• Sonuç bulunamadı

3. ESET Endpoint Antivirus ürününü kendi kendine kullanma

3.9 ESET Endpoint Antivirus ile çalışma

3.9.3 Programı güncelleme

3.9.3.1.6 Güncelleme yansıtması

ESET Endpoint Antivirus, ağda bulunan diğer iş istasyonlarını güncellemek üzere kullanılabilecek güncelleme dosyası kopyaları oluşturmanıza olanak tanır. "Yansıtma"nın kullanımı – Satıcının güncelleme sunucusundan güncelleme dosyalarını indirme işleminin her iş istasyonu için yinelenmesi gerekmediğinden, LAN ortamında güncelleme dosyalarının kopyası yararlı olur. Güncellemeler, yerel yansıtma sunucusuna yüklenir ve ardından ağ trafiğine aşırı yüklenme riskini ortadan kaldırmak için tüm iş istasyonlarına dağıtılır. İstemci iş istasyonlarını bir yansıtmadan güncellemek ağ yükü dengesini en iyi duruma getirir ve Internet bağlantısı bant genişliğinden tasarruf eder.

Bir istemci iş istasyonunda yansıtma oluşturmak için Güncelleme yansıtması oluştur'u etkinleştirin. Bu seçeneği belirlemek, güncelleme dosyalarına erişme yolu ve yansıtılmış dosyaların güncelleme yolu gibi diğer Yansıtma yapılandırma seçeneklerini etkinleştirir.

Güncelleme dosyalarına erişim

Güncelleme dosyalarını dahili HTTP sunucusuyla sağla - Etkinleştirilirse, güncelleme dosyalarına HTTP aracılığıyla erişilebilir ve burada kullanıcı adı ve parola gerekmez.

NOT

Windows XP HTTP sunucusunu kullanmak için service pack 2 veya üzeri bir pakete ihtiyaç duyar.

Yansıtma sunucusuna erişim yöntemlerine ilişkin ayrıntılar Yansıtmadan güncelleme bölümünde bulunur.

Yansıtmaya erişim için iki temel yöntem vardır; güncelleme dosyalarının olduğu klasör paylaşılan ağ klasörü olarak sunulabilir veya istemciler HTTP sunucusunda bulunan yansıtmaya erişebilir.

Yansıtma için güncelleme dosyalarını depolamak üzere ayrılmış klasör Yansıtılmış dosyaların depolanacağı klasör bölümü altında tanımlanır. Farklı bir klasörü seçmek için önceden tanımlanmış olan C:\ProgramData\ESET\ESET Endpoint Antivirus\mirror klasörünü silmek amacıyla Temizle'yi, ardından yerel bilgisayarda veya paylaşılan ağ klasöründe bir klasörü bulmak için Düzenle'yi tıklatın. Belirtilen bir klasör için yetki gerekiyorsa yetkilendirme verileri Kullanıcı adı ve Parola alanlarına girilmelidir. Seçilen hedef klasör Windows NT/2000/XP işletim sistemi çalıştıran bir ağ diskinde bulunuyorsa, belirtilen kullanıcı adı ve parola, seçilen klasör için yazma ayrıcalıklarına sahip olmalıdır. Kullanıcı adı ve Parola Etki Alanı/Kullanıcı veya Çalışma Grubu/Kullanıcı biçiminde girilmelidir. Lütfen ilgili parolaları sağlamayı unutmayın.

Dosyalar – Yansıtmayı yapılandırırken yüklemek istediğiniz güncellemelerin dil sürümlerini belirtebilirsiniz. Seçilen dillerin, kullanıcının yapılandırdığı yansıtma tarafından desteklenmesi gerekir.

Program bileşeni güncellemesi

Bileşenleri otomatik olarak güncelle – Yeni özelliklerin ve güncellemelerin var olan özelliklere yüklenmesine olanak tanır. Güncelleme kullanıcı müdahalesi olmadan otomatik gerçekleştirilebilir veya uyarıda bulunulmasını

seçebilirsiniz. Program bileşeni güncellemesi yüklendikten sonra bilgisayarı yeniden başlatmak gerekebilir.

Bileşenleri şimdi güncelle - Program bileşenlerini en son sürüme günceller.

