• Sonuç bulunamadı

B. KİŞİ KADROSU

2. Kişilerin Kuruluşu

2.5. Gerçek Kişilerden Hareketle Kurulmuş Olma

ayrılırdı. Asrını delip geçerdi. Bu da imkânsız tabiî! Bu meselelerde yalan veya hakikat diye bir şey yoktur. Asrına uymak, onun adamı olmak vardır. Ahmet Zamanî Efendi bizim asrımızın bir ihtiyacıdır. Bu ihtiyacı Onyedinci asrın sonunda tatmin ediyor, işte bu kadar... Binaenaleyh gerçeklerin gerçeğidir. (SAE:285-287)

Halit Ayarcı, gerçeği, bir ihtiyacımızı karşıladığı, başkalarınca makul bulunduğu, asrıyla uyumlu olduğu sürece kabul eder; bunun üretilmiş, uydurulmuş bir bilgi olması, yukarıdaki ölçütleri karşıladığı sürece onun gerçekliğine zarar veren bir şey değildir. Romandaki en kapsamlı oyunun sahnesi olan enstitünün fikir babası ve kurucusu olarak Ayarcı’nın bu fikirleri ile meydana getirdiği “cihaz” arasında tam bir uyum vardır. Ayarcı bir serüvencidir, Enstitü de sinemasal bir serüven…

Sinemadaki , edebiyattaki, genel olarak sanattaki kurmaca gerçeklik, Ayarcı’nın gerçek hayattaki idealidir.

İrdal dışında herkes bu kurmaca gerçekliğin etkisi altına girmiş görünmektedir. Nitekim kitabın yayımlanmasından sonra Çengelköylü bir zatın çıkarak kendisini Ahmet Zamanî’nin cedbeced torunu ilan etmesi ve soyadını değiştirmeye kalkması, elindeki aile şeceresinin doğruluğuna şehadet etmesini İrdal’dan istemesi, onun da bunu reddetmesi üzerine, kızı Zehra "Belki adamcağız hakikaten Zamanî Efendinin oğludur..." diye üzülür. (SAE:288)

Hayri İrdal da Cemal Bey’in Ahmet Zamanî Efendi diye birinin olmadığı, Fennî Efendi isimli şahsın isim ve bilgilerinin tahrif edildiğini iddia eden yazısıyla kitabının şöhreti lekelenip, her şeyin bitme noktasına geldiği korkusuna kapılmasıyla kendini oyuna kaptıracaktır. Her şeyi kaybetme riski doğmuştur. Bazı düşünceler onun için bir lükstür, bunu iyice anlamıştır : “Hayır bu iş bir yalan gerçek meselesi değil, bir olmak ve olmamak meselesiydi.” (SAE:289)

Seyit Lûtfullah karakterinin, Kerkük Hatıraları’nda sözü geçen, babasının yardımcısı Seyit Abdullah’tan esinle kurulduğu düşünülebilir. Zira bu hatıralarda, bu kişinin ecinni taifesiyle ilişkilerinden gizemli taraflarına, garip konuşmasına kadar, Seyit Lûtfullah’la benzeşen pek çok özelliğinden bahsedilmektedir. (GITB: 28-29)

Turan Alptekin de Ahmet Hamdi Tanpınar, Bir Kültür Bir İnsan adlı kitabında bu konuya değinir:

“ Roman –her roman gibi- yazarın çevresinden birçok kişiye açık ya da kapalı göndermeler içermededir: Maarif Takvimi yayıncısı, sanırım hocası idi. Naci Kasım (1. Baskı, s.38), çok saydığı Profesör Mükrimin Halil Yınanç (s.138) arkadaşları şair Ali Mümtaz Arolat (s.146), romancı Peyami Safa (s.172), Karakteroloji dersine gönderme ile Sabri Esat Siyavuşgil (s.15), muhtemel olarak Sakallı Celal (s.266) bunların en açıklarıdır. Hayri adı ise bazen belli biçimde “Hamdi” adını vurgular.

