• Sonuç bulunamadı

Milattan 12000 yıl önceki haliyle buzul çağındaki gezegen. Üzerinde atlanya ve yuana adlı 2 ayrı devlet mevcut insanlar en gelişmiş tür ve ömürleri 700 yıl civarında. Gelişen teknolojiyle ahlaki ve barışsal yozlaşma var. Büyük tufan sonrasında tüm teknolojisini yitiriyor ve hayat sıfırdan başlıyor.

3.dünya savaşı sonrasındaysa uxirego’nun şafağının sökmesiyle yüksek teknolojik günlerine geri dönüş macerası başlıyor.

Mars

Dünyanın komşusu kızıl ve kurak gezegen. 2024 yılında ilk insanlar kolonizasyon için bu gezegene inmiştir. İlk ayak basan edward rotten’dır. 3.dünya savaşı sonrası gelişen teknoloji münasebetiyle yapay biyosfer yavaş yavaş yerini dünyalaştırmaya bırakmıştır. İlk mars kolonistleri daha çok toprak altlarında yaşardı ve üst katmanları bitki ve hayvan yetişme alanı olarak kullanırdı. Oksijen için marsın demir kaynakları kullanıldı ve mars zamanla ısıtıldı. Su kaynağı ise ganimed uydu kolonizasyonundan sonra ganimed uydusundan sağlanmaya başlanmıştır. Daha evvelden mars suyu kullanılırdı.

22.yüzyıldaysa marsın ilk kolonisi artık nefes alınabilecek hale geldi. Vishene ismindeki bu kolonide marsta açık ortamda yavaş yavaş tarım yapılmaya başlanmıştı ama daha çok yol kat edilmesi

gerekirdi. Mars dünyanın uzaydaki ortak kolonisiydi ve hiçbir ulusa ait değildi ama içinde her ulustan

110

insan vardı. 3.dünya savaşı esnasında mars kolonisinde bir ara panikleme dönemi olmuştu ama birleşmiş milletler koloninin devamlılığını ne pahasına olursa olsun temin edeceğini açıklayınca sükunet hakim olmuştu. Zaten isyan çıkarsalar ne yapabilirlerdi ki? Dışa bağımlıydılar.

Ganimed

Ganimed uydusu insanlığın 2.kolonisidir ve buradan genellikle marsın su ihtiyacı karşılanmaktaydı.

Soğuk bir koloniydi ve ısıtma mühim meselelerdendi. Bu yüzden insanlar toprak altındaki kolonilerde yaşıyorlardı. Su ihtiyaçları da buralardan karşılanıyordu. Marsa su satma karşılığında marstan

yakılabilecek maddeler almaktaydılar.

Ceres

Başlangıçta mars için hammadde çıkartılan bir araştırma cüce gezegeniydi bu yüzden koloni olma tarihi 2025’ten başlar. zamanla farklı bir koloni halini aldı.

Ay

Ay kolonisi 2100 yılında kurulmuş bir kolonidir ve tamamen dünyaya bağımlıdır koloni sakinleri yer altında yaşar. Ay kolonisi aslında insanların robot üssüdür burada robotlar madencilik yaparlar ve diğer gezegenlere kalkan nakliye araçlarının bir kısmı da buradan kalkmaktadır.

Maur;

Vorişa sisteminin yağmur ormanlarıyla kaplı gezegeni. Üzerinde hayvansal hayat mevcut. Asırlar boyunca bakir bir gezegen olarak varlığını devam ettirdi. M.s 2500’lü yıllarda kolonizasyonu gerçekleştirildi.

Mevina sistemi lemina gezegeni

Atlanyalıların arasa ilk yolculukları esnasında uğrayıp az bir süre kaldıkları gezegen. Gökyüzü kırmızıdır ve gezegende kırmızıya çalan tonlar hakimdir. Canlı bir gezegendir. Atlanyalılar tekrar kendi

medeniyetlerini inşa ettikten sonra burada üs kurmuşlardır bir nevi kolonizasyon

gerçekleştirmişlerdir. Lemina’nın ilginç hayvvanlarından birisi uçan yengeçtir. Büyüklüğü 70 cm’ye kadar ulaşabilir. Balık açısından zengin olan lemina gezegeni uzay ticaretinde ilerleyen asırlarda önemli bir konum kazanacaktır. Bu gezegende ağaç yaprakları turuncu renktedir kuruyup yere düştüklerinde mavi renkte olurlar. Bir tane uydusu vardır ve bu uydunun toprağının peynir gibi koktuğu söylenmektedir. Bazı insanlar bu uydunun toprağını yemiştir hatta ve toprakta peynir tadı vardır ama bileşikler bakımından peynir değildir bu uydu.

