• Sonuç bulunamadı

GENEL DEĞERLENDİRME, SONUÇ ve ÖNERİLER

SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ

5. GENEL DEĞERLENDİRME, SONUÇ ve ÖNERİLER

Bu çalışma Çanakkale ili Biga ilçesinde bulunan Benzerler-Demko A.Ş.’nin üretim arazilerinde yürütülmüştür. Çalışmada, domates üretiminde uygulanan farklı geleneksel (G1 ve G1), azaltılmış (A1 ve A2) toprak işleme ve doğrudan dikim (D1, D2 ve D3) yöntemlerinin teknik ve ekonomik yönden karşılaştırması yapılmıştır. Uygulanan toprak işleme yöntemlerinin örtü bitkili (tüylü fiğ) ve örtü bitkisiz koşullar altında, bazı toprak fiziksel ve kimyasal özellikleri ile bitki gelişimi, verim ve hasat sonrası meyve kalite parametreleri üzerine olan etkileri incelenmiş, ayrıca yöntemlerin ekonomik analizleri yapılmıştır.

Toprak hacim ağırlığı ve porozitesi üzerine etkiler karşılaştırıldığında, domates üretim döneminde yüzeye yakın toprak derinliğinde (0-10 cm) geleneksel toprak işleme parsellerinde, D1 ve D2 parsellerindeki hacim ağırlığı değerlerinden daha düşük hacim ağırlığı ve yüksek porozite değerlerinin olduğu saptanmıştır.

Bu durumun sonbahar aylarında bu yöntemlerde uygulanan yoğun toprak işlemeden ileri geldiği düşünülmektedir. Ancak 20-30 cm toprak derinliğinde hacim ağırlığı ve porozite değerlerinin ele alınan tüm toprak işleme yöntemlerinde sayısal olarak birbirine yakın olduğu görülmüştür. Toprak işleme yapılırken belirli iş derinliğinde (≈ 25 cm) kullanılan makinaların bu derinliğin altında etkisiz olduğu hatta yoğun tarla trafiği yüzünden bu bölge ve daha derin toprak profilindeki hacim ağırlığı ve porozite değerlerinin olumsuz etkilendiği söylenebilmektedir. D1 ve D2 parsellerinde diğer toprak işleme yöntemlerine göre genelde yüksek hacim ağırlığı ve düşük porozite olduğu belirlenmiş ancak, bu değerlerin araştırma boyunca bitki gelişimi için sınır değer olan 1,60 g cm-3 hacim ağırlığı ve %35 porozite değerlerine ulaşmadığı görülmüştür. Bu durumda, doğrudan dikimin toprak sıkışıklığı üzerine bitki gelişimini etkileyecek oranda etkili olmadığını da söylemek olanaklıdır.

Penetrasyon direnci değerlerinin araştırmanın yürütüldüğü her iki yıl üretim periyodunda istatistiksel olarak farksız olduğu görülmüştür. Ancak, özellikle fide yatağı hazırlığında set makinası kullanılan ve 20-30 cm derinlikte toprak işlenen A2 ve D2 yöntemlerinde penetrasyon direnci değerlerinin zaman zaman bitki gelişimi için sınır değer olan 3 MPa üzerine çıktığı saptanmıştır. Örtü bitkilerinin sap parçalama makinası ile parçalanıp yüzeyde bırakıldığı D2Ö yönteminde penetrasyon direnci değerlerinin ÜP döneminden HS döneme geçişte düştüğü görülmüştür. Örtü bitkisi köklerinin toprak penetrasyon direncini kökleri vasıtasıyla toprakta boşluklar oluşturarak düşürebildiği, böylece bu alanlarda üretim periyodu boyunca örtü bitkilerinin köklerinin çürümesi sırasında toprak

129

penetrasyon direncini düşürebildikleri de saptanmış olup özellikle bu tip uzun yıllar monokültür çeltik tarımı yüzünden taban taşı probleminin olduğu alanlarda sıkışıklık problemini önlemek açısından örtü bitkisi ekiminin olumlu sonuçları olduğunu söylemek mümkündür. Bunun yanında taban taşı problemi olan alanlarda öncelikle dipkazan ve ripper gibi toprak işleme makinaları, ekim nöbeti içerisinde tarlanın boş kaldığı yaz aylarında uygulanarak bu sorunun çözülmesi gerekmektedir.

