• Sonuç bulunamadı

3. ESET Endpoint Antivirus ürününü kendi kendine kullanma

3.9 ESET Endpoint Antivirus ile çalışma

3.9.1 Bilgisayar

3.9.1.3 Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması

3.9.1.3.4 Gerçek zamanlı koruma yapılandırması ne zaman değiştirilir

Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması, güvenli bir sistem sağlamanın en temel bileşenidir. Parametrelerini değiştirirken dikkatli olun. Bu parametrelerin yalnızca özel durumlarda değiştirilmesi önerilir.

ESET Endpoint Antivirus yüklendikten sonra, kullanıcılara en üst düzeyde sistem güvenliği sağlamak için tüm ayarlar en iyi duruma getirilir. Varsayılan ayarları geri yüklemek için penceredeki her sekmenin yanında bulunan

simgesini tıklayın (Gelişmiş ayarlar > Algılama altyapısı > Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması).

3.9.1.3.5 Gerçek zamanlı koruma çalışmıyorsa neler yapılabilir

Bu bölümde, gerçek zamanlı koruma kullanılırken oluşabilecek sorunları ve bu sorunları nasıl gidereceğinizi açıklıyoruz.

Gerçek zamanlı koruma devre dışı bırakılmış

Gerçek zamanlı koruma kullanıcı tarafından yanlışlıkla devre dışı bırakıldıysa, yeniden etkinleştirilmesi gerekir.

Gerçek zamanlı korumayı yeniden etkinleştirmek için ana program penceresinde Ayarlar'a gidin ve Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması öğesini tıklatın.

Gerçek zamanlı koruma sistem başlangıcında başlatılmıyorsa, bunun nedeni genellikle Gerçek zamanlı dosya sistemi korumasını otomatik başlat seçeneğinin seçiminin kaldırılmış olmasıdır. Bu seçeneği etkinleştirmek için Gelişmiş ayarlar'a (F5) gidin ve Algılama altyapısı > Gerçek zamanlı dosya sistem koruması > Temel öğesini tıklayın. Gerçek zamanlı dosya sistemi korumasını otomatik başlat anahtarının açık olduğundan emin olun.

Gerçek zamanlı koruma sızıntıları algılamıyor ve temizlemiyorsa

Bilgisayarınızda başka antivirüs programları yüklü olmadığından emin olun. İki gerçek zamanlı koruma kalkanı aynı anda etkinleştirilirse, birbirleriyle çakışabilirler. ESET'i kurmadan önce sisteminizdeki diğer antivirüs programlarını kaldırmanızı öneririz.

Gerçek zamanlı koruma başlamıyor

Gerçek zamanlı koruma, sistem başlatılırken başlamıyorsa, (ve Gerçek zamanlı dosya sistemi korumasını etkinleştir seçeneği etkinse), bunun nedeni diğer programlarla çakışmalar olabilir. Bu sorunun çözülmesine ilişkin yardım almak için lütfen ESET Müşteri Destek birimi ile iletişim kurun.

3.9.1.4 Bilgisayar taraması

İsteğe bağlı tarayıcı ESET Endpoint Antivirus ürününün önemli bir parçasıdır. Bilgisayarınızdaki dosyalarda ve klasörlerde tarama işlemi gerçekleştirmek için kullanılır. Güvenlik açısından, bilgisayar taramalarının yalnızca

etkilenmeden şüphelenildiğinde değil, rutin güvenlik önlemlerinin bir parçası olarak düzenli aralıklarla çalıştırılması önemlidir. Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması tarafından algılanmayan virüsleri algılamak için düzenli olarak (örneğin ayda bir kez) sisteminizde kapsamlı bir tarama gerçekleştirmenizi öneririz. Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması o anda devre dışıysa, algılama altyapısı eskiyse veya dosya diske kaydedildiğinde virüs olarak

algılanmadıysa bu gerçekleşebilir.

İki tür Bilgisayar taraması mevcuttur. Smart tarama, tarama parametrelerinde ek bir yapılandırma işlemi

gerektirmeden sistemi hızlı bir şekilde tarar. Özel tarama önceden tanımlı tarama profillerinden birini seçmenize ve özel tarama hedefleri tanımlamanıza olanak tanır.

Tarama işlemi hakkında daha fazla bilgi için Tarama ilerleme durumu bölümüne bakın.

Bilgisayarınızı tarayın

Smart tarama, hızlı bir şekilde bilgisayar taraması başlatmanıza ve etkilenen dosyaları kullanıcı müdahalesine gerek kalmadan temizlemenize olanak verir. Smart taramanın avantajı; kullanımının kolay olması ve ayrıntılı tarama yapılandırması gerektirmemesidir. Smart tarama, yerel sürücülerdeki tüm dosyaları denetler ve algılanan sızıntıları otomatik olarak temizler veya siler. Temizleme düzeyi otomatik olarak varsayılan değere ayarlanır. Temizleme türleri hakkında ayrıntılı bilgi için bkz. Temizleme.

Özel tarama

Tarama hedefleri ve tarama yöntemleri gibi tarama parametreleri belirtmek isterseniz Özel tarama buna en uygun çözümdür. Özel taramanın avantajı, parametreleri ayrıntılı biçimde yapılandırabilme özelliğidir. Yapılandırmalar kullanıcı tanımlı tarama profillerine kaydedilebilir. Tarama aynı parametreler kullanılarak yineleniyorsa bu yararlıdır.

