endiĢesi içinde

“anlamıyorum ki… , bir meyveden ne kadar alınabilir?” sözleri ekranda belirmekte ve dıĢ ses tarafından seslendirilmektedir. EĢi ise gayet sakin, daha fazla meyve almaya devam etmektedir. Bu esnada “Koy Baba Koy!” cümlesi çiftin erkek olanına ait olarak seslendirilmekte ve ekrana yansımaktadır. Manav da itirazsız bir biçimde müĢterisinin bu isteğini yerine getirmektedir.

Diğer karede ise; çift, çocuklarını büyük annelerinden almak üzere annelerinin evinin kapısı önünde görülmektedir. O esnada büyük anne Türk Yemekleri olarak bilinen “sigara böreği, yaprak sarması vb.) yemekleri daha önceden hazırlamıĢ olduğu saklama kaplarının içine yerleĢtirmiĢ olup, çiftin ellerine tutuĢturmaktadır.

Çiftin erkek olanına ait olarak; “Ohh… Yine yüklendik. , “Anneee!!!” sözleri yine

71

benzer biçimde seslendirilirken, aynı zamanda ekrana da yansımaktadır. Yani tüm reklam filmi boyunca aynı kaygıyı taĢıyan adam, mevcut yiyecekleri nerede saklayacağının endiĢesi içinde karĢımıza çıkmaktadır. EĢi ise tam aksi bir tutum sergilemektedir. Karısı ile göz göze gelen ve onun bu tutumuna gören adam annesine dönerek “Ver ver…” , “Havalar da serinledi…” , “Balkonda saklarız artık.”

Sözlerinin ekranda belirmesinin ardından adam; karısı ve çocuğunu da alarak, annesinin evinde ayrılması ile ilgili kare sona ermektedir.

ġekil 8 Bosch Annelerin Bir Bildiği Var Elbet TV Reklamı

Kaynak:https://yandex.com.tr/gorsel/search?text=bosch%20annelerin%20bir%20bildi%C4%

Fi%20var&img_url=http%3A%2F%2Fi.ytimg.com%2Fvi%2FQTVBwjKTIs%2Fmqdefault.jpg&pos

=0&rpt=simage

Diğer karede ise; yine aynı çift ev ortamında görülmektedir. Telefonun çalması ile adam telefonu açar ve 6 kiĢinin evlerine misafir olarak geleceği haberini eĢine “6 KiĢilermiĢ!” sözleri ile iĢaretler, jest ve mimikler aracılığıyla eĢine anlatır.

EĢi yine benzer soğukkanlılıkla “Gelsinler” Ģeklinde bir iĢaret yapar bunun üzerine

“Gelsinleeer de!” , “Nasıl ???” Ģeklindeki sözler iç ses tarafından seslendirilerek ekrandaki yerini almaktadır. Bu soru karĢısında kadın eĢine dönerek Bosch buzdolabını iĢaret ederek cevaplamaktadır. Görüntü buzdolabına odaklanır ve

72

“Annelerin bir bildiği var elbet… , “Bosch‟tan büyük yenilik! , Yeni XXL No-Frost Kombi Buzdolabı.”, “%40 „a kadar geniĢ iç hacim, XXL boyut”, “Vita FreshPro-3X kadar daha uzun tazelik.” Tanıtım seslendirmesi ve aynı esnada buzdolabının içinin bu sözlerle ve göstergelerle anlatıldığı bölümlerle ilgili kare son bulmaktadır. Son karede yemek masasında görülen çift kalabalık bir misafir grubuna ev sahipliği yapmakta olup, güler yüzlü bir biçimde ev sahibi çiftin kadın olanının masaya getirdiği yeni bir yemekle sofraya oturması ve eĢi ile göz göze gelerek haklı çıktığını belirten bir iĢaretle ve Eee.. dedim;) seslendirmesi ve adamın da benzer bir biçimde

“Dedin:)” sözlerinin ekranda görülmesi ile son bulurken, reklam filmi de yine son karede Bosch buzdolabına odaklanarak bütün reklam boyunca devam eden Türkçe konuĢmaların ardından “Bosch Technik für Leben” (yaĢam için Teknoloji) sloganın Almanca versiyonun seslendirilmesi ve Bosch ambleminin ve ilgili Buzdolabının gösterilmesi ile son bulmaktadır.

