• Sonuç bulunamadı

5.dünya savaşının üzerinden yıllar geçmişti dünya yaralarını sarmıştı kısa zamanda. Bunda hızlıca gelişen teknolojinin de etkisi büyüktü. Mars büyük bir koloni olmuş ve dünyalaştırılması tamamlanmış bir yerdi artık. Nüfusu 1 milyara yaklaşıyordu büyükşehirler vardı marsta. Yapay manyetik alan, denizler bile mevcuttu artık. Europa, ganimed gibi uydulardan çekilen sular sayesinde marsta denizler de mevcuttu. Tabi marsın yer altı su kaynakları da kullanılmamış değildi onlar da kullanılmıştı.

Ganimed, ceres, europa da bir koloniydi fakat mars kadar gelişmiş değillerdi çoğunlukla ihtiyaçlarını mars ve dünyadan karşılamaktaydılar. Mars ise kendi kendine yetebilen bir gezegendi. İri kıyım bir koloniydi artık mars.

Güneş sistemi artık insanlara yetmemişti ve uzay bükme teknolojisi de bulununca yıldızlararası yolculuklarda geliş dönüşte yüzyıllar geçme riski de ortadan kaldırılmıştı. Tek sorun hızdı proxima centauri’ye gidiş 10 yıl sürerdi ama yaptılar insanlık proxima centauri’ye de gitmek için kollaı sıvadı.

Proxima centauri yıldız sisteminde yaşanabilir bölgede fanse isimli bir gezegen vardı yerleşim buraya olacaktı. Yıldızının ışığı zayıf olduğundan dünyadan %25 daha az aydınlığa sahipti ama alışacaklardı artık. İlk ayak basacak kişi ise belliydi, abd ve kab siyasetinin ünlü ailesi olan coneter ailesinin üyelerinden Ralph coneter II.nin oğlu Regesa coneter! 17 yaşındaki bu delikanlı ilk ayak basacak kişi olacaktı eşi adriana areis coneter ile birlikte. Hayatlarının tamamını dünya dışında geçireceklerdi.

Proxima centauri seferi başlıyor

Tarih 21 mart 2400’dü ve bugün tarihi bir gündü başka bir yıldıza koloni kurmaya gidecekti insanlar ve tüm dünyada bu canlı yayınlanıyordu. Dünya, mars, ganimed, ceres, europa ve ayda insanlar

nefeslerini tutmuş bu tarihi ana tanıklık ediyordu. Uzay gemisi KAB’nin new york eyaletindeki uzay üssünden kalkacaktı. Çeşitli ülke liderleri de hazırdılar bunun için. Başta regesa coneter ve eşi olmak üzere sami ve mara nina abiur ve amerikanın son kaşifi cristoph colombus’un soyundan gelen minua colombus’ta bulunuyordu. 1000 sene sonra bir colombus daha insanların ufkunu açacaktı. Bu sefer güneş sistemi dışında da hayat olduğunu kanıtlamak için geliyorlardı. Hatta regesa coneter ona takılmadan edemiyordu; “minua, sen şimdi sürekli proxima centauri’ye giderek dünyaya döneceğimizi iddia etmiyorsun değil mi?” diyorlardı. Bazılarıysa “aman deden gibi fanse’yi hindistan zannetme” de diyorlardı. Colombus bu esprilere sadece gülüyordu. Ve büyük an geldi uzay mekiği kalktı! Yolda sadece plütonda mola verilecekti sonra tam gaz proxima centauri’ye gidilecekti. Plütona kadar uzay bükücüleri açmadılar ve plütonda bir miktar mola verdiler araçta bir sorun olup olmadığını ve sinyalleri kontol ettiler. Plüton havası oldukça soğuktu ve içinde sadece robotların bulunduğu büyük bir kapalı üs bulunuyordu. Burası insanların yıldızlararası seyahatleri için yeni inşa edilmişti. Ve konroller filan yapıldı geri dönüşü olmayan bir yola girildi. Yıldızlararası uzaya çıkıyordu insanlar tarihlerinde ilk kez! Bu büyük bir andı ve yeterli hıza ulaşılır ulaşılmaz uzay bükücüler çalıştırıldı güneş sisteminden çıkılmıştı artık. Güneşin olduğu yere baktı regesa ve şunları dedi “insanlık tüm

teknolojisiyle halen bir toz zerresinin içerisinde. Bakalım bu gidiş nereye?”.

Yolculuk 10 sene sürmüştü iyisiyle ve kötüsüyle 10 yıl geride kalmıştı ve şimdi centaur yıldız

sisteminin en küçük üyesi olan proxima centauri görülmüştü. Küçük ve kırmızı bir cüceydi bu yıldız ve yıllardan beri bilinen bir gezegeni vardı proxima centauri b yahut yeni yeni kullanılmaya başlanan adıyla fanse. Kayalık ve dünya benzeri bir gezegen olan fanse dünyaya nazaran daha karanlıktı çünkü yıldızı cüceydi. Atmosferse hemen hemen dünya atmosferi gibiydi. Fanseye yaklaştılar. Fanse hızlı bir gezegendi kendi güneşi etrafında 12 dünya gününde dönüyordu bir gün ise 6 saat kadardı normalde bu gezegenin yıldızına kilitlenmiş olması gerektiğini düşünürdü eskiler ama bu gezegen ezber

bozuyordu. Dünyadan 4 kat daha fazla hız insanların bir anda alışacağı bir şey değildi tüm teknolojiye rağmen. Fansede yıl ve ay kavramı öyle ezber bozucuydu ki kafa karıştırmaya yeterdi. Bu gezegenin

132

kendi takvimiyle 1 yılı 48 gün sürecekti. Takvim olaraksa 4 fanse aylığı bir takvimleri olacaktı, 4 ayda bir yılbaşı olacaktı. Bir de uzun çağlardır piyasada olmayan atlanyalılarla karşılaşsalar takvim

konusunda asıl curcuna o zaman olurdu ama henüz karşılaşmaya çok vardı. Namları duyulan atlanyalıları görenler yoktu.

Proxima centauri’ye indi uzay gemisi sağ salim ama bu ne rüzgar. Gezegen hep rüzgarlıydı ama rüzgar insanları etkilediği kadar fanse bitkilerini etkilemiyordu. Buradaki ekosistem buradaki koşullara uygun haldeydi. Bitkilerin en ince dalları 2 santimetre kalınlığındaydı ve uzun boydaydılar. Kökleri de

derinlere iniyordu. Fansenin bir zeki yaşam türü yoktu denizleri dalgalıydı. İnsanlar ve robotlar iner inmez yeni koloni için çalışmalara başlamıştı bile. Ayrıca iner inmez radyo sinyalleri gönderildi ulaşıldığına dair. 4 yıl sonra insanlar bu başarılı inişten haberdar olacaklardı. Atlanyalıların varlığı duyulmamış olsaydı fanse kolonistleri çok sevinecekti ama ne yazık ki bir atlanya gerçeği ancak buruk sevinç yaratıyordu yine de kolonistler mutluydu yeni kolonilerinden.

Koloninin doğal lideri belliydi gemi kaptanı regesa coneter. Bu gezegen bakir bir gezegendi zeki bir uygarlıkla günler boyunca karşılaşmamışlardı hatta bazıları regesa’ya “bu gezegende birkaç gündür kimseyi görmemiş olmak gezegenin sakini olmadığı anlamına gelir mi?” diye sormuştu. Çünkü bazı hayvan türleri hariç karşılaştıkları zeki bir varlık yoktu. bu hayvan türleri arasında etçil ve otçul olanlar mevcuttu. Hayvanlar iri kemikliydi. Fil gibi cüsseliydiler. Hatta bir tane etçil hayvan kolonistlere yaklaştığında az kalsın bir kolonist canından oluyordu ki silahla etkisiz hale getirildiler. Bir baktılar ne görsünler hayvanın kanı mor renkteydi. Gemide yanlarında getirdikleri bazı köpeklere bu hayvanın ölüsünden yedirdiklerinde ishalden başka bir etki göstermemişti. Yüksek ihtimalle vücutları farklı bir bileşiği işleyememişti. Sonrasında bu eti pişirdiler ve etin kokusu pişince papatya gibi kokuyordu.

Anlaşılan bir ilginç gezegen vardı insanların önlerinde.

1 hafta, 1 ay derken insanlar artık anlamıştı ki bu gezegenin akıllı sakinleri yoktu gönül rahatlığıyla doğal dengesi bozulabilirdi. İlkel bile olsa akıllı varlıklar sorun teşkil ederdi. Akıllı bir varlığı yok ettik deseler insanlara ne diyeceklerdi hem? Şanslılardı bu sebeple. Kedi gibi dört ayak üstüne düştük diyordu türkçe konuşan kolonistlerden birisi. Allah söyletmişti 4 ayak üstüne düşenlere benzeyen akıllı canlılar bir yan yıldızdaydı henüz bilmiyorlardı.

Günler geçtikçe insanlar zehirli ve zehirsiz bitki ve hayvanları da anlıyorlardı. Titiz deneyler

yapıyorlardı ve her önüne geleni yemiyorlardı. Çoğunlukla su içiyorlardı. Buranın sularını içince muz tadı geliyordu. Eğlenceli gezegendi fanse. Suyundan muz tadı gelir, etler parfüm gibi kokar, kanlar mor renkte olur vs. insanlar hayatlarına renk katmıştı. Başlangıçta dünyada değilsek sıkılırız diyenler şimdi bu fantastik alemde eğleniyorlardı.

2414 yılında dünyaya fanseden olumlu ilk sinyal gelmişti artık insanlar sevinç içerisindeydi. İnsanlar artık gönül rahatlığıyla biliyordu ki insanlık güneş sistemi dışında da hayat bulmuştu. Bu 4 yıl zarfında fanse koloni yönetimi idaresi de kurulmuş, fansenin nüfusu da artmaya başlamıştı. Fanse koloni idaresi dünyadan oldukça uzak olduğu için kararlarını dünyadan tamamen bağımsız bir biçimde alabiliyordu. Fanselilerin dünyadan haberleri yoktu. bir cenazeleri olsa 4 yıl sonra haberdar oluyorlardı. Fanse dünyadaki paradan, piyasadan bağımsız şekilde ilerlemeye devam ediyordu.

Emekleyen bir koloniydi ama marstan daha bağımsızdı denebilir. Mars desen dünyanın kapı bir komşusuydu dünyaya tabiydi ama fanseyi kim biliyordu ki?. 2417 yılında ise regesa’nın ilk çocuğu dünyaya geldi. Bu çocuk hema coneter’dı. 2422’de tesla, 2430’da ise mesa dünyaya gelmişti. Mesa dünyaya geldiğinde fanse yılıyla 600 yıl geçmişti. 1 dünya yılı 30 fanse yılına tekabül ediyordu. Fanse gezegeninde mevsim kavramı yoktu bir yer ılımansa hep ılıman, soğuksa hep soğuk, sıcaksa hep sıcaktı.

Newoo düzeni marsta hortluyor

133

5.dünya savaşı sonrası heyni tarafından suikastlerle hemen hemen ortadan kaldırılan newoo düzeninin aman dileyen son birkaç üyesi marsa kaçmıştı ve burada yer altında karanlık fikirlerini yeşertmişlerdi. Newoo uzun bir yeniden yapılanma sürecine girmişti ve bir aileler birlikteliği olmuştu bir çeşit mafya örgütlenmesine dönmüştü. Chorterish, weshtin ve diras aileleri içerisinde bu düzen gizli gizli devam etti. ek olarak ratona ailesi de katıldı bu düzenin iştirakçilerine çünkü marsa

taşındıklarında en fazla ihtimam ratona ailesi tarafından gösterilmişti. Marsın politik nüfuzu kuvvetli ailelerindendi. Edward rotten ahfadıydı nihayetinde.

Newoo düzeninin yeni hedefi artık marsı ele geçirip oradan alınan güçle dünyayı ele geçirmekti.

Sonrasındaysa tüm uzayda istilacılık yapıp grumenler ile ortalığı kasıp kavurmayı ve tüm galaksiyi grumen-insan arasında bölüşmeyi düşünüyorlardı. Grumenlerse uzun süredir ortalarda yoktu ama hedefleri belliydi daha evvelden telkin etmişlerdi. Şimdilik tek engel marsın koloni haliydi. 2450 yılında alex ratona mars valisi olarak seçilince newoo düğmeye bastıve sıcağı sıcağına toplantı yapıldı.

İngen chorterish; evet kardeşlerim uzun süredir uykuda olan hareketimizin uyanma alarmı çalmış vaziyettedir artık ayağa kalkma zamanıdır efsane geri dönüyor bizi toprağa gömenlerin bilmediği tek şey vardı o da tohum oluşumuzdu. Dünyadan uzağa savrulan bizler burada yeniden filizlendik. Dünya kendi zevkü sefasına daldı ve bizi unuttu bu gafletleri bize kâr sağladı.

Hunir weshtin; artık global değil sistemsel düşünmeliyiz çünkü devir iyice değişti artık tek gezegen yok çok gezegen var savaştık mı topyekün savaşmalıyız. Grumenlere gelince uzun zamandır yoklar belki de bizleri unuttular. Ben şahsen grumenlere pek güvenilir gözüyle bakmıyorum. Bugün başka gezegende kan içen yarın bizim de kanımızı içer

Oni diras; kendimizden uzak tutacağız o sürüngenleri. Ayrıca rakipleri de varken pek bir şey yapamazlar. Gün gelir yok ederiz onları. Çok zeki olsalardı bize teknoloji vermezlerdi.

İngen chorterish; evet kardeşlerim aynen öyle. Uzay büyük bir yer ve atılımı yapmalıyız. Alex ratona vali olduğuna göre marsı ele geçirdik demektir. Birkaç seneye bağımsızlığı ilan ederiz zaten. Elimizde askeri gücümüz de varken bizi kimsenin durdurabileceğine inanmıyorum. Ay kolonisini kafaladıkmı, ve dünyadan da bir ülkeyi saflarımıza çektik mi bu iş tamamdır. Tabii ki bağımsızlık ilk aşamamız. Mars bağımsız olduğunda gerisi gelir. Dünya ile savaşacağız ve dünyadan toprak elde edebileceğiz.

Alex ratona; çalışmalara başlayacağız marsın ilk planetoru yani gezegen çapı imparatoru ben

olacağım değerli kardeşlerim. Çeşitli teknolojik projeler üzerinde çalışacağız, fabrikalar tam kapasiteli olarak silah üretecek, uzay aracı üretecek, robotlar üretilecek. Marsın tüm imkanlarını seferber edeceğiz. Halkta memnun olacak. Dünyayı bile kıskandıracak silah envanterine sahip olacağız!

Bundan sonra marsın önlenemez bağımsızlık isteği daha da yükselmişti. Mars herşey için hazırdı şimdi ses getirecek projeler yapılmalıydı ki başarılı olunsun. Setna areis bu radikal projelerin

geliştirilmesinde rol oynaması için seçilmiştir marsın bağımsızlığına giden yolda en çok ona

güvenilebilir çünkü onun arkası sağlamdır. Birkaç plan göstermiştir ama reddedilmiştir. Buna rağmen setna yılmamış ve geliştirmelere devam etmiştir 2453 yılına kadar.

Dünya tarihiyle 14 mart 2453 bir mars sabahı fauna areis;

- hayatım uyan sabah oldu setna areis

134

- tamam karıcığım uyandım uyandım off bugün de mars koloni idare merkezinde (mkim) proje görüşmem var demi. yahu şu projelerimi de bi kabul ettiremedim gitti şu adamlara. bu sefer kabul etseler güzel olacak. koloni idaresi artık neyi bekliyor anlamıyorum. hayata mı küseyim yani? Hem radikal fikirleri var hem radikal fikirleri kabul etmiyorlar. Bu ne yaman çelişkidir böyle ya.

setna areis evinden çıkar ve uçan otomobiline binip MKİM'e doğru gider. bu esnada mkim idare kurulu toplantıdadır koloni genel valisi alex ratona, güvenlik bakanı verdan blue, teknoloji bakanı ahmed el merihi, madencilik bakanı murat gökmen bulunmaktaydı.

alex ratona;

- evet toplantıyı açıyorum. geçen haftaki konuşmalarımızı bilgisayarlara kaydettirmedik malum çünkü bilgiler dünyaya sızıyor. Lakin biz bağımsız mars istiyoruz. ama zamanımız kısıtlı ve ifşa olmakta istemiyoruz. Biraz daha gecikirsek dünya tüm planlarımızı altüst eder.

ahmet el merihi;

- valim, setna areis'te bununçin bir çözüm geliştiriyor zaten ve ben şans verilmesi taraftarıyım çünkü uzun zamandır cidden çalışıyor valla ben şahidim.

verdan blue;

- projeleri için şans verdik diyelim peki ya para meselesi?

murat gökmen;

- para işi sıkıntı değil robotları daha fazla çalıştırmak yeterli olacaktır.

setna areis proje tanıtımına gelir ve içinden şunlar geçer;

- acaba şimdi ne diyecekler merak içerisindeyim umarım kabul ederler ya da bizi artık felaket bekliyor demektir. halamın ve amcamın nüfuzu bile kurtarmaz beni herhalde.

setna girer ve projesini tanıtır proje çılgıncadır lakin çoğu soruna da çözüm yollarını içermektedir yeni şeyler getirerek. robotlara yeni yazılımlar yüklenecek, ışık hızı teknolojisi geliştirilerek uzak mesafeler daha da kısalacak, en mühimi de proxima centauri üzerindeki koloniyle iletişim kurularak o koloninin mars ile sıkı ilişkilere sahip olması sağlanacaktır. ayrıca güneş sisteminde bulunan titan, europa, ceres kolonilerinden de asker devşirilecektir. nihayetinde robotlar askeriyenin %90'ını oluştursa da

%10'unu insanlar oluşturmaktadır.

Bugün setna areis bir sürpriz yaşar ve 49 yıllık ömründe nihayet bu projesi kabul olmuştur.

akşamleyin bunun şerefine oğlu sedar'a hediye alır. oğlu sedar 2447 doğumludur ve ismini

dedesinden almıştır. dedesi sedar areis 2359-2449 yılları arasında yaşamıştır. gelişen teknoloji insan ömrünü de uzatmıştır. setna areis'in projesi yakın zamanda ana hatlarıyla işleme konur bile.

mühendisler, robotlar vs. çok çalışır ve ilk etapta proxima centauriye 5 senede gidebilecek bir araç üretirler. 10 ağustos 2453 tarihinde kaşif 400 uzay aracı yola çıkar. 2458 yılında aracın proxima centauri'nin fanse gezegenine ulaşması beklenmektedir. Proxima centauriye yolculuğun 5 yıla inmesi büyük bir avantajdır her nihayetinde.

2454 yılında fanse gezegeninde durum;

135

fanse gezegen kolonisini 2410 yılında regesa coneter inşa etmeye başlamıştı. 2 erkek 2 kadın 4 kişiydiler. erkekler; regesa coneter, sami abiur. Kadınlar; adriana areis, mara nina. regesa coneter 2383 doğumluydu ilk koloniyi kurduğunda 27 yaşındaydı 2454'te ise 71 yaşındaydı. eşi adriana areis coneter 2379 doğumluydu ve setna'nın halasıydı. setna'nın halasıyla amcası arasındaysa 3 yaş fark vardı. setnanın amcası yani adriana'nın abisi olan mira areis 2376 doğumluydu.

sami abiur 2370, mara nina abiur 2371 doğumluydu. lakin 2454 yılında hepsi artık yaşlanmıştı ve çocuklarına devrediyorlardı tecrübelerini.

Fanse gezegeni dünyaya benziyordu ama biraz soğuktu. yine de robotlar sayesinde hayat devam ediyordu. regesa'nın hema adında bir oğlu vardı ve bu sami abiur'un kızı muma abiur (doğum:2426) ile evlenmişti. muma'nın abisi ruma hema'nın yaşıtıydı ayrıca. iyi arkadaştılar ve üstelik

kayınbiraderdiler. zaten gezegende kaç kişi vardı ki? bir ilk gelen bu 2 aile bir de 2440 yılında gelen 2 karı koca vardı onlar da 30'lu yaşlarındaydı.

Fanse'nin de yasaları vardı ne kadar aile kuralları ağırlıklı olsa da. Regesa fanse'ye alışmıştı lakin yaşlandıkça dünyayı da özler hale gelmişti. bir gemi gelse de dünyaya dönsem diye çok hayal eder olmuştu. torunu rua coneter henüz küçüktü 2445 yılında doğmuştu ve de dedesiyle muhabbet etmeye bayılırdı. bir gün şöyle bir muhabbet geçti aralarında.

- dede dünyadaki güneş çok mu güzel?

+ evet torunum daha parlak ve daha sıcak. orada akrabalarımıza var ve harika bir yer tüm geçmişine rağmen.

- dünyada hamat var mı?

+ hamat yok ama atlar var ve de çok büyükler boyumuz kadar atlar var çok hızlılar. buradakilere ne bakıyorsun hem boyları küçük hem de etleri zehirli.

- dünyada hayvan mı yiyorsunuz?

+ evet et güzel bir yiyecektir. bir gün yersin merak etme. Gerçi buradaki hayvanları da yiyoruz ama midemize dokunuyor o yüzden pek tercih etmiyoruz. Ama dünyadakiler öyle değil lezzetlidirler.

- hmm çok merak ediyorum ama iğrenç geliyor yani canlıyı yemek. gerçi bu gezegende de hayvanlar avlanıyor ama birbirlerini yeyince zehirlenmiyorlar biz neden zehirleniyoruz?

+ nasıl anlatsam, biz dünyaya aidiz de ondan. buradaki hayvanları sindiremiyoruz hastalık yapıyor buradakiler. bir kere avlanıp yedim yemez olaydım vücudum 2 saat hareket etmedi kabus gibiydi ama dünyada öyle bir dert yok. ye geç.

- dede sen neden dünya ile konuşmuyorsun?

+ konuşursam cevabı 4 yıl beklerim de ondan. çünkü orası çok uzak. ama en son bir tanıdık mühendis vardı senin babaannen onun halası olur yani senin de akrabandır. bir de mira diye bir kardeşi var babaannenin. eğer babaannenin yeğeni hayallerini gerçekleştirmişse bir uzay mekiğini içinde babaannenin kardeşi yönetiminde yollamışlardır bile

- babaannemin kardeşi astronot mu?

+ evet benim dayım bir astronot. uzun zamandır ben de görmedim kendisini yaşlanmıştır bayağı.

-dede dünyada günler nasıl?

+buradakinden uzun olduğunu söyleyebilirim. 4 kat daha uzun.

bu esnada uzay gemisi yolun 3'te 1'ini tamamlamıştır bile ve yol almaktadır fanse'ye 2458 yılında ulaşacaktır.

2454 yılında marsta genel durum;

alex ratona marsın genel valisiydi ve marsta 5 adet şehir vardır. bunlar rufir, feval, viragel, aleipe ve başkent vishene'dir. vishene en büyük mars kentiydi ve gelecekte alex ratona'nın düşünde

canlandırdığı planetorluk merkeziydi. alex bir planetor olmak istiyordu son bir senede yaşanan mars

136

atılımları da bunun göstergesiydi. mars daha büyük ve güçlü bir devlet haline gelmek istiyordu lakin dünyada da birileri bir şeylerden şüphelenmekteydi. 5.dünya savaşı(2373-2379) üzerinden henüz 75 yıl geçmişti ve dünyada ülke sayısı da azalmıştı. ülkeler şunlardı;

1-) kuzey atlantik birliği;

- eski abd, kanada, karayip adaları, bermuda, grönland, izlanda ve britanya ve irlanda'dan müteşekkildi

2-) latin amerika birleşik devletleri

- orta amerika ülkeleri ve tüm güney amerikayı kapsamaktaydı. Avrupa birliğinin güney bölgelerinde gözü olduğu su götürmez bir gerçekti.

3-) avrupa birliği

eski gücünde olmasa da halen büyük bir devletti. çoğunlukla alman hegemonyasında olan bu devlete bazı almanlar viertes reich diye seslenirdi. britanya hariç tüm batı avrupa ve orta avrupa, kuzeyde iskandinavya yarımadasının tamamı ve baltık denizi kıyılarının 100 km iç taraflarından müteşekkildi.

saint petersburg kenti de avrupa birliğine dahildi.

4-) slavya imparatorluğu

baltık denizinin 100 kilometre ilerisinden başlıyordu. kuzeybatı sınırları ve çekyanın doğusu, slovakya, ukrayna, romanya, moldova, belarus, sırbistan, hırvatistan, kuzey bulgaristan, slovenya bölgeleri batı kısmındaydı, kafkasyadan çekilmişti azak denizinin kuzeyinde bir toprak parçası vardı. sibirya

toprakları mançurya ve sahalin adası hariç elindeydi. ayrıca kazakistan da slavya imparatorluğuna dahildi. eski aral gölünün olduğu arazide büyük bir kent mevcuttu ve orta asyanın en büyük kentiydi.

balkanlar yüzünden akdeniz imparatorluğuyla sürtüşmeler yaşardı.

5-) akdeniz imparatorluğu

osmanlıdan sonra kanın eksik olmadığı coğrafyayı nihayet tahakküm etmişti. Türk ve arap etkinliğinin hakim olduğu bir imparatorluktu. imparatorluğu uzun yıllar Yıldızoğlu hanedanı yönettikten sonra gökkurt hanedanı yönetmeye başlamıştı. İmparatorları 3.gökhan'dı. (doğum: 2420, tahta çıkış:2449) balkanlarda yunanistan, güney bulgaristan, karadağ, arnavutluk, kosova ve bosna hersek bu

imparatorluğa dahildi. kuzey sınırı azak denizinde, doğu sınırı hazar denizinde bitiyordu. batı iranın da sahibi akdeniz imparatorluğuydu. Afrika sınırlarıysa kuzey afrikada akdeniz kıyılarından itibaren 100 m içeri kadar giriyordu. tam bir modern osmanlı imparatorluğuydu.

6-) asya birliği

dünyanın en kalabalık ülkesiydi. güneydoğu asya ve çinhindi hariç tüm orta, güney ve uzak asyanın

dünyanın en kalabalık ülkesiydi. güneydoğu asya ve çinhindi hariç tüm orta, güney ve uzak asyanın