Tarama hedeflerini seçmek için Bilgisayar taraması > Özel tarama öğesini seçin ve Tarama hedefleri açılır

menüsünden bir seçenek belirleyin ya da ağaç yapısından özel hedefler belirleyin. Dahil etmek istediğiniz klasör veya dosya yolu girerek de bir tarama hedefi belirtebilirsiniz. Ek temizleme eylemi olmadan yalnızca sistemi taramak istiyorsanız Temizlemeden tara seçeneğini belirleyin. Bir tarama gerçekleştirirken Ayarlar... > ThreatSense parametreleri > Temizlik seçeneğini tıklatarak üç temizleme düzeyi arasından seçim yapabilirsiniz.

Özel tarama ile bilgisayar taramaları gerçekleştirmek, önceden antivirüs programları kullanmış olan ileri düzey kullanıcılar için uygundur.

Ayrıca bir dosya veya klasörü taramak için Sürükle-Bırak taramasını da kullanabilirsiniz. Bunun için söz konusu dosya veya klasörü tıklayın, fare düğmesini basılı tutarken imleci işaretli alana taşıyıp bırakın. Bunun ardından, uygulama ön plana taşınır.

Çıkarılabilir medya taraması

Smart taramaya benzer. O anda bilgisayara bağlı olan çıkarılabilir medyaların (CD/DVD/USB gibi) hızlı bir taramasını başlatır. Bu, bir bilgisayara USB flash sürücü bağladığınızda ve bunun içeriğini kötü amaçlı yazılım ve diğer olası tehditlere karşı taramak istediğinizde faydalıdır.

Bu tür tarama ayrıca Özel tarama öğesini tıklatıp, ardından Tarama hedefleri açılır menüsünden Çıkarılabilir medya ve Tara seçeneklerini tıklatarak da başlatılabilir.

Taramadan sonra gerçekleştirilecek eylemi seçmek için (Eylem yok, Bilgisayarı kapat, Yeniden başlat) Taramadan sonraki eylem açılır menüsünü kullanabilirsiniz.

Taramadan sonra otomatik bilgisayarı kapatmayı etkinleştir – İsteğe bağlı bilgisayar taraması tamamlandığında zamanlanmış bir bilgisayar kapatma işlemini etkinleştirir. Bilgisayarı kapatma onay iletişim penceresi 60 saniyelik bir geri sayım görüntüler. İstenen kapatma işlemini devre dışı bırakmak için İptal seçeneğini tıklatın.

3.9.1.4.1 Özel tarama başlatıcı

Yalnızca belirli bir hedefi taramak istiyorsanız Bilgisayar taraması > Özel tarama seçeneğini tıklatıp Tarama hedefleri açılır menüsünden bir seçenek belirleyerek ya da klasör (ağaç) yapısından belirli hedefler seçerek Özel tarama aracını kullanabilirsiniz.

Tarama hedefleri penceresi, hangi nesnelerin (bellek, sürücü, kesim, dosya ve klasör) sızıntılar açısından taranacağını tanımlamanızı sağlar. Bilgisayardaki tüm kullanılabilir aygıtları listeleyen ağaç yapısından hedefleri seçin. Tarama hedefleri açılır menüsü, önceden tanımlı tarama hedefleri seçmenizi sağlar:

· Profil ayarlarıyla – Seçili tarama profilinde ayarlanan hedefleri seçer.

· Çıkarılabilir sürücü – Disketi, USB depolama aygıtını, CD/DVD'yi seçer.

· Yerel sürücüler – Sistem sabit sürücülerinin tümünü seçer.

· Ağ sürücüleri – Tüm eşlenen sürücüleri seçer.

· Seçim yok - Tüm seçimleri iptal eder.

Hızlı şekilde bir tarama hedefine gitmek veya klasör veya dosyaları eklemek için, klasör listesinin altındaki boş alana söz konusu hedefi girin. Bu yalnızca ağaç yapısında hedef seçilmemesi ve Tarama hedefleri menüsünün Seçim yok olarak ayarlanması durumunda mümkündür.

Etkilenen öğeler otomatik olarak temizlenmez. Temizlemeden tarama, geçerli koruma durumuna yönelik genel bir bakış edinmek için kullanılabilir. Ayrıca, Gelişmiş ayarlar > Algılama altyapısı > İsteğe bağlı tarama > ThreatSense parametreleri > Temizleme'yi tıklayarak üç temizleme düzeyi arasından seçim yapabilirsiniz. Yalnızca, ek temizleme işlemleri olmadan sistem taraması yapmakla ilgileniyorsanız Temizlemeden tara'yı seçin. Tarama geçmişi tarama günlüğüne kaydedilir.

Özel durumları yoksay seçildiğinde, daha önce tarama dışında bırakılan uzantılara sahip dosyalar özel durum olmadan taranır.

Seçilen hedefleri taramak için kullanılmak üzere Tarama profili açılır menüsünden bir profil seçebilirsiniz. Varsayılan profil Smart tarama profilidir. Kapsamlı tarama ve İçerik menüsü taraması adında iki adet önceden tanımlanmış tarama profili daha bulunmaktadır. Bu tarama profilleri farklı ThreatSense parametreleri kullanır. Kullanılabilir

NOT

Günlüğü göster'i tıklatarak bir tarama tamamlandığında bilgisayar tarama günlüğünü görüntüleyebilirsiniz.