Toprak nem muhafazası açısından D1 ve D2 yöntemlerinin diğer yöntemlere göre daha etkili olduğu görülmüştür. Özellikle kuraklığın etkili olduğu 2007 yılı ÜP döneminde D2 yöntemindeki örtü bitkisi uygulamasının toprak nemini koruduğu gözlenmiştir. Toprak sıcaklığı değerlerinin örtü bitkili alanlarda örtü bitkisiz alanlara göre tüm yöntemlerde düşük olduğu belirlenmiştir.

Topraktan nem kaybının sıcaklıkla logaritmik olarak arttığı bilinen bir gerçektir.

Bu bağlamda sulamanın sıkıntılı olduğu ve toprak suyunun korunmasının zorunlu olduğu bölgelerde örtü bitkilerinin kullanılması yararlı olabilecektir. Ancak, ana ürün ekimi veya dikiminden önce örtü bitkilerinin öldürülmesi gerekliliği de gözden kaçırılmamalıdır. Bunun yanında doğrudan dikim yapılan alanlarda D1 yönteminde olduğu gibi toprak yüzeyi çıplak bırakılırsa, toprak sıcaklığı değerlerinin diğer yöntemlere göre daha yüksek olabildiği de göz önüne alınmalıdır.

D1Ö ve D2Ö yöntemlerinin tarla kapasitesini arttırmak açısından diğer yöntemlere göre üstün olduğu görülmüştür. Örtü bitkisi uygulamasının toprak doygun hidrolik iletkenliğini önemli ölçüde yükselttiği ayrıca, D1 ve D2 yöntemlerindeki doygun hidrolik iletkenliğin diğer yöntemlerden oldukça fazla olduğu belirlenmiştir. Bu durumda toprağa daha fazla nem depolamak adına örtü bitkilerinin kullanımının yararlı olduğu da dikkati çeken bir unsur olmuştur.

Erozyonu önlemek açısından ele alınırsa; doğrudan dikim uygulamalarındaki (özellikle D1) toprağın ortalama granül çapı değerlerinin geleneksel yöntemdeki değerlerden yüksek olduğu saptanmıştır. Geleneksel toprak işleme yöntemlerindeki 0,315 mm’den küçük agregatların yüzdesel olarak, doğrudan dikim yöntemlerinden yüksek olduğu görülmüştür. Geleneksel yöntemdeki bu durumun yoğun toprak işlemeyle birlikte toprağın ufalanması ile oluştuğu söylenebilir. Erozyon problemi olan alanlar başta olmak üzere verimli toprak katmanının kaybını önlemek açısından da toprak işlemenin mümkün olduğunca azaltılması gerekmektedir.

130

Ripper ile derin toprak işleme yapılan G1 ve A1 yöntemlerinde örtü bitkisi uygulanmadığında toprak organik maddesinin TİÖ dönemden ÜP dönemine geçişte önemli ölçüde azaldığı belirlenmiştir. Bunun yanında, D2 ve D2Ö yöntemleri toprak organik maddesi açısından her iki yılda da istatistiksel olarak yüksek organik madde içeren yöntemler arasında yer almıştır. Tabiki toprak organik maddesi için kısa vadede yorumlarda bulunmak doğru olmayacaktır. Bu yüzden benzer çalışmaların uzun yıllar aynı alanlarda yürütülmesi, bu konuda kesin yargılara varmak bakımından çok önemlidir.

Toplam toprak azotu açısından ele alınan tüm yöntemler azotça iyi veya azotça zengin sınıfta yer almışlardır. G1Ö, A1Ö ve D1Ö yöntemlerinde alınabilir toprak fosforu değerlerinin diğer yöntemlere göre yüksek olduğu belirlenmiştir.

Örtü bitkisi uygulanan parsellerde alınabilir potasyumun TİÖ dönemde önemli ölçüde yüksek olduğu görülmüştür. ÜP dönemlerinde de D1Ö ve D2Ö yöntemleri en yüksek alınabilir potasyuma sahip yöntemler olmuştur. Toprak pH ve EC’si açısından yöntemler arasında bir fark olmadığı saptanmıştır. Bu sonuçlar ışığında örtü bitkisi uygulamasının topraktaki bitki besin maddeleri üzerine olumsuz etkisinin olmadığı hatta bazı dönemlerde alınabilir besin maddelerinin yarayışsız formlara dönüşmesini engelleyebildiği söylenebilmektedir.