3.9.3.1.6.1 Yansıtmadan güncelleme

Temel olarak istemcilerin güncelleme dosyalarını yükleyebileceği bir depo olan Yansıtmayı yapılandırmanın başlıca iki yöntemi vardır. Güncelleme dosyalarının olduğu klasör ortak bir ağ klasörü veya bir HTTP sunucusu olarak sunulabilir.

Yansıtmaya iç HTTP sunucusu kullanarak erişme

Önceden tanımlanan program yapılandırmasında belirtilen bu yapılandırma varsayılandır. HTTP sunucusunu

kullanarak Yansıtmaya erişime izin vermek için Gelişmiş ayarlar > Güncelle > Profiller > Yansıtma bölümüne gidin ve Güncelleme yansıtması oluştur öğesini seçin.

Yansıtma sekmesinin HTTP Sunucusu bölümünde, HTTP sunucusu tarafından kullanılan Kimlik doğrulama türünün yanı sıra, HTTP sunucusunun dinleyeceği Sunucu bağlantı noktası öğesini belirtebilirsiniz. Varsayılan olarak, Sunucu bağlantı noktası 2221 olarak ayarlanır. Kimlik doğrulama seçeneği güncelleme dosyalarına erişime ilişkin kullanılan kimlik doğrulama yöntemini tanımlar. Kullanılabilir seçenekler şunlardır: Yok, Temel ve NTLM. Temel kullanıcı adı ve parola kimlik doğrulamasıyla base64 kodlaması kullanmak için Temel öğesini seçin. NTLM seçeneği güvenli bir

HTTP Sunucusu için SSL

HTTPS (SSL) destekli HTTP sunucusu çalıştırmak istiyorsanız Sertifika zincir dosyası ekleyin veya otomatik olarak imzalı sertifika oluşturun. Şu sertifika türleri mevcuttur: PEM, PFX ve ASN. Ek güvenlik amacıyla, güncelleme

dosyalarını karşıdan yüklemek için HTTPS protokolünü kullanabilirsiniz. Bu protokol kullanılarak veri aktarımlarının ve oturum açma kimlik bilgilerinin takip edilmesi neredeyse imkansızdır. Özel anahtar türü varsayılan olarak Tümleşik şeklinde belirlenir. Bu, özel anahtarın seçilen sertifika zinciri dosyasının bir parçası olduğu anlamına gelir.

NOT

Algılama altyapısını Yansıtmadan güncellemek için yapılan birçok başarısız denemenin ardından, ana menüdeki Güncelleme bölmesinde Geçersiz Kullanıcı Adı ve/veya Parolası hatası görüntülenir. Gelişmiş ayarlar >

Güncelleme > Profiller > Yansıtma bölümüne gidip Kullanıcı Adı ve Parolayı kontrol etmenizi öneririz. Bu hatanın en genel nedeni, kimlik doğrulama verilerinin yanlış girilmesidir.

Yansıtma sunucunuz yapılandırıldıktan sonra istemci iş istasyonlarına yeni güncelleme sunucusu eklemeniz gerekir.

Bunu yapmak için, aşağıdaki adımları izleyin:

· Gelişmiş ayarlar (F5) bölümüne eriştikten sonra Güncelleme > Profiller > Temel seçeneğini tıklatın.

· Otomatik olarak seç öğesinin seçimini kaldırın ve aşağıdaki biçimlerden birini kullanarak Güncelleme sunucusu alanına yeni bir sunucu ekleyin:

http://sunucunuzun_IP_adresi:2221

https://IP_address_of _your_server:2221 (SSL kullanılıyorsa) Yansıtmaya sistem paylaşımlarını kullanarak erişme

Önce, yerel veya ağ aygıtında paylaşılan bir klasör oluşturulması gerekir. Yansıma için klasör oluştururken klasöre güncelleme dosyaları kaydedecek olan kullanıcı için "yazma" erişiminin ve Yansıma klasöründen ESET Endpoint Antivirus aracını güncelleyecek tüm kullanıcılar için de "okuma" erişiminin sağlanması gereklidir.