Reklamın özeti ve kurgulanıĢı yukarıda detaylı olarak anlatılmıĢtır. Reklam ile verilmek istenen mesaj ise Türk milleti için “yemek” kavramının sadece zaruri bir ihtiyaç olmasının ötesinde bir kültür, sosyalleĢme, zevk alınan bir hobi vs. oluĢunun vurgusudur. Öte yandan Alman ve Türk müĢteriye aynı anda hitap etme niteliğine de sahip olan reklam hem Almanca hem de Türkçe olarak yayınlanmıĢtır.

Hedef Kitle Analizi 3.7.6

Bosch Avrupa ülkeleri dahil dünyanın bir çok ülkesinde faaliyet gösteren, Alman beyaz eĢya ve otomotiv ekipmanları üreten dünyaca ünlü global bir markadır.

MüĢteri güveni ve sadakatini esas alan, müĢterinin beklentisini her Ģeyin üzerinde tuttukları iddiası ile ürünlerini üreten ve bu iddia doğrultusunda pazarlayan firma olma özelliğine sahiptir. Bu iddiasını reklam filminin son karesinde ispatlamaktadır.

Reklam filminde uzun süre besinlerin tazeliğini koruyan ve daha geniĢ iç hacme sahip buzdolabı ürettiklerini ve ilgili buzdolabının Türk‟ler gibi yemek yeme kültürüne sahip, geniĢ aileler için daha uygun ve tercih edilebilir vurgusu ıĢığında ev hanımlarının bu durumdan memnun olacakları hususunun altı önemle çizilmektedir.

73

Reklam, markanın kurumsallığına yakıĢır bir Ģekilde, markanın baĢarısını simgelemektedir. MüĢteri beklentisini anlamanın, müĢterinin ihtiyacına yönelik ürün üretimi ve tanıtımının yapılmasının ne denli elzem olduğu, günümüz pazarlarındaki kritik baĢarı faktörü oluĢu ve bu durumu iyi analiz eden Bosch markasının dünyanın en güvenilir ve kaliteli beyaz eĢya markalarından biri oluĢunun niĢanesi niteliğindedir.

Reklam, Almanya‟da hem Türkçe hem de Almanca olarak yayınlanmıĢ olup, Almanya‟da yaĢayan yaklaĢık 3 milyon Türk kökenli vatandaĢın kültürel faktörlerden kaynaklı alıĢkanlıkları, tutum ve davranıĢları neticesinde Türk ailelerinin ihtiyaç ve beklentisini karĢılama amacı ile Türk ailelerine özellikle de Türk hanımlarına yönelik olarak tasarlanmıĢ olup yine aynı zamanda Almanca da yayınlanarak Alman müĢterilerine de ulaĢmayı hedeflemektedir.

Kritik BaĢarı Faktörü 3.7.7

Sonuç olarak; Bosch gibi dünyaca ünlü bir markanın müĢteri segmentasyonuna ne denli önem verdiği, kültürel değerlerin ve ait olunan etnik kökenin satın alma davranıĢları üzerinde ne derece önemli olduğu, mevcut önemin ürün üretiminden baĢlayarak tasarımından ve tanıtımından en nihayetinde de satın alma neticesine değin ulaĢan bu süreç; artık müĢterinin en yüce değer olduğunun açık bir göstergesidir.

BaĢarı 3.7.8

Kampanyanın TV spotu Türkçe olarak Türk kanallarının Avrupa yayınlarında yer alırken, Almanca versiyonu ise Bosch Almanya‟nın sosyal medya kanallarında, Facebook ve Youtube‟da yayınlanmaktadır. Facebook‟ta ayrıca Almanca ve Türkçe olarak iki dilde kampanya yürütülmektedir.