Fide tutma oranı ve bitki gelişimi açısından geleneksel ve azaltılmış toprak işleme yöntemlerinin doğrudan dikim yöntemlerine oranla üstün oldukları görülmüştür. Geleneksel fide dikim makinaları üzerinde bulunan çizi açıcı disklerin kertikli diskler ile değiştirilmesinin, doğrudan dikim alanlarındaki fide tutma oranını arttırmada yeterli olamadığı görülmüştür. Bu alanlara özgü uygun ağırlıkta ve amaca uygun makinaların geliştirilmesi gerekmektedir. Fide tutma oranlarına bağlı olan domates veriminin geleneksel yöntemlerde azaltılmış ve doğrudan dikim alanlarından yüksek olduğu görülmüştür. Hasat sonrası kalite parametreleri incelendiğinde, kuru madde ve brix parametrelerinde D1 ve D2 yöntemleri geleneksel ve azaltılmış toprak işleme yöntemlerine göre daha yüksek değerler sağlamıştır. Ancak, meyve boyu, meyve çapı, tek meyve ağırlığı açısından da geleneksel yöntemlerin üstün olduğu görülmüştür. Bu durumun doğrudan dikim yapılan alanlarda fide dikim makinasında yaşanan problemlerden dolayı, bitkilerin kök gelişiminin olumsuz etkilendiği ve bu yüzden bitkilerin topraktaki su ve besin elementlerinden tam anlamıyla yararlanamamasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Ayrıca bu sebepten stres altına giren bitkilerin generatif aksama geçişinin daha çabuk olduğu, bu yüzden bu alanlardaki meyvelerin küçük olmasına rağmen geleneksel yöntemdeki meyvelere göre daha

131

sert ve daha yoğun kuru madde içermesine neden olduğunu söylemek mümkündür.

Fide yatağı hazırlığı için geleneksel yöntemlerin doğrudan dikime oranla 5-6 kat fazla yakıt tüketimi gerektirdiği ve makina sabit ve değişken giderlerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Ancak, verimin yüksek olmasından ötürü en karlı yöntemin G1 yöntemi olduğu görülmüştür.

Genel olarak değerlendirilirse, toprağı korumak, erozyonu önlemek ve sürdürülebilir üretim açısından yüzeydeki doğal bitki örtüsü ve örtü bitkilerinin sap parçalama makinası ile toprak işlenmeden parçalandığı D2 ve D2Ö yöntemlerinin geleneksel yönteme alternatif ve uygulanabilir yöntemler olduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca, bu yöntemlerde özellikle fide dikim makinası üzerinde yapılabilecek iyileştirmelerle daha başarılı sonuçlar alınabileceği düşünülmektedir.

Araştırmada elde edilen sonuçlar ışığında, domates üreticilerine ve bundan sonra bu konuda çalışacak araştırıcılara aşağıdaki görüşler önerilebilmektedir:

• Toprağı korumak, erozyonu önlemek ve sürdürülebilir toprak yapısı için doğrudan dikim yöntemleri uygulanmalıdır.

• Toprak nemini korumak ve alınabilir bitki besin elementlerini (N,P,K) korumada doğrudan dikimle beraber örtü bitkileri kullanılması olumlu sonuçlar verebilmektedir.

• Örtü bitkileri bazen kimyasal maddeler ile öldürülmeye çalışıldığına direnç gösterebilmektedir. Bu durumda örtü bitkileri ana ürün ile rekabete girebilmektedir. Bu yüzden, örtü bitkisi öldürme işlemleri dikkatli yapılmalıdır. Ayrıca, kimyasallar dışında mekanik öldürme yöntemleri üzerinde çalışılmalıdır.

• Geleneksel fide dikim makinaları ile doğrudan domates dikimi yapılacak alanlarda örtü bitkisi veya doğal bitki artıkları sorun oluşturabilmektedir. Bu durumda sap parçalama makinası ile toprak işlenmeden bitkiler parçalanıp, yüzeye bırakılmalıdır. Ancak, bu sorunu tamamen yenebilmek için yeni, ağırlığı arttırılmış ve amaca uygun dikim makinaları üzerinde çalışılması önerilmektedir.