Ardından, Gelişmiş ayarlar > Güncelleme > Profiller > Yansıtma sekmesinde Güncelleme dosyalarını dahili HTTP

Paylaşılan klasör ağdaki başka bir bilgisayarda bulunuyorsa, diğer bilgisayara erişmek için kimlik doğrulama verilerini girmeniz gerekir. Kimlik doğrulama verilerini girmek için ESET Endpoint Antivirus Gelişmiş ayarlar (F5) bölümünü açın ve Güncelleme > Profiller > LAN'a bağlanma yöntemi öğesini tıklatın. Bu, LAN'a bağlanma yöntemi bölümünde açıklanan güncelleme için kullanılan ayarla aynıdır.

Yansıtma yapılandırması tamamlandıktan sonra, istemci istasyonlarından aşağıdaki adımları uygulayarak \\UNC\PATH yolunu güncelleme sunucusu olarak belirleyin:

1. ESET Endpoint Antivirus Gelişmiş ayarlar bölümünü açın ve Güncelleme > Profiller > Temel'i tıklatın.

2. Otomatik olarak seç öğesini etkisiz hale getirin ve \\UNC\PATH biçimini kullanarak Güncelleme sunucusu alanına yeni bir sunucu ekleyin.

NOT

Düzgün çalışma için yapılan güncellemeler ile ilgili olarak, Yansıtma klasörünün yolu UNC yolu olarak belirtilmelidir. Güncellemeler eşlenen sürücülerden çalışmayabilir.

Son bölüm, program bileşenlerini (PCU'lar) denetler. Varsayılan olarak, karşıdan yüklenen program bileşenleri yerel yansıtmaya kopyalamaya hazırlanır. Program bileşeni güncellemesi etkinleştirilirse dosyalar kullanılabilir olduğunda yerel yansıtmaya otomatik olarak kopyalandığından Güncelle öğesini tıklatmaya gerek yoktur. Program bileşeni güncellemeleri ile ilgili daha fazla bilgi için bkz. Güncelleme modu.

3.9.3.1.6.2 Yansıtma güncelleme sorunlarını giderme

Çoğu durumda, Yansıtma sunucusundan güncelleme yaparken oluşan sorunlara şunlardan biri veya daha fazlası neden olur: Yansıtma klasörü seçeneklerinin hatalı belirtimi, Yansıtma klasörüne hatalı kimlik doğrulama verisi girilmesi, güncelleme dosyalarını Yansıtmadan yüklemeyi deneyen yerel iş istasyonları üzerinde hatalı yapılandırma veya bu nedenlerin bir bileşimi. Yansıtmadan güncelleme sırasında en sık görülen sorunlara aşağıda bir genel bakış verilmiştir:

ESET Endpoint Antivirus Yansıtma sunucusuna bağlanırken bir hata bildiriyor – Yerel iş istasyonlarının güncellemeleri indirdiği güncelleme sunucusunun hatalı belirtiminden (Yansıtma klasörünün ağ yolu) kaynaklanıyor olabilir. Klasörü doğrulamak için Windows Başlat menüsünü, Çalıştır öğesini tıklatın ve klasör adını ekleyerek Tamam'ı tıklatın.

Klasörün içeriğinin görüntülenmesi gerekir.

ESET Endpoint Antivirus kullanıcı adı ve parola gerektiriyor – Güncelleme bölümündeki yanlış kimlik doğrulama verilerinden (kullanıcı adı ve parola) kaynaklanıyor olabilir. Kullanıcı adı ve parola, programın kendisini

güncelleyeceği güncelleme sunucusuna erişim izni vermede kullanılır. Kimlik doğrulama verilerinin doğru

olduğundan ve doğru biçimde girildiğinden emin olun. Örneğin, Etki alanı/Kullanıcı adı veya Çalışma grubu/Kullanıcı adı ve karşılık gelen Parolalar. Yansıtma sunucusuna "Herkes" erişebiliyorsa, bunun her kullanıcıya erişim izni verildiği anlamına gelmediğine dikkat edin. "Herkes" yetkisiz herhangi bir kullanıcı anlamına gelmez, sadece klasöre tüm etki alanı kullanıcılarının erişebileceği anlamına gelir. Sonuç olarak, klasöre "Herkes" erişebiliyorsa, bir etki alanı kullanıcısı adı ve parolasının yine de güncelleme ayarları bölümüne girilmesi gerekir.

