• Sonuç bulunamadı

3. ESET Endpoint Antivirus ürününü kendi kendine kullanma

3.7 Yeni Başlayanlara yönelik kılavuz

ESET Endpoint Antivirus ve temel ayarları hakkında genel bir ilk bakış sağlar.

3.7.1 Kullanıcı arabirimi

ESET Endpoint Antivirus ürününün ana program penceresi iki ana bölüme ayrılır. Sağdaki birincil pencere, soldaki ana menüden seçilen seçeneğe karşılık gelen bilgileri görüntüler.

Aşağıda ana menüdeki seçeneklerin açıklaması verilmektedir:

Koruma durumu – ESET Endpoint Antivirus ürününün koruma durumu hakkında bilgiler sağlar.

Bilgisayar taraması – Bu seçenek Smart tarama, Özel tarama veya Çıkarılabilir medya taraması gibi öğeleri yapılandırmanızı ve başlatmanızı sağlar. Ayrıca, çalıştırılan son taramayı yineleyebilirsiniz.

Güncelleme – Algılama altyapısı hakkındaki bilgileri görüntüler.

Ayarlar – Bilgisayarınızı, Ağınızı veya Web ve E-posta ayarlarını yapmak için bu seçeneği belirleyin.

Araçlar – Günlük dosyalarına, Koruma istatistiklerine, İzleme etkinliği, Çalışan işlemler, Zamanlayıcı, Karantina, ESET SysInspector ve kurtarma CD'si oluşturmak üzere ESET SysRescue için erişim sağlar. Ayrıca bir örneği analiz edilmesi için gönderebilirsiniz.

Yardım ve destek – Yardım dosyalarına, ESET Bilgi Bankası'na ve ESET şirket web sitesine erişim sağlar. Ayrıca Müşteri Destek isteği açan, destek araçlarına ve ürün etkinleştirmeyle ilgili bilgilere giden bağlantılar mevcuttur.

Koruma durumu ekranı bilgisayarınızın güvenlik ve mevcut koruma düzeyi hakkında size bilgi verir. Yeşil Maksimum koruma durumu, maksimum koruma sağlandığını belirtir.

Program düzgün çalışmadığında yapılacaklar

Tam olarak işlev gösteren tüm program modüllerinin yanında yeşil bir onay işareti görüntülenir. Bir modülle ilgilenilmesi gerektiğinde, kırmızı bir ünlem işareti veya turuncu bir bildirim simgesi görüntülenir. Tam işlevselliği nasıl geri yükleyeceğiniz ile ilgili önerimiz de dahil olmak üzere modülle ilgili ek bilgiler pencerenin üst tarafında gösterilir. Bir modülün durumunu değiştirmek için ana menüden Ayarlar'ı, ardından istenen modülü tıklatın.

Kırmızı ünlem işareti (!) bilgisayarınız için maksimum korumanın garanti edilemediğini gösterir. Aşağıdaki durumlarda bu tür bir bildirimle karşılaşabilirsiniz:

· Antivirus ve antispyware koruması duraklatıldı – Tüm antivirus ve antispyware koruma modüllerini başlat

seçeneğini tıklatarak, Koruma durumu bölmesinde antivirus ve antispyware korumasını yeniden etkinleştirin veya ana program penceresinde Ayarlar bölmesinde Antivirus ve Antispyware korumasını etkinleştirin.

· Antivirus koruması işlevsel değil – Virüs taraması başlatılamadı. Çoğu ESET Endpoint Antivirus modülü düzgün çalışmayacaktır.

· Kimlik Avı koruması işlevsel değil – Gerekli olan diğer program modülleri etkin olmadığı için bu işlev çalışmıyor.

· Algılama altyapısı güncel değil – Güncel olmayan bir algılama altyapısı kullanıyorsunuz. Algılama altyapısını güncelleyin.

· Ürün etkin değil veya Lisansın süresi doldu – Bu durum Koruma durumu simgesinin kırmızı renge dönmesiyle belirtilir. Lisans süresi dolduktan sonra program güncellenemez. Lisansınızı yenilemek için uyarı penceresindeki talimatları uygulamanızı öneririz.

bırakıldı. Bilgisayarınız tehditlere karşı korunmuyor BU işlevi yeniden etkinleştirmek için Gerçek zamanlı korumayı etkinleştir seçeneğini tıklatın.