• Her ne kadar geleneksel yöntemlerde yüksek verim ve buna bağlı karlılık yüksek olsa da, dikimdeki sorunlar aşıldığında bitki gelişimi, verim ve hasat sonrası kalite parametreleri açısından D2 ve D2Ö

132

yönteminin rahatça geleneksel yöntemlerin yerini alabileceği söylenebilir.

• Gelecek nesiller için sürdürülebilir toprak kullanımı karlılıktan çok daha önemlidir. Ayrıca, günümüzde de yaşanan ve gelecekte daha büyük bir sorun olacağı öngörülen enerji darboğazı düşünüldüğünde, girdileri azaltılmış, toprağı koruyan ve optimum verim alınan yöntemlerin gerekliliği bir kez daha öne çıkmaktadır.

• Özellikle toprak işleme çalışmalarında daha doğru sonuçların alınması uzun yıllar yürütülen çalışmalara bağlıdır. Dünya’da üretim olarak önemli bir yere sahip olduğumuz domates için de benzer çalışmaların yıllar boyunca devam ettirilmesi ve daha çok parametre için uzun vadedeki sonuçların irdelenmesi gerekmektedir.

133

KAYNAKLAR DİZİNİ

Adekiya, A.O. and Ojeniyi, S.O., 2002, Evaluation of tomato growth and soil properties under methods of seedling bed preparation in an alfisol in the rainforest zone of Southwest Nigeria. Soil and Tillage Res. (64), 275-279 pp.

Agele, S. O., Iremiren, G. O. and Ojeniyi, S. O., 2000, Effects of Tillage and Mulching on the Growth, Devolopment and Yield of Late Season Tomato (Lycopersicon esculentum L.) in the Humid South of Nigeria. Journal of Agricultural Science. Cambridge. (134), 55-59 pp.

Anonymous, 2003, Agricultural Machinery Management Data, American Society of Agr. Eng., D497.4, ASAE Standarts.

Anonymous, 2005, Domates ve domates salçası durum tahmin raporu. Tarım Ekonomisi Araştırma Enstitüsü yayınları, Ankara, yayın no:123.

Anonymous, 2006a, Chemical weed control in corn. Michigan State University Res. Report. http://web1.msue.msu.edu/iac/434/1E.pdf,42-43, erişim tarihi:

05.07.2006.

Anonymous, 2006b, Agricultural machinery management data. American Society of Agr. Eng., D497.5, ASAE Standarts.

Anonymous, 2008a, Eijkelkamp ürün kataloğu, http://www.eijkelkamp.com, erişim tarihi :23.02.2010.

Anonymous, 2008b. Soilmoisture Equipment Corporation. Guelp Permeametrer (2800KI), Operating Instructions, Soilmoisture Equipment Corp., Santa Barbara, CA, USA.

Anonymous, 2009a, Dünyada taze domates ve işlenmiş domates ürünleri piyasası. Akdeniz İhracatçı Birlikleri Araştırma Serisi., No: 59.

Anonymous, 2009b, Google Earth, http://earth.google.com, erişim tarihi : 22.09.2009

134

KAYNAKLAR DİZİNİ (devam)

Anonymous, 2009c, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü verileri.

Anonymous, 2009d, Türkiye 2007 ve 2008 yılı iklim verilerinin değerlendirilme raporu. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Zirai Meteoroloji ve Rasat Dairesi Başkanlığı, Ankara.

Anonymous, 2010a, FAO verileri. www.fao.org (erişim tarihi: 25.04.2010).

Anonymous, 2010b, Türkiye İstatistik Kurumu verileri. www.tuik.gov.tr, erişim tarihi : 18.04.2010.

Aref, A. and J. R. Teasdale, 1993, A no-tillage tomato production system using hairy vetch and subterranean Clover mulches. Hort Science, 28 (2): 106-108 pp.

Armecin, R.B., Seco, M.P.H., Caintic, P.S., Millenza, E.J.M., 2005, Effect of leguminious cover crops on the growth and yield of abaca (Musa textilis Nee). Industrial Crops and Products, (21), p: 317-323 pp.

Astier, M., Maass, J.M., Bara, E., Pena, J.J. and Gonzales, L., 2006, Short-term gren manure and tillage management effects on maize yield and soil quality in an Andisol. Soil and Tillage Res. (88), 153-159 pp.