ESET Endpoint Antivirus Yansıtma sunucusuna bağlanırken hata bildiriyor - Yansıtmanın HTTP sürümüne erişmek için tanımlanmış olan bağlantı noktası üzerindeki iletişim engellenir.

3.9.3.2 Güncelleme görevleri nasıl oluşturulur

Güncellemeler, ana menüden Güncellemeleri kontrol et tıklatıldıktan sonra görüntülenen ana pencerede Güncelle tıklatılarak manuel olarak tetiklenebilir.

Her güncelleme görevi, ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde değiştirilebilir. Varsayılan güncelleme görevlerinin dışında, kendi tanımlı yapılandırmayla yeni güncelleme görevleri oluşturabilirsiniz. Güncelleme görevleri oluşturma ve yapılandırma hakkında daha fazla bilgi için Zamanlayıcı bölümüne bakın.

3.9.4 Araçlar

Araçlar menüsü, program yönetimini basitleştirmeye yardımcı olan ve ileri düzey kullanıcılar için ek seçenekler sunan modüller içerir.

Bu menüde şu araçlar bulunur:

· Günlük dosyaları

· Koruma istatistikleri

· Etkinlik izleme

· Çalışan işlemler (ESET Endpoint Antivirus ürününde ESET LiveGrid® etkinse)

· Zamanlayıcı

· Karantina

· ESET SysInspector

Örneği analiz için gönder - Şüpheli bir dosyayı analiz için ESET Virüs Laboratuvarı'na göndermenize olanak sağlar. Bu seçenek tıklatıldıktan sonra görüntülenen iletişim penceresi, Örneklerin analiz için gönderilmesi bölümünde açıklanır.

ESET SysRescue - Sizi ESET SysRescue Live sayfasına yönlendirir, burada Microsoft Windows işletim sistemleri için ESET SysRescue Live resmini veya Live CD/USB Oluşturucu'yu yükleyebilirsiniz.

3.9.4.1 Günlük dosyaları

Günlük dosyaları, gerçekleşen tüm önemli program olayları hakkında bilgi içerir ve algılanan tehditlere genel bir bakış sağlar. Günlükler sistem çözümlemesi, tehdit algılama ve sorun giderme açısından önemli bir araçtır. Günlüğe kaydetme işlemi herhangi bir kullanıcı müdahalesi olmadan arka planda etkin biçimde gerçekleşir. Bilgiler, geçerli günlük ayrıntı ayarlarına göre kaydedilir. Metin iletilerini ve günlükleri ESET Endpoint Antivirus ortamından doğrudan görüntülemek mümkündür. Aynı zamanda günlük dosyalarını arşivlemek de mümkündür.

Günlük dosyalarına, ana program menüsünden Araçlar > Günlük dosyaları tıklatılarak erişilebilir. Günlük açılır menüsünden istediğiniz günlük türünü seçin. Şu günlükler görüntülenebilir:

· Algılanan tehditler – Tehdit günlüğü, ESET Endpoint Antivirus modülleri tarafından algılanan sızıntılar hakkında ayrıntılı bilgiler sunar. Bilgilerin içinde algılama zamanı, sızıntının adı, konumu, gerçekleştirilen eylem ve sızıntı algılandığında oturum açmış olan kullanıcının adı bulunur. Bir günlük girişinin ayrıntılarını ayrı bir pencerede görüntülemek için girişi çift tıklatın.

· Olaylar – ESET Endpoint Antivirus tarafından gerçekleştirilen tüm önemli işlemler, Olay günlüklerine kaydedilir.

Olay günlüğünde olaylarla ilgili bilgiler ve programda oluşan hatalar bulunur. Bu, sistem yöneticilerinin ve kullanıcıların sorunları çözmesine yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır. Burada bulunan bilgiler genellikle programda oluşan bir soruna çözüm bulmanıza yardımcı olabilir.

· Bilgisayar taraması – Tüm tarama sonuçları bu pencerede görüntülenir. Her satır tek bir bilgisayar denetimine karşılık gelir. İlgili taramanın ayrıntılarını görmek herhangi bir girişi çift tıklatın.