Filmin içeriği, kültürel farktan kaynaklanan bir ihtiyaç ve onun çözümüne odaklanırken, kampanyanın tamamının çift dilde olması ve Almanlara yönelik olarak da kullanılması, Türklerin Alman toplumuna ne kadar entegre olduğunu ve Almanların çoğunun da Türklerle ne kadar uyum içinde yaĢadığını simgelemektedir.

74 Reklamın Değerlendirmesi

3.7.9

Reklam filmi daha önceden de üzerinde durulduğu gibi hem Almanca hem de Türkçe olarak yayınlanmıĢtır. Fakat Türkçe versiyonunda markanın sloganının orijinal hali olan “Technik fürs Leben”(yaĢam için teknoloji) Almanca olarak gösterilmektedir. Buradan da anlaĢılacağı üzere; Alman ve Türk vatandaĢlarının birbiri ile uyum içerisinde yaĢadıkları doğal olarak ta bu iki dilin Almanya‟da Türk aileleri için nasıl iç içe geçtiği reklam filminde gözükmektedir. Öte yandan yine sloganın Almanca olarak bırakılması Bosch‟un bir Alman markası olduğu ve Alman mühendislere olan güvenin sübliminal bir tezahürü Ģeklinde tanımlanabilmektedir.

Ayrıca bir Alman firmasının Almanya‟da yaĢayan Türklere yönelik ürün tasarladığının vurgusu da yine bu slogan aracılığıyla yapılmaktadır.

Göstergebilim Çözümlemesi 3.7.10

Sonuç olarak; Bocsh‟un tüketicinin istek ve ihtiyaçlarını doğru analiz eden ürün üretiminden baĢlayarak, tanıtımı da dahil sıradan insanın ihtiyaçlarını anlayıp kavrayabilen, müĢteri memnuniyetini her Ģeyin üstünde tutan bunu da ihtiyaca uygun ürün tasarımı ile gerçekleĢtiren bir dünya markası olduğunun yansıması “sıradan insan” arketipi ile reklamda vurgulanmaktadır.

Gösteren: gökyüzü, manav, karı-koca, anne, çocuk, misafirler, mutfak ve ev ortamı, yemek masası ve yemekler, buzdolabı…

Gönderge Sistemi: Her Ģeyin en iyisini annelerin bilmesi,

Mitler: Bosch markasının sorun çözme yetisi

Analiz: Reklam güzel bir havada genç bir kızın bir manavın önünden geçmesi ile baĢlar ve bir ailenin alıĢveriĢi ile devam eder her Ģeyden gereğinden fazla alan kadın, saklama hususunda endiĢesi olan eĢinin bir dıĢ ses eĢliğindeki konuĢmalarına yer verilerek ilerler. Manavın görüntüsel olarak bir Türk vatandaĢına benzemesi fakat “Manav” ibaresinin “OBSGARTEN” Almanca yazıyor olması reklamın Almanya‟da geçiyor olmasının bir göstergesidir. Doğal olarak Alman ve

75

Türk vatandaĢlarının birbirlerine entegre olarak yaĢadıklarının bu iki kültürün kimi zaman iç içe geçtiğinin ipuçları reklam filminde izleyicinin karĢısına çıkmaktadır.

Reklam filminde “sıradan insan” arketipi kullanılarak ilgili hedef kitlelere seslenilmeye çalıĢılmıĢtır.

3.8 Reklam: Mini Cooper Roadstar Reklam Filmi www.youtube.com/watch?v=C6SZ_lMUWxQ,

Reklam Veren Firma Ve Yer Aldığı Sektör 3.8.1

Alman asıllı dünyanın birçok yerinde hizmet veren ve üretim gerçekleĢtiren dev bir otomotiv markasıdır. ġirket, 1937 yılında Nasyonal Sosyalist Alman ĠĢçi Partisi tarafından, Alman halkının kullanması için imal edilecek otomobiller tasarlamak amacıyla kurulmuĢtur. Marka ile ilgili sektörde farklılık yaratan bazı bilgilere detaylı olarak değinilecektir.