Matar sistemi-akavi ve lekvi gezegenleri

Akavi matar sisteminin su dünyası gezegenidir üzerinde pek kara barındırmaz. En büyük kara parçası 750 kilometrekareliktir. Akavi gezegeninde medeniyet su altındaydı. Akavi canlıları su içerisinde elektrik yaymaktaydı elektrik iletmeyen bir su canlısı yoktu bu yüzden insanların bu sularda bir canlıya yaklaşması her daim tehlike oldu. Akavi tüm uzayın cezbedici bir gezegeniydi. İnsanların keşfinden sonra su ihtiyacı için pek çok kez su çekildi.

Lekvi gezegeni de bir su dünyası gibiydi akaviden uzaktaydı ve burada su sudan ziyade gıda jölesi kıvamındaydı.

Rema sistemi

111

Rema-1 gezegeni bu sistemdeydi ve rema-1 şempanzelerin gezegeniydi insanlar buraya şempanzeler yerleştirmişlerdi. Ayrıca insanların dünyadan sonra ilk yerleştikleri gezegen rema 1 gezegenidir fakat birkaç yıl içerisinde insanlar rema 1 gezegeninde vefat etmişlerdir. Elmaya benzeyen zehirli bir çeşit meyveye ev sahipliği yapmaktadır

İnte sistemi

İnte sistemi içerisinde 3 gezegen vardır ante, inte-b ve unte. Aralarında sadece inte-b yaşama elverişlidir ve atlanyalıların ilk kolonileştirdiği gezegenlerden birisi inte-b gezegenidir. İnte-b demir açısından zengin bir gezegendir.

Semes sistemi gezegenleri

Lahmi sistemin ilk gezegenidir ve sıcak bir gaz devidir. Bu sebeple üzerinde yaşam bulunmamaktadır.

Geceleri parlaklığıyla ünlüdür.

Morel ise sıcaklığı aşırı yüksek olan ve kolonizasyona imkan tanımayan bir gezegendi insanlar burada kesinlikle yaşayamazdı. Gezegen lav akıntılarıyla doluydu.

Amez gezegeniyse uzaklık bakımından üçüncü sıradaydı ve yaşanabilir bölgede bulunmaktaydı ama bu gezegen bir çöl gezegeniydi ve yüzeyinin sadece %3 kadarlık kısmında sıvı halde su bulunmaktaydı.

Geri kalan sular kumların altında bulunmaktaydı. Kutup bölgeleri ancak yaşama elverişli bölgelerdi.

Gezegenin ekvator kısımlarında sıcaklığın 80 dereceye kadar çıktığı oluyordu. Ekvator bölgelerinde hayatta kalmak imkanlar dahilinde bile değildi. Kumlar yer yer aşırı ısıdan ötürü cam parçacıklarına bile dönüşebiliyordu ekvator bölgesinde. Bu gezegende yaşayan insanlar gezegendeki suyu çok tedarikli kullanıyorlardı. Haftada 10 litreden fazla kimseye su verilmiyordu. Ayrıca aras gezegeninde cumhuriyetin ilanından sonra bir hapishane gezegenine çevrilmişti. Ağır suçlular bu gezegende cam işçiliği maksadıyla çalıştırılmaktaydı. Suçluların çoğu zaman “öleyim de beni bu gezegene

göndermeyin” dediği rivayet edilir. Hatta bir gün bir suçlunun sürgün kararı sonrasında şu şarkı bestelenmişti;

“gideceğime ameze gitseydim ölüme Nerede gezegen olsa olsa cehennem Kavurucu gün ışığında ölümüne bir köle”

İşte böyle bir kötü gezegendi amez. İnsanların gitmek istemediği, vali olarak bile gidilmesinin tercih edilmediği bir gezegendi. Kar han’ın karısı kar han’ı öldürdükten sonra bu gezegene sürgüne gönderilmiştir ve cam fabrikalarında aşçı olarak çalışmıştır ömrünün sonuna kadar. vücudu bu koşullara ancak 10 dünya yılı dayanabilmiştir ve bir gün vefat etmiştir. Kar han’ın karısı diğer gezegende ölen mahkumlar gibi ameze gömülüdür. Amez’in faunasında ise dev çöl kertenkelesi mevcuttur. 7 metre kadar uzunluğa sahip olan amez kertentelesi çoğunlukla yer altında yaşamaktadır ve kumda kazı yapma konusunda uzmanlaşmıştır. Etçil bir varlıktır ve sıcağa dayanıklıdır.

Talon ise mars benzeri soğuk bir çöldü ve buradaki kolonizasyon diğer gök cisimlerine göre daha çetin geçmişti. Bu gezegen sıkı bir terraforming gerçekleştirmişti ıslahı için büyük paralar harcandı.