Aykas, E., Yalçın, H., Önal, İ. ve Evcim, H.Ü., 2006, İkinci ürün pamuk üretiminde doğrudan ekim uygulama olanakları. TÜBİTAK-TOVAG projesi sonuç raporu. Proje No : TOVAG-2675.

Aykas, E., Çakır, E., Yalçın, H., Okur, B., Nemli, Y. ve A. Çelik, 2010, Koruyucu toprak işleme, doğrudan ekim ve Türkiye’deki uygulamaları, TMMOB, Ziraat Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi, 11-15 Ocak, Ankara.

Aykas.E., H.Yalçın ve E.Çakır, 2010, Organik Tarıma Uygun Toprak İşleme

Teknikleri. Türkiye IV. Organik Tarım Sempozyumu, 28 Haziran- 1 Temmuz 2010, Erzurum.

135

KAYNAKLAR DİZİNİ (devam)

Bagarello, V. and Giordano, G., 1999, Comparison of procedures to estimate steady flow rate in field measurement of saturated hydraulic conductivity by the guelph permeameter method, J. Agric. Eng. Res. ,(74), 63-71 pp.

Black, C.A. 1965, Methods of Soil Analaysis. Part:2. Amer. Society of Agronomy, No: 9 Inc., Publisher Madisson, Wisconsin, USA.

Blake, G.R., Heritage K.H., 1986, Methods of soil analysis, part I.American Society of Agronomy and Soil Science Society of America, Madison.

Bremner, J. M., 1965, ‘Organic Forms of Nitrogen’, Methods of Soil Analysis (Black, C. A. at all 1965), Part II, Chemical and Microbiological Properties, American Soc. of Agronomy pp.

Castro, J., Fernández-Ordoño, E., Rodriguez, C., Lallena, A.M., Sierra, M.

and J. Aguilar, 2008. Effects of different olive-grove management systems on the organic carbon and nitrogen content of the soil in Jaén (Spain). Soil &

Tillage Research. 98, 56-67 pp.

Cavalieri K.V.M., Pires da Silva, A., Cassio A.T., Lea˜o T.P., Dexter, A.R.

and, I. Hakansson, 2009, Long-term effects of no-tillage on dynamic soil physical propertiesin a Rhodic Ferrasol in Parana, Brazil, Soil and Tillage Res. (103-1), 158-164 pp.

Chi Lu, Y., Watkins, H.B., Teasdalle, J. R. and Aref, A.A.B, 2001, Cover crops in sustainable food production. Food Rev. Int., 16 (2), 121-157 pp.

Clydette, M.A. and Kahn, B., 2002, Using covpea to manage soil phosphorus accumulation from poultry litter applications in a cool-season vegetable rotation, Hortscience, (37), 3, 496-501 pp.

Colla, G., J. P. Mitchell, Brian A. J., Huyck L. M., Wesley W. W, S. R.

Temple, Theodore C. H., and D. D. Poudel, 2000, Soil Physical Properties and Tomato Yield and Quality in Alternative Cropping Systems,. Agron. J., (92), 924–932 pp.

136

KAYNAKLAR DİZİNİ (devam)

Craig, H., Jim, E. Wyatt. and Don D. Tyler, 1999, Effect of different fertilizer and continuous no till production disease, growth and yield of staked tomato. University of Tennessee, progress report. http:

//web.utk.edu/taescomm /research, erişim tarihi : 17.12.2006.

Cuenca, R.H., 1989. “Irrigation System Design: an Engineering Approach”.

Prentice Hall, Englewood Cliffs, New Jersey.

Çakır, E., E. Aykas and H. Yalçın, 2003, Tillage Parameters and Economic Analysis of Direct Seeding, Minimum and Conventional Tillage In Wheat. ISTRO (International Soil Tillage Research Organization) 2003 Conference, Brisbane, Australia.

Çakır, E, Aykas, E.ve H. Yalçın, 2007, Koruyucu toprak işleme ve doğrudan ekim teknikleri: Felsefesi ve Türkiye’de uygulama olanakları, Tarımsal Mekanizasyon 24. Ulusal Kongresi, 5-6 Eylül, Kahramanmaraş, 182-188 s.