Volfsburg‟da bulunan VW fabrikasını ziyaret edebilme olanağını müĢterilere sunmaktadır. MüĢteri almak istediği Jetta, Golf ya da herhangi bir VW otomobilini seçerek direk fabrikasından satın alabilme imkanına sahiptir.

Her yıl düzenlenen olağanüstü bir yol dıĢı rallisi olan Dakar Rallisi, Senegal ile Paris arasında yapılmaktadır. Daha sonra güvenlik önlemleri nedeniyle Güney Amerika‟da yapılmaya baĢlanan yarıĢta, Volkswagen‟in Touareg model otomobili 2009 ile 2011 yılları arasında Ģampiyon olmayı baĢarmıĢtır.

Volkswagen Ģirketler grubunun, Vfl Volfsburg isimli bir futbol takımı bulunmaktadır. Takımdaki oyuncular VW amblemli formalar giymektedir.

Klasik bir Volkswagen‟i olanların yalnızca 50 Euro civarında olan bir ödeme karĢılığında, Volkswagen Otomobil Müzesi‟nden bir doğum belgesi alabilme imkânına sahiptirler.

Volkswagen çalıĢanlarının iĢ stresinden biraz olsun uzaklaĢabilmeleri, yani iĢi iĢte bırakabilmeleri için yeni bir yöntem geliĢtirmiĢ olup, akĢamüstü 6.30 ile 7.30 arasında iĢçilerin mail adreslerine giriĢi kısıtlamakta ve 1 saat de olsa çalıĢanların iĢ hayatından uzaklaĢmasını sağlamaktadır.

76

Volkswagen otomobillerinin birçoğunda kullanılabilen TDI motor sayesinde, yakıt konusunda oldukça tasarruflu olan araçlar üretilebilmektedir.

Volkswagen Ģirketler grubu Bentley ve Rolls-Royce‟u satın alacağı zaman, Ģirket için iĢler yolunda gitmekteydi. Fakat daha sonra BMW ortaya çıkarak Volkswagen‟e karĢı olumsuz birtakım giriĢimlerde bulundu. Nitekim BMW Bentley‟e motor tedarik ediyordu ve bu satın alım Ģirketler arası bir çeliĢkiye neden olacaktı. ĠĢte bu yüzden Volkswagen; Bentley‟i, BMW‟de Rolls-Royce‟yi satın alarak, ortadaki anlaĢmazlığı çözmüĢ oldular.

Tüm Volkswagen Passat‟lar 2011 yılının Nisan ayında açılıĢı yapılan Volkswagen Chattannooga Assembly Plant‟de üretiliyor. Volkswagen‟in 1 milyar dolara yaptırdığı bu yeni fabrika dünyanın ilk LEED platin sertifikasına sahip fabrikası ve 2.000 Amerikan iĢçi çalıĢtıran oldukça büyük bir iĢletmesidir.

Volkswagen Ģirketi özelleĢtirildikten sonra, hiçbir hissedarın Ģirketin

%20‟sinden daha fazlasını alamaması için özel bir kanun çıkartılmıĢtır. Yani bu da Volkswagen‟i tam anlamıyla kimsenin satın alamayacağı anlamına gelmektedir.

Volkswagen Lamborghini‟ nin yanı sıra daha birçok otomobil markasını da satın almıĢtır. Çok uluslu olan bu Ģirketler grubunun satın aldığı markalardan bazıları ise; Audi, Bentley, Bugatti ve Porsche‟dir.

Porsche‟nin yapmıĢ olduğu Beetle tasarımı, ilk Volkswagen otomobilidir.