(BKBİ,71)

Öte yandan roman başta Charles Dickens (Büyük Ümitler) olmak üzere, Sartre (Gizli Oturum, Saatleri Ayarlama Enstitüsü,1961, s.177), Hüseyin Rahmi Gürpınar (Efsuncu Baba, s.46), Kafka (Duruşma, s.111), Yakup Kadri Karaosmanoğlu (Nur Baba, s.132), Nerval (Aurelia, s.141), Keçecizade İzzet Molla (s.124) gibi birçok yazar, düşünür ve şairle, açık ya da kapalı diyaloglar içermektedir. Tanpınar, çevresi ve geçmişi ile konuşan adamdır.(BKBİ:71)

2.5.1. Otobiyografik Ögeler

Romanlarının otobiyografik özellikler taşıdığı bilinen bir şeydir, her romanda Tanpınar’ın “izdüşümü” bir -ya da birden çok- karakter vardır: Sahnenin Dışındakiler’in Cemal’i, Huzur’un Mümtaz’ı –ve zaman zaman İhsan’ı-, Aydaki Kadın’ın Selim’i...Sözcüsü bir roman kişisi değilse kendini “hissettiren” anlatıcısı..

Anlatı çoğunlukla bu “merkez kişi” etrafında kurulur, onun duygu, yaşantı, algı ve izlenimlerine dayanır.

Mehmet Kaplan, hayata sübjektif bakış tarzının ancak otobiyografik bir roman şekline elverişli olduğunu, Tanpınar’ın bu tür bir roman yazmak yerine, Huzur’da kendini Mümtaz’a aksettirmek suretiyle sübjektif âleminden kurtulmak istemiş olduğunu söyler. Ona göre Huzur bütün değerini Tanpınar’ın kendi hayat tecrübesini anlatmasından alır. Eserinde ortaya koyduğu bütün duyguları bizzat yaşamış olduğunu belirtir. Sadece Tanpınar’ın bir yansıması olan Mümtaz değil, İhsan, Nuran ve Suat

gibi kişilerinden hayattan alınma olduğunu söyler. (Kaplan, a.g.m.) Ancak yazar Mümtaz da dahil olmak üzere bütün bu kişileri az çok değiştirmiştir.

Mümtaz, evlerinde yetiştiği İhsan ve Macide sayesinde kitaplarla tanışır, şiirler, romanlar okumaya başlar. Daha sonra Galatasaray’a verilir. (H:38)

İhsan onu tarih konusunda yetiştirir, hatta yazmayı düşündüğü Türk tarihi eserinin sanat ve fikir kısımlarının yazımını ona bırakır. Mümtaz bir yandan bu yolda kendini yetiştirirken bir yandan kendi istidadıyla şiir ve sanata yönelir. Bu noktada etkilendiği kaynaklar, yazarın deyimiyle, “iç alemine doğru kendisini götürecek olanlar”ı keşfeder: “Yavaş yavaş Fransızları keşfetmişti”r, “de Regnier, Heredia, arkasından Verlaine ve Baudelaire'i ayrı ufuklar gibi bulur.” Yine İhsan’ın sayesinde, Baki'yi, Nef'i'yi, Naili'yi, Nedim'i, Galib'i, Dede’yi, Itri’yi keşfeder.

Baudelaire'i de eline veren odur: -Mademki okuyorsun, dedi, bari en iyisini oku...O günden sonra Mümtaz Baudelaire'i elinden bırakmaz. Neden sonra sevdiği şairin yanına Mallarme ile Nerval gelir. Fakat genç adam onları tanıdığı zaman yolunu tayin edebilecek, seveceği şeyleri sevebilecek yaştadır. (H:40-41) Poe ve Baudelaire'i okuduğunu ve beğendiğini söyler. Hayatı algılayış açısından bu isimlerle benzerlik taşır:

Okuduğu ve beğendiği şairler, başta Poe ve Baudelaire olmak üzere hepsi

“asla...”nın prensi değil miydiler? Onların beşikleri hep “olamaz...” burçlarında sallanmış, ömürleri “imkansız...”ın ülkesinde geçmişti. Hayatımızı geriye dönemiyecek bir uca taşımazsak, şiirin peteğini nasıl doldururduk? Onun için gürültülü neşesine, riyazi denebilecek bir tahlil kabiliyetine, geniş hayat iştihasına rağmen Mümtaz, o zamana kadar ömrünün ve gençliğinin kendisine üst üste açtığı sofraları reddetmekle kalmamış, hayatının acı taraflarını ancak yaşanacak iklim gibi kabul etmişti. (H:277)

Geçmişe, eski şeylere duyduğu ilgi de İhsan’dan kaynaklanmaktadır.Fransız etkisini düşünce dünyasında, yaptığı göndermelerde, sanat zevkinde görmek mümkündür. İki sene için Fransa’ya gitmiş olduğu belirtilir. (H:22)

Bütün bu özellikler, bize Tanpınar’ın Yahya Kemal ile olan ilişkisini hatırlatıyor. Tanpınar’ın Yahya Kemal’den öğrendiklerini, Mümtaz, ona “hem baba hem hoca” olan İhsan’dan öğreniyor.