· Engellenen dosyalar – Engellenen ve erişilemeyen dosyaların kayıtlarını içerir. Protokol, sebebin ve dosyayı engelleyen kaynak modülünün yanı sıra dosyayı yürüten uygulamayı ve kullanıcıyı gösterir.

· HIPS – Kayıt için işaretlenen belirli kuralların kaydını içerir. Protokol, işlem olarak adlandırılan uygulamayı, sonucu (kuralın izin verilme veya yasaklanma durumu) ve oluşturulan kuralın adını gösterir.

· Filtrelenen web siteleri - Web erişimi koruması tarafından engellenmiş web sitelerinin listesini görüntülemek isterseniz bu liste faydalıdır. Bu günlüklerde belirli bir web sitesine giden bir bağlantının açıldığı zamanı, URL'yi, kullanıcıyı ve uygulamayı görebilirsiniz.

· Aygıt denetimi – Bilgisayara bağlanan çıkarılabilir medya veya aygıtların kayıtlarını içerir. Yalnızca Aygıt kontrol kuralına sahip aygıtlar günlük dosyasına kaydolur. Kural, bağlı bir aygıtla eşleşmiyorsa, bağlı aygıta yönelik bir günlük girdisi oluşturulmaz. Burada aygıt türü, seri numarası, satıcı adı ve medya boyutu (varsa) gibi ayrıntılara da bakabilirsiniz.

Her bölümde, giriş seçilerek ve Kopyala öğesi tıklatılarak, görüntülenen bilgiler panoya kopyalanabilir (klavye kısayolu Ctrl + C). Birden çok giriş seçmek için Ctrl ve Shift tuşları kullanılabilir.

Filtreleme ölçütlerini tanımlayabileceğiniz Günlük filtreleme penceresini açmak üzere Filtreleme öğesini tıklatın.

Belirli bir kaydı sağ tıklatarak içerik menüsünü gösterebilirsiniz. İçerik menüsünde aşağıdaki seçenekler bulunur:

· Göster– Yeni bir pencerede, seçilen günlük hakkında daha ayrıntılı bilgileri görüntüler.

· Aynı kayıtları filtrele – Bu filtreyi etkinleştirdikten sonra yalnızca aynı türdeki kayıtları (tanılama, uyarılar, ...) görürsünüz.

· Filtrele.../Bul... - Bu seçeneği tıklattıktan sonra Günlükte ara penceresi belirli günlük girişleri için filtreleme ölçütleri tanımlayabilmenize olanak tanır.

·

3.9.4.1.1 Günlükte arama

Günlükler önemli sistem olaylarıyla ilgili bilgileri depolar. Günlük filtreleme özelliği, belirli bir olay türü hakkındaki kayıtları görüntülemenize olanak sağlar.

Metin bul alanına arama sözcüğünü girin. Anahtar sözcüğü belirli bir sütunda bulmak istiyorsanız, Sütunlarda ara açılır menüsündeki filtreyi değiştirin.

Kayıt türleri – Açılır menüden bir veya daha fazla kayıt günlüğü türü seçin:

· Tanılama – Programla ilgili hassas ayarlama gerektiren bilgileri ve yukarıdaki tüm kayıtları günlüğe kaydeder.

· Bilgilendirici – Başarılı güncelleme iletileri dahil olmak üzere bilgilendirici iletileri ve yukarıdaki tüm kayıtları kaydeder.

· Uyarılar – Kritik hataları ve uyarı iletilerini kaydeder.

· Hatalar – "Dosya indirme hatası" gibi hatalar ve kritik hatalar kaydedilir.

· Kritik – Yalnızca kritik hatalar (Antivirus korumasını,vb. başlatırken oluşan hata) günlüğe kaydedilir.

Zaman dilimi – Görüntülenmesini istediğiniz sonuçların ait olduğu zaman dilimini tanımlayın.

Yalnızca tam sözcükleri eşleştir – Daha hassas sonuçlar için belirli tam sözcükleri aramak istiyorsanız bu onay kutusunu işaretleyin.

Büyük-küçük harf duyarlı - Filtreleme sırasında büyük veya küçük harf kullanmak sizin için önemliyse bu seçeneği etkinleştirin.