Nula ise aras’ın uydusuydu ve atmosferi vardı. Üzerinde sular akan, deniz olan bir uyduydu, nefes alınabiliyordu tek eksikliği vardı halihazırda bir canlılık içermiyordu. Kupkuru bir toprak ve su

yağınlarından başka bir şey yoktu. Burada kolonizasyon yapıldıktan sonra sadece yeşertilme aşaması gerçekleştirildi. İkinci bir aras gibi oldu bu gezegencik.

112 YAŞAM FORMLARI REHBERİ

İnsan

İnsanlar dünya orijinli bir varlıktır. Buzul çağı öncesinde teknolojinin etkisi ve bünyelerinin müsaitliği birleşince 700 yıla kadar yaşam sürelerinin çıktığı gözlemlenmiştir. Galaksinin en yeni ama en çabuk gelişen ırkı bu ırktır, seçilmiş bir ırktır. Bir kısmı aras gezegenine gidip kolonileştirme yapmıştır. Büyük tufandan sonra insanların teknolojisi sıfıra inmiştir. Aras insanları dünya insanlarına göre daha

gelişmiştir. Aras insanlarına dünyada yaşadıklarında memleketleri olan atlanyaya nisbeten atlanyalılar adı da verilmektedir.

Vorte

Vorteler mavi-gri karışımı vücuda sahip büyük gözlü, burunsuz(burun yerine sadece hava alma delikleri var) küçük çeneli bir yaratık cinsidir. Aldebaran yıldız sisteminde yaşarlar ve teknolojik olarak insanlardan kat kat ileridedirler. İnsanlar dünyada görülmeden önceki zamanlarda uzayda grumen ırkıyla kıyasıya savaş yapmaktaydılar ve pekçok gezegeni kolonize etmişlerdi.İnsanların uzayda görülmelerinin ardından pek uzayda dolaşmayıp kendi yıldızlarına çekilmeyi tercih ettiler. Vorteler nefeslerini tuttuklarında görünmezlik kazanabilen varlıklardır ve telepati yetenekleri de vardır. ayrıca insanların arasında dolaştığı zamanlarda maske takmaya dikkat ederler. Kanlı canlı bir vorteyi

yakalayıp ispat edebilen bir insan olmamıştır.

Grumen

Grumen bir sürüngen ırktır ve etçildir, zeki bir ırktır. Kafası velociraptor’a benzer 2 ayak üzerinde gezer vücudu insan vücudu gibidir ama tek farkı kuyrukları olması ve vücutlarının timsah derisi gibi olmasıdır. Grumen nefesi çok sıcak bir nefestir kavurucu etkisi vardır. grumenler bir aralar dünyada da bulunmuştur. Ejderha efsanelerinin kaynağı grumen ırkıdır. Grumen ırkı pek kolonizasyon yapmaz genellikle avcılık yaptığı görülmektedir. Geldiği gezegende canlı türlerini yakalayıp etinden ve

kanından faydalanırlar. Ezeli rakipleri vorte ırkıdır.

Akavili

Akavililer su altında yaşarlar akıllı balıktırlar medeniyetleri de su altındadır. Elektrik yayabilirler ve susuz yaşayamazlar.

Pegasus

Aras gezegenine hususi yünlü, uzun boylu ve kanatlı bir at cinsi. Aras gezegeninde teknoloji yoksunluğu dönemlerinde savaşlarda bol miktarda kullanılmıştır. Uçabilmesi için bir süreliğine koşması gereklidir. Dünyaya tekrar yerleşen atlanyalıların çocuklarına pegasuslardan bahsetmesi neticesinde dünya kültürlerinde de isminden söz ettirmiştir.

Kleon

Aras gezegeninin kafası kurt vücudu aslan biçiminde olan yırtıcı canlısı. Hangi dağda kleon öldü deyiminin müsebbibidir.

Anka kuşu

Kırmızı tüylü 4 metre kanat genişliği olan aras gezegenine ait bir kuş türüdür genellikle yüksek dağlarda yuva yapar. Kendisine ve yumurtalarına saldırılmadığı sürece barışçıl bir canlıdır. Anka

113

yumurtası bu sebeple pahalı ama lezzetli bir yumurtadır. Çünkü yumurtası çalınan anka kuşu bu hırsızlığın intikamını almak için gelecektir. Atlanyalıların teknolojilerini arasta tekrar

geliştirmelerinden sonra nesilleri tükenme tehlikesi altına girmiştir.

Hidra

Aras gezegeninin 7 kollu ve hem karada hem de suda yaşayabilen ahtapotudur. Kollarından zehirli gaz salınımı yapar ve bu hayvanı öldürmek oldukça güçtür. Eğer kollarından birisini keserseniz ve

elinizden kurtulursa 1 hafta içerisinde kesilen kolu yerine gelir.

BAZI ŞAHISLAR VE HAYATLARI