Nitekim, Sahnenin Dışındakiler’de de öncü ve hoca rolüyle karşımıza çıkan İhsan’ın Yahya Kemal’le birçok ortaklığı vardır.

İhsan, romanda, Mümtaz’ın amcasının oğlu ve onu yetiştiren kişidir.

Mümtaz’dan yirmi üç yaş büyüktür. Mümtaz’ın babasına göre “ailenin en akıllı adamı”dır. (H:37)

Büyük bir kütüphanesi olan, okuyan, yazan bir kişidir. Aydın. Mümtaz’ın tarih hocasıdır. Bu hocalık evde de sürer, Mümtaz’ı tarih konusunda çok iyi yetiştirir.

Büyük bir Türk tarihi yazmak, burada içtimai doktrinini toplamak istemektedir. (H:

39)

Mümtaz’ı yalnız tarih konusunda yetiştirmez, ona sanat ve edebiyat zevkini de o aşılar. Mümtaz’ın Nuran’a anlattıklarına göre gençliğinde Paris'te Jaures'in peşinden zamanlar ayrılmamış, sonra Balkan Harbi içinde İstanbul'a dönüşünde birdenbire değişmiş, kendi hayatımızın kaynakları etrafında dolaşmış, bıkmadan onları şahsi bir tecrübe gibi yaşamıştır. (H:187)

Tanpınar, düşüncelerini Mümtaz ve bazen de İhsan aracılığıyla iletir.

Mümtaz’ın bir arkadaşına söylediği şu sözler buna bir örnektir:

Elbette ki bizden mesut memleketler ve vatandaşları vardır; elbette ki iki asırlık hezimetlerin, çöküntülerin, henüz kendi şartlarını bulamamış bir imparatorluk artığı olmamızın bir yığın neticesini hayatımızda, hatta etimizde duyacağız. Fakat bu ıstırabın bizi inkara götürmesi, daha büyük bir hezimeti kabul değil midir? Vatan ve millet, vatan ve millet oldukları için sevilir; bir din, din olarak münakaşa edilir, ret veya kabul edilir, yoksa hayatımıza getirecekleri kolaylıklar için değil... (H:43-44)

Birlikte Üsküdar’ı gezdikleri sırada Mümtaz’ın Nuran’la yaptığı bir konuşmadan:

-Şark bu, güzelliği de burada. Tembel, değişmekten hoşlanmaz, geleneklerinde adeta mumyalanmış bir dünya, fakat bir şeyi, çok büyük bir şeyi keşfetmiş. Belki vaktinden çok evvel bulduğu için kendine zararı dokunmuş...

-Nedir o?..

-Kendisini ve bütün alemi tek bir varlık halinde görebilmenin sırrını. Belki de gelecek ıstıraplarını hissettiği için bu panzehiri bulmuş. Ama unutmayalım ki dünya ancak bu noktadan kurtulur.

-Bulduğu şeyin ahlakını yapabilmiş mi?..

-Zannetmem, fakat bu buluşta kendisini avuttuğu için hareket imkanlarını az çok azaltmış... Yarı şiir bir hulyada, realitenin sınırlarında yaşamış. Mamafih bu hali benim hoşuma gitmiyor, deve kervanı ile seyahat gibi ağır ve yorucu geliyor...

(H:169-170)

Parça, Tanpınar’ın diğer yazılarından tanıdık olduğumuz şark üzerine fikir ve eleştirileriyle, onda olumlu gördüğü tasavvufi düşünceye atıflar barındırır.

Sahnenin Dışındakiler’in Cemal’i de Tanpınar’la pek çok ortak noktaya sahiptir: Sinop’taki çocukluk yılları, Delibaş Mehmet Ağa’nın gemi imalathanesi, Deli Ömer’le ahbaplığı ve günün birinde onun saldırısına uğraması...

Tanpınar, Cemal karakteriyle ortak noktalarıyla romana girmenin yanı sıra kendisi olarak da romanda kısa bir süre görünür. Cemal, Darülfünun açıldıktan sonra burada Yahya Kemal’in derslerini takip eder. Sınıfta tanıştığı “saçları birbirine karışık, gözleri melankoli ile etrafa bakan zayıf çocuk” da Tanpınar’ın o yıllardaki gerçek hali olsa gerektir.40 Bu çocuk Cemal’e “şair olduğunu, fakat henüz hiç şiir yazmadığını büyük bir saffetle” söyler. (SD:226)