• Sonuç bulunamadı

2.6 GAZETENİN ÇIKMADIĞI BAYRAM GÜNLERİNDE ÜCRET

3.1.1 Genel Olarak İş Süreleri

Sözleşme ile belirlenen ücret, normal çalışma karşılığı ödenmesi gerekli olan ücrettir. Basın İş Kanunu’na göre normal iş süreleri; günlük iş süresi ve haftalık iş süresi olmak üzere iki başlık halinde incelenebilir.

3.1.1.1 Günlük İş Süresi

Basın İş Kanunu’nda çalışma süreleri ve fazla çalışmayı düzenleyen tek madde olan ek madde 1’e göre, Basın İş Kanunu kapsamında olan işyerlerinde görevlerinin niteliği gereği sürekli çalışan gazeteciler için günlük iş süresi, gece ve gündüz devrelerinde sekiz saattir. Belirtilen koşulları sağlayan gazetecinin gece ve gündüz çalışması, kanunda gündüz ve gece çalışmaları için farklı çalışma süreleri öngörülmediği için günlük iş süresi açısından bir farklılık yaratmaz.

3.1.1.2 Haftalık İş Süresi

İş Kanunu’ndan farklı olarak, Basın İş Kanunu’nda haftalık iş süresine ilişkin açık bir hüküm yoktur. Ancak, yasanın 19. maddesinin birinci fıkrası “Her altı günlük fiili çalışmayı müteakip gazeteciye bir günlük ücretli dinlenme izni verilmesi mecburidir. Gazetecinin vazifesi devamlı gece çalışmasını gerektirdiği hallerde hafta tatili iki gündür.”

hükmü öngörülmüştür. Buna göre yasanın ek 1. maddesinde belirtilen niteliklere sahip sürekli gündüz çalışan bir gazetecinin haftalık iş süresi altı gün, sürekli gece çalışan gazetecinin haftalık iş süresi ise beş gündür. Günlük iş süresi sekiz saat olduğuna göre, sürekli gündüz çalışan bir gazetecinin haftalık iş süresi kırk sekiz saat, sürekli gece çalışan bir gazetecinin haftalık iş süresi ise kırk saattir. Ancak yasada gece çalışmadan söz edilmekle birlikte, İş Kanunu’ndan farklı olarak hangi saatlerin gece çalışması sayılacağına dair hüküm mevcut değildir. Basın İş Kanunu’ndaki bu boşluğun, İş Kanunu madde 69 ile doldurulması yerinde olacaktır127. Buna göre gece, en geç 20.00’da başlayarak en erken

06.00’ya kadar geçen ve en çok on bir saat süren gün dönemidir.

Basın İş Kanunu’nda yer alan iş sürelerine ilişkin belirtilen bu hükümler nisbi emredici hukuk kuralı olup her zaman iş sözleşmesi ve toplu iş sözleşmeleri ile gazeteci lehine değiştirilebilmesi mümkündür.

3.1.1.3 Ara Dinlenmesi

Günlük yasal iş süresinin tümünü hiç ara vermeden çalışarak geçirmek insanın doğasına aykırı düşer. Günlük çalışma süresinin içinde bir işçinin yeme, içme, tuvalete gitme ve bu gibi olağan ve zorunlu ihtiyaçlarını gidermek için olduğu gibi biraz dinlenip yorgunluğunu atmak için de belli bir süre boş zamana gereksinim duyması kaçınılmazdır128.

Ara dinlenmesi fiilen çalışan bir işçiye günlük çalışma süresinin uygun bir zamanında tanınması gereken ve iş süresinden sayılmayan serbest zamanıdır129.

Gazeteciler bakımından ara dinlenmesinin nasıl olacağı konusunda Basın İş Kanunu’nda boşluk bulunmaktadır. Ara dinlenmesi, 818 sayılı Borçlar Kanunu ve 4857 sayılı İş Kanunu’nda düzenlenmiş iken, Basın İş Kanunu’nda bu konuyla ilgili bir düzenleme mevcut değildir. Ara dinlenmeyi düzenleyen 818 sayılı Borçlar Kanunu madde 334 “İş sahibi işçinin istirahatı için mutad olan saat ve günlerde müsaade vermekle                                                                                                                          

127 Karaca- Gökçek, s. 205; Şakar, s. 84 128 Göktaş, s.86

mükelleftir” hükmü ise 6098 sayılı yeni Türk Borçlar Kanunu’nda korunmamış ve karşılığı olan bir hüküm de ne yazık ki getirilmemiştir.