Turuncu "i" simgesi, kullandığınız ESET ürününde ciddi olmayan bir sorunla ilgilenmeniz gerektiğini ifade eder. Olası nedenler:

· Web erişimi koruması devre dışı bırakıldı – Web erişimi korumasını yeniden etkinleştirmek için güvenlik bildirimini, ardından Web erişimi korumasını etkinleştir'i tıklatın.

· Lisansınız yakında sona erecek – Bu, ünlem işaretiyle gösterilen koruma durumu simgesiyle ifade edilir.

Lisansınızın süresi dolduktan sonra program güncellenemeyecek ve Koruma durumu simgesi kırmızı renk olacaktır.

· Botnet koruması duraklatıldı – Bu özelliği yeniden etkinleştirmek için Botnet korumasını etkinleştir seçeneğini tıklatın.

· Web denetimi duraklatıldı – Bu özelliği yeniden etkinleştirmek için Web denetimini etkinleştir seçeneğini tıklatın.

· İlkeyi geçersiz kılma etkin – İlke tarafından ayarlanan yapılandırma, büyük olasılıkla sorun giderme işlemi

tamamlanana kadar geçici olarak geçersiz kılınır. İlke ayarlarını yalnızca yetkili kullanıcı geçersiz kılabilir. Daha fazla bilgi için Geçersiz kılma modu nasıl kullanılır? bölümüne bakın.

· Aygıt denetimi duraklatıldı – Bu özelliği yeniden etkinleştirmek için Aygıt denetimini etkinleştir seçeneğini tıklatın.

Önerilen çözümleri kullanarak sorunu çözemiyorsanız yardım dosyalarına erişmek için Yardım ve destek öğesini tıklatın veya ESET Bilgi Bankası'nda arama yapın. Daha fazla yardıma ihtiyacınız olursa ESET Müşteri Hizmetleri destek isteği talebinde bulunabilirsiniz. ESET Müşteri Desteği sorularınızı hızla yanıtlar ve çözüm yolu bulunmasına yardımcı olur.

NOT

Bir durum ERA ilkesi tarafından engellenen bir özelliğe aitse, bağlantı tıklatılamaz.

3.7.2 Güncelleme ayarları

Modülleri güncellemek, kötü amaçlı koda karşı tam koruma sağlamanın önemli bir parçasıdır. Lütfen yapılandırma ve çalıştırmayı güncellemeye özen gösterin. Daha yeni bir modül güncellemesi olup olmadığını görmek için ana

menüden Güncelle > Şimdi Güncelle seçeneğini belirleyin.

Henüz Lisans Anahtarınız girilmemişse yeni güncellemeleri alamazsınız ve ürününüzü etkinleştirmeniz istenir.

Gelişmiş ayarlar penceresi (ana menüden Ayar > Gelişmiş ayarlar'ı tıklatın veya klavyenizdeki F5 tuşuna basın) ek güncelleme seçenekleri içerir. Güncelleme modu, proxy sunucu erişimi, LAN bağlantıları ve algılama altyapısı kopyası oluşturma ayarları gibi gelişmiş güncelleme seçeneklerini yapılandırmak için Gelişmiş ayarlar ağacında Güncelle öğesini tıklatın. Güncellemeyle ilgili sorunlar yaşıyorsanız geçici güncelleme önbelleğini temizlemek için Temizle öğesini tıklatın. Varsayılan olarak Güncelleme sunucusu menüsü Otomatik Seç olarak ayarlanır. ESET sunucusu kullanırken Otomatik olarak seç'i seçili olarak bırakmanızı öneririz. Sistem tepsisi bildiriminin ekranın sağ alt köşesinde görünmesini istemiyorsanız Başarılı güncelleme hakkında ekran bildirimini devre dışı bırak seçeneğini belirleyin.

İşlevlerden en üst düzeyde yararlanabilmek için, programın otomatik olarak güncellenmesi önemlidir. Bu yalnızca, Yardım ve destek> Ürünü etkinleştir kısmına doğru Lisans anahtarı girildiğinde mümkündür.

Yüklemeden sonra Lisans anahtarınızı girmediyseniz bunu istediğiniz zaman yapabilirsiniz. Etkinleştirmeye ilişkin daha ayrıntılı bilgi için ESET Endpoint Antivirus nasıl etkinleştirilir öğesine bakın ve ESET güvenlik ürününüzle birlikte aldığınız kullanıcı bilgilerini Lisans ayrıntıları penceresine girin.