Çakır, E., Aykas, E. Yalçın, H., Çay, A. and İ. Dereli, 2010, The Effects of Reduced Tillage and Direct Seeding Systems on the Yield of Maize and Barley - Vetch in Ege Region. Journal of Agr. Machinery Sc. (6), vol 2, 115-119 pp.

Çay, A., 2004, Çanakkale ili domates üretiminde farklı toprak işleme sistemlerinin karşılaştırılması üzerine bir araştırma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksel Lisans Tezi.

Çay A. and S. Özpınar, 2005, Effects of Conventional and Deep Tillage Practices on Some Soil Properties in Tomato Production. Proceedings of the 9th International Congress on Mechanization and Energy in Agriculture &

27th International Conference of CIGR Section IV: The Efficient Use of Electricity and Renewable Energy Sources in Agriculture, Sep.27-29, 2005, İzmir-TURKEY.

Durury, F.C., Tan, C.S., Welacky, T.W., Olaya, T.O., Hamill, A.S. and Weaver, S.E., 1999, Red Clover and Tillage Influence on Soil Temperature, Water Content and Corn Emergence, Agronomy Journal, (91), 101-108 pp.

137

KAYNAKLAR DİZİNİ (devam)

Elder, J.W. and R. Lal., 2008, Tillage effects on physical properties of agricultural organic soils of north central Ohio. Soil and Tillage Res. (98), 208-210 pp.

Fageria, N.K., Baligar, V.C. and Bailey, B.A., 2005, Role of cover crops in improving soil and row crop productivity. Communications in Soil Science and Plant Analysis, (36), 2733–2757.

Fando-Lopez, C. and M.T. Pardo, 2009, Changes in soil chemical characteristics with different tillage practicesin a semi-arid environment, Soil and Tillage Res. (104), 278-284 pp.

Fernandes F.C. , Rezende, V.J. , Rezende, J.O.,. Vasconcelos, O.L., Mirás-Avalos, J.M.,. Ferreira A.F., J. de Souza A.J. and N. E. M. Beltrão, 2010, Tillage effects on the development of several cotton cultivars in Southwest of Bahia, Brazil, Spanish J. of Agr. Res., 8(3), 808-816 pp.

Ferreaz, L.A., Costa, J.L., Garcia, G.O. and Pecorari , C, 2000, Effect of no-tillage on some soil physical properties of dtructural degraded Petrocalcic Paleudol of the southern “Pampa” of Argentina, Soil and Tillage Res. (54), 31-39 pp.

Franzen, H., Lal, R. and Ehlers, W., 1994, Tillage and mulching effects on physical properties of a tropical Alfisol, Soil and Tillage Res. (28), 329-346 pp.

Garibay, S. V., Stamp, H. U. And Ammon, B. F., 1997, Yield and quality components of silage maize in killed and live cover crop sods, European Journal of Agronomy, (6-3), 179-190 pp.

Giuseppe C.,. Mitchell, J.P., Brian A. J., Leisa M. H., Wesley W. W., Temple, S.R. Theodore C. H., and D. D. Poudel, 2000, Soil physical properties and tomato yield and quality in alternative cropping systems, Agron. J., (92), 924-932 pp.

Gomez, J.A., Giraldez, J.V., Pastor, M.and Fererez, E., 1999, Effects of tillage method on soil physical properties, infiltration and yield in an olive orchard.

Soil & Tillage Research. 52, 167-175 pp.

138

KAYNAKLAR DİZİNİ (devam)

Gupta, S.C., Larson, W.E., Linden, D.R., 1983, Tillage and surfaceresidue effects on soil upper boundary temperatures. Soil Sci.Soc. Am. J., (47), 1212–1218 pp.

Guzman, J.G., Godsey, C. B., Pierzynski, G.M., Whitney A.D and Ray E.

Lamond, 2006, Effects of tillage and nitrogen management on soil chemical and physical properties after 23 years of continuous sorghum, Soil and Tillage Res. (91), 199-206 pp.

Hakansson, I. and Lipiec, J., 2000, A reviev of the usefulness of reletive bulk density values in studies of soil structure and compaction. Soil and Tillage Res. (53), 71-85 pp.

Hargrove,W.L., 1986.Winter legumes as a nitrogen source for non-till grain shorgum. Agron. J., (78), 70–74 pp.

Hamido, S.A. and Kpomblekou-A.K., 2009, Cover crop and tillage effects on soil enzyme activities following tomato, Soil and Tillage Res. 105, 269-274 pp.

