• Sonuç bulunamadı

A. KURGULAMA TEKNİĞİ ve ÖGELERİ

4. Anlatım Teknikleri

4.4. Simge

4.4.1. Mekân

Mekânın kurgudaki yeri modern romanda giderek ağırlık kazanmıştır. Hikâye, gerçekleşmek için bir yer ve zaman aralığına (setting) muhtaçtır. Hikâyenin üzerine kurulacağı bu düzenek, çatışmayı netleştirebilir, karakteri aydınlatabilir, hikâyenin genel havasını etkileyebilir ve bir simge rolü oynayabilir.

Tanpınar’ın romanlarında mekânın yukarıdaki işlevlerin hepsine birden sahip olduğu söylenebilir. Ancak öncelikle bir simge değeri taşır.

Mekânın simge olarak kullanımına bağlı olarak çağrışım ve benzetmelerle genişletilmiş bir anlatımı söz konusudur. Yani olduğu gibi değil izlenimlerle yeni bir biçime bürünerek anlatılır. Huzur'da Mümtaz'ın kiracıyı ziyaretine giderken yaptığı gezinin anlatıldığı 4. bölümde bunun çok güzel bir örneğini bulmak mümkündür.

Geçtiği, uğradığı mekânların her birine psikolojik ve sosyolojik anlamlar yükleyen Mümtaz, baktığı her yere kendi düşündüklerinin, bildiklerinin, inandıklarının renklerini getirir. Bu öznel anlatım, bölümün sonundaki "Aylardır her tarafta yalnız içinde bulunanları görüyordu" ve " Bu çarşı şehrin hayatından bir parçaydı; oldum olasıya bir tarafından sayıp dökerdi. Fakat Mümtaz'ın içinde konuşan gördükleri değil, kendi hayat tecrübesiydi" cümleleriyle daha da somutlaşır. (H:55)

Tanpınar’ın romanlarında mekânların iki temel işlevle yer aldığını söyleyebiliriz:

1- Biçimsel işlev: Tasvir ve buna bağlı şiir sanatlarını kullanma, dilin şiir ve resim sanatlarının bir birleşimi niteliğinde kullanılması. Burada yazarın düzyazıda kurduğu şiir estetiğinin yöntemi görülebilir.

2- İçerikle ilgili işlev: Mekânlar üzerinden bir geçmiş-şimdi karşılaştırması yapılır ya da kahramanın iç dünyası, mekânla özdeşim kurularak anlatılır.

Burada mekânın simge olarak kullanılışı üzerinde duracağız.

4.4.1.1. Dış Mekânlar

Huzur’da Mümtaz’ın bitpazarı ve bedestende dolaşmasını anlatan parça, kimlik konusunun en önemli sahnelerinden biri olarak “geçmiş-bugün” karşıtlığının;

bu çerçevede değişim, geçmişe özlem sorunlarının, mekânla temsil edilmesine örnek oluşturmaktadır. Burada “gerçek fukaralıkla, gerçek debdebe veya artığı birleşir.

Adım başında modası geçmiş zevk kırıntılarına, nerede ve nasıl devam ettiği bilinmeyen büyük ve eski ananelerin son parçalarına beraberce rastlanır. İstanbul, gizli Anadolu, hatta mirasının son döküntüleriyle imparatorluk, bu dar, içiçe dükkanların birinde en umulmadık şekilde ve birden parlar. (…). “Bu eski şark değildi”r, “yeni de değildi”r. “Belki iklimini değiştirmiş zamansız hayattı”r. (H:42)

Mekân burada bir simgedir. Yazar, dükkanın tasviriyle doğu-batı meselesine, doğunun, batı etkisi altındaki haline ve oradan da batılılaşmaya uzanır. (H:46-47)

Huzur’da ele alınan konuların herbirini tematik halkalar olarak düşünecek olursak, tamamının kesiştiği nokta “kimlik” sorunudur. İstanbul’un temsil ettiği şey de en başta, kayıplarıyla, unutulanlarıyla, tarihi ve mirasıyla bugünkü toplumsal kimliğimizdir. Romanda buna ilişkin pek çok pasaj yer alır. Romanın başkişisi olan Mümtaz “İstanbul,” der, “İstanbul'u tanımadıkça kendimizi bulamayız.” (H:168)

Tanpınar, kimlik ekseninde üzerinde durduğu konulardan biri olan batılılaşmayı da yine mekânlar aracılığıyla anlatır:

Talimhane'de küçük bir apartıman bulmuşlardı. (…)

Evden memnundular. Nuran'ın becerikliliği sayesinde oldukça ucuz düşmüştü.

Evi döşerlerken Mümtaz İstanbul'a bir zaman ne kadar çok ecnebi eşyası geldiğini anladı. Hemen her koltukçu dükkanında her nevi üslûptan mobilya vardı. Mümtaz Nuran'la onların arasında dolaşırken İstanbul'da değişen zevk ve hayat standartlarını düşünüyordu.

“-Hiç şüphesiz kafamız da böyledir.-” (H:213)

Huzur’da üzerinde konuştuğumuz mekânın çoğunlukla İstanbul ve İstanbul’daki çeşitli açık ve kapalı mekânlar olduğunu belirtmekte yarar var. Yazarın kurmuş olduğu “kimlik-İstanbul” ilişkisi, İstanbul’u bir fon olmaktan çıkarıp yüksek çağrışım ve simge gücüyle canlı bir varlık olarak romana dahil eder. Huzur’da İstanbul, kurguda mekânın kapladığı olağan alanın çok ötesine geçmiştir. Kimlik sorgulamalarının, geçmişle gelecek karşılaştırmalarının, kahramanın doğayla ve dış dünyayla kurduğu estetik ilişkinin ve kültürün merkezidir. Her şey bu merkezin etrafında dönmekte, idrak edilmekte, gün ışığına kavuşmaktadır. Aşk teması işlenirken kahramanın duygu durumları ile, kültür sorunu ve kimlik arayışı ile, geçmiş, gelecek, şimdi gibi zamansal karşılaştırmalarla şehrin görünümleri arasında hep bir ilgi -bazı durumlarda paralellik- kurulmuştur. Mekânın anlatıda üstlendiği bu

olağanüstü yer, anlatıya tasvirlerin egemen olmasını da beraberinde getirmiştir. Bu durum Tanpınar’ın romancılığının geniş, durağan, şiirsel ve resim sanatının ifade biçimlerine yakın özellikler taşımasına yol açmıştır.

Mümtaz'la Nuran, ilişkileri boyunca birlikte İstanbul'u gezerler. Ancak bu geziler iki sevgilinin herhangi bir gezintiye çıkmasında çok farklıdır. Onlar, İstanbul'un güzelliklerine dikkat kesilirler, İstanbul'un güzelliklerini fark ettikçe birbirleri için değerleri artar. Nuran'ın müzikten, şiirden anlaması gibi İstanbul'un güzelliklerini takdir edebilmesi de Mümtaz'ın ona olan hayranlığının artmasına neden olur. İstanbul aynı zamanda aralarında sürekli ve değişmez bir sohbet konusudur.

Mekân, bir değişimin, bir devirden ve hayat tarzından bir yenisine geçişin yansıtılmasında araçtır. Cemal’in altı seneden sonra İstanbul’a döndüğünde yaptığı gözlemler ve mekân tasvirleri bu amaca hizmet eder:

Şehir hiç de bıraktığım gibi değildi. Bana insanlar değişmiş, hayat değişmiş, evler, sokaklar ihtiyarlamış, yıpranmış gibi geldi. Daha sonraları İstanbul sokaklarının cazibesinin bir tarafını yapan satıcı seslerinin bile, eski satıcı seslerine benzemediklerini fark ettim. (SD:13)

Sahnenin Dışındakiler’de İstanbul, geçirdiği değişimlerle, işgal altında oluşu, yoksullaşması ve bozulmasıyla, yangınlarla yaralanmış sokaklarıyla, mütareke ve milli mücadele yıllarının zor ve ümitsiz, kederli ruh halini yansıtır. Bu romanda Huzur’dakinden farklı bir İstanbul ile karşı karşıyayızdır.

Dış mekânlar arasında simge değeri olan mekânlar arasında deniz ve mağarayı da saymak gerekir. Deniz ve mağara, kadın vücudunu temsil eder ve bu iki simge etrafında, cinsellikle ilgili imajlarla örülü bir mekân tasarımı yapılır. Huzur’daki mağara anlatımı bunun en tipik örneklerindendir. Cinsellik ve cinsellik tasarımının vücut bulduğu sahne olarak kadın vücudu, gizlilik, suçluluk duygusu, kapsayıcılık, gibi duygular uyandırmasıyla, deniz içindeki dar, karanlık, çekici, aynı zamanda biraz korku verici bir mağarayla simgelenmiştir.29 Tanpınar’ın deniz içindeki mağara imgesinin çocukluğunda Antalya’da geçirdiği günlerde denizi seyretmesi ve tanımasına dayandığını “Antalyalı Gence Mektup” başlığıyla yayımlanan metinden

29 Tanpınar günlüğünde, çok etkilendiği bir genç kadınla yakınlaşmasını şu sözlerle anlatır: “Onu görmek için kaldım. Yine öyle denizi, yosunları, engin suların uğultusunu taşıyarak geldi. Etrafı bir deniz mağarası yaptı. Deli olacak gibiydim. (...) Ayrılırken beni gerçekten mağarasına çekmek istiyormuş, gerçekten orada boğup öldürmek istiyormuş gibi hararetle, şefkatle öptü. Ben büyülenmiş gibiydim. Dik ve kalın, denizin rüzgarlarına, kayalara çarpan suların sesine benzer bir sesi, denizin sessizliğine benzeyen sessizlikleri, hatta yumuşaklıkları var. (GITB:317)

çıkarsak da, cinsellikle bağlarının kurulmasında psikanaliz literatürünün etkili olduğunu düşünebiliriz.

5.4.1.2. İç Mekânlar: Oda, Ev, Konak

Tanpınar’ın romanlarında eski konaklar ve konak hayatı, eğitimine özen gösterilen halayıklarıyla, ihtiyar kahyalarıyla, ahretlikleriyle, paşaları ve yüksek memurlarıyla bir dönemin yaşayışına ışık tutan; döneminin hem ev içi hem de ev dışı hayatını, ilişki ve değer sistemleriyle ortaya koyma işlevi görür. Konak, mimarisi, döşenişi, sakinleri ve içini dolduran müziğiyle devirler, kültürler ve zevkler arasındaki geçiş ve dönüşümlerin izlenebildiği küçük bir birimdir.

Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nde de Abdülselam Bey’in konağındaki kalabalığın giderek dağılması ve evin insansızlaşması, Osmanlı İmparatorluğu’nun önce Kuzey Afrika’yı sonra Arap Yarımadası ve Balkanları kaybederek küçülmesine benzetilmiştir. (SAE:41)

Mahur Beste’de Sabri Hoca, şark medeniyetini yanmış bir konağa benzetir.

Onlar da enkaz arasında gördükleri insanlara benzemektedirler ve artıklarla yeni bir şey yapmak da çok zordur. Şarkın “sihirli nefes”i ortadan kalkmış, elde çerçöp yığınından başka bir şey kalmamıştır. (MB:87)

Tanpınar’ın “ev”i bir sembol olarak defalarca kullandığını görüyoruz. Genel olarak bu kullanımlarda ev “hayat”tır, yaşayamayan, yaşayanları seyretmekle yetinen karakterler ise “kapıda kalmışlardır”. Mahur Beste’nin sonundaki mektupta, Behçet Bey’i, “Sizin için hâl, hatırlama anınızdan ibaret. Gerisi için tam bir kayıtsızlık içindesiniz.(…) Hâl, geleceği geçmişi görmeye yarayan bir rasat kulesidir. Siz bu rasat kulesinden mahrumdunuz, o kadar.(…) Bildiğimiz zamanın dışına fırlamıştınız.”

sözleriyle anlatır yazar. (MB:149-150) Onun durumunu, kapısı kapanmış, hatta yanmış bir evin dışında kalmış olmaya benzetir. Behçet Bey bu “muhafazasızlığıyla”

onun için “ferdi bir vak’a” olmaktan çıkar, bir sembole dönüşür: “Ev sembolünün yerine değer hükümlerinin dünyası geçti. Anlattığınız şeylerle pek iyi birleşen bu sembol, bana cemiyetimizin yüz yıldan beri geçirdiği değişiklikleri hatırlattı.”

(MB:150)

Behçet Bey’in odasına yakından bakalım. Burası “nizamı nizamsızlıktan gelen” bir oda. İçinde bir yığın eski, güzel, renkli şey ve bunların arasında bir yığın saat ve büyük bir ayna var. Ayna içinden “bütün bir mazi” çıkabildiği gibi, “bin türlü ihtimalle yüklü bir istikbal”in de çıkabileceği bir şey. Behçet Bey aynaları hem sever

hem de onlardan korkar. Aynalar taksim kabul etmiş bir zamanin simgesidirler.

Behçet Bey ise beraberimizde getirip beraberimizde götürdüğümüz, her zerresine ayrı mana ve şekiller vererek sahip olduğumuz zamanı sever. İşte kendi elleriyle tamir edip ayarladığı saatler “nabızlarımızın munis kardeşi” olan bu zamanı sayarlar.

(MB:23)

Aynalar, saatler, odasını doldurduğu eski şeyler, Behçet Bey için yaşanmamış bir zamanın tecrübe edilmesi demek. Eşyaları olduğu gibi saatleri de beraberinde getirdiği yaşanmışlıkla seviyor. Çekingen ve babasının gölgesinde ve onun ihtişamından uzak bir kişilik olarak geçirdiği hayatı ne kadar dışa kapalı, ne kadar içe dönükse, odasına doldurduğu bu binbir türlü eşya da o kadar çıkmaya cesaret edemediği dış dünyanın yaşanmış parçalarıdır. Behçet Bey kendini neredeyse hapsettiği odasını başkalarına ait hayatlarla, hiç sahip olamadığı bir hayatla doldurmuştur.

Behçet Bey’in odası fetişleştirilmiş eski eşyalarıyla, hayattan korkan bir adamın eski zamanlar koleksiyonuna benzer. O, hayatı odasında biriktirir.

Müzayedeleri, eski konakların vereselerini, onlardan taşan hayatı sever.