Ancak, Beetle‟in bazı motor özelliklerinde ise Hitler‟in fikirleri alınmıĢ olup, bu durum Wolkswagen ve Hitler arasındaki tek bağlantı olma özelliğindedir.

Kdf-Stadt olarak bilinen Ģehir, Volkswagen‟in yeni fabrikası ve Ģirketin iĢçilerinin konaklayabilmesi için kurulmuĢ bir Ģehirdir. ġu an Almanya‟nın en büyük kent merkezlerinden biri olan bu Ģehir, Volkswagen fabrikasının burada kurulmasıyla ünlenip; Wolfsburg olarak anılmaya baĢlamıĢtır. ġöyle ki halk arabaları üreten firmanın ismindeki Volks kelimesi Ģehirdeki her kurumun baĢına eklenmiĢtir.

Örneğin, yerel radyo kulesinin adı bile Volksempfanger olarak isimlendirilmiĢtir (www.turkcebilgi.com/volkswagen, eriĢim tarihi:12.04.2017).

77

Firmanın Global Vizyonu Ve Tarihsel GeliĢimi 3.8.2

17 Ocak 1934‟te, yeni Alman yönetimi Ferdinand Porsche‟nin

“Volkswagen”(halk otomobili) adını verdiği bir araç dizaynıyla tanıĢmıĢtır.

Almanya‟da, 1937 yılında tek model halk tipi otomobil üretimi için Nasyonal Sosyalist Alman ĠĢçi Partisi tarafından Alman Otomotiv Birliği‟ne Volkswagen AG firması kurduruldu. ġirketin adı, “halkın arabası” anlamına gelmektedir. Ġlk kaplumbağa modeli Volkswagenlerin tasarım ve geliĢtirilmesi 1934 ve 1938 yılları arasında olmuĢtur. Bu süreç toplam 4 yılı kapsamıĢtır.

1938 yılına gelindiğinde ise Volkswagen son halini almıĢtır. Günümüze değin 21. 3 milyondan fazla otomobil üretimiĢtir.1945 de 1.785 adet VW – Kaplumbağa modelinin üretimi gerçekleĢmiĢtir.

Volkswagen “Halk otomobili”, henüz tamamlanmamıĢ iken fabrikada askeri araç olarak üretilmeye baĢlanmıĢtır. Araca arka koltuklar eklenerek Porsche‟ye Volkswagen‟ ı askeri amaçlı bir araca çevirme görevi verilmiĢtir. Böylece

“Kubelwagen”, askeri jip tipi araca Volkswagen çevrilmiĢ olmuĢtur. Daha sonra

“Kubelwagen” örnek alınarak yüzer gezer tip “Schwimmwagen”(yüzen otomobil) oluĢturulmuĢtur. Bu henüz tamamlanmamıĢ fabrikada toplamda 50.788

“Kubelwagen”, 14.276“Schwimmwagen”, üretilmiĢtir. SavaĢın sonuna kadar da sadece 630 Beetle üretilmiĢtir. “Servis ve Yedek Parça” departmanı Almanya çapında servis organizasyonunu kurmaya baĢlamıĢtır

Volkswagen 1940‟da 219 ana atölye, 842 ikincil atölye ve 1061 sözleĢmeli atölye ile hizmet vermiĢtir. Bunların çoğunluğunun savaĢ sonunda sözleĢmelerini yenilemiĢlerdir. Firma yetkililerini ĢaĢırtan bu durumun sebebi ise; bu dönemde araçların üretimine henüz baĢlanmamıĢ oluĢudur.

14 Ekim‟de, savaĢ sonrasındaki 10.000. Volkswagen üretim hattından çıkmıĢtır. Dikkat çekici bir nokta da, savaĢ bittikten sonraki 2 haftada, geçmiĢ 7 senedeki toplam üretim kadar üretimin gerçekleĢtirilmesi olmuĢtur. Standart salon modelinin 5.000 Mark olarak belirlenmiĢtir.

Benzer Belgeler