Hernández , A.J., Lacasta, C. And J. Pastor, 2005. Effects of different management practices on soil conservation and soil water in a rainfed olive orchard. Agricultural Water Management. 77, 232-248 pp.

Herrero, E.V., Mitchell, J.P., and Campiglia, E., 2001a, Use of cover crop mulches in furrow irrigated no-till processing tomato production system.

Hort Technology, 11 (1): 43-48 pp.

Herrero, E.V., Mitchell, J.P., Lanini, W.T., Temple, S.R., Miyao, E.M., Morse, R.D. and Campiglia, E., 2001b, Soil properties change in no-till tomato production. California Agriculture, 55, 30-34 pp.

Hillel, Daniel, 1980, Fundementals of Soil Physics. Academic Pres, Inc. San Diego, California USA, 413 p.

Jackson, M.L., 1967, Soil Chemical Analysis. Prentice Hall of India Private Limited, New Delphi.

Kacar, B. 1995, Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri III-Toprak Analizleri., A.Ü. Ziraat Fak. Eğitim Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları, Yayın No:

3, Ankara.

139

KAYNAKLAR DİZİNİ (devam)

Kanber, R., 1999. “Sulama”. Ç.Ü. Ziraat Fak. Genel Yayın No. 174 Ders Kitabı Yayın No. 52. Adana.

Kavdir, Y., D. Rasse and A.J.M. Smucker.2005, Specific contributions of decaying alfalfa roots to nitrate leaching in a Kalamazoo loam soil, Journal of Agriculture Ecosystems and Environmen, (109), 97-106 pp.

Kavdır, Y., Ekinci, H. ve H. Turhan, 2007, Ekim nöbetinde kullanılan farklı örtü bitkilerinin toprak organik maddesi ve strüktürü üzerine etkilerinin belirlenmesi, TÜBİTAK-TOGTAG 2993 no’lu proje sonuç raporu.

Katkat, V. ve Özgüven V.Ç., 2000, Biga yöresinde sanayi çeşidi domates yetiştirilen toprakların ve sulama sularının bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri, Ekoloji, Cilt:9, Sayı:34, 27-30 s.

Keskin,G., Pezikoglu, F., Gül, U., 2003, Sebze Durum ve Tahmin: Domates Durum 2002, TEAE Yayın No: 108, Temmuz 2003, Ankara.

Klute, 1986, Methods of soil anlysis, Part1, Physical and mineralogical properties, Amer. Soc. Of Agr., Madison, USA.

Kornecki, T.S., Andrew, J.P and Randy, L.R., 2006, Managing Cover Crops in Conservation Agriculture Using Rollers/Crimpers. International Soil&Tillage Research Organisation 17th Triennial Conference. Kiel, Germany, 73 p.

Korucu, T., 2002. Çukurova Bölgesi’nde İkinci Ürün Mısırın Doğrudan Ekim Olanaklarının Araştırılması. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Ana Bilim Dalı, Doktora Tezi, Adana.

Krishna, N.R. and C. H. Koger, 2004, Live and killed vetch cover crop effects on weeds and yield in glyphosate-resistant corn, Weed Technology, (18), 835-840 pp.

Kuo, S., Sainju, U.M., Jellum, E.J., 1997, Winter cover cropping effects on nitrogen in soil. Sil Sci. Am. J., (61), 1392-1399 pp.

140

KAYNAKLAR DİZİNİ (devam)

Lampurlaneś, J. C. and C. Martĩ nez, 2006, Hydraulic conductivity, residue cover and soil surface roughness under different tillage systems in semiarid conditions. Soil and Tillage Res. (85), 13-26 pp.

Landers, A., 2000. Farm Machinery, Selection, Investion and Management, Farming Press, United Kingdoom, 152 p.

Licht, A.M. and Mahdi Al-Kaisi, 2005, Strip-tillage effect on seedbed soil temperature and other soil physical properties, Soil and Tillage Res. (80), 233-249 pp.

Malhi, S.S. and Sullivan, P.A.O., 1990, Soil temperature, moisture and penetrometer resistance under zero and conventional tillage in central

Malhi, S.S. and Sullivan, P.A.O., 1990, Soil temperature, moisture and penetrometer resistance under zero and conventional tillage in central

Benzer Belgeler