Yukarı doğru ara - Belgede daha yukarıda görünen arama sonuçları ilk olarak gösterilir.

3.9.4.2 Proxy sunucu ayarları

Büyük LAN ağlarında, bilgisayarınız ve İnternet arasındaki iletişim proxy sunucusu aracılığıyla gerçekleştirilir. Bu yapılandırmayı kullanarak aşağıdaki ayarların tanımlanması gerekir. Aksi takdirde, program kendini otomatik olarak güncelleyemez. ESET Endpoint Antivirus içinde proxy sunucu ayarları Gelişmiş ayarlar ağacındaki iki farklı bölümden kullanılabilir.

Öncelikle proxy sunucu ayarları Araçlar > Proxy sunucu öğesi altında Gelişmiş ayarlar'da yapılandırılabilir. Proxy sunucunun bu düzeyde belirtilmesi, tüm ESET Endpoint Antivirus için global proxy sunucu ayarlarını belirler.

Buradaki parametreler İnternet bağlantısının gerekli olduğu tüm modüller tarafından kullanılır.

Bu düzey için proxy sunucu ayarlarını belirlemek üzere Proxy sunucu kullan'ı seçin ve ardından Proxy sunucu alanına proxy sunucu adresini ve proxy sunucusunun Bağlantı noktası numarasını girin.

Proxy sunucu kimlik doğrulaması gerektiriyorsa Proxy sunucu kimlik doğrulaması gerektirir'i seçip ilgili alanlara geçerli Kullanıcı adı'nı ve Parola'yı girin. Proxy sunucu ayarlarını otomatik olarak algılamak ve doldurmak için Algıla düğmesini tıklatın. Internet Explorer'da belirtilen parametreler kopyalanır.

NOT

Proxy sunucu ayarlarında Kullanıcı Adı ve Parolanızı manuel olarak girmeniz gerekir.

Proxy kullanılamıyorsa doğrudan bağlantı kullan – Bir ürün HTTP Proxy kullanacak şekilde yapılandırılmışsa, ancak proxy'e ulaşılamıyorsa, ürün proxy'i atlayarak doğrudan ESET sunucularıyla iletişim kurar.

Proxy sunucu ayarları, Gelişmiş güncelleme ayarlarından da (Gelişmiş ayarlar > Güncelle > Profiller > Güncellemeler

> Bağlantı seçenekleri, Proxy modu açılır menüsünden Proxy sunucusu üzerinden bağlantı seçilerek) yapılabilir. Bu ayar belirli güncelleme profili için geçerlidir ve algılama altyapısı güncellemelerini çoğu zaman farklı konumlardan alan dizüstü bilgisayarlar için önerilir. Bu ayar hakkında daha fazla bilgi için Gelişmiş güncelleme ayarları bölümüne bakın.

3.9.4.3 Zamanlayıcı

Zamanlayıcı, zamanlanan görevleri önceden tanımlanmış yapılandırma ve özelliklerle başlatır ve yönetir.

Zamanlayıcıya Araçlar > Zamanlayıcı öğeleri tıklatılarak ESET Endpoint Antivirus ana program penceresinden erişilebilir. Zamanlayıcı, tüm zamanlanan görevlerin ve önceden tanımlı tarih, saat ve kullanılan tarama profili gibi yapılandırma özelliklerinin listesini içerir.

Zamanlayıcı aşağıdaki görevleri zamanlamak için kullanılır: algılama altyapısı güncellemesi, tarama görevi, sistem başlangıcında dosya denetimi ve günlük bakımı. Görevleri, ana Zamanlayıcı penceresinden doğrudan ekleyebilir veya silebilirsiniz (alttaki Görev ekle veya Sil seçeneğini tıklatın). Aşağıdaki eylemleri gerçekleştirmek için Zamanlayıcı penceresinde herhangi bir yere sağ tıklatın: ayrıntılı bilgi görüntüleme, görevi hemen gerçekleştirme, yeni bir görev ekleme ve var olan görevi kaldırma. Görevleri etkinleştirmek/devre dışı bırakmak için ilgili girişlerin başındaki onay kutularını kullanın.