Diğer çalışanlar gibi gazetecilerin de günlük çalışma süresi içinde dinlenmesi ve diğer ihtiyaçlarını yerine getirmesi için belli bir boş zamana gereksinim duyacakları açıktır. Basın İş Kanunu’nda ara dinlenmenin düzenlenmemiş olması gazeteciye ara dinlenme verilmeyeceği anlamında yorumlanmamalıdır. Bu durumda Basın İş Kanunundaki bu boşluğun İş Kanunu genel kanun niteliğinde olmasa dahi İş Kanunu’nun ara dinlenmeyi düzenleyen 68. madde hükmü ile doldurulması yerinde olacaktır130. Ara dinlenme ile ilgili İş Kanunu için öğreti ve uygulamada kabul edilen ilke ve görüşler gazeteciler bakımından da geçerli olmalıdır.

Ara dinlenmesi, günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında, işyerinde uygulanan çalışma süresine göre ve o yerin gelenekleri ile işin gereği dikkate alınarak işçilere verilen bir dinlenme süresidir. İş Kanunu m.68’de belirtilen süreler asgari olup, sözleşme ile arttırılabilir. İşçi ara dinlenmesini serbestçe kullanabilir, bu süreyi ister işyerinde isterse işyeri dışında geçirebilir. Gazetecilerin ara dinlenmelerinin belirli saatlerle sınırlanması çoğu zaman mesleğin yapısına ve ruhuna uygun düşmemekte ve uygulanması pek mümkün olmamaktadır. Ancak gazetecilerin ara dinlenmesi olmaksızın aralıksız çalıştığının da kabulü mümkün değildir. Bir insanın hiç ara vermeden, dinlenmeksizin aynı tempoda çalışması düşünülemez. Bir işçinin günlük mesai saati içerisinde hiç ara dinlenmesi yapmaması, doğal ihtiyaçlarını karşılamaması, yemek yememesi, çay içmemesi ve bu gibi molalar vermesi hayatın olağan akışına da gerçeğe de uymamaktadır131.

Ara dinlenmesi çalışma süresinden sayılmamaktadır132. Ara dinlenmelerinin çalışma süresinden sayılmaması kuralının sonucu olarak ara dinlenmeleri için işveren                                                                                                                          

130 Karaca- Gökçek, s. 205; Göktaş, s. 98

131 Bkz. Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun T.14.10.1992, E. 1992/9-385, K. 1992/557 “Günlük normal mesai saatlerinde çalışan bir işçinin ara dinlenmesi yapmaması hayatın olağan akısına ve gerçeğe uymaz. Görülen işin itfaiye işi olması ve ara dinlenmesinin iş yerinde geçirilmesi, ara dinlenmesinin kullanılmadığı anlamına gelmez.”  

132 Bkz. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi T.14.09.2009, E.2009/2319, K.2009/22546 “ Ara dinlenmeler çalışma süresinden sayılamaz. Ara dinlenmenin görev yerinde ya da başka yerde kullanılmasının önemi olmaksızın işçinin fiilen çalışıp çalışmadığı önemlidir.”

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi T.31.01.1991, E.1991/767 “Toplu iş sözleşmesinde ara dinlenmesinin iş süresinden sayılacağına ilişkin hüküm bulunsa dahi, işçi ara dinlenmesinde çalışmamışsa, bu süre fazla çalışma sayılmaz ve zamlı ücret istenemez. İşçiye sadece normal ücretin ödenmesi gerekir.”

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi T.22.09.1975, E. 1975/21453 K. 1975/43086 “Dinlenmeler çalışma süresinden sayılamaz. Yemekte geçilen süre için ücret istenemez.”

işçiye ücret ödemek zorunda değildir. Ancak ara dinlenmelerinin çalışma süresinden sayılmayacağı kuralının aksi kararlaştırılabilir ve bu halde gazeteci bu süre için ücret talep edebilir. Ayrıca gazeteci bu sürede çalıştırılmış ise bu süreye ait çalışma karşılığı ücretini, fazla mesai ücreti olarak isteyebilir.