Varsayılan olarak, Zamanlayıcı'da aşağıdaki zamanlanan görevler görüntülenir:

· Günlük bakımı

· Düzenli otomatik güncelleme

· Çevirmeli bağlantıdan sonra otomatik güncelleme

· Kullanıcı oturum açtıktan sonra otomatik güncelleme

· Başlangıçta otomatik dosya denetimi (kullanıcı oturum açtıktan sonra)

· Başlangıçta otomatik dosya denetimi (başarılı modül güncellemesinden sonra)

Varolan bir zamanlanan görevin (varsayılan ve kullanıcı tanımlı) yapılandırmasını düzenlemek için görevi sağ tıklatın ve ardından Düzenle... öğesini tıklatın veya değiştirmek istediğiniz görevi seçin ve Düzenle düğmesini tıklatın.

Yeni görev ekleme

1. Pencerenin altındaki Görev ekle öğesini tıklatın.

2. Görev adı girin.

3. Aşağı açılır menüden istediğiniz görevi seçin:

· Harici uygulama çalıştır – Harici bir uygulamanın yürütülmesini zamanlar.

· Günlük bakımı – Günlük dosyaları ayrıca, silinen kayıtlardan kalanları da içerir. Bu görev, etkin çalışma sağlamak için günlük dosyalarındaki kayıtları düzenli olarak en iyi duruma getirir.

· Sistem başlangıç dosyası denetimi – Sistem başlangıcında veya oturum açıldığında çalıştırılmasına izin verilen dosyaları denetler.

· Bilgisayar taraması oluştur – ESET SysInspector bilgisayar sistem görüntüsünü oluşturur; sistem bileşenleri (örneğin, sürücüler, uygulamalar) hakkında ayrıntılı bilgi toplar ve her bileşenin risk düzeyini değerlendirir.

· İsteğe bağlı bilgisayar taraması – Bilgisayarınızdaki dosyaların ve klasörlerin bilgisayar taramasını gerçekleştirir.

· Güncelleme – Algılama altyapısını ve program modüllerini güncelleyerek bir Güncelleme görevi zamanlar.

4. Görevi etkinleştirmek isterseniz Etkin anahtarını açın (zamanlanan görevler listesinden onay kutusunu işaretleyerek/işaretini kaldırarak bu işlemi daha sonra yapabilirsiniz), İleri öğesini tıklatın ve zamanlama seçeneklerinden birini belirleyin:

· Bir kere – Görev önceden tanımlanan tarih ve saatte gerçekleştirilir.

· Yinelenen – Görev belirtilen zaman aralığında gerçekleştirilir.

· Günlük – Görev her gün tekrarlayan bir şekilde belirtilen saatte çalıştırılır.

5. Dizüstü bilgisayar pil gücüyle çalışırken sistem kaynaklarının kullanımını en aza indirmek için Pil gücüyle çalışırken görevi atla öğesini seçin. Görev, Görev yürütme alanlarında belirtilen tarihte ve saatte çalışır. Görev önceden tanımlanan saatte çalıştırılamadıysa, tekrar ne zaman gerçekleştirileceğini belirtebilirsiniz:

· Bir sonraki zamanlanan saatte

· En kısa sürede

· Son çalıştırmadan itibaren geçen süre belirtilen değeri geçiyorsa hemen (aralık, Son çalıştırmadan itibaren geçen süre kaydırma kutusu kullanılarak tanımlanabilir)

Sağ tıklatıp Görev ayrıntılarını göster seçeneğini tıklatarak zamanlanan görevi inceleyebilirsiniz.

3.9.4.4 Koruma istatistikleri

ESET Endpoint Antivirus ürününün koruma modülleriyle ilgili istatistik veri grafiğini görüntülemek için, Araçlar >

Koruma istatistikleri seçeneklerini tıklatın. Karşılık gelen grafiği ve göstergeyi görüntülemek için, İstatistikler açılır menüsünden istediğiniz koruma modülünü seçin. Göstergede bir öğenin üzerine fareyi getirirseniz, yalnızca o öğenin verileri grafikte görüntülenir.

Aşağıdaki üç istatistik grafikleri kullanılabilir:

Aşağıdaki üç istatistik grafikleri